Ниво на батерия

Калибриране на батерията на лаптоп с Windows в няколко стъпки

Редица потребители се сблъскват с проблем, при който преносимият компютър по някаква причина не отчита коректно нивото на батерията. Причината може да се окаже неправилно „калибрираната“ батерия, а ето и няколко примера:

Типичен пример за подобно явление е батерия, която трябва да е напълно заредена, но индикаторът не отчита заряд, по-висок от 95%. Или друга, още по-необичайна ситуация – при напълно заредена батерия индикаторът показва заряд от над 100% (примерно 107%).

Проблем с неправилно калибрирана батерия често се проявава и когато батерията е разредена в някаква степен. Пример – индикаторът показва, че ви остават 40 мин. време на работа, но след няколко минути разбирате, че батерията всъщност е на своя критичен минимум и лаптопът се изключва неочаквано.

Във всички тези примери, по някаква причина индикаторът за батерия не отчита правилно нивото на нейния заряд. Това може да се случи при ново устройство или в по-честите случаи при батерия, която вече има определено изхабяване. В тези ситуации калибрирането е препоръчителна стъпка. Разбира се, то няма да направи батерията нова, но ще спомогне за по-реално отчитане на нивото ѝ.

Какво е калибриране на батерията и защо да го правим?

Батерията на всеки лаптоп преминава през множество цикли на разряд и заряд и с времето се износва. Износването, най-общо казано, се изразява в намаляване на нейния капацитет, спрямо първоначалните стойности, заложени от производителя. По тази причина много компютърни специалисти препоръчват процедурата по „калибриране“ на литиево-йонната батерия да се извършва периодично.

Калибрирането може да се окаже решение и при нов лаптоп, чиято батерия показва някакъв процент на износване, въпреки че се очаква да позволява заряд до своя максимален капацитет.

Някои производители на електроника предлагат специални инструменти за калибриране на техните продукти. Други предлагат такава възможност чрез специална опция, налична в BIOS. Ето защо първо проверете в BIOS налична ли е такава възможност. Ако отговорът е да, препоръчваме да използвате нея.

Във всички останали случаи има вариант за „ръчно“ калибриране на батерията на устройствата използващи операционна система Windows.

Как да калибрираме „ръчно“ батерията си под Windows?

Описаният принцип за калибриране на батерията е много прост, но си има и някои тънкости. Най-общо казано, трябва да я изтощите (разредите) до възможния критичен минимум и след това да я заредите напълно. Преди това обаче трябва да се промени планът за захранването, за да сте сигурни, че лаптопът няма да се изключи/хибернира твърде рано.

Ето как се изпълнява цялата процедура:

1. Изключете зарядното и оставете преносимия компютър да работи само на батерия.

2. Кликнете с десен бутон на мишката върху иконата на батерията до часовника. От менюто изберете Power Options (Опции за захранването).

3. Изберете Change plan settings (Промяна на настройките за плана) от текущия план на захранването или от лявата част на прозореца кликнете на Change when the computer sleeps (Промяна на условието за заспиване на компютъра).

4. Кликнете на връзката Change advanced power settings (Промяна на допълнителни настройки на захранването).

change advanced power settings

5. От прозореца с разширени настройки на захранването направете следната конфигурация:

Critical battery action > On battery: Hibernate (Действие при критично ниво на батерията > На батерия: Хибернация)
Critical battery level (Критично ниво на батерията):
On battery (На батерия): 2 – 5%
Plugged in (Включен): 2 – 5%

critical battery level

Забележка: Критично ниво на батерията е това ниво на разряд, при което устройството ще се самоизключи. За нуждите на това занятие следва да зададете най-ниската стойност, която е възможна – в нашия случай сме задали 2%. Някои системи не позволяват да се задава по-ниска стойност от 5% (след потвърждаване на промените стойността се връща на 5%), ето защо го оставете на това ниво.

6. Следващата стъпка е от предходния прозорец да промените настройките на захранването – когато устройството работи на батерия (On battery). От падащите менюта изберете Never (Никога) за опциите Turn off the display (Изключване на екрана) и Put the computer to sleep (Заспиване на компютъра). Запазете промените с бутон Save changes (Записване на промените).

on battery never never

Забележка: Идеята е временно да се забрани възможността за заспиване на лаптопа или изключване на дисплея след определено време липса на активност. Това ще даде възможност на батерията да се разреди по-бързо, дори да не използвате устройството.

7. Сега трябва да оставите батерията да се разреди докато устройството достигне критичния минимум и се изгаси само.

Можете да използвате лаптопа за различни дейности, с цел да се изтощи по-бързо батерията. Ако пък решите да не използвате устройството се уверете, че е зададен някакъв скрийнсейвър – примерно мехурчета на някакъв цветен фон. Не е препоръчително да оставяте статична картина на дисплея за дълъг период от време – припомням, че с горните настройки гасенето на дисплея ще е забранено!

8. След като лаптопът се изгаси сам поради достигане на критично ниво на заряд, е силно препоръчително да бъде оставен в покой известно време. Просто не бързайте да го включвате на зарядно, а го оставете за поне 2 – 3 часа. Това ще позволи батерията да се охлади достатъчно преди зареждане.

9. Включете устройството да се зарежда до достигане на пълен заряд. По време на зареждането може да използвате лаптопа, но не препоръчваме да го натоварвате с ресурсоемки дейности (напр. видео игри). Те биха довели до отделяне на излишна топлина.

10. Върнете се на прозореца, където модифицирахте настройките за захранването. Възстановете всички настройки така, както са по подразбиране. За целта може да използвате връзката Restore default settings for this plan (Възстановяване на настройките по подразбиране за този план). Целта е след определено време дисплеят отново да се гаси сам, а при продължителна липса на активност устройството да заспива.

Понякога може да е нужно процедурата по „ръчно калибриране“ на батерията да се повтори няколко пъти за постигане на нужния резултат. И отново ще припомня – калибрирането помага за по-коректно отчитане на нивото на батерията, но не може да „съживи“ вече амортизирана литиево-йонна батерия.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *