Auto shutdown

Как да настроите компютъра си да се изключва сам в точно определен час

Планиране на автоматично изключване на компютъра в определен ден, час или след определено време е напълно възможно. За целта могат да се използват изцяло възможностите на Windows 10, без да не необходим допълнителен софтуер.

Автоматично изключване като планирана задача

Всички версии на Windows, които се използват днес позволяват да планирате определени задачи (Scheduled tasks) с помощта на инструмента Task Scheduler.

Ето как може да планирате изключване на системата в точно определено време при Windows 10:

1. Използвайте формата за търсене до Start Start, за да стартирате инструмента Task Scheduler.

Task Scheduler

2. От меню Action (или от панела в дясно) изберете опция Create Basic Task.

Create Basic Task

3. Отваря се помощник за създаване на нова планирана задача. Въведете наименование на задачата (примерно Shutdown) в полето Name и продължете напред с Next.

наименование на задачата

4. В следващата стъпка трябва да зададете кога искате да се изпълнява – дневно, седмично, месечно, само веднъж и т.н.

Daily

В нашия случай сме задали дневно (Daily), тъй като искаме системата да се изключва сама всеки ден в случай, че е забравена включена.

5. В зависимост от избора, който сте направили в предишната точка, в следващата стъпка трябва да зададете от кога да се изпълнява задачата – час, дата и т.н.

Date/hour

6. В следващата стъпка трябва да посочите какво действие да изпълнява задачата. В този случай избираме Start a program, тъй като ще се стартира изпълнимия файл, който отговаря за изключването на Windows. Продължете напред с Next.

Start a program

7. Чрез бутона Browse достигнете до директория C:\Windows\System32. Там открийте изпълнимия файл shutdown и го изберете. Целия път е C:\Windows\System32\shutdown.exe.

Добавете и аргумент –s –f –t 60 в полето Add argument (optional), след което продължете напред.

shutdown

Забележка: Аргументите, които се добавят означават:
-s – shutdown;
-f – принудително спиране на стартираните приложения;
-t 60 – таймер от 60 секунди преди изключване на системата, който би ви дал време да затворите всички отворени прозорци, стартирани апликации и т.н. Ако желаете може да зададете друга стойност (примерно -t 30) или да оставите стойност 0.

8. В последната стъпка ще видите всички параметри на задачата, които сте задали до момента. Завършете я с Finish.

Finish

В прозореца горе препоръчваме да поставите отметка на Open the Properties dialog for this task when I click Finish. Това ще позволи в свойствата на задачата да зададете някои допълнителни параметри, като напр. дали искате да се изпълнява, когато компютърът ви е в режим на „заспиване“.

Ако вече сте кликнали на Finish и не сте сложили тази отметка, извикайте просто свойствата (Properties) върху вече създадената задача.

9. От първия таб General маркирайте опцията Run whether user is logged on or not.

Run whether user is logged on or not

10. След това от таб Conditions поставете отметка на Wake the computer to run this task. Това ще позволи на задачата да се изпълни дори, когато компютъра поради неактивност е вече „заспал“.

Wake the computer to run this task

11. Запазете промените с OK! Вероятно Windows ще ви поиска парола за акаунта – трябва да въведете коректна парола, за да продължите.

Еднократно изключване на системата след определено време чрез Command Prompt

Горния метод позволява да планирате изключване на системата в точно определен ден и час, ежедневно или веднъж седмично. Дори и да забравите да изгасите устройството, планираната задача ще свърши това вместо вас.

Windows позволява да се зададе изключване след точно определен брой секунди. Разбира се това лесно може да се направи с планиране на задача чрез Task Scheduler. Но защо е необходимо да се преминава през толкова стъпки за изпълнение на една проста задача?!

При необходимост от еднократно автоматично изключване след даден период е по-лесно да използвате Командния прозорец (Command Prompt) и една проста команда:

shutdown /s /t 1800

Чрез горната команда указваме на системата да се изключи (чрез параметъра /s). Чрез параметъра /t посочвате това да се направи след определено време – в този пример са 1800 секунди или иначе казано след половин час.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

3 thoughts on “Как да настроите компютъра си да се изключва сам в точно определен час”

  1. Има ли начин да се изключва след използване от 2 часа на ден? Без значение в колко часа? Благодаря

  2. А възможно ли е да се определят само някои дни, в които да се изключва (примерно от понеделник до петък)? И ако да как?

    1. Здравейте!
      Да, може (обърнете внимание на стъпка 4 в статията). От там следва да изберете Weekly. След като продължите с Next в следващия прозорец може да посочите дните от седмицата, които желаете с отметки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *