Контекстно меню Windows 11

Как да върнем „класическото“ контекстно меню в Windows 11

Контекстно меню в Windows е това меню, което се отваря при клик с десен бутон на мишката върху дадена директория, файл или работния плот. То често предлага използвани команди като копиране, изрязване, поставяне, преименуване, отваряне на файла с дадено приложение, създаване на нов файл или директория, свойства и много други.

Тези от вас, които използват Windows 11 знаят, че в тази версия контекстното меню показва доста по-малко опции спрямо същото в Windows 10 например. Всъщност, опциите са налични, но просто трябва да кликнете на Show more options, за да излязат всичките. Още един клик може да се окаже голямо неудобство в ежедневната ни работа.

Добрата новина е, че в Windows 11 все още има начин да се активира „класическото“ контекстно меню – такова, каквото го знаем от Windows 10, 8.1 и по-старите версии. В този материал ще ви покажа точно това, като ще разгледаме два различни начина.

Разрешаване на класическото контекстно меню чрез Registry Editor

Редакторът на системния регистър (Registry Editor) е мощен инструмент в Windows, който ви дава почти пълен контрол върху всички настройки. Това всъщност е основният начин, който ще използваме, за да активираме контексното меню с всички опции в него.

Показаният метод е изпробван под Windows 11 (версия 23H2 от 31 октомври 2023) и работи. Изключително важно е да следвате точно всяка една стъпка, която сме описали в следващите точки.

1. Стартирайте прозореца за изпълнение Run (примерно чрез клавишна комбинация от Win + R). В него изпълнете regedit и натиснете ОК.

Run regedit.exe

Тъй като Registry Editor изисква администраторски права, ще видите прозорец на User Account Control, от който изберете Yes (Да).

2. Ще се отвори прозорецът на редактора на регистъра в Windows. Необходимо е да достигнете до следния път:

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\CLASSES\CLSID

Имате възможност да копирате пътя директно в адресната лента на редактора (т.е. целия път да е Computer\HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\CLASSES\CLSID) или да използвате левия панел на прозореца, за да навигирате ръчно до него.

3. От левия панел на Registry Editor кликнете с десен бутон върху ключа CLSID. От менюто изберете New > Key, за да създадете нов ключ, подчинен на него.

New Key в CLSID

Именувайте новия ключ по следния начин {86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2} . Най-лесно е да копирате името от тук и да го поставите в редактора.

4. Кликнете с десен бутон върху новосъздадения ключ и от менюто изберете New > Key, за да създадете нов подчинен на горния ключ в регистъра.

New Key

Новият ключ трябва да бъде именуван като InprocServer32 .

5. Отворете ключа InprocServer32. В него трябва да има низ (Default). Отворете го с двоен клик, оставете полето Value Data празно и потвърдете с ОК.

Value Data

Много важно е тази стъпка да бъде изпълнена. Въпреки че в поле Value data по подразбиране няма нищо, необходимо е да редактирате низа и да потвърдите с ОК. В противен случай метода няма да работи!

6. За да влязат промените в сила е необходимо да рестартирате системата.

Алтернативен метод: Разрешаване на класическото контекстно меню чрез Command Prompt (CMD)

Същите действия, които показахме горе, могат да бъдат изпълнени и чрез Командния прозорец (Command Prompt) под Windows 11. Смятам, че този метод е по-бърз от горния, тъй като е необходимо да копирате и изпълните няколко команди в командния ред.

1. Стартирайте Command Prompt като администратор:

About

Използвайте формата за търсене до меню Start, използвайки ключова дума cmd. Кликнете на Command Prompt (Команден прозорец) с десен бутон и изберете Run as administrator (Изпълняване като администратор). От прозореца на UAC изберете Yes (Да).

2. В командния прозорец изпълнете следната команда:

reg add "HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32" /f /ve

създаване на ключ през CMD

С тази команда добавяте нов ключ в системния регистър, както направихме в първия метод. След като изпълните командния ред, трябва да видите съобщение, че операцията е изпълнена успешно.

3. В командния прозорец изпълнете следната команда (преди това обаче запомнете командата от точка 4):

taskkill /f /im explorer.exe

спиране на explorer.exe

Тази команда ще терминира процеса explorer.exe и от екрана ще изчезне абсолютно всичко, с изключение на командния прозорец. Неслучайно писах да запомните следващата команда.

4. За да стартирате отново explorer.exe, изпълнете следната команда:

start explorer.exe

стартиране на explorer.exe

Работният плот, таскбарът и иконите ще се появят отново. Тъй като с горните две команди процесът се е рестартирал, би трябвало „класическото“ контекстно меню да е активно.

Как да върнем обратно стандартното контекстно меню на Windows 11

И двата показани начина за активиране на класическото контекстно меню работят по идентичен начин – чрез създаване на определен ключ в системния регистър. Различна е само средата, в която се осъществява – в единия случай използваме Registry Editor, a в другия Command Prompt.

Връщането на контекстното меню, което е по подразбиране в Windows 11 става чрез премахване на този ключ и всичко, което е в него.

1. Стартирайте Registry Editor, примерно по начина показан в първия метод.

2. Достигнете до следния (вече познат) ключ:

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\CLASSES\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}

3. В левия панел на прозореца на Registry Editor изтрийте ключа {86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}. Това става като кликнете върху него с десен бутон и изберете опция Delete, от менюто.

Delete {86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}

Ключът, както и съдържащия се в него подключ InprocServer32 ще бъдат изтрити от регистъра.

При мен стандартното контекстно меню на Windows 11 се върна веднага, без да е нужно да рестартирам системата. Ако при вас не се получава, рестартирайте компютъра след като изтриете ключа.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *