ESET Internet Security

ESET Internet Security – цялостна защита за системата (ревю)

ESET e софтуерна компания с над 30-годишен опит в киберсигурността. Базирана в Братислава /Словакия/, със своите прецизни антивирусни продукти бързо превзема световния пазар. Компанията успява да се наложи решително и на американския пазар, където всички знаем, че лидери са Norton (Symantec) и McAfee.

Решенията за домашните потребители с Windows на ESET започват от базовия софтуерен продукт ESET NOD32 Antivirus и стигат до пълния пакет за сигурност ESET Smart Security Premium. Някъде по средата е ESET Internet Security, който предлага разумен баланс между функционалност и цена.

В този материал сме избрали да ви представим един от водещите пакети за антивирусна защита на компанията за момента – ESET Internet Security.

Как се представя ESET Internet Security на тестовете на някои водещи лаборатории

Нормално е при избора на конкретна антивирусна защита да потърсим информация за нейната реална ефективност. Тук на помощ идват тестовете на някои водещи лаборатории за киберсигурност, които ще разгледаме в следващите редове.

AV-Test Institute

Немската лаборатория AV-Test Institute оценява тестваните продукти по три критерия – защита, производителност и използваемост (в т.ч. брой на фалшиви положителни заплахи). За всеки от критериите даден продукт може да получи до 6 точки, или това прави максимален възможен резултат от 18 точки.

Съгласно бюлетина от месец октомври 2020 г. ESET Internet Security (версия 13.2) получава максимална оценка от 6 точки по критериите защита и използваемост и 5.5 точки по критерия производителност. Това е обща оценка от 17.5 точки, която класира ESET в топ продуктите на AV-Test Institute. Сходна оценка по трите отделни критерия получават и други популярни продукти като AVG Internet Security и безплатния Avast Free Antivirus.

Забележителен е фактът, че ESET Internet Security отчита 100% акуратност по отношение на защитата спрямо атаки от нулев ден (съгл. тестове от септември и октомври 2020 г.).

Програмата дава отлични резултати по критерия за използваемост, който включва засичане на фалшиви положителни заплахи – легитимни приложения и URL адреси, погрешно интерпретирани от защитата като заплахи. Колкото по-малък брой такива биват открити, толкова по-прецизна е защитата.

Според AV-Test Institute резултатите по отношение на производителността не са от най-високите, спрямо средните за индустрията. Съгласно направените тестове ESET Internet Security създава известно забавяне при отваряне на някои уебстраници, както и при инсталиране на популярни приложения.

SE-Labs

ESET Internet Security отчита доста добри, но не перфектни резултати съгласно тестовете на британската лаборатория за киберсигурност SE-Labs.

Сертифицирането от SE-Labs се извършва на пет нива – AAA, AA, A, B и C. Съгласно бюлетина за третото тримесечие на 2020 г. ESET Internet Security получава най-високия сертификат AAA и оценка от 1135 точки (99%) за прецизност. Важно е да отбележим, че единственият продукт, който получава по-висок рейтинг е Kaspersky Internet Security с резултат 1145 т. или 100% акуратност.

Вероятно се питате какво не е достигнало на ESET, за да получи максималната оценка на SE-Labs?! Продуктът дава незадоволителен резултат на тестовете за защита от злонамерен софтуер. Тези тестове са показателни, защото дават представа доколко дадена защита е ефективна срещу зловредния софтуер – измерва се с брой открити, блокирани, неутрализирани и пропуснати заплахи. Всъщност, тук отново водещ е Kaspersky, който отчита максимален резултат от 100% открити и блокирани заплахи. Второто място се оспорва от ESET Internet Security и Norton LifeLock Security, които засичат на 100% реалните заплахи, но правят лек пропуск при блокирането им.

Макар да дават сравнително добри резултати, продуктите на ESET не присъстват в тестовете на SE-Labs за четвъртото тримесечие на 2020 г. За сметка на това, ESET Internet Security присъства в годишния бюлетин на следващата лаборатория и това няма как да не бъде взето под внимание.

AV-Comparatives

Лабораторията AV-Comparatives оценява тестваните продукти според резултатите за защита от малуер и броя на фалшивите-положителни заплахи. Продуктите се подреждат по рейтинг Advanced+ (най-висок), Advanced и Standard.

ESET получава награда за „Изключителен продукт на 2020 г.“, тъй като достигна ниво Advanced + във всички 7 теста тази година. Той също така получава златна награда за фалшиви положителни заплахи и „сребро“ за защита от зловреден софтуер и разширена защита срещу заплахи. Рецензентите бяха впечатлени от ясното и просто оформление на графичния интерфейс и лекотата на използване.

Инсталация и първи впечатления

Като цяло инсталацията на продуктите на ESET преминава бързо. Първоначално изтеглихме от официалния уебсайт на компанията онлайн инсталатор, който използвахме за инсталиране на пробна версия на ESET Internet Security.

ESET инсталиране

Още по време на инсталацията на ESET имахме възможност да изберем дали да разрешим използване на системата за обратна връзка ESET LiveGrid, която изпраща към облака статистика и информация за подозрителни обекти, както дали да се използва механизма за откриване на потенциално нежелани програми. Последният използва технология, базирана на репутацията, която сравнява откритите подозрителни елементи с данните в облака на ESET LiveGrid.

С първото стартиране на ESET Internet Security програмата ще ви попита дали бихте искали да конфигурирате модула за родителски контрол, както и системата против кражба на устройството. След това дефинициите ще се обновят и ще се изпълни първоначално сканиране на системата за заплахи.

Потребителски интерфейс

ESET Internet Security, както и останалите продукти на компанията предлагат версия на български език. Потребителският интерфейс на програмата е изключително подреден и гъвкав, а това прави работата с този продукт истинско удоволствие.

ESET начало

В лявата част на прозореца е разположено основното меню с няколко секции, които дават достъп до опциите за сканиране, настройките и допълнителните инструменти. Както казахме вече, всичко е много добре подредено и едва ли бихте имали някакви затруднения.

Възможности за конфигуриране

При клик с десен бутон на мишката върху иконата на ESET в таскбара до часовника излиза меню, което дава бърз достъп до няколко важни настройки, като тази за временно спиране на защитата, спиране на защитната стена или блокиране на целия мрежови трафик:

ESET таскбар меню

По напредналите потребители със сигурност биха искали софтуер, който да позволява задълбочено конфигуриране на всички аспекти от работата на защитата. ESET Internet Security предлага възможност за разширена настройка, която позволява много от функциите да се персонализират на нива – от агресивно до изключено.

ESET Разширена настройка

Възможности за сканиране

Възможностите на ESET Internet Security за проверка на системата за зловреден софтуер се свеждат до стандартно сканиране на локалния диск и няколко опции за персонализирано сканиране на точно определени елементи. Важно е да отбележим, че този софтуер не предлага опция за т.нар. „бързо сканиране“ – възможност, налична в повечето конкурентни антивирусни продукти.

Първата опция „Сканирайте компютъра си“ е вид пълно сканиране на локалните дискови дялове. Изпълнението му отнема време, но като цяло скенерът на ESET се справя относително бързо, спрямо много конкурентни продукти.

ESET сканиране

Опцията „Разширени сканирания“ съчетава в себе си няколко възможности за проверка – сканиране по избор, сканиране на преносими носители (CD/DVD, USB памети и т.н.) или повтаряне на последното сканиране.

Тук искам да поставя акцент върху опцията „Сканиране по избор“. Това е отлична възможност за проверка на избрани от вас елементи. Освен посочване на определени локални дискове, файлове или директории за проверка, този скенер позволява да сканирате оперативната памет, системния регистър и дори UEFI фърмуера на вашия компютър.

От друга страна, ESET Internet Security предлага опция „Drag and drop“ или иначе казано можете да проверявате конкретни файлове, папки или други елементи чрез „влаченето“ им до прозореца на програмата. Отделно, софтуерът добавя и опция за сканиране в контекстното меню на Windows.

Технология на защита

ESET Internet Security 13.2 разполага с няколко слоя на защита, които в общи линии покриват всички основни нужди на домашните потребители.

Защита на компютъра

Това е основният слой на защита, който следи в реално време промените във файловата система и поведението на приложенията.

ESET предлага на своите потребители базирана на поведението технология, наречена HIPS (Host Intrusion Prevention System). Тя предпазва вашата операционна система и приложения от злонамерени атаки и съмнителна дейност. По подразбиране е активна, използването ѝ не изисква допълнителни действия от ваша страна.

Интернет защита

ESET Internet Security блокира достъпа ви до потенциално опасни и фишинг URL адреси през интернет браузъра. Това прави сърфирането в мрежата значително по-безопасно, предпазвайки ви дори от неволно достъпване на съмнителни интернет страници.

ESET Internet Security предлага и стандартна имейл защита, която филтрира кореспонденцията ви през най-често използваните имейл клиенти. В допълнение пакетът предлага и антиспам защита, която ви защитава от нежелани имейли.

Мрежова защита

ESET Internet Security предлага собствена защитна стена, филтрираща входящия и изходящия мрежови трафик. Технологията IDS (Intrusion Detection System) пък анализира съдържанието и при нужда блокира трафика, който не е прихванат от правилата на защитната стена. Отделно интернет защитата на ESET предпазва вашия компютър от комуникиране с ботнет мрежи, като анализира съдържанието на изходящия трафик от инсталираните приложения.

Допълнителни инструменти за защита

Пакетът за защита ESET Internet Security предлага редица допълнителни инструменти, пряко или косвено свързани със сигурността на устройството. Ще разгледаме няколко от тях, които ни направиха впечатление.

Инструменти

Всички знаем, че в мрежата съществуват злонамерени скриптове, които целят да откраднат силно чувствителна информацията, използвана при интернет банкиране. За тази цел от ESET са добавили модул за защита при онлайн банкиране и плащания. По подразбиране софтуерът извежда на десктопа допълнителна икона към защитен браузър. За Windows потребителите това всъщност е не друго, а Internet Explorer, стартиран в някаква защитена „рамка“. Важно е да отбележим, че същата защита по подразбиране се активира и за браузърите Google Chrome, Mozilla Firefox и Microsoft Edge, но не и за Opera.

Инструментът „Свързана домашна мрежа“ може да ви помогне да определите уязвимостите в домашната си мрежа, като например отворени портове или слаба парола на рутера. Също ви предоставя списък на свързаните устройства (напр. принтер, рутер, компютри, смартфони, таблети, TV и др), категоризирани по тип устройство (напр. принтер, рутер, компютри, смартфони, таблети, TV и др). Лесно може да засечете дали някой се е „вързал“ към вашия Wi-Fi без позволение.

Свързана домашна мрежа

Подобна функция за проверка и визуализация на домашната ни мрежа е вече позната от друг антивирус – Avast Free Antivirus.

В заключение: Кой продукт на ESET да избера?

Ако сте се спрели на продуктите на ESET ще ви помогнем с оптималния избор. Към днешна дата (януари 2021 г.) цената на лиценза на ESET NOD32 Antivirus е 42 лв. На по-високата версия, а именно ESET Internet Security цената е 54 лв., но получавате допълнително персонална защитна стена, защита от мрежови атаки, родителски контрол, защита при онлайн банкиране и пазаруване и система против кражба. При тази конфигурация и малката разлика в цените, безспорно пакетът ESET Internet Security е правилния избор.

И тук разбира се има едно „но!“. Ако сте избрали да използвате ESET за защита на няколко различни устройства, за предпочитане е да изберете ESET Multi-Device Security. Той включва същите модули за защита, но един лиценз покрива до 5 устройства – включително смартфони и таблети. Лицензите могат да се прехвърлят между отделни устройства, което е съществен плюс, ако смените някое от тях с ново. Цената му в момента е 129 лв.

Най-функционалната версия ESET Smart Security Premium добавя към своя инструментариум мениджър за пароли и модул за криптиране на файлове. Въпреки тези два модула, цената му е двойна спрямо тази на ESET Internet Security и в ценово изражение мисля, че не е оптималният избор.

Продуктите на ESET могат да поддържат Windows, Mac и Android устройства. Специално за българския пазар са лесно достъпни чрез официалния уебсайт на ESET.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

2 thoughts on “ESET Internet Security – цялостна защита за системата (ревю)”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *