Българска клавиатура в Windows 11

Как да добавим българска клавиатура за писане в Windows 11

Много често инсталациите на Windows 11 се изпълняват с настройки за регион и език по подразбиране, т.е. обичайно на английски език. Това означава, че след инсталацията ще е налична само английска клавиатурна подредба за писане (тип QWERTY). Ако ще използвате българска клавиатура (или на който и да е друг език), то тя трябва да бъде добавена от вас.

В този материал ще ви покажем как да добавите български езиков пакет в Windows 11, който ще ви позволи да използвате клавиатурна подредба на български – стандартна, машинописна, фонетична и т.н. В последната точка ще ви демонстрираме и как да изтриете такава, в случай, че не ви е нужна.

Добавяне на българска клавиатурна подредба

1. Отворете приложението Settings от менюто Start на Windows 11.

Settings

2. От левия панел на прозореца с настройките изберете категория Time & language, след което кликнете на бутона Add a language, за да добавите новия езиков пакет.

Time & language

3. Ще се отвори нов прозорец, от който трябва да изберете езика, който искате да инсталирате. В полето за търсене напишете bulgarian или просто bul, за да се появи българския езиков пакет.

Търсене на Български

Маркирайте го и продължете напред с Next.

4. В следващия прозорец може да изберете какви допълнителни компоненти на езиковия пакет да бъдат инсталирани. Ако ви е необходима просто клавиатурната подредба, оставете всичко така, както е по подразбиране и продължете с Install.

Install language features

Ако поставите отметка на опцията Set as my Windows display language, ще се инсталира БГ езиков интерфейс, който ще направи операционната ви система на български (след рестарт).

Необходимо е да изчакате малко, докато езиковия пакет се изтегли и се инсталират компонентите му.

Дотук езиковия пакет е вече добавен, а към него и стандартната българска клавиатурна подредба (УЕИШЩ). Ако искате да добавите фонетична или някаква друга разновидност на българска клавиатура, вижте следващата точка.

5. След като езиковият пакет е вече добавен, кликнете на иконата с „трите точки“ и изберете опция Language options (Опции за езика).

Language options

6. От секция Keyboards кликнете на бутона Add a keyboard (Добавяне на клавиатура) и изберете желаната клавиатурна подредба.

Add a keyboard

Как да премахнем вече добавена клавиатурна подредба или езиков пакет

Премахването на вече добавена клавиатурна подредба е изключително лесно. От последния прозорец кликнете върху бутона с три точки на съответната клавиатура и изберете опция Remove (Премахване).

Remove keyboard

Премахването на целия езиков пакет в Windows 11 става по сходен начин. Необходимо е да се върнете на предходния прозорец (т. 5). По аналогичен начин кликнете на бутона с трите хоризонтални точки и изберете опция Remove (Премахване).

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *