Windows 11 Home или Pro

Каква е разликата между Windows 11 Pro и Windows 11 Home

Тези от вас, които са купували лиценз за Windows 11 със сигурност са изпадали в ситуацията, в която трябва да изберат каква версия да закупят – Home или Pro. Разликата в цената между двата продукта е осезаема – Pro версията е на значително по-висока цена. Разлика във функционалността на двете версии също има. Home е ориентирана към използване за ежедневни нужди у дома – сърфиране в интернет, филми, музика, игри и т.н. Windows 11 Pro предлага допълнителни функции, които са нужни при използване на компютри в корпоративни мрежи, използване на виртуализация, отдалечено свързване, задаване на групови пoлитики и редица други.

В този материал ще се опитаме да направим един сравнителен анализ между Home и Pro версиите на Windows 11. Ще разгледаме по-обстойно какво повече предлага Pro и има ли смисъл да плащаме по-висока цена за него при положение, че устройството се използва вкъщи.

Сравнение между Windows 11 Home и Pro (табличен вариант)

Windows 11 поддържа голям брой функции и приложения. В таблицата долу сме акцентирали върху най-важните от тях, така че да можете да направите разграничение между двете основни версии на операционната система – Home и Pro.

Функции и приложения Win 11 Home Win 11 Pro
Хардуерни ограничения
Максимален брой поддържани ядра на централния процесор 64 128
Максимален брой поддържани CPU гнезда 1 2
Максимално поддържано количество RAM 128GB 2TB
Сигурност
Windows Hello (лицево разпознаване, пръстов отпечатък или PIN) Да Да
Шифроване на устройството Да Да
Интегрирана защитна стена (Firewall) Да Да
Антивирус Microsoft Defender/Windows Security Да Да
Secure Boot Да Да
Родителски контрол Да Да
BitLocker шифроване на устройството Не Да
Windows Update Да Да
Улеснен достъп и приложения
Докосване (тъч) Да Да
Цифрова писалка Да Да
Поддръжка на игри Да Да
Уеб браузър Microsoft Edge Да Да
Microsoft Teams Да Да
Microsoft Store Да Да
Accessibility (Достъпност) Да Да
Бизнес управление и администриране на корпоративни мрежи
Windows Information Protection (WIP) за защита на служебна информация Не Да
Group Policy (Групови правила) Не Да
State Roaming чрез Azure Не Да
Присъединяване към домейн Не Да
Microsoft Store за бизнеса Не Да
Assigned Access Не Да
Windows Update for Business Не Да
Kiosk режим Не Да
Azure Active Directory Не Да
Hyper-V виртуализация Не Да
Windows Sandbox Не Да
Microsoft Defender Application Guard (MDAG) Не Да
Remote Desktop Connection Не Да
Windows Hello for Business Не Да
Windows Server Update Services (WSUS) Не Да
Windows Autopilot Не Да

Горната таблица може да ви даде най-ясна представа за различията и предназначението на най-популярните версии на Windows 11 – Home и Pro.

Сами виждате, че Home ви дава абсолютно всичко необходимо за нещата, които правим на личните си компютри вкъщи – сърфиране в мрежата, видео игри, мултимедия и използване на различни приложения за текстообработка, графичен дизайн и т.н.

Windows 11 Pro (в т.ч. и Enterprise) е ориентиран към използване във фирми и държавни структури. Това са все организации, където компютрите са свързани в големи мрежи, използват се домейн контролери и активна директория, налагат се ограничения върху използването на отделните работни станции, а изискванията за сигурност на информацията са завишени.

Коя версия е по-добра за компютърни игри

Четейки този материал, повечето геймъри вероятно си задават горния въпрос. Тук ще бъда кратък. Както Pro, така и Home разполагат с всичко необходимо, за да се осигури добра производителност при игрите – последна версия на DirectX, поддръжка на 4К. На практика по-скъпата версия (Pro) няма да окаже влияние върху производителността при игрите спрямо Home.

Home или Pro за по-добра сигурност

И двете версии включват Microsoft Defender Antivirus и защитна стена (Firewall) за защита от зловреден софтуер и хакерски атаки. По ваше желание може да инсталирате антивирусна програма (с или без Firewall) на „трети страни“, в случай, че не се доверите на Defender. Освен това Windows Hello е налична и в двете издания и позволява добавяне на биометрично удостоверяване към операционната система с помощта на лицево разпознаване, пръстов отпечатък или ПИН код.

Windows 11 Pro се предлага и с BitLocker , което е технологията, която Microsoft използва за пълно шифроване на устройството, за да защити вашите файлове от неоторизиран достъп.

Windows 11 Home не включва BitLocker, но идва с модул за шифроване на устройството, което всъщност е ограничена версия на BitLocker. Тя ви позволява да шифровате цялата система, но нямате същите инструменти за управление, с които разполага BitLocker.

С няколко думи казано вашия личен компютър ще бъде достатъчно защитен с Windows 11 Home. За устройства, които се използват като работни станции в бизнес организации е необходима версия Pro по ред други причини, изброени в следващата глава.

Защо да използваме Windows 11 Pro (Enterprise) при устройства в корпоративна мрежа

За разлика от Home, Windows 11 Pro (Enterprise) разполага с повече възможности за контрол и сигурност, когато устройството се свърза към корпоративна мрежа. Например Windows 11 Pro има възможност за свързване на компютър към мрежата на организацията чрез Активна директория или Azure ID.

Windows 11 Home няма Group Policy, докато при Pro можете да използвате Редактора на груповите правила (Group Policy Editor). Например чрез редактора на групови правила системните администратори могат да управляват различни групови политики, за да активират, конфигурират или деактивират различни функции.

Използването на Отдалечен работен плот (Remote Desktop) е възможност, която често се използва от системните администратори във фирми и ведомства. Въпреки че в Windows 11 Pro и Home имате достъп до приложението за отдалечен работен плот (Remote Desktop Connection), за да се свързвате с други устройства от разстояние, само „Pro“ изданието включва функциите за активиране на протокола за отдалечен работен плот (RDP), за да позволи на други устройства да се свързват отдалечено.

В заключение, нека обобщим казаното дотук

Windows 11 Home е ориентиран към домашните потребители. Операционната система разполага с всичко необходимо, за да извършвате обичайните си дейности през свободното си време – гейминг, сърфиране в интернет, гледане на филми, слушане на музика и т.н. Разполага с вградена антивирусна програма (Microsoft Windows Defender) и защитна стена. Позволява да се вписвате с лицево разпознаване, пръстов отпечатък или ПИН. Home версията е значително по-евтина от Pro и по този начин ще спестите някой друг лев.

Ако погледнете последния раздел на таблицата горе, ще добиете ясна представа с какво Windows 11 Pro превъзхожда Home. Ако не сте компютърен специалист, сигурно повечето от изброените възможности дори няма да ви говорят нищо. Да, обаче за една средна или по-голяма компания тези модули са важни, за да може да се осъществява адекватен контрол и сигурност на данните върху голям брой компютърни системи, свързани в мрежа. Ето защо Pro версията е адаптирана най-вече към нуждите на бизнеса.

Windows 11 Pro е по-добрия избор ако сте компютърен ентусиаст, който обича да изучава възможностите за администриране на тази операционна система. Технологията за виртуализация (Hyper-V), възможността за изпълняване на апликации в изолирана среда – Windows Sandbox и използването на групови политики (Group Policy) биха ви дали доста знания и опит в Windows администрирането.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *