Antivirus Fix

Най-добрите антивирус и антималуер инструменти за сканиране под Windows

Повечето стандартни антивирусни (антималуер) продукти предлагат защита в реално време, която следи всяка промяна във файловата система на компютъра. Но дори и тази защита понякога прави пропуски, а това излага системата на риск.

Освен антивирусна програма е препоръчително периодично да се използват инструменти, които сканират системата при поискване (т.нар. “on-demand” скенери). Това са софтуерни програми, които проверяват вашия компютър за зловреден код – малуер, само когато вие инициирате сканиране. Обикновено те не работят на фонов режим, нямат защита в реално време и съответно не би трябвало да влизат в конфликт с използвания антивирусен софтуер. Нещо повече – голяма част от тези антималуер скенери дори не изискват инсталация.

В този материал ще ви представим някои от най-добрите „on-demand“ инструменти за сканиране и премахване на малуер, разпространявани в портативни (неизискващи инсталация) версии. Те винаги могат да се използват като „скенери за второ мнение“, но в никакъв случай не биха заместили защитата в реално време на стандартната антивирусна програма. Ето кои са те:

 

Kaspersky Virus Removal Tool

№1 Избор на PCGuide.bg: Kaspersky Virus Removal Tool

Това е един страхотен инструмент от Kaspersky, който позволява да направите проверка на системата си за злонамерен софтуер, без да е необходимо да инсталирате каквото и да било. Просто свалете този малък софтуер от официалния сайт на компанията и го стартирайте. Напълно безплатен е!

След като стартирате изтегления файл, ще е необходимо да се съгласите с лицензните условия. След това от опцията Change parameters е важно да персонализирате какво искате да бъде сканирано. По подразбиране Kaspersky Virus Removal Tool проверява паметта, сектора за начално зареждане и стартиращите се програми. Вие може да изберете да се провери системния диск и да добавите в списъка всеки друг дисков дял или директория. След като открие заплахи инструментът ги неутрализира.

Скенерът Kaspersky Virus Removal Tool е сравнително бърз. От прецизността на този инструмент очакваме много, защото не бива да забравяме, че що се отнася до антивирусен софтуер, продуктите на Kaspersky Lab са винаги начело.

Предимства:

– Прецизен скенер използващ енджина на Kaspersky;
– Лесен за използване интерфейс;
– Възможност за персонализиране на обектите, които искате да сканирате;
– Карантина и достъп до отчети.

Недостатъци:

– Липсва опция за пауза при сканиране.

Изтегли Kaspersky Virus Removal Tool


Norton Power Eraser№2 Избор на PCGuide.bg: Norton Power Eraser

Norton Power Eraser е антималуер инструмент, който според компанията Norton „елиминира дълбоко внедрил се и труден за откриване криминален софтуер, който традиционните скенери не винаги откриват“. И да, това е един чудесен скенер за „второ мнение“ на компания, която е световен лидер в киберсигурността.

Това е един от скенерите предлагащи най-добри възможности и интерфейс (лично мнение) в случай, че използваната антивирусна програма е допуснала пропуск. Със своите възможности и простота на работа Norton Power Eraser спечели нашите овации.

След като свалите инструмента от официалния сайт на Norton и го стартирате ще трябва да се съгласите с условията. След това ще видите няколко различни варианта за проверка на системата, според конкретната ситуация.

Работата на този инструмент е насочена изключително към премахване на руткитове и други зловредни програми, интегриращи се дълбоко в операционната система. Така например, ако кликнете на големия бутон Scan for Risks, програмата ще поиска рестарт на системата, за да може да извърши проверката за руткитове.

Опция Advanced Scans ви дава възможност да изпълните други видове проверки като проверка на избран файл или папка на база репутация, бързо сканиране на системата за заплахи или Multi-Boot Scan (за компютри с повече от една операционни системи).

Ако програмата може да извърши някакво действие спрямо даден инфектиран файл, ще ви предложи да създаде точка за възстановяване. След това имате възможност да отмените предходно извършеното действие.

Предимства:

– Портативна версия, която е само 10МВ.
– Специализиран скенер за премахване на руткитове и други трудни за идентифициране заплахи;
– Изключително удобен интерфейс;
– Различни опции за сканиране на системата в един софтуер.

Изтегли Norton Power Eraser


AdwCleaner

№3 Най-използван: Malwarebytes AdwCleaner

AdwCleaner е малък софтуерен инструмент, който сканира и премахва от системата потенциално нежелан и потенциално опасен софтуер. В това число влизат: вируси, троянци, руткитове, спайуер, адуер, червеи и много други. Често пъти AdwCleaner открива неща, които повечето антивирусни програми пропускат.

Разработен от Malwarebytes, AdwCleaner използва неговия енджин, но в малко по-опростен вариант. Не изисква инсталация и винаги може да бъде използван на всеки компютър – при съмнение за инфекция или просто „профилактично“. Отличен избор като антималуер „на втора линия“.

При стартиране на ново сканиране Malwarebytes AdwCleaner проверява вирусните дефиниции в облака и изтегля актуални при нужда. Не са налични различни видове сканирания, но пък за сметка на това програмата разполага с повече опции за конфигуриране спрямо повечето портабъл инструменти. Имате достъп до журналните файлове и до файловете, поставени под карантина.

В случай на открити заплахи Malwarebytes AdwCleaner ще ви поиска рестарт на системата преди да ги елиминира или постави под карантина.

Предимства:

– Лесен за използване интерфейс на български език;
– Възможност за поставяне на обекти под карантина;
– Сравнително добри възможности за конфигуриране на инструмента.

Изтегли Malwarebytes AdwCleaner


Comodo Cleaning Essentials

№4 За напреднали: Comodo Cleaning Essentials

Comodo Cleaning Essentials (CCE) е малък софтуерен пакет от инструменти, който може да бъде използван от потребители и компютърни техници за премахване на зловреден софтуер или нежелани процеси от инфектирани компютри.

Инструментът може да бъде свален от официалния сайт на Comodo, но при изтегляне обърнете внимание каква версия сте посочили – 32 или 64-бита! CCE работи при всички версии на Windows – от Windows 10 до Windows XP SP2. След изтеглянето на архивния файл е достатъчно да го разархивирате някъде и да стартирате желания инструмент (не се изисква инсталация).

Основният инструмент CCE.exe ви дава възможност да изпълните три вида сканиране на системата – бързо сканиране, пълно сканиране и сканиране с избор на целеви обект (Custom Scan).

Comodo Hijack Cleaner е друг инструмент, който откриваме в архива. Той прави проверка на използваните уеб браузъри и DNS настройки за съмнителни модификации.

Comodo KillSwitch – очаквах това да някакъв малък инструмент, но се оказа цял арсенал от неща, които следят производителността и всички изпълняващи се процеси в Windows. С няколко думи казано, това е разширена версия на Task Manager, която ви дава пълен контрол върху всички процеси.

Предимства:

– Портативна версия, която само се разархивира;
– Няколко отделни антималуер инструмента в един пакет;
– Различни опции за сканиране на системата;
– Възможности, които могат да се използват от системни администратори, компютърни техници и напреднали потребители.

Изтегли Comodo Cleaning Essentials


EmsiSoft Emergency Kit

№5: Emsisoft Emergency Kit

Emsisoft Emergency Kit е инструмент, който позволява да проверите системата си за вируси, троянци, адуер, шпионски софтуер, червеи, потенциално нежелани приложения и др.

Прозорецът на Emsisoft Emergency Kit на пръв поглед изглежда като пълнофункционален антималуер софтуер и по своите функции много напомня на Malwarebytes. Предлага редица възможности за настройка, но в същото време е изключително лесен за работа. Имате възможност за бързо сканиране, сканиране, което проверява обичайните трасета на малуера и къстъмизирано сканиране. Последното позволява да посочите освен дисковите дялове, така и видовете малуер, за които Emsisoft ще сканира.

Това не е точно типичният портативен малък инструмент за проверка за зловреден код. Изтегленият файл изисква инсталация, което всъщност не е нищо повече от разархивиране на програмата в избрана директория. След това разархивираната директория на Emsisoft Emergency Kit може да се качи на флашка и да се използва като портативен софтуер или просто да се изтрие. Инсталационният файл и разархивираната директория изискват повече дисково пространство, но и функционалността на програмата е доста добре разработена в някои отношения.

Предимства:

– Различни възможности за сканиране и персонализиране на скенера;
– Възможности за потребителско конфигуриране на програмата;
– Удобен и функционален интерфейс.

Недостатъци:

– Прекалено голям размер (малко над 300MB е инсталационния файл);
– Изисква разархивиране на инсталацията, което заема още дисково пространство (малко над 700MB).
– Често пъти се показва прозорец с искане за инсталиране на пълна защита.

Изтегли Emsisoft Emergency Kit


Microsoft Safety Scanner

№6: Microsoft Safety Scanner

Microsoft Safety Scanner е инструмент на Майкрософт, предназначен да открива и премахва малуер от компютри с Windows. Може да бъде свален от официалния сайт на компанията в 64-битова или 32-битова версия.

Този антималуер инструмент не се нуждае от инсталация! Директно се стартира с администраторски привилегии изтегленият изпълним файл и се следват стъпките. Важно е да отбележим, че от Майкрософт препоръчват при всяко ново сканиране да се изтегля актуална версия на програмата. По тази причина вече изтеглен файл може да се използва до 10 дни.

Microsoft Safety Scanner ви дава възможност да изберете между три вида сканиране – бързо, пълно и потребителско (с на целева директория). Ние тествахме опцията за бързо сканиране и смеем да твърдим, че то завършва сравнително бързо спрямо много други скенери.

Предимства:

– Инструмент на Microsoft, който няма да ви показва реклами или съобщения за надграждане;
– Позволява избор между три вида сканирания;
– Портативна версия, която може да се стартира дори от флаш памет (не изисква инсталация).

Недостатъци:

– Може да се използва до 10 дни след изтеглянето на файла, след което трябва да изтеглите повторно нова версия.
– Липсват възможности за персонализиране на скенера по отношение на заплахите, които да се откриват.
– Липсва опция за пауза на сканирането.

Изтегли Microsoft Safety Scanner


DrWeb-Curelt

№7: Dr.Web CureIt!

Dr.Web CureIt! е инструмент под Windows, който позволява да сканирате системата си за всякакви разновидности за злонамерен софтуер и потенциално нежелани програми. Всъщност, от всички тествани инструменти точно този ни показа най-дълъг списък с потенциално нежелани приложения и/или техни компоненти, но източникът бе едно и също приложение. Това ни кара от една страна да мислим, че скенерът е особено прецизен, но от друга – че може да идентифицира повече фалшиви положителни заплахи.

Dr.Web CureIt! позволява да проверите системната памет, сектора за начално зареждане, временните папки, системната директория и т.н. Програмата дава възможност на потребителите да персонализират скенера в много аспекти от работата му. Интерфейсът е приятен за работа и поддържа български език.

И не на последно място: Dr.Web CureIt! е портативен софтуер, т.е. не е необходимо да се инсталира, въпреки че сваленият файл е над 220MB.

Предимства:

– Лесен и удобен за работа интерфейс на български език;
– Възможност за персонализирано сканиране на опредлени обекти;
– Възможности за конфигурация;
– Възможност за пауза на скенера при проверка.

Недостатъци:

– Изпълнимият файл е сравнително голям (около 225MB);
– В долната част на прозореца се показват реклами.

Изтегли Dr.Web CureIt!


TrendMicro HouseCall

№8: Trend Micro HouseCall

Това е популярен инструмент за сканиране при поискване, разработен от компанията за киберсигурност Trend Micro. Не предлага някаква съществена функционалност, но върши работа като антивирусен и антималуер скенер за „второ мнение“.

Може да изтеглите Trend Micro HouseCall от официалната страница на компанията безплатно. След като стартирате сваления файл, инструментът ще изтегли някои допълнителни файлове за работата си. Имате възможност да сканирате системата за зловреден софтуер, включително или без домашната мрежа. Опцията Settings позволява да изберете типа на сканиране – бързо, пълно или на посочен дисков дял/директория.

Предимства:

– Бързо изтегляне без нужда от инсталиране;
– Възможност за избор на вида на сканирането;
– Достъп до журнални (log) записи;
– Не е нужно ръчно актуализиране.

Недостатъци:

– Прекалено бавен скенер, понякога „забива“ на определен процент;
– Няма опция за пауза при вече стартирано сканиране;
– Няма възможност за избор срещу какви видове малуер да се извърши проверка.

Изтегли Trend Micro HouseCall


F-Sescure Online Scanner

№9: F-Secure Online Scanner

F-Secure Online Scanner e инструмент за сканиране на системата за злонамерен софтуер, разработен от финландската компания за киберсигурност F-Secure. Предвид високите резултати на тестовете на антивирусните продукти на тази компания, имаме високи очаквания и към прецизността на този малък скенер.

Мога да кажа, че това е един най-лесните антималуер инструменти за сканиране, които дори не изискват инсталация. Достатъчно е да изтеглите от официалния сайт на компанията изпълнимия файл на приложението и да го стартирате. За броени секунди инструментът ще свали необходимите му данни от онлайн сървъра, ще конфигурира скенера и ще стартира проверка на системата.

Сканирането приключва бързо, което е едновременно както предимство така и недостатък – инструментът проверява само най-уязвимите зони в компютъра. Липсва възможност за избор на целево устройство или директория, както и опция за пълно сканиране на диска.

Предимства:

– Лесен за използване – не се изисква нищо повече от това да стартирате изпълнимия файл;
– Малък по размер и не изисква инсталация;
– Автоматично предприема действия по неутрализиране на заплахите.

Недостатъци:

– Липсват всякакви възможности за персонализиране на скенера;
– Липсва възможност за пълно сканиране на системата.

Изтегли F-Secure Online Scanner


panda cloud cleaner№10: Panda Cloud Cleaner

Panda Cloud Cleaner е инструмент за сканиране при поискване срещу вируси и друг зловреден софтуер. Разработен е от създателите на Panda Antivirus, понастоящем Panda Dome.

Въпреки че изисква да бъде инсталиран на системата, на пръв поглед този антималуер инструмент изглежда супер опростен. Със сигурност не може да замени стандартната антивирусна програма, но има някои полезни възможности. Ще започнем с това, че може да сканирате (анализирате) целия компютър или да селектирате отделни елементи – дялове на диска, директории и файлове.

Функцията Trusted boot пък е насочена към откриване на по-специфични форми на малуера, които се интегрират в ядрото на операционната система (напр. руткитове) и трудно биват засечени от повечето скенери. Друга възможност е стопирането на всички процеси (Kill all processes) и отключването на файлове.

Предимства:

– Опростен и лесен за използване интерфейс.

Недостатъци:

– Изисква да се инсталира на компютъра;
– Липсва опция за пауза на сканирането.

Изтегли Panda Cloud Cleaner

В заключение

Изброените дотук софтуерни антивирус (антималуер) инструменти винаги могат да се използват като антивирус на „втора линия“. Препоръчваме да проверявате системата си с някой от тях периодично, както и винаги при съмнение за инфекция със злонамерен софтуер. Отново подчертаваме, че разгледаните инструменти не разполагат със защита в реално време и не заменят използването на пълнофункционална антивирусна програма.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *