Kaspersky Free

Kaspersky Free – безплатна антивирусна защита (ревю)

В настоящия материал ще ви запознаем с един страхотен антивирусен продукт или по-точно с неговата безплатна версия. Става дума за Kaspersky Free Anti-Virus – безплатна антивирусна защита от руския софтуерен гигант Kaspersky Lab.

Kaspersky Lab. са пионери в областта на антивирусната защита, а техните продукти винаги са били еталон за надеждност. Миналата година от компанията пуснаха своя безплатна антивирусна защита, която нарекоха просто Kaspersky Free. Програмата бързо успя да се нареди в редица класации на безплатни антивирусни продукти, редом до имена като Avast, Bitdefender и Avira.

Как се представя Kaspersky на тестовете на водещи анализатори

Разгледахме резултатите на Kaspersky от тестове на някои водещи анализатори и истината е, че те са повече от добри! Разбира се, за повечето тестове е използвана платена версия на Kaspersky, но нека се има предвид, че безплатната използва почти същия „инструментариум“ за борба с малуера.

Експертите от AV-Test Institute оценяват тестваните продукти по три критерия – защита от злонамерен софтуер, влияние върху производителността на системата и брой на фалшивите положителни заплахи (имат предвид съвсем легитимни файлове и URL адреси, погрешно интерпретирани като заплаха). Максималният брой точки по всеки от трите критерия е 6, което прави максимална оценка от 18 точки. Тестваната версия на Kaspersky успява да събере по 6 точки за всеки критерии, което е максимума!

Kaspersky е на върха и при тестовете на SE-Labs. Сертифицирането от тази лаборатория се извършва на пет нива – AAA, AA, A, B и C. Съгласно бюлетина за юли-септември 2018 г., Kaspersky Internet Security получава най-високо отличие – AAA, както и най-висок рейтинг – 100%. След него се нареждат Norton Security (AAA, 99%), ESET Smart Security (AAA, 99%) и колкото и да ни е странно – Windows Defender (AAA, 99%).

Инсталация, активиране и първи впечатления

Тук няма да изпадаме в подробности, защото инсталацията на Kaspersky Free е направена да бъде максимално лесна за потребителите. Нека кажем няколко думи все пак.

Още в самото начало на инсталационния процес имахме възможност да изберем дали да бъдем включени в услугата Kaspersky Security Network (KSN), която обменя данни между потребителите и облачно-базирана база данни. Това спомага за своевременно идентифициране на нови заплахи, но повече за тази възможност сме писали малко по-надолу. По подразбиране KSN е разрешена в инсталацията, но след това винаги можем да я деактивираме.

Важен момент след инсталирането на Kaspersky Free е създаването на акаунт в портала My Kaspersky, за да се активира лицензът. Регистрацията изисква въвеждане на минимум данни – име, имейл адрес и парола. По този начин получихме безплатен лиценз за срок от една година.

С инсталирането на Kaspersky Free получавате и нещо повече

След инсталацията на програмата установихме, че имаме изведена допълнителна икона на десктопа – Kaspersky Secure Connection. Това е VPN модул, който защитава потребителите от нерегламентиран достъп до информацията, която обменят в интернет. Използването на VPN услуга е отлична идея, ако искаме да сме в безопасност при използване на обществени безжични мрежи, като тези в кафенетата или летищата. При безплатната версия трафикът през този модул е ограничен до 300MB дневно.

При инсталацията си Kaspersky Free добавя разширение, наречено Kaspersky Protection за допълнителна сигурност в браузърите Internet Explorer, Google Chrome и Mozilla Firefox. Това разширение на база рейтинг филтрира опасните линкове, излизащи в резултатите от търсене и също така предоставя достъп до виртуална клавиатура на екрана.

Kaspersky Protection Google

В резултатите от търсене срещу всеки доверен уебсайт се появява малък зелен щит, който показва, че същият е безопасен.

Първите ни впечатления от Kaspersky са повече от добри!

Едно от първите неща, което ни направи добро впечатление в Kaspersky е изчистеният и изключително удобен интерфейс на програмата. Всичко, изглежда си е на място, без нищо излишно.

Kaspersky Free предлага само най-основните неща, които трябва да притежава една антивирусна програма. Това е нещо нормално, когато използваме безплатна защита от злонамерен софтуер! Що се отнася до защитата, Kaspersky разполага с всички необходими компоненти, просто липсват допълнителните „екстри“ като мениджър на пароли, защитна стена, модул за родителски контрол, защита при онлайн разплащания и т.н.

След инсталацията и обновяването на дефинициите е силно препоръчително да се изпълни сканиране на системата. Скенерът е сравнително бърз, а разширението за уеб браузър осигурява още един слой на защита докато сърфираме в интернет.

Възможностите за потребителска настройка на защитата са също на ниво, което за напредналите потребители ще бъде наистина голям „плюс“. Нека отбележим, че при други безплатни антивирусни програми като Bitdefender Free Edition или Adaware възможностите са конфигуриране са „орязани“ на минимум.

Повече за възможностите на Kaspersky Free

Потребителски интерфейс

Ще изкажа малко субективно мнение, но потребителският интерфейс на Kaspersky е близък до съвършенството – изчистен, удобен и функционален. Между другото, наскоро излезе нова версия на Kaspersky Free, в която потребителският интерфейс е претърпял известни „козметични“ промени.

Kaspersky Free прозорец

Стартирайки програмата се отваря прозорец, който изглежда досущ като този на Kaspersky Internet Security. Най-отгоре в началния прозорец е показано състоянието на защитата. „Your protection is live now“ ни казва, че защитата в реално време е активна и няма от какво да се безпокоим. Ако са налични препоръки към нас те ще бъдат изведени като предупреждение на същото място. Бутонът Details извежда текущия статус на програмата – лиценз, статус на защитата, актуално ли е приложението и т.н.

Основните модули и функции за изведени като „плочки“ под статуса. Налични са шест такива, но само Scan и Database Update са достъпни за нас. Останалите възможности (Safe Money, Privacy Protection, Parental Control и Protection for all devices) можем да активираме, ако надградим до платената версия.

Нека разгледаме какви допълнителни инструменти са налични зад бутона More Tools. Всъщност, при тази версия имаме достъп до облачно-базираната база данни (KSN), файловете под карантина, виртуалната клавиатура, както и отчетите. Голяма част от допълнителните инструменти и модули, каквито са мрежовият монитор (Network Monitor), инструментите за контрол на приложенията или тези за оптимизация на системата не са достъпни в безплатната версия.

More Tools

Kaspersky Free съхранява детайлни отчети, които показват кога системата е сканирана, какво сканиране е изпълнено, какви са резултатите от него и какви действия за извършени за неутрализиране на откритите заплахи. Отчетите са достъпни в More Tools > Reports.

Reports

Когато говорим за безплатен продукт и интерфейс, обикновено акцентираме върху наличието на различни рекламни послания за надграждане или инсталиране на допълнителни инструменти. Важно е да отбележим, че в безплатната версия на Kaspersky липсват тези натрапчиви реклами и досадни „pop-up“ съобщения за надграждане до платена версия. Опция за надграждане, разбира се, има и вие виждате това на скрийншотовете, но същата не пречи на потребителя по никакъв начин. Кликвайки на модул, който не е наличен при тази версия, виждаме съобщение, че не можем да използваме тази функция и трябва да преминем към платена версия… но само дотук!

Сканиране

Kaspersky Free притежава един от най-бързите и прецизни скенери, които сме тествали. Само ще спомена, че за около 30 минути програмата направи пълно сканиране на тестовата ни система (малко над 327 000 файла с размер около 380GB на твърд диск от 1TB).

Scan - Full scan

Оставащото време за завършване на сканирането, калкулирано от програмата не винаги е точно 🙂

Нека разгледаме какви възможности за сканиране на системата предлага Kaspersky Free. Влизайки в първия модул Scan от основния прозорец, виждаме четири възможности.

 • Full Scan – пълно сканиране на цялата система. Проверява всички локални устройства, което може да отнеме дори часове (при мен беше около 30 мин).
 • Quick Scan – бързо сканиране на най-уязвимите зони, в т.ч. системна памет и приложенията, които се стартират с операционната система. Бързото сканиране при Kaspersky отнема доста по-малко време в сравнение с повечето конкурентни продукти.
 • Selective Scan – това е вид къстъмизирано сканиране на избрани от нас локални устройства, директории или файлове, което е наречено просто „селективно сканиране“. При новата версия можем да сканираме обекти и чрез „влаченето“ им до прозореца (виж снимката долу).
 • External Device Scan – сканиране на външни носители да данни. Програмата сама засича дали има свързани външни устройства към компютъра. Тук е важно да уточним, че по подразбиране Kaspersky извършва бързо сканиране на всяко външно устройство (например флашка), щом то бъде свързано.

Scan - Selective

Опцията за „селективно сканиране“ ни позволява да добавяме обекти за проверка чрез „влачене и пускане“ .

Най-отдолу виждаме и опцията Scan schedule – създаване на планирани сканирания. Има възможност за „планиране“ на пълно или бързо сканиране на системата ежедневно, в делнични дни, през уикендите, веднъж седмично или месечно.

Scan schedule

Приятно ни изненадаха и опциите сканирането да се извършва на следващия ден, ако в планирания ден компютъра е бил изключен, както и опцията сканиране да се извършва само, когато компютърът е на скрийнсейвър или е заключен. Последната възможност по подразбиране не е активна, но е добра идея, ако желаем сканиранията да се изпълняват тогава, когато не сме на компютъра.

Настройки на скенера

Ако надникнем в настройките на програмата виждаме, че можем да избираме между три нива на сигурност. Освен „глобално“, нивото на сигурност може да бъде задавано и за всеки вид сканиране (пълно, бързо или селективно) индивидуално.

Scan Security level

Освен трите нива от Security level, може да изберем индивидуално ниво за всеки вид сканиране от Advanced Settings.

Налични са и още куп допълнителни опции за конфигуриране на технологията на сканиране, което е още едно доказателство за възможностите на този безплатен продукт. Всъщност, възможност за толкова детайлно персонализиране на скенера при безплатен продукт сме виждали само при Avast и AVG.

Технология на защита

Kaspersky винаги са имали мощен антивирусен енджин. Kaspersky Free предлага почти целия наличен аресенал на платения пакет, с изключение на някои допълнителни екстри, за което вече споменахме.

Независимо дали използваме безплатната или платената версия, основната технология използва три нива на защита. Първо, файловият скенер съпоставя сканираните файлове с вече познатите заплахи. След това се намесва евристичният анализ, който на база поведението на приложенията проверява за наличие на съмнителна активност. И накрая защитата използва Kaspersky Security Network (KSN) – облачно-базирана база данни на Kaspersky Lab., която съдържа информация за репутацията на приложенията и уеб сайтовете.

KSN

Ако отидем на More Tools > Security > Cloud Protection, ще видим този прозорец, който показва статуса на модула (свързан или не) и статистика за броя обекти в базата данни.

Kaspersky Security Network събира и изпраща информация от вашата система до облака, когато е налице съмнителна активност или друг проблем. С използването на тази технология потребителите по целия свят практически спомагат за навременното идентифициране на нови заплахи, изпращайки информация за всяка непозната потенциална заплаха. Тези данни се анализират и резултатите се допълват в облачно-базираната база данни. Изпращането на данни чрез KSN става при строго спазвана конфиденциалност на личните данни и се използва единствено и само за подобряване на продуктите за сигурност, твърдят от Kaspersky. Все пак този модул изпраща разнородна информация, включително данни за операционната система, инсталираните приложения и добавки, техните версии, данни за мрежовата връзка и куп други неща. Ето защо, ако нямате доверие на тази услуга, тя може да бъде забранена от настройките на програмата по всяко време.

Kaspersky се грижи и за безопасността ни винаги, когато сърфираме. По-нагоре споменахме за браузърното разширение, което класифицира страниците на база рейтинг. Дори браузърът ни да няма налично това разширение, Kaspersky Free отново е в състояние да блокира потенциално опасни или незащитени URL адреси, когато се опитаме да ги отворим.

Connection not protected

Всъщност, ако отворим настройките на защитата (Settings > Protection, виж снимката долу) можем да видим какви „щитове“ са налични. Ще кажем по няколко думи за всеки един от тях:

 • File Anti-Virus – това стандартен за всяка антивирусна програма модул, който защитава файловата система от инфектиране със зловреден софтуер. Скенерът проверява всеки файл, който запазваме, изпълняваме или отваряме.
 • Web Anti-Virus – модул, който блокира опасните скриптове, които могат да се изпълняват от посещавани от нас уеб страници. Този модул се справя добре с блокиране на различни потенциално опасни URL адреси, достъпвани през браузъра.
 • Network Attack Blocker – засича съмнителна активност във входящия мрежов трафик и при съмнение за мрежова атака я блокира.
 • System Watcher – този щит следи активността в системата. Тъй като използва технология, базирана на поведението, този модул може да предотвратява и атаки от нулев ден.
 • IM Anti-Virus – следи входящите и изходящи IM съобщения за различни препратки към потенциално опасно съдържание.
 • Mail Anti-Virus – проверява входящата и изходящата поща за опасни обекти. Това е много важен компонент, когато използваме мейл клиенти като MS Outlook например.

Възможности за потребителска настройка

Тук няма да изпадаме в подробности, тъй като това не е ръководство, а ревю на софтуерен продукт. Вече споменахме и ще споменем отново, че Kaspersky Free разполага с доста прилични възможности за конфигуриране.

Достъпът до настройките става от малкия бутон с форма на зъбно колело, наличен в долния ляв ъгъл на основния екран на Kaspersky. Потребителските настройки са разделени в няколко раздела General, Protection, Performance, Scan и Additional.

 • General – някои общи настройки като спиране на защитата в реално време, стартиране на програмата с Windows или задаване на парола за достъп до настройките.
 • Protection – тук са поместени всички компоненти (модули) на защитата, които споменахме малко по-нагоре. При последната версия на Kaspersky Free бе премахната възможността за спиране на отделните компоненти на защитата. Това може би е първият сериозен „минус“, който ще отбележим за този продукт.

Protection Settings

 • Performance – тук са някои настройки свързани с програмата и влиянието ѝ върху производителността на системата. Така например можем да забраним стартирането на планирани сканирания (Scheduled Scans), когато лаптопът ни е само на батерия, да забраним или включим т.нар. „игрален режим“ или да забраним сканирането за руткитове.
 • Scan – тук са поместени настройки, свързани с нивото на сигурност на защитата и сканиранията, както и какво действие да предприема скенера по подразбиране, когато открие заплаха. От Scan може да се създават т.нар. „планирани сканирания“ в определени дни, за което вече писахме.
 • Additional – някои допълнителни настройки. Ще споменем, че от меню Threats and Exclusions > линк Manage exclusions може да бъдат задавани т.нар. „изключения“. Това са файлове или директории, които скенерът ще пропуска при сканиране, дори и същите да бъдат класифицирани като „опасни“.

Нашето заключение…

Kaspersky Free е безплатен продукт за защита от вируси и друг злонамерен софтуер, който предлага само най-необходимото. Въпреки това, наличните компоненти на защитата в реално време са напълно достатъчни, за да осигурят адекватна защита за личния ни компютър.

Можем да обобщим предимствата и недостатъците на Kaspersky Free по следния начин:

Предимства:

 • Отличен антивирусен модул, който предпазва системата от почти всички разновидности на злонамерения софтуер;
 • Бърз скенер и възможност за създаване на планирани сканирания;
 • Ефективен уеб филтър, който блокира потенциално опасни URL адреси, независимо от браузъра;
 • Удобен и лесен за използване интерфейс;
 • Възможност за детайлна потребителска настройка;
 • Наличие на VPN модул, който защитава вашите данни, когато използвате обществени Wi-Fi мрежи;
 • Относително „лек“ от към консумация на системни ресурси.

Недостатъци:

 • В новата версия на Kaspersky Free не могат да се деактивират отделни компоненти на защитата;
 • Липса на онлайн техническа поддръжка в рамките на Европейския съюз.

Kaspersky Free Anti-Virus е наличен за потребителите на Windows 10, 8.1, 8 и 7, както за 32-битови, така и за 64-битовите версии.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

4 thoughts on “Kaspersky Free – безплатна антивирусна защита (ревю)”

 1. Касперски си е чист вирус който разваля система до най-малката подробност без значение дали е лаптоп или компютър

  1. Принципно, ако програмата е изтеглена от легитимен източник, а това е официалния сайт на компанията, няма подобни проблеми. Касперски предлага една от най-здравите и сигурни защити. Друг е въпросът, че някои потребители теглят от мрежата различни кракове/кийгенератори за Касперски, които наистина могат да съдържат зловреден софтуер.

   Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *