Антивирусни програми 2021

Най-добрите антивирусни програми за Windows през 2021 г.

В днешно време използването на надеждни антивирусни програми е важен момент, дори и докато сърфирате у дома. На пазара се предлагат различни пакети за защита, някои от тях напълно безплатни, а други на доста високи цени. В тази връзка, изниква един съществен въпрос – нужно ли е да плащаме за антивирусна защита? И ако да, какво да изберем?

Всъщност, при безплатните антивирусни програми изборът е относително лесен, тъй като потребителите обикновено гравитират около няколко по-популярни продукта.

При платените антивирусни решения е малко по-сложно. Повечето софтуерни компании предлагат по няколко различни пакета за антивирусна защита – с различна функционалност и съответно доста различни цени. Много компании предлагат големи ценови отстъпки за първата година, отстъпки при закупуване на лиценз за повече устройства и опции за доплащане за определени модули.

В този материал на PCGuide.bg ще разгледаме най-добрите антивирусни програми за тази година, като ще разграничим платените от безплатните решения. Фокусът ни попада изключително върху софтуерни пакети за домашни потребители, предназначени за защита на Windows системи.

По какви критерии оценихме антивирусните продукти

Оценките ни се базират на водещи лаборатории като SE-Labs, AV-Comparatives и AV-Test Institute, както и на някои популярни интернет издания. На база техните тестове и анализи избрахме да представим на вниманието ви пет платени и пет безплатни антивирусни програми.

AV-Test Institute

Немската лаборатория AV-Test Institute оценява тестваните продукти по три критерия – защита, производителност и използваемост (в т.ч. брой на фалшиви положителни заплахи). За всеки от критериите даден продукт може да получи до 6 точки или това прави максимален възможен резултат от 18 точки.

Съгласно бюлетина на AV-Test Institute за февруари 2021 г. значителен брой софтуерни продукти получават максимална оценка по трите критерия и са класирани като топ продукти. Сред тях са Norton 360 22.20, ESET Internet Security 14.0, F-Secure Safe 17, Kaspersky Internet Security 21.2, McAfee Total Protection 23.4, G-Data Total Security 25.5, Avira Antivirus Pro 1.0, Windows Defender, както и безплатната версия Avast Free Antivirus 20.10.

SE-Labs

В бюлетина си британската лаборатория SE-Labs на всяко тримесечие публикува изчерпателен анализ на повечето от най-популярните антивирусни програми. Сертифицирането от SE-Labs се извършва на пет нива – AAA, AA, A, B и C, в зависимост от резултатите на всички тестове.

Сертифицираните с награда AAA са най-добрите продукти, а за първите три месеца на 2021 г. те са: Sophos Home Premium, Microsoft Windows Defender, AVG Antivirus Free Edition, ESET Internet Security, Norton LifeLock Security, G-Data Internet Security, Kaspersky Internet Security, McAfee Internet Security, Avast Free Antivirus, Avira Free Security Suite, TotalAV Antivirus Pro, F-Secure Safe, Trend Micro Internet Security и Webroot Antivirus.

Тъй като това е много обобщена информация, бе нужно да надникнем по-дълбоко в методологията на оценка на SE-Labs. Лабораторията оценява продуктите по рейтинг на защита, което показва доколко програмите се справят ефективно със заплахите.

В зависимост от вида на заплахата съответната защита може да предприеме различни действия: засичане на заплаха, блокирането ѝ, пълна изолация или неутрализиране. Алгоритъмът може да пропусне обекта и той да компрометира системата. Последното сериозно ще понижи неговия рейтинг на защита.

Най-добрият вариант е софтуерът да открие всички спуснати към системата заплахи и да ги блокира. Това означава програмата да успее да ограничи всички зловредни действия, преди те да са се заредили в системата, както и да премахне източника им. Неутрализирането от своя страна е компромисен вариант, който стопира вече заредени зловредни процеси на заплахата.

Ето какво се случва в тестовете на SE-Labs за първото тримесечие на 2021 г. Антивирусните продукти, успели да се справят на сто процента със заплахите (т.е. да ги засекат и блокират) AVG Antivirus Free Edition, McAfee Internet Security, Microsoft Windows Defender, Norton LifeLock Security и Sophos Home Premium. От друга страна, платените пакети ESET Internet Security, GDATA Internet Security и безплатната версия на Avast също успяват да засекат всички заплахи, но с цената на няколко неутрализирани, вместо напълно блокирани.

AV-Comparatives

AV-Comparatives сертифицира изследваните продукти на три нива: Advanced+, Advanced и Standard, като първите са с най-добри резултати. Сертифицирането се базира на степента на защита (онлайн и офлайн) и наличието на фалшиви положителни сигнали.

Получили сертификат Advanced+ към месец март 2021 г. са: Avast, AVG, Avira, Bitdefender, G DATA, Kaspersky, McAfee, Total AV, Total Defense и VIPRE.

Лабораторията AV-Comparatives акцентира върху един доста интересен момент в антивирусната защита – степен на откриване на заплахи в онлайн и офлайн среда. Причината е проста – много антивирусни програми използват облачно-базирани механизми на засичане, като например сканиране в облака и базирани на репутацията алгоритми. Това означава, че даден продукт може да е много ефективен докато устройството е свързано към интернет, но да не дава толкова добри резултати при работа офлайн. Например доста противоречиви резултати в офлайн среда дават Trend Micro, Microsoft Windows Defender, Panda и донякъде McAfee.

Едно от слабите места в алгоритъма на анти-малуер защитата е откриването на т.нар. „фалшиви положителни заплахи“ (false-positives). Това са съвсем легитимни обекти (файлове, процеси, URL), които програмата погрешно определя като някаква заплаха. Наличието на по-голям брой фалшиви положителни сигнали при всички случаи влияе негативно на крайната оценка на даден продукт.

Безспорен лидер по най-малък брой фалшиви положителни сигнали за началото на тази година е ESET. Продуктите на компанията не отчитат такива – както на тестовете на AV-Comparatives, така и при тези на SE-Labs. Според AV-Comparatives минимален брой фалшиви сигнали (по 1 бр.) са показали продуктите на Avast, AVG, Kaspersky и TotalAV. Най-голям брой фалшиви-позитивни заплахи отчитат Panda (65 бр.) и Malwarebytes (46 бр.), а Norton LifeLock с 22 бр. e някъде по средата.

Най-добрите платени антивирусни програми през 2021 г.

Анализът на тестовете ни дава добра представа за ефективността на алгоритмите за защита, но нека не забравяме, че всеки продукт въплъщава антивирусен енджин и пакет от инструменти, които струват определена сума. Ето защо сме подбрали няколко топ продукта, които ще разгледаме по-обстойно.

 

Bitdefender

№1: Bitdefender Antivirus Plus – най-добро съотношение качество-цена

Bitdefender е румънска компания, която в момента е един от лидерите в областта на антивирусната защита. Продуктите им в последните години дават отлични резултати при почти всички водещи лаборатории. Тестовете от началото на 2021 година поставят Bitdefender на водеща позиция. В момента компанията предлага няколко различни платени пакета за антивирусна защита, както и добре познатата безплатна версия.

Bitdefender Antivirus Plus е базовия пакет за крайните Windows потребители и е на съвсем символична цена за първата година. Тази версия предлага сигурна защита в реално време от всякакви вариации на зловреден софтуер – вируси, троянски коне, червеи, рансъмуер и др. Предотвратява фишинг и онлайн измами, докато пазарувате и сърфирате. Разполага с модул за VPN защитена връзка, но с лимит от 200MB на ден/устройство.

С Bitdefender Antivirus Plus получавате още мениджър на пароли, файлов шредер и скенер за безжичната ви мрежа. Тази версия е предназначена само за Windows и не разполага със собствена защитна стена.

Bitdefender Internet Security е едно стъпало по-високо, що се отнася до възможности. Името на пакета вероятно подсказва, че тази версия предлага собствена защитна стена, което създава един завършен вид на защитата. Bitdefender Internet Security разполага и с модул за родителски контрол, който предпазва децата ви от неподходящо съдържание.

Bitdefender Total Security е подходящ, когато искате да осигурите солидна защита на различни устройства. Тук вече имаме поддръжка освен на Windows, така и на устройства с Android, iOS и MacOS. Екстрите са подобни на тези при Internet Security (многослойна защита от малуер, защитна стена, родителски контрол, VPN, защита на поверителността), като е добавен и инструмент за оптимизиране на системата.

Цените на платените антивирусни пакети на Bitdefender за първата година са абсолютно приемливи за нашите стандарти. В зависимост от необходимите ви лицензи, по-изгодно би било да закупите лиценз за няколко устройства, отколкото само за едно.

 

Kaspersky

№2: Kaspersky Internet Security – доказан лидер

Традиционно продуктите на Kaspersky са водещи в класациите на антивирусните програми – както при платените, така и в безплатните версии. Компанията ви предлага няколко версии, осигуряващи ви мощна защита от злонамерен софтуер и няколко допълнителни инструмента. Това се съчетава с лека (до умерена) консумация на системни ресурси, изключително удобен потребителски интерфейс и опция за надграждане на модулите.

Предвид анализите, които бяха публикувани за първото тримесечие на 2021 г. Kaspersky (представен основно от пакета Kaspersky Internet Security) отново попада в топ продуктите, но с лек компромис. Съгласно последните тестове на AV-Test, Kaspersky Internet Security получава максимален резултат от 18 точки – по 6 т. за всеки от трите критерия за защита, производителност и използваемост. В анализа на SE-Labs за първото тримесечие на 2021 г. Kaspersky Internet Security получава най-високия сертификат AAA, при резултат от 99% за точност (лек компромис спрямо няколко други продукта).

Ще разгледаме накратко какви антивирусни пакети предлага на пазара руската компания в момента. Всички изброени продукти са ориентирани изключително към домашните потребители.

Kaspersky Anti-Virus е най-базовата от платените версии за Windows на компанията. Тук съотношението възможности-цена е сходно с това при базовата версия на ESET. Kaspersky Anti-Virus предлага защита в реално време и малко повече възможности за конфигуриране спрямо безплатната версия.

Kaspersky Internet Security е следващото стъпало в продуктите на руската компания. Този продукт съчетава в себе си мощния антивирусен енджин на Kaspersky и защитна стена. Получавате още специален модул за защита на вашите лични данни и модул за сигурност при онлайн банкиране и пазаруване. Поддържа още Mac и мобилни устройства с iOS и Android. Цената на този лиценз е само една идея по-висока от тази на базовия пакет, ето защо смятам, че това е оптималният избор.

Kaspersky Total Security е най-функционалния пакет за домашни потребители от Kaspersky. Този софтуер включва целия инструментариум на пакета Internet Security, както и няколко допълнителни компонента. Първият е вид мениджър на паролите, който съхранява използваните от вас пароли на сигурно място. На следващо място, инструментът за родителски контрол Kaspersky Safe Kids ви позволява да контролирате достъпа до съдържание и времето за използване на устройството от вашите деца, чрез връзката на този модул с акаунта в My Kaspersky. Kaspersky Total Security идва с модул за архивиране и криптиране на личните файлове.

Всички изброени издания на Kaspersky могат да бъдат изтеглени безплатно с 30-дневен тестов период и да бъдат предварително изпробвани.

 

ESET

№3: ESET Internet Security – достъпен и надежден

ESET e софтуерна компания, базирана в Братислава /Словакия/ и има над 30-годишен опит в антивирусната защита. Решенията за домашните Windows потребители на ESET започват от базовия софтуерен продукт ESET NOD32 Antivirus и стигат до пълния пакет за сигурност ESET Smart Security Premium. Някъде по средата е ESET Internet Security, който предлага разумен баланс между функционалност и цена.

Продуктите на компанията са с отлична достъпност за българския пазар, предлагат онлайн поддръжка и елегантен интерфейс на български език.

В следващите редове ще разгледаме целия сегмент, предназначен за домашните потребители.

ESET NOD32 Antivirus е предназначена за защита на домашния ви компютър и включва само най-важните компоненти на защита. Този софтуер ви осигурява надеждна защита срещу злонамерен софтуер, антифишинг, защита от експлойти и скриптови атаки и облачно базирана защита, базирана на репутацията.

ESET Internet Security предлага доста по-богат инструментариум и мисля, че това е най-оптималният избор измежду продуктите на ESET. Пакетът разполага с персонална защитна стена, защита на уеб браузъра при онлайн банкиране, уеб-филтър за потенциално опасни URL, защита от злонамерен мрежови трафик и ботнет мрежи, защита за уеб камерата и др. В допълнение към всичко това е добавена и защита против кражба на устройството, позволяваща да следите неговото местоположение и активност, в случай, че бъде задигнато.

Виж: ESET Internet Security – цялостна защита за системата (ревю)

ESET Multi-Device Security по функционалност е сходен с пакета Internet Security, но на доста по-висока цена. Причината: това издание е предназначено за потребители, използващи различни преносими устройства. С тази покупка вие получавате лиценз, покриващ множество устройства – компютри, таблети, смартфони. Предвидена е възможност за лесно трансфериране на лицензи между вашите устройства, което ви дава още по-голяма гъвкавост.

ESET Smart Security Premium е пакетът с най-много екстри за крайния потребител. Всъщност, повечето от нещата ги има в Internet Security, с тази разлика, че е добавен мениджър за сигурно съхранение е управление на вашите пароли, както и модул за криптиране на важна за вас информация. Цената му обаче е около два-пъти по-висока от тази на ESET Internet Security, така че е редно да пресметнете добре разходите и ползите от него.

Продуктите на ESET могат да бъдат изтеглени и във версия с 30-дневен безплатен пробен период. Това позволява да ги тествате, преди да направите покупка. ESET не предлага версия, която да е напълно безплатна!

Следващите две компании имат доста добре развит пазар по-скоро отвъд океана, но ги включихме в тази класация заради високите резултати на последните лабораторни тестове.

 

Norton 360

№4: Norton 360 Deluxe – отлична защита, но на висока цена

Norton предлага една от най-мощните защити за Windows и смартфони. След отделянето си от Symantec компанията стартира нов бранд Norton LifeLock.

На последните тестове продуктите от серията Norton 360 дават почти 100% откриваемост на заплахите, както при компютри, така и при преносими устройства с Android.

Norton 360 предлага многослойна защита в реално време, която ви предпазва от злонамерен софтуер (вируси, троянци, спайуер, рансъмуер и т.н.) при всяка една ваша дейност. Norton 360 разполага със собствена защитна стена Smart Firewall. Тя е включена във всички издания на пакета (Standard, Deluxe, LifeLock), дори и в най-базовата версия Norton AntiVirus Plus.

Друга полезна възможност, включена във всички издания на Norton 360 e мениджърът на пароли. Това е модул, който ви помага да генерирате сигурни ключове, както и да съхранявате сигурно всичките си пароли. Така няма да е нужно да помните използвате потребителски имена и пароли за достъп до имейл акаунти, социални мрежи и най-различни други платформи, както и да използвате различни хвърчащи листчета.

Ако държите на по-голяма анонимност докато сте онлайн, може да използвате VPN модула на Norton – Secure VPN. Препоръчваме използването на подобни VPN, когато използвате незащитени Wi-Fi мрежи – в кафенета, хотели, летища и т.н. Този модул обаче има ограничения при различните пакети на Norton 360.

Norton 360 Standard осигурява лиценз за един компютър, Mac, смартфон или таблет. Общо взето този пакет покрива нуждите ви, предлагайки антивирус, защитна стена, VPN, защита на уеб камерата, мениджър на пароли и облачно пространство за архивиране до 10GB.

Norton 360 Deluxe е по-високо стъпало в защитата, ориентирано по-скоро към защита на всички устройства в семейството. С покупката на този пакет получавате лиценз за не повече от 5 бр. устройства – компютри, Mac, смартфони или таблети. Наличен е модул за родителски контрол, както и функцията School time, разработена да подобри фокуса на учениците върху онлайн обучението след пандемията. Получавате повече облачно пространство за съхранение (до 50GB), както и защита на личните данни, които предоставяте в интернет пространството.

В България продуктите на Norton не са особено разпространени в търговската мрежа, но така или иначе цената им в цял свят винаги е била висока (особено след първата година). Ако желаете да закупите пакет с включен LifeLock, то трябва да заделите доста сериозна сума. Също така, Norton не предлага безплатна версия, дори не откривам пробни (trial) версии на платени им пакети. Ето защо, ако сте се спрели на този пакет, трябва внимателно да прецените кое издание да закупите в зависимост от нуждите ви.

 

McAfee Total Protection

№5: McAfee Total Protection – подобрена защита

McAfee е американска компания с доста богат опит в киберсигурността. Тя предлага пакети за антивирусна защита, както и редица инструменти, които могат да бъдат закупени отделно.

Във фокуса ни попада McAfee Total Protection, който е най-популярният продукт за крайния потребител от компанията. McAfee го промотира активно, измествайки вниманието от други продукти като McAfee Internet Security или базовия антивирус McAfee AntiVirus Plus.

Виж: McAfee Total Protection – ревю (2019)

Продуктите на McAfee на тестовете бележат сравнително добро представяне и известен ръст в прецизността на защитата за последната една година.

McAfee Total Protection предпазва от различни вариации на малуера, като вируси, троянци, шпионски софтуер, рансъмуер и др. Антивирусът включва собствена интелигентна защитна стена, която следи входящия и изходящия мрежови трафик. Получавате още VPN модул с неограничени данни, качествен филтър за нежелана поща, защитено хранилище за файлове и някои инструменти за оптимизиране на компютъра.

McAfee Total Protection може да бъде закупен под формата на няколко различни вида пакети според броя на устройствата, които лицензът покрива. Така например McAfee Total Protection Single Device включва лиценз за едно устройство, докато следващият пакет покрива до 5 броя устройства (Windows, macOS, iOS и Android) и струва няколко долара повече (поне за първата година).

При третия пакет McAfee Total Protection Family получавате лиценз за цели 10 устройства (Windows, macOS, iOS и Android) и подобрен модул за родителски контрол – Safe Family.

McAfee Total Protection Ultimate е най-високото стъпало за крайните потребители. Обърнете внимание, че с покупката на този пакет получавате лиценз за неограничен брой устройства! VPN модулът е също наистина неограничен. Защитата срещу кражба на самоличност е някаква по-висока версия (Identity Theft Protection PLUS), но така или иначе тя е приложима за потребителите от САЩ.

Най-добрите безплатни антивирусни програми

Идва моментът на това, което най-много вълнува повечето от вас – кои са най-добрите безплатни антивирусни програми през 2021 година. В тази точка ще се опитам да обобщя кои са топ продуктите за антивирусна защита, които са напълно безплатни (не trial-версии) за персонално използване.

 

Windows Defender

Windows Defender

Ако използвате Windows 10, то знайте, че тази операционна система разполага със своя интегрирана антивирусна защита – Windows Defender. По подразбиране тази защита е активна, а актуализациите на базите са чести, посредством Windows Update.

Windows Defender ви дава достатъчно надежден щит от вируси, рансъмуер заплахи и контрол върху потенциално нежелани приложения. Интерфейсът му е изцяло интегриран в операционната система и по-точно в приложението Windows Security. То обединява антивирус, защитна стена, защита на акаунтите, контрол върху приложенията и много други.

Вероятно си задавате въпроса, наистина ли Microsoft Windows Defender може да конкурира добре познатите ни безплатни антивирусни програми като Avast Free, AVG и Bitdefender Free Edition?! За сведение ще кажа, че в бюлетина за първото тримесечие на 2021 г. лабораторията SE-Labs класира Windows Defender на най-високото ниво (ААА) със 100% акуратност при откриване на заплахи.

Най-голямото и предимство е, че тя е част от Windows и не е необходимо да закупувате и инсталирате допълнителен софтуер.

 

Bitdefender Free Edition

Bitdefender Antivirus Free Edition

Простота, прецизност и ниска консумация на системни ресурси от приложението – това е Bitdefender Antivirus Free Edition, безплатната антивирусна защита от румънската компания Bitdefender.

Този софтуер използва същия антивирусен енджин като на платената версия. Разбира се, това е с цената на „орязаните“ бонус инструменти, както и сведените до минимум възможности за конфигуриране (персонализиране) на защитата и сканиранията. Липсва и възможност за планиране на сканиране, както и опция за извършване на бързо сканиране.

Интерфейсът като цяло е по-скоро минималистичен, но това може да е недостатък за по-опитните потребители. От друга страна той предлага и някои интересни неща, например „drag and drop“ възможност за „влачене“ на обекти до прозореца на програмата, които да бъдат сканирани. Липсват натрапчиви реклами за надграждане или досадни нотификации от Bitdefender.

 

Kaspersky Free Antivirus

Kaspersky Free Antivirus

Безплатната версия Kaspersky Free Antivirus е отличен избор, ако търсите напълно безплатна защита за личния ви компютър. С нея получавате мощния антивирус от Kaspersky, чрез защита в реално време и облачно базиран механизъм (Kaspersky Security Network). Доста ефективен е (поне според мен) уеб филтър, блокиращ достъпа до потенциално опасни страници (URL адреси), които много други антивирусни програми не отразяват.

Програмата предлага разширение за някои уеб браузъри, което показва рейтинг на сайтовете, базиран на репутацията. В безплатната версия е наличен и VPN модула Kaspersky Secure Connection, който съвсем очаквано е с ограничение до 300MB дневно.

Виж: Kaspersky Free – безплатна антивирусна защита (ревю)

Програмата е лека откъм консумация на системни ресурси. Интерфейсът е много приятен за работа и не показва натрапчиви реклами, което го прави страхотен. Основен недостатък на Kaspersky Free Antivirus е това, че опциите за контрол върху отделните щитове са силно ограничени. Друг недостатък е ограничената техническа поддръжка за някои региони.

 

Avast Free Antivirus

Avast Free Antivirus

Avast Free Antivirus е един страхотен безплатен антивирусен продукт, който се отличава с голям брой модули за защита и отлични възможности за персонализация на всеки един аспект от работата му.

Виж: Avast Free Antivirus – безплатен антивирус от Avast (ревю)

Всъщност, ако трябва да направим една съпоставка между повечето от популярните безплатни антивирусни програми, смело бихме заявили, че Avast Free предлага най-голям брой инструменти за сигурност спрямо своите преки конкуренти. Нещо повече – Avast предлага може би най-добрите възможности за конфигурация, както на инсталацията, така и на скенера и защитата в реално време.

Безплатната версия Avast Free Antivirus предлага отличен модерен интерфейс с превод на български език. Като безплатен продукт Avast няма собствена защитна стена, но пък разполага с мениджър на пароли (при Chrome и Firefox), Wi-Fi Inspector, „тих“ режим и възможност за създаване на „спасителен диск“.

Традиционно Avast Free Antivirus е включен в тестовете на редица водещи лаборатории – редом до платени антивирусни продукти. Резултатите на последните тестове не са най-високите, но са на едно наистина добро ниво.

 

AVG Antivirus Free

AVG AntiVirus Free

AVG AntiVirus Free е друго популярно име в областта на антивирусната защита. Макар компанията да е закупена от Avast, нейните продукти продължават да се лансират под бранда на AVG. Изглежда обаче, че техните безплатни антивирусни програми използват сходен антивирусен енджин и база данни, защото резултатите от тестовете за AVG AntiVirus Free са доста сходни с тези на Avast Free Antivirus.

Интерфейсът на AVG AntiVirus Free е сравнително лесен за работа, но в прозореца на програмата са налични прекалено много карета с послания и бутони за надграждане до платена версия (мен лично това ме дразни). Важно е да уточним, че AVG подобно на Avast предлага доста богати възможности за конфигуриране на изпълнението на програмата и нейните компоненти за защита. Това е голямо предимство за потребителите, които искат да имат повече контрол върху своята антивирусна програма.

Безплатната версия на AVG предлага базова защита, което включва защита в реално време и базиран на поведението щит. Отделно разполагате с E-mail щит и Уеб щит. Можете да изпълнявате и различни типове сканирания.

Сред допълнителните инструменти в безплатната версия може да използвате режим „Не ме безпокойте“ и „Файлов шредер“. Последният изтрива „сигурно“ данни от вашия диск, така че последващото им възстановяване би било невъзможно.

В заключение

На първо място, изборът на подходяща антивирусна защита се свежда до това готови ли сте да платите за определен софтуер или искате да се ограничите до някоя негова безплатна алтернатива. Със сигурност е ясно, че платените антивирусни продукти предлагат множество функции и инструменти.

Като най-добри платени пакети за защита на Windows системи определихме Bitdefender Antivirus Plus (прецизен антивирус на много ниска цена), Kaspersky Internet Security (добър антивирус и защитна цена на достъпна цена), ESET Internet Security (отлично съотношение между компоненти за сигурност и цена). Смятам, че тези продукти се отличават както с отлична защита, така и с достъпност на българския пазар и поносими цени.

Безплатните антивирусни програми ви осигуряват базова защита от малуер, но рядко предлагат допълнителни екстри като защитна стена, родителски контрол, имейл защита, мениджър на пароли и т.н. Не на последно място ще споменем, че Windows 10 разполага с „вградена“ антивирусна защита (Windows Defender), която дава наистина добри резултати, с цената на някои дребни недостатъци.

Като най-добри варианти за безплатна защита за Windows определихме: Windows Defender (наличен в Windows 10), Avast Free Antivirus/AVG (най-богат пакет от инструменти), Bitdefender Antivirus Free Edition (високи резултати и ниска консумация на ресурси) и разбира се, Kaspersky Free Antivirus, за който от личен опит знам, че е добър.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

3 thoughts on “Най-добрите антивирусни програми за Windows през 2021 г.”

 1. Трябва ли ми допълнителна антивирусна програма! Приятел, който се занимава с графичен дизайн наскоро ми сподели, че антивирусната програма на Уиндоус ми е напълно достатъчна и от тогава деинсталирах допълнителната, която си бях качил! Благодаря!

  1. Попринцип Windows Defender на Windows 10/11 дава доста добри резултати на тестовете и е достатъчна за защита на самия Windows. Но и тук има едно „но!“ – вградената антивирусна (Defender) е създадена преди всичко да защитава самата операционна система. Все пак, ако търсите по-всеобхватна защита, включваща защита при извършване на онлайн плащания /електронно банкиране/, имейл защита, собствен Firewall и т.н., тогава препоръчвам използване на някоя платена антивирусна (Kaspersky, ESET Internet Security са най-достъпни на БГ пазара на съвсем разумни цени). Във всички останали случаи Windows Defender върши работа.
   Поздрави!

 2. 3 г и половина съм с платената Kaspersky Internet Security Multi-device – и съм страшно доволен от този софтуер , топа на топа е , по-добър от него за мен , няма.
  Моята класация за качествен антивирусен софтуер е :
  1.-во място Kaspersky Internet Security
  2-ро място Bitdefender Internet Security
  3-то място за Norton 360

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *