Norton 360 for Gamers ревю

Norton 360 for Gamers – антивирусен пакет, създаден за геймъри (ревю)

Norton 360 for Gamers е антивирусен софтуер на американския бранд Norton, съчетаващ функциите на един завършен пакет за пълна защита на вашата система. Но защо „for Gamers“?! На този въпрос ще се опитаме да отговорим в следващите редове.

Norton 360 for Gamers е идеалната антивирусна програма за геймъри, защото е оптимизирана за техните нужди. Този продукт има отлична защита срещу злонамерен софтуер и има минимално влияние върху скоростта на вашия компютър. Притежава всички функции за сигурност, от които се нуждае системата ви, без да е нужно използване на допълнителен софтуер. Освен всичко това този продукт предлага модул, който оптимизира използването на системни ресурси от програмите на фонов режим докато играете.

Истината е, че Norton 360 for Gamers не се различава особено от Norton 360 Deluxe – нито като функции за защита, нито визуално. Всъщност това е една „адаптирана за нуждите на геймърите“ вариация на Deluxe версията. Повече за функционалността на този антивирусен пакет ще научите в следващите точки.

Потребителски интерфейс

Стартирайки Norton 360 for Gamers по подразбиране, се отваря един огромен прозорец на My Norton, който ви дава бърз достъп до акаунта ви, основните модули на продукта, достъп до отчети и настройки.

my norton home screen

Всъщност, основният (класически) прозорец на пакета за защита ще излезе, ако кликнете на първия модул Device Security. В него имате достъп до всичко съществено в този продукт за антивирусна защита.

norton 360 classic screen

Можете да настроите програмата така, че горният прозорец да ви излиза по подразбиране при стартиране на програмата, вместо прозореца на My Norton. Това става лесно като кликнете на Settings и от падащото меню на Launch View изберете Classic. Така при всяко отваряне на Norton ще виждате този доста по-компактен прозорец, който ви дава достъп до основните компоненти – Защита, Интернет сигурност, Архивиране и Производителност.

Когато говорим за потребителски интерфейс, няма как да не поставим акцент върху възможностите за конфигуриране на отделните компоненти на този програмен продукт. Бих казал, че те са доста добри, а самите настройки са логически подредени. Достъп до тях имате чрез клик върху Settings, от горната част на основния прозорец.

Norton 360 for gamers Settings

Имате възможност за задълбочено конфигуриране на всеки аспект от защитата – антивирус, защитна стена, антиспам защита, планиране на задачи, настройки за архивиране, защита от експлойти, защита на уеб камера и т.н. Тъй като този материал не е ръководство, няма да задълбавам в подробности, само бих казал, че настройките за персонализиране са едни от най-добрите, които съм виждал. Още по-удобни са бързите контроли (Quick Controls), които ви позволяват с един клик да включвате и изключвате повечето компоненти за защита.

Модули за сигурност и защита от зловреден софтуер

Norton 360 for Gamers защитава вашия компютър от заплахи в реално време по няколко различни начина. Той сканира нови или модифицирани файлове, които сте добавили, отворили или изтеглили, контролира достъпа до файлове и папки, които могат да бъдат мишена на ransomware и следи приложенията за необичайна активност. USB устройствата също се сканират по подразбиране, както и мрежовите устройства и скриптовете в документи на Microsoft Office и Adobe.

Скенерът за наличие на зловреден софтуер (вируси, троянци, червеи, шпионски софтуер и т.н.) е на забележително ниво при този продукт. Според изданието SoftwareLab.org, при извършени тестове „Norton е успял да обезвреди всяка една от 1200-те проби зловреден софтуер (вируси и атаки от нулев ден)“, които са били използвани за изпитването.

Сканиране

Norton 360 for Gamers предлага изпълнение на няколко вида сканиране на системата – бързо, пълно и къстъмизирано. Това е стандартен набор от функции за проверка на системата за повечето антивирусни програми.

Бързото сканиране (Quick Scan) проверява най-уязвимите места във вашата система. Ако изберете опцията за пълно сканиране (Full Scan), Norton първо ще извърши бързо сканиране, след което ще провери всички налични файлове на вашия диск. И тук искам да спомена, че това е един от най-бързите скенери, на които съм попадал. Бързото сканиране приключи за по-малко от минута, а за пълно сканиране на цялата система бяха нужни около осем минути (при 1 115 027 проверени обекта).

Може да стартирате и проверка на елементи по ваш избор (Custom scan), като кликнете на опция Create Scan. Имате възможност да изберете конкретен дисков дял, директории или файлове, които антивирусният скенер да провери. Може да създадете ново сканиране, в което да укажете елементите, които да се проверяват и времето, в което да се изпълнява (на принципа на „планираните задачи – Scheduled Tasks“).

Секцията Security > Scans ви дава достъп до Norton Power Eraser, за който вече сме говорили в предишен материал на PCGuide.bg. Това е инструмент, с който може да изпълнявате персонализирани сканирания „при поискване“ от вас. Не е свързан със защитата в реално време и предназначението му е да открива специфични и трудни за засичане разновидности на малуера (зловреден софтуер). По принцип, този инструмент може да бъде безплатно изтеглен и без да използвате продукти на Norton и го препоръчваме за периодични сканирания.

Norton Power Eraser

На мен лично ми направи впечатление инструментът Diagnostic Report. Той извежда доста добре систематизирана информация за вашата система – състояние на защитата на Norton 360, информация за операционната система и хардуера, използвани системни ресурси, инсталирани програми, процесите в реално време и др.

Norton Diagnostic Report

Защита на уеб браузъра

Ако кликнете на втората секция Internet Security от основния прозорец, ще видите три допълнителни инструмента – мениджър на пароли, генератор на пароли и разширения за интернет браузъра.

Антифишинг и добавки за браузъра

Антифишинг защитата се осигурява от разширението за браузър Norton Safe Web. То ви предпазва от достъпване на измамни/потенциално опасни URL адреси. Това разширение обаче трябва да се инсталира (направих го чрез жълтия бутон Set Up Now). Аз лично го тествах в Chrome и бих казал, че е полезнa добавка за вашия уеб браузър. Подобно разширение предлагат още Kaspersky и McAfee.

Какво всъщност прави Norton Safe Web? При използване на търсачката тази добавка поставя иконка срещу повечето от резултатите, която показва дали уебсайтът е безопасен или крие заплаха. Safe Web не просто блокира потенциално опасни уеб сайтове, но също така предлага подробен отчет защо дадената URL връзка може да крие риск за сигурността ви.

Други разширения за браузър, които може да добавите, са Norton Home Page (променя настройките ви по подразбиране към начална страница на Norton), Norton Safe Search (променя настройките ви по подразбиране към търсачката на Norton). Специално за тях не смятам, че са нещо полезно, дори са по-скоро излишни.

Мениджър на пароли

Norton Password Manager е мениджър на пароли, който обаче също изисква да бъде инсталиран допълнително. Връзка към него може да откриете в секция Internet Security в основния прозорец на Norton 360 for Gamers. С тази „бонус екстра“ получавате сигурно 256-битово AES криптиране, неограничено съхранение на пароли и синхронизиране на различни устройства. Отделно може да използвате Password Generator, който е уеб базиран генератор на сложни пароли.

Защитна стена (Firewall)

Като пакет за защита Norton 360 for Gamers предлага защитна стена Smart Firewall. Като цяло отзивите за нея са добри, дори SoftwareLab.org посочват, че „превъзхожда вградените защитни стени както на Windows, така и на macOS, като успешно спира всеки опит за проникване в мрежата при нашето тестване“.

Опциите за конфигуриране на работата на защитната стена са на „прилично ниво“, позволявайки ви да контролирате най-уязвимите зони от мрежовия трафик.

Norton 360 Настройки на защитната стена

VPN

Norton 360 for Gamers разполага с VPN, който лесно може да активирате още от началния екран на My Norton. VPN връзката ви осигурява защитен „тунел“ за вашите данни докато използвате интернет. Паралелно с това VPN модула променя вашето местоположение и IP адрес, видими за останалите. По този начин си осигурявате допълнителна анонимност.

От настройките може да изберете местоположението си, но това е възможно само по държава (не и по конкретен град). Налични са само определени държави! Освен това настройките ви са ограничени до превключватели за включване на автоматично свързване, автоматична VPN връзка (VPN се активира при незащитени Wi-Fi мрежи), т.нар. „Kill switch“ (блокира достъпа до интернет, ако VPN внезапно прекъсне връзката) и блокиране на рекламен тракер. Можете също да добавяте приложения към функцията Split Tunnel и по този начин те ще бъдат изключени от трафика на VPN връзката.

Едно от нещата, които ми харесват във VPN модула на Norton е това, че никъде не се посочва ограничение на дневния трафик. На практика този VPN изглежда е неограничен, за разлика от същата функция при други пакети за защита (напр. този на Kaspersky или BitDefender).

Архивиране (Backup)

Norton 360 for Gamers предлага облачен бекъп на вашите най-важни файлове, а обема на резервираното пространство е 50GB. За да накарате Norton да архивира най-важните ви файлове, първо трябва да настроите тази функция в приложението. Просто влезте в секция Backup (Cloud Backup) и кликнете на бутона Set Up Now, за да започнете. Настройката на архивирането се извършва на три етапа – какво да се архивира, къде да се съхрани и кога да се изпълнява.

Norton 360 backup settings

Ако приемете настройките по подразбиране, облачните резервни копия ще качват всичко с изключение на видео и имейл файлове от потребителската папка на Windows акаунта ви. Това може да се промени – можете да променяте типовете файлове, както и да добавяте или изключвате файлове и папки. По-интересното е, че освен в облачното пространство, приложението може да съхранява резервни копия и на локални дискови дялове от вашия компютър (D:, E: и т.н.).

Оптимизиране на системата

Тенденция е пакетите за защита да включват и инструменти за оптимизация на системата. Norton 360 for Gamers не прави изключение от това правило. Модулът Performance включва инструмент за оптимизиране (дефрагментиране) на диска, почистване на временни файлове, управление на програмите, които се стартират с операционната система. Модулът включва и удобен инструмент за графично визуализиране на събития (открити заплахи, предупреждения, извършени оптимизации и т.н.) по дни и месеци (Graphs).

Norton 360 Performance

Като цяло аз лично съм разочарован от функционалността на инструментите за оптимизация, налични в секция Performance. Първо, оптимизацията на диска се стартира директно при кликване върху инструмента Optimize Disk, без опция за избор на конкретен диск или дял. Инструментът изпълнява някакъв вид дефрагментиране, но нищо не се споменава за изпълнение на функцията „trim“ при SSD сториджи.

При инструмента File Cleanup, който е предназначен за почистване на диска нещата са сходни. Отново функцията се изпълнява директно при клик върху нея. Почиства единствено директория Temp на Windows и временните файлове на Internet Explorer – браузър, който едва ли вече някой използва.

Полезни инструменти за геймърите в Norton 360 for Gamers

Dark Web Monitoring

Геймърите обикновено прекарват много часове в компютърни игри. Използвайки персонални акаунти те достигат до различни постижения, общуват с различни „колеги“ онлайн. Един такъв акаунт, граден дълги години, несъмнено ще е изключително ценен за тях. Да, обаче има едни „лоши господа“, които се опитват да крадат онлайн ваши тагове и друга лична информация и да ги пласират в „тъмната мрежа“.

Модулът за мониторинг на „тъмната мрежа“ на Norton проверява различни източници онлайн (форуми и др. бази данни). Негова задача е да установи дали вашият геймърски данни (тагове) са били налични някъде там, без вие да сте ги предоставяли. Ако има такива, ще бъдете предупредени веднага, както и ще получите някои съвети какво да предприемете.

Game Optimizer

Понякога антивирусните програми могат да започнат да консумират доста системни ресурси, точно докато играете. Това се отнася и за редица други приложения на фонов режим, които могат да причинят лагове в FPS-а.

my norton game optimizer

Game Optimizer автоматично открива, кога играете игра и оптимизира системата за по-плавно изживяване. Инструментът заделя максимум системни ресурси, за да предотврати различни закъснения или колебания в FPS-а при геймплей. Това разбирасе се случва без вашата система да бъде изложена на риск от кибератаки. Тази функция работи при системи с 4 или повече ядра на процесора.

Режим на разпознаване на цял екран

Никой не обича да бъде обезпокояван от съобщения на антивирусната си програма, особено ако те не са с особена важност. Още по-деликатен е проблемът при геймърите. Представете си, че в момента играете видео игра и се намирате в най „сублимния момент“ и изведнъж антивирусната ви програма покаже съобщение, че „дефинициите са успешно обновени“ или нещо от този род.

Функцията за заглушаване на известията на защитата е едно от най-забележителните неща в Norton 360 for Gamers. В същото време следва да се има предвид, че тя е същата като безшумният режим на Norton 360 Deluxe. Функцията работи, когато играете игра през платформи като Steam, Epic Games Launcher, EA Origin или UPlay. Ако идентифицира сесията ви за игра, заглушава всички сигнали за сигурност освен критичните.

В заключение

Norton 360 for Gamers е един добър продукт за защита на вашия компютър у дома, който предлага всичко необходимо за тази цел. Това издание изглежда е изцяло базирано на Norton 360 Deluxe, тъй като функционалността му е сходна. Предлага солидна защита от зловреден софтуер в реално време, защитна стена (Smart Firewall), защита на уеб браузъра от опасни URL адреси, e-mail защита, защита на уеб камерата, облачен бекъп на файлове, неограничен VPN и някои инструменти за оптимизиране на системата, а лиценза е за 3 устройства. Този продукт включва няколко допълнителни инструмента, предназначени за геймърите – Game Optimizer, мониторинг на „тъмната мрежа“ за присвоени ваши данни и скриване на известията, докато играете на цял екран.

Всичко това звучи добре, но разочароващ е факта, че този продукт е на практика е почти неоткриваем в нашата търговска мрежа. Факт е, че в България пазарът на антивирусни продукти за крайните потребители не е така развит. Общо взето, от повечето магазини за ИТ техника може да си закупите антивирусни пакети на една или най-много две компании. Продукти на изтъкнати компании, като Norton, McAfee, F-Secure и много други трудно могат да бъдат закупени от местните търговци.

Заключението ни – добра антивирусна защита с редица полезни модули, но на по-висока цена от редица конкурентни продукти.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *