Asus X409F upgrade

Ръководство за ъпгрейд на RAM и SSD при лаптоп Asus X409F (2021)

В този материал сме избрали да ви покажем как се прави ъпгрейд на RAM и SSD при 14-инчовия бюджетен лаптоп Asus X409F. Конкретният модел, който използвахме е Asus X409FA-BV311, произведен през 2021 г. Устройството току-що е излязло от гаранция, ето защо можем без притеснения да подменим някои компоненти.

Базовият модел на устройството е с Intel Core i3 процесор от 10-та генерация, вградена графична карта и идва фабрично с 8GB DDR4 RAM и 256GB SSD. Надградихме този лаптоп до 16GB RAM памет и SSD място за съхранение от 512GB.

Разглобяване на Asus X409F

Това е може би един от най-лесните за разглобяване лаптопи, които сме представяли до момента в PCGuide.bg. Долният капак на Asus X409F е от масивна и изглежда здрава пластмаса, без някакви съществени конструктивни особености.

Ето и стъпките за разглобяване на долния капак на това устройство:

1. Поставете лаптопа върху някаква мека повърхност. С подходяща кръстата отвертка развийте всичките (общо 10) винтчета на долния капак.

винтчета Asus

Внимание: Както при редица модели на Asus и тук болтчетата са с различна дължина. Ето защо е много важно да ги подредите някъде встрани по начина, по който са били на лаптопа!

2. Използвайте пластмасово перо, за да отделите долния панел от основния корпус. Започнете от някое ъгълче (примерно предно дясно), като „обиколите“ с перцето всичките страни на панела.

демонтиране на долния капак на Asus

3. Нека погледнем какво има под капака на Asus X409F и какви възможности за ъпгрейд предлага този лаптоп:

Asus X409FA отвътре

Устройството разполага с един RAM слот, който е зает от фабричната DDR4 памет. Той позволява надграждане до 20GB DDR4 (важи за конкретния модел X409FA-BV311). Това означава, че надграждането на оперативната памет би било възможно единствено със замяна на тази от производителя с нова платка в желания размер. В случая единствения логичен избор би бил инсталиране на нова SODIMM RAM от 16GB.

Устройството разполага с един M.2 слот за SSD, който използва PCIe интерфейс и поддръжка на NVMe 1.3 протокол. Слотът е зает от NVMe SSD, инсталирано от производителя. Увеличаването на мястото за съхранение би било най-удачно със замяна на фабричния SSD модул, с нов, който също трябва да е с форм-фактор M.2 (2280).

Макар това да е 14-инчов компактен лаптоп, при този модел е предвидено място за механичен 2.5″ твърд диск (или 2,5″ SATA SSD). Следва да се има предвид, че за инсталирането на такъв ще ви е необходим монтажен кит, включващ SATAIII конектор с лентов кабел. Такъв няма да намерите в кашона и е необходимо при нужда да се поръча допълнително.

4. Винаги препоръчваме преди монтаж/демонтаж на компоненти (особено памети) превантивно да се изключи конекторът на литиево-йонната батерия от дънната платка. Целта е да се избегне евентуален риск от електрическо окъсяване на някой от електронните елементи.

откачане на батерията при Asus

И тук откачването на батерията става както при повечето модели на Asus – първо трябва да се избута металната пластина на куплунга назад. Едва след това се изважда и самият конектор от гнездото – първо от еднaта страна, след това от другата (може да използвате пръста си или с пластмасови инструменти, но не и метални такива!).

Ъпгрейд на хардуера на Asus X409F – стъпка по стъпка

Надграждане на RAM

5. Фабричната RAM памет e обвита в антистатична лепенка. Първата стъпка е да отлепите тази част от лепенката, която е залепена върху самия слот. След това демонтирайте модула, избутвайки двете метални щипки встрани.

премахване на SODIMM RAM памет

„Опаковането“ на новата RAM памет във фабричната лепенка не е задължително, но е препоръчително. Смятам, че щом като производителят е решил да добави такава, вероятно има някаква причина. При поставянето на лепенката трябва да внимавате лепкавата й част да не залепне за контактите крачета (пинове) на паметта!

6. Поставянето на новата RAM става по стандартния начин за всяка SODIMM памет. Паметта се поставя в слота под ъгъл (30 градуса спрямо дънната платка) и се притиска, така че да се чуе щракване от заключване на двете метални щипки. Лепенката се прилепя за слота по начина, по който е била преди смяната на RAM паметта.

премахване на SODIMM RAM памет

Надграждане на SSD

7. SSD платката при този лаптоп е разположена на малко нестандартно място – непосредствено до едната панта.

Процедурата по замяна на това SSD е обичайната. Необходимо е просто да развиете фиксиращото винтче и да премахнете платката от слота. Новото SSD се поставя в M.2 слота под ъгъл от 30 градуса и се фиксира със същото винтче.

монтаж на M.2 SSD

Надградихме устройството с ново SSD от 512GB, което разбира се, поддържа NVMe протокол.

Сглобяване и тестване

8. След като всичко е готово, не бива да забравяте да включите конектора на литиево-йонната батерия към дънната платка. В противен случай ще установите, че нямате батерия и ще трябва да разглобявате лаптопа повторно.

свързване на батерията при Asus

9. Сега може да пристъпите към затваряне на корпуса на Asus X409F. Поставете долния панел и притиснете всеки един участък (започвайки от задната част), така че да се заключат щипките на корпуса.

сглобяване на Asus X409F

След това завийте винтчетата с подходяща отвертка. Отново обръщам внимание, че те трябва да бъдат поставени по начина, по който са били преди това на устройството, защото има по-дълги и по-къси!

10. Още при първото включване е препоръчително да проверите в BIOS дали поставените компоненти се инициализират правилно. При добавяне на RAM е препоръчително изпълнение на т.нар. „Mem-тест“ за грешки. Така могат да бъдат установени несъвместимости или евентуални дефекти в новите памети.

Замяната на SSD паметта изисква да инсталирате отново операционната система или да мигрирате (клонирате) старата, ако имате подходящ преходник от PCIe M.2 към USB и необходимия софтуер.

Разглобяването и подменянето на компоненти на гаранционни устройства може да бъде предпоставка за отпадане на гаранцията! Всички описани стъпки дотук са с информативна цел и прилагането им е единствено на Ваша отговорност!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *