Преименуване на акаунт в Windows 11

Как да сменим името на потребителски акаунт в Windows 11

Смяната на името на използван от вас потребителски акаунт в Windows 11 е напълно възможно след като той е вече създаден. Начините за преименуване на потребителя обаче са различни, в зависимост от това дали използвате локален (офлайн) акаунт или акаунт в Microsoft.

В този материал ще разгледаме три отделни метода за смяна на името на локален акаунт под Windows 11, както и начин за преименуване на Microsoft акаунт.

Преименуване на локален потребителски акаунт през Control Panel

1. Отворете Контролния панел (Control Panel). Това става най-лесно чрез използване на формата за търсене до Start или чрез изпълнение на control прозореца за изпълнение Run (win + R).

Run Control

2. От прозореца на Control Panel отворете User Accounts (Потребителски акаунти).

Account settings

3. Ако на системата ви има само един акаунт, то той ще се визуализира. Кликнете на линка Change your account name (Смяна на име на акаунт), за промяна на името (изисква администраторски права).

Change your account name

4. Въведете новото име и потвърдете с бутон Change Name (Смяна на име).

Change name

Преименуване на локален потребителски акаунт чрез NETPLWIZ

Netplwiz е инструмент на Windows 10/11, който ви позволява да управлявате потребителските акаунти. С други думи казано, не е нужно нищо допълнително да се инсталира за използването му, тъй като netplwiz.exe е част от самата операционна система.

Ето и стъпките за използването на инструмента за смяна на наименованието на вашия локален акаунт в Windows:

1. Стартирайте прозореца за изпълнение Run, примерно чрез клавишна комбинация от win + R. В него изпълнете команда netplwiz и натиснете Enter.

RUN netplwiz

2. В прозореца, който ви излиза, трябва да маркирате акаунта си и да кликнете на Properties (Свойства).

Account Properties

3. В прозореца със свойствата на акаунта трябва да въведете новото име. Тук обаче има една особеност: полетата са две – потребителско име (примерно никнейм или съкратено име) и пълно име на потребителя. В случая полето Full name (Пълно име) е по-важно, защото в него можете да изпишете името и фамилията си и те да бъдат име на вашия потребителски акаунт.

Account Properties User Full name

4. Накрая потвърдете промените с бутон Apply (Приложи), след това с OK.

Преименуване на локален акаунт чрез Computer Management (Управление на компютъра)

Computer Management е друг инструмент в Windows, който ви дава достъп до редица компоненти за мониторинг, конфигуриране и оптимизиране на системата. С негова помощ може да управлявате и потребителските акаунти. Ето как може да използвате Computer Management, за да промените името на използвания от вас локален акаунт в Windows 11:

1. Стартирайте Computer Management (Управление на компютъра). Най-лесният начин за това е като използвате формата за търсене до менюто Start, както е показано на снимката:

Search Computer Management

Ако вашата операционна система е с български езиков интерфейс, използвайте за търсене ключова дума „Управление на компютъра“.

2. Използвайте левия панел в прозореца на Computer Management, за да отворите System Tools > Local Users and Groups > Users.

3. Маркирайте използвания от вас акаунт и от контекстното меню (десен бутон) изберете Properties (Свойства).

Computer Management User Properties

Забележка: може да използвате опция Rename (Преименуване) от менюто, за да промените съкратеното име (никнейма) на акаунта.

4. В полето Full name (Пълно име) въведете новото наименование на потребителя.

Full name

5. Съхранете промените с Apply (Приложи), а след това с OK.

След като ви показахме тези три различни метода, следва да направим едно важно уточнение. Въпреки че е възможно да промените името на акаунта по някои от разгледаните начини, няма опция, която да преименува папката на вашия профил в директория C:\Users (Потребители). Ако искате да промените името на папката на вашия профил, най-добре е да създадете изцяло нов акаунт и да прехвърлите информацията в новосъздадения профил.

Как да преименуваме онлайн акаунт в Microsoft

В днешно време все повече потребители  използват акаунт в Microsoft за вписване в Windows. Тъй като този тип потребителски профил е онлайн базиран, смяната на името на такъв става чрез вписване в акаунта през уебсайта на Майкрософт и промяна на името оттам. Задължително трябва да имате интернет връзка.

Ето и стъпките за това:

1. Използвайте следния линк през уеб браузъра, за да се впишете в акаунта си – https://account.microsoft.com/ .

Забележка: като алтернативен начин за достъп до горната платформа може да използвате приложението Settings. За целта достъпете Start > Settings > Accounts > секция Your info > Accounts (от секция Related settings) или Старт > Настройки > Акаунти > Вашата информация > Акаунти, ако сте с български интерфейс. Ще бъдете пренасочени към страницата на Майкрософт, където е необходимо да се впишете.

2. Впишете се в акаунта си, използвайки имейл адрес, телефон или Skype профил, свързани с него.

3. От горното меню изберете Your info. Кликнете на линка Edit name, за да промените името на профила.

Your info - Edit name

4. Въведете новото име (изисква се и двете полета да са попълнени), въведете показания Captcha код за сигурност и съхранете промените със Save.

Your info - Edit name

5. Рестартирайте компютъра си, за да се впишете повторно в акаунта си. Необходимо е да имате интернет връзка, за да може локалния компютър да осъществи комуникация със сървърите на Майкрософт и информацията да бъде обновена локално.

Защо да преименуваме акаунта си

Смяната на името на потребителския профил се налага в различни ситуации, най-често при офлайн (локалните) акаунти. Например в повечето компютърни сервизи при преинсталация на Windows обикновено се създава локален акаунт с наименование „Admin“, „User“ или нещо от този род. Потребителят обикновено предпочита да го преименува с неговото име или негов никнейм.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *