sfc /scannow

Как да поправим повредени системни файлове с помощта на SFC /SCANNOW

System File Checker (SFC) е инструмент, който в редица случаи може да се окаже решение някои специфични проблеми с вашата операционна система Windows. Това са проблеми, свързани с неочаквани грешки, неработещи функции в Windows или проблеми при стартирането му. Същите може да се появят след актуализация на операционната система (особено ако е неуспешна), некоректно инсталиране на драйвери или друг софтуер, както и при неправилно модифициране на системни файлове.

SFC се стартира през Command Prompt, като най-често се използва в комбинация с атрибута /scannow. Командата sfc /scannow проверява всички важни системни файлове на Windows. В това число се включват DLL библиотеки и изпълними файлове. Ако инструментът открие компрометиран или липсващ файл, ще се опита да го замени с нов.

Как да използваме SFC /SCANNOW под Windows 10/8.1/8/7

1. Стартирайте Command Prompt (Команден прозорец) с правата на администратор.

В Windows 10 това става най-лесно като потърсите cmd в търсачката до менюто Windows бутон Start. Би трябвало командният прозорец да излезе като първи намерен резултат. Кликнете с десен бутон върху иконата и изберете Run as administrator (Изпълняване като администратор). От прозореца на UAC изберете Yes (Да).

2. Изпълнете следната команда в Command Prompt:

sfc /scannow

3. Инструментът ще започне да проверява системата за липсващи или повредени системни файлове. Не затваряйте командния прозорец, докато процедурата не завърши до 100% и не видите съобщение за резултата.

sfc /scannow

4. В края на проверката ще видите съобщение дали са открити проблеми и дали те са отстранени.

При липса на някакви проблеми след финализиране на проверката би трябвало да излезе следния текст:

„Windows Resource Protection did not find any integrity violations.“

Може да видите съобщение, че са открити повредени файлове, но същите са успешно поправени. Това означава, че инструментът си е свършил работата успешно:

„Windows Resource Protection found corrupt files and successfully repaired them. Details are included in the CBS.Log windir\Logs\CBS\CBS.log. For example C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log. Note that logging is currently not supported in offline servicing scenarios.“

В този случай резултатите и направените промени са записани в журнален (log) файл в системната папка на операционната система.

Съществува и трети вариант – SFC е проверил файловете на вашия Windows, открил е компрометирани такива, но по някаква причина не е успял да ги възстанови. В този случай ще видите следното съобщение:

„Windows Resource Protection found corrupt files but was unable to fix some of them. Details are included in the CBS.Log windir\Logs\CBS\CBS.log.“

Какво да направя, ако System File Checker не успее да поправи повредени системни файлове?

Използвайте DISM за възстановяване на системния образ на Windows!

Windows съхранява локално нещо като дисков образ на инсталацията си (install.wim). Той се използва за възстановяване на системата, в т.ч. за извличане и възстановяване на компрометирани системни файлове.

Този системен образ също може да бъде повреден, но може да се възстанови чрез изтеглянето на нов. С командата, показана долу ще възстановите този системен образ. Така изпълнението на sfc /scannow след това би дало очаквания резултат.

Ето как може да използвате DISM (Deployment Image Servicing and Management) за поправка на системния образ за възстановяване, след което да проверите отново за нередности:

1. Стартирайте Command Prompt (Команден прозорец) отново като администратор.

2. Уверете се, че имате интернет връзка и изпълнете следната команда в Command Prompt:

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

3. Изчакайте да започне изтеглянето на нов образ и не затваряйте командния прозорец, докато тече процедурата.

dism restorehealth

4. След това трябва да изпълните отново sfc /scannow по начина, описан с предходния метод.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *