Най-добрите програми за сканиране

Най-добрите безплатни програми за сканиране на документи за 2023 г.

Изборът на безплатен софтуер за сканиране за Windows изглежда привидно лесна задача. Търсейки обаче такъв, ще установите, че повечето програми за сканиране, налични в мрежата са всъщност платени версии, някои от които предлагат ограничен пробен период.

В този материал ще ви представим няколко безплатни софтуерни инструмента за сканиране на документи и снимки, предназначени за работа под Windows.

NAPS2

NAPS2 (Not Another PDF Scanner 2) е може би любимата ми програма за сканиране на документи по редица причини. Първата е, че това е безплатен софтуер с отворен код, който няма да ви показва досадни съобщения и реклами за закупуване на платена версия. Интерфейсът е опростен за работа, поддържа различни езици, включително и български.

NAPS2

След като изтеглите и инсталирате приложението е необходимо да направите профил. Чрез този профил указвате кое точно устройство да се използва, с какъв комуникационен драйвер (WIA, TWAIN, ESCL), източник на подаване на хартията (стъкло или ADF*), резолюция на сканиране, размер на хартията, яркост, контраст, дълбочина на цвета и др. След това използвайки този профил, зададените настройки се използват по подразбиране.

*ADF – съкр. от Automatic Document Feeder или автоматичното листоподаващо устройство.

NAPS2 позволява да създавате различни профили. Примерно, ако към компютъра ви са свързани няколко скенера или мултифункционални устройства (МФУ), ще бъде необходимо за всяко едно от тях да създадете профил. Един от тях може да се зададе да се използва по подразбиране. За тези от вас, които разполагат с МФУ може да направите отделни профили – един за сканиране на документи от ADF и един за сканиране от стъклото.

NAPS2 позволява да съхраните сканираните документи като PDF или като изображение. Преди да съхраните сканираните елементи имате възможност да пренареждате, завъртате, добавяте или премахвате страници. Приложението предлага и OCR (трансформиране на сканиран документ в текст), с поддръжка на български и над 100 други езика.

Изтегли NAPS2 от официалния сайт на приложението

PaperScan (Free Edition)

PaperScan е софтуер, който се предлага в платени версии (Home и Professional Edition), но също така може да бъде изтеглен и в безплатна версия (Free Edition) напълно свободно.

Безплатната версия предлага интерфейс, който изглежда почти като на професионален софтуер за сканиране. Разбира се това е с цената на някое друго съобщение за закупуване на платена версия и наличие на рекламен банер в лентата с инструменти.

paperscan free

За изпълнение на самото сканиране е налична опция за бързо сканиране (Quick scan, с настройки по подразбиране) или сканиране чрез използване на помощник (Acquire > Start Wizard). Последният ви позволява преди да се сканира страницата да зададете някои настройки, като източник на хартията (стъкло или фийдър), размер на страниците, яркост, контраст и др.

PaperScan Free Edition позволява да обработвате сканираните изображения. Една от най-полезните опции е тази за изправяне на страници, които са сканирани на криво. Налични са инструменти за премахнване на точки от страниците или дупки от перфоратор. Можете да коригирате цветовата гама, яркостта и контраста, да използвате филтри и визуални ефекти. Наличен е инструмент за заличване на определени участъци от сканираното изображение, напр. лични данни, печати, петна и т.н.

Инструментите за създаване на анотации под формата на подчертаване, задраскване, коментари, стрелки, щемпели и т.н. в безплатната версия не могат да се използват.

Безплатната версия на PaperScan позволява да запазвате сканираните страници във формати PDF, PNG, TIFF, JPG, JP2, JB2, WEBP и DOCX.

Изтегли PaperScan (Free Edition) от официалния сайт на приложението

Advanced Scan to PDF Free

Advanced Scan to PDF Free е напълно безплатно приложение за сканиране на документи и изображения. Не са нужни абсолютно никакви регистрации, за да използвате тази програма.

Advanced Scan to PDF Free

Като функционалност приложението донякъде прилича на NAPS2, с тази разлика, че тук не е необходимо се създават шаблонни профили. При всяко ново сканиране Advanced Scan to PDF Free ще ви предложи да изберете кой скенер да се използва, източника на хартия (стъкло или фийдър), както и размера на страницата. При наличие на свързани множество скенери към системата това може да се окаже голямо удобство.

Наличните инструменти за редактиране на сканираните страници в Advanced Scan to PDF Free са силно ограничени. Можете да пренареждате и завъртате отделни страници, но не и да коригирате цветовете или контраста. Няма възможност за заличаване на определени обекти от страниците, липсва OCR функция.

Както се подразбира от името на приложението, запазването на сканираните документи или изображения е възможно само в PDF формат.

Изтегли Advanced Scan to PDF Free от официалния сайт на приложението

В заключение: защо избрахме точно тези програми за сканиране

Първоначално този материал трябваше да съдържа поне пет предложения за безплатен софтуер. Намирането на напълно безплатни версии на програми за сканиране в края на 2023 година се оказа предизвикателство. Голяма част от софтуерните продукти, които други страници все още промотират като безплатни вече или са станали платени, изискват регистрация или се предлагат в пробна версия за определено време. Други, например безплатната версия на VueScan вече поставят огромен воден знак на сканираните страници, който може да бъде избегнат със закупуване на платената версия.

Нека обобщим накратко трите разгледани приложения

NAPS2 според мен е най-универсалната програма за сканиране на офис документи. С лесния си за работа потребителски интерфейс и поддръжка на OCR на български език, смятам, че е добър избор.

PaperScan (Free Edition), превъзхожда NAPS2 с опциите си за корекция на сканираните документи и изображения. Това са инструментите за зачистване на определени данни, „изправяне“ на страниците, корекция на цветовете и яркостта.Смятам, че този софтуер е по-подходящ, когато е необходимо нещата които сканирате, да са в добър вид (примерно, ако ще се публикуват някъде).

Advanced Scan to PDF Free по фукционалност се доближава до NAPS2, с тази разлика че няма инструмент за оптично разпознаване на символите (OCR). Изборът на това приложение е удачен, когато трябва да сканирате много неща и всичките те са в различен формат (А3, А4, разписки и т.н.).

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Най-добрите безплатни програми за сканиране на документи за 2023 г.”

  1. Благодаря,
    С малко думи много информация. Доволен съм!!
    Иван

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *