Зареждане на Windows 10

Какво е „бързо стартиране“ (Fast Startup) в Windows 10 и как да се изключи

Възможността за т.нар. „бързо стартиране“ или Fast Startup бе въведена за първи път в Windows 8 (под наименованието Fast Boot) и след това пренесена в Windows 10. Това е възможност, която позволява на операционната система да зареди по-бързо при следващо включване на устройството. Тази функция не бива да се бърка с опцията Fast boot, която пък е налична в BIOS конфигурацията на редица компютри.

В съвременните версии на Windows 10 опцията Fast Startup би следвало да е разрешена по подразбиране. Някои потребители предпочитат да я забранят, други я считат за предимство, а трети дори не знаят, че такава възможност съществува.

Как работи функцията Бързо стартиране (Fast startup) в Windows

Първо, на въпроса препоръчително ли е или не да се използва „бързо стартиране“ няма еднозначен отговор. Има своите предимства и своите недостатъци. За да си отговорите сами, ще разясня как работи тази възможност.

Между опцията за бързо стартиране и хибернацията на устройствата с Windows 10 съществува тясна връзка.

Hibernate (хибернация) е режим, който е „някъде по средата“ между Sleep и Shut Down. При влизане на системата в режим на хибернация подаването на електричество към оперативната памет (RAM) се преустановява. Тъй като тя е енергозависим носител на данни, цялата информация, заредена в нея (действащи процеси на стартирани програми, отворени документи) принципно би се загубила.

За да може да бъде съхранена тази информация, системата създава копие на всичко заредено в RAM паметта върху твърдия диск в специален файл. При излизане от режим на хибернация системата зарежда обратно в оперативната памет запазената в хибернационния файл информация. По този начин можем отново да продължим работата си оттам, докъдето сме стигнали преди това.

Как работи системата, когато опцията Fast Startup е разрешена?

Когато изключвате компютъра си с опция Shut Down и в същото време Fast Startup е разрешена, устройството ви се изключва, но не напълно! Тук системата е някъде пак по средата между пълно изключване и хиберниране. Операционната система създава файл върху диска с информация за основните услуги и процеси на Windows, които са били заредени. В този случай файлът е по-малък като размер от този при хибернация, тъй като при изпълнение на Shut Down се извършва първо отписване от потребителския акаунт и на практика потребителската сесия не се записва.

При последващо включване на компютъра част от основните Windows процеси и услуги се зареждат от оперативната памет директно от този файл. Това осигурява една идея по-бързо стартиране на Windows.

И тук искам да направя едно важно уточнение. При разрешенo „бързо стартиране“, изпълнението на стандартно изключване (Shut Down) и след това включване няма същия ефект както изпълнението на рестарт. Когато изберете да изпълните Restart, Windows 10 не записва във файл данни за стартираните процеси. Извършва се реално рестартиране (преустановяване и повторно стартиране) на всички Windows услуги. Това обяснява в известна степен защо при рестартиране Windows 10 се зарежда една идея по-бавно, отколкото при включване на системата.

По тази причина, когато инсталирате или деинсталирате драйвери или друг софтуер и накрая инсталацията ви поиска рестарт, изпълнете наистина такъв (а не Shut Down и след това включване). Това ще позволи на всички системни услуги от ядрото на Windows да се стартират от „нула“.

Как работи системата, когато опцията Fast Startup е изключена?

Втората ситуация, която ще разгледаме е тази, при която вече сте забранили използването на Fast startup. При използване на опция Изключване (Shut Down) операционната система не съхранява на диска никакви данни. Тоест, с изключване и повторно включване се извършва реално рестартиране на всички основни системни процеси на Windows. В този случай опция Рестартиране има същия ефект, що се отнася до Windows 10.

Разбира се това става с цената на малко по-бавно зареждане на системата, но за един съвременен компютър, оборудван с SSD тази разлика е незначителна. Например, на личния ми лаптоп разликата във времето за зареждане на Windows 10 при разрешена и при забранена опцията Fast Startup е около 3-4 секунди.

Как да изключим функцията за бързо стартиране (Fast startup)

Бързото стартиране или Fast Startup се спира през настройките на Windows 10 по следния начин:

 1. Влезте в Start Start > Settings Settings > System > Power & sleep (Старт > Настройки > Система > Захранване и заспиване). Кликнете на линка Additional power settings (Допълнителни настройки за захранване) от дясната част на прозореца. Той ще ви отведе директно до прозореца Power Options (Опции на захранването) на контролния панел.

Допълнителни настройки за захранване

2. От левия панел на прозореца Power Options кликнете на линка Choose what the power buttons do (Изберете какво да правят бутоните за захранването).

Изберете какво да правят бутоните за захранването

3. Вероятно ще ви направи впечатление, че отметките в настройките за изключване не са активни. За да имате достъп да извършване промени в опциите за изключване, първо кликнете на линка Change settings that are currently unavailable (Промяна на настройки, които в момента не са на разположение).

Промяна на настройки, които в момента не са на разположение

4. Сега вече може да махнете отметката от Turn on fast startup (Включи бързо стартиране). Не забравяйте да запазите промените с бутон Save changes (Записване на промените).

Включи бързо стартиране

И все пак – да изключа ли бързото стартиране?

Ползи от използването на Fast Startup

1. Fast Startup ви носи възможността Windows да зарежда няколко секунди по-бързо при включване на системата.

2. Според някои потребители е добре бързото стартиране да се деактивира, тъй като всяко изключване на компютъра прави излишен запис върху SSD диска, а това скъсява живота му. И това е спорно, тъй като файлът с данните от оперативната памет тук е по-малък спрямо този при обикновена хибернация. Освен това SSD паметите не са чак толкова „чупливи“ и често пъти надживяват много други хардуерни компоненти.

Недостатъци на опцията Fast Startup

1. Fast Startup няма отношение към рестартирането и към времето за зареждане на Windows 10 след рестарт.

2. Изключването на системата не винаги може пълноценно да замени рестартирането, когато при инсталиране/деинсталиране на софтуер (когато се изисква рестартиране на системата).

3. Някои системи не поддържат възможността за хиберниране. Това от своя страна е причина и да не поддържат и използването на Fast Startup.

4. Когато изключите компютър с активирано бързо стартиране се заключва дела от твърдия диск с Windows. Няма да имате достъп до него от други операционни системи, ако компютърът ви е конфигуриран за двойно зареждане (примерно Windows 10 и Linux). Ако използвате двойно зареждане (Dual Boot), най-добре изобщо не използвайте бързо стартиране или хибернация.

5. При някои системи е възможно да нямате достъп до настройките на BIOS/UEFI, след като са били изключени и е активирано Бързо стартиране. Когато компютърът хибернира, той не влиза в напълно изключен режим. Някои версии на BIOS/UEFI работят със система в хибернация, а други не. Ако вашият компютър или лаптоп не ви допуска до BIOS, винаги можете да го рестартирате и да опитате. Цикълът на рестартиране все пак ще извърши пълно изключване.

6. Отделни потребители отчитат грешки от рода на „Unsafe shutdown“ в Хронологията за надеждност (Reliability Monitor) на Windows 10 в часовете на изключване/включване на устройства с тази операционна система. Изключването на Fast Boot се оказва решение на този изолиран проблем в редица подобни случаи.

В заключение ще кажем, че след като от Майкрософт са разрешили по подразбиране използването на функцията за бързо стартиране, не е наложително да я забранявате – освен ако не срещнете някои от гореописаните проблеми.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

One thought on “Какво е „бързо стартиране“ (Fast Startup) в Windows 10 и как да се изключи”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *