Windows 11 23H2 Update

Как да актуализираме Windows 11 до версия 23H2 по три различни начина

Дългоочакваната актуализация на Windows 11 до версия 23H2 е вече факт! Новото издание на операционната система бе официално пуснато на 31 октомври 2023 г. Потребителите имат възможност да инсталират версията като актуализация или да изтеглят инсталационен пакет за Windows 11 23H2 в .iso формат. Надграждането до новото издание е възможно, стига системата ви да е съвместима с тази версия и да използва Windows 11 22H2 (22H2 всъщност е последната голяма актуализация до излизането на новата 23H2).

Microsoft първоначално бяха планирали да пуснат версия 23H2 още през септември. Компанията обаче реши да започне постепенно да пуска повечето от функциите и промените чрез кумулативни актуализации за версия 22H2 до официалното излизане на Windows 11 23H2. Ето защо, ако сте актуализирали редовно вашата система последните месеци, след надграждането до 23H2 едва ли ще забележите сериозни промени.

В този материал ще ви покажем различни начини как да надградите вашия Windows 11 до най-новото издание Windows 11 23H2 от края на октомври 2023 г. Изборът на метод за актуализиране на инсталацията е изцяло ваш.

Надграждане на Windows 11 до версия 23H2 чрез Windows Update

Използването на Windows Update е може би най-лесният метод за надграждане до новото издание, при това без особени усилия от ваша страна. В някакъв момент би трябвало да видите линк за изтегляне и инсталиране на последното издание на Windows 11 от 31 октомври 2023 г.

За момента версия 23H2 е незадължителна актуализация и изисква намеса от ваша страна, за да бъде изтеглена и инсталирана. Отново напомням, че тази версия е достъпна за тези потребители, които използват Windows 11 версия 22H2.

1. Отидете на Start и отворете приложението Settings (Настройки).

2. От левия панел на прозореца изберете категория Windows Update. Би трябвало да виждате съобщение за надграждане до версия 23H2, подобно на това на снимката:

Windows 11, version 23H2 е достъпен

Ако не виждате такова нещо, то опитайте да стартирате Проверка за актуализации (Check for updates) и вижте дали ще се появи след това.

3. Кликнете на линка Изтегляне и инсталиране (Download & install). Windows Update ще започне да изтегля актуализацията, след което ще премине към инсталирането ѝ.

4. В някакъв момент системата ще и поиска рестарт, за да продължи процеса по надграждане на Windows 11 до версия 23H2. Отново не е необходимо нищо да правите, просто изчакайте докато надграждането приключи.

В случай, че все още не виждате съобщение, че Windows 11 23H2 е достъпен през Windows Update, използвайте следващия метод за актуализиране.

Надграждане чрез Помощник за инсталиране на Windows 11 (Windows 11 Installation Assistant)

Windows 11 Installation Assistant или Помощник за инсталиране на Windows 11 е напълно официален инструмент на Microsoft, който ви позволява да надстроите вашата операционна система до последното издание – 23H2 от октомври 2023 г.

1. Изтеглете Windows 11 Installation Assistant (Помощник за инсталиране на Windows 11) от официалната страница на Майкрософт.

https://www.microsoft.com/bg-bg/software-download/windows11 – линк на български език;
https://www.microsoft.com/software-download/windows11 – линк на английски език.

Windows 11 Installation Assistant

2. Стартирайте изтегления файл Windows11InstallationAssistant.exe (изисква администраторски права).

3. Помощникът за инсталиране на Windows 11 вероятно ще ви поиска да инсталирате още едно приложение – PC Health Check (Проверка на изправност на компютър). Кликнете на линка Изтеглете приложението Проверка на изправност на компютър или Get PC Health Check app (в случай че използвате версия на английски език).

Get PC Health Check app

Забележка: Ако имате вече инсталирано това приложение и системата ви е съвместима с Windows 11 23H2, вероятно ще може да продължите директно от точка 5 от настоящото ръководство.

Идеята на приложението PC Health Check е да провери дали вашата система отговаря на изискванията на Windows 11 (наличие на TMP 2.0, Secure Boot и т.н.). Ако вашият компютър не покрива изискванията на тази операционна система (т.е. трябва да сте използвали модифицирана инсталация, която „заобикаля“ тези изисквания), то актуализирането до версия 23H2 на Windows 11 с Windows 11 Installation Assistant няма да бъде възможно.

3.1. Стартирайте изтегления изпълним файл WindowsPCHealthCheckSetup.msi. Приемете условията на лицензното споразумение чрез поставяне на отметка и започнете инсталацията (трае едва няколко секунди).

PC Health Check лицензно споразумение

3.2. След като инсталацията на Проверка на изправност на компютър (PC Health Check) завърши, финализирайте я с бутон Готово (Finish).

Готово

Ако сте поставили отметката за отваряне на проверката за изправност (PC Health Check), апликацията ще се стартира.

3.3. Използвайте бутон Провери сега (Check now), за да извършите проверка отговаря ли системата ви на изискванията за Windows 11.

Провери сега

3.4. Ако системата ви отговаря на изискванията за Windows 11 (виж снимката долу), може да продължите надстрояването до Windows 11 23H2 с Помощника за инсталиране на Windows 11 (Windows 11 Installation Assistant).

Провери сега

4. Отворете отново прозореца на приложението Помощник за инсталиране на Windows 11 (Windows 11 Installation Assistant) и кликнете на бутон Обновяване (Refresh).

Обновяване

5. Приемете лицензионните условия на Microsoft с бутон Приемане и инсталиране (Accept and install).

Приемане и инсталиране

6. Надстрояването на вашия Windows 11 ще започне в три стъпки. От ваша страна не се изисква нищо повече от това да изчакате търпеливо завършването ѝ.

Изтегляне и инсталиране

Първоначално приложението ще започне изтегляне на новата версия. След това ще провери (верифицира) изтегления дисков образ и ще започне инсталацията. Този етап продължава около 30-60 минути в зависимост от скоростта на интернет връзката ви и параметрите на устройството.

Внимание: Ако използвате лаптоп, силно препоръчително е да го включите на зарядно през целия процес на надграждане до версия 23H2.

7. След като горния етап приключи системата ще ви поиска рестарт, за да продължи надстрояването на Windows. Използвайте бутон Рестартирай сега (Restart now), за да не чакате. Ако не го направите, компютърът ви така или иначе ще се рестартира след 30 минути.

Рестартирай сега

8. След рестартирането системата ще продължи инсталирането на новата версия на Windows 11. Отново е необходимо известно търпение, докато процесът приключи напълно. След това ще можете директно да се впишете в Windows и с това надстрояването до версия 23H2 приключва.

Надграждане чрез използване на готова инсталационна флаш памет с Windows 11 23H2

Ако вече сте изтеглили дисков образ (.iso) с новата версия 23H2 на Windows 11 и сте го записали на флаш памет, можете да използвате тази инсталацията за надграждане. Това е удачен вариант, в случай че ви се налага да надстроявате много компютри до версия 23H2. Най-малкото това ще ви спести етапа с изтегляне на новото издание на Windows 11 по време на надстрояването. Ето как става това:

1. Поставете инсталационната флаш памет за Windows 11 23H2 в някой от USB портовете. През файловия експлорер под Windows я отворете и стартирайте изпълнимия файл setup (изискват се администраторски права).

setup.exe

2. Инсталаторът ще подготви инсталацията и ще видите първия прозорец от съветника за инсталиране. Просто кликнете на Next, за да продължите.

Next

3. Приемете лицензионното споразумение с Accept.

Accept

4. Инсталаторът ще провери за актуализации, ще калкулира дисковото пространство преди стартиране на същинското надстрояване на операционната система.

Accept

5. По подразбиране инсталаторът ще инсталира (надгради) Windows 11, като ще запази вашите лични файлове и приложения (програми). Както виждате на снимката долу, Keep personal files and apps е разрешено, което означава, че процеса ще премине без загуба на информация.

В случая продължете напред с Install, за да започне надграждането.

Install

Забележка: От линка Change what to keep можете да промените нещата, които да се съхранят. Примерно: да зададете да се изтрият потребителските папки и приложенията. Така или иначе в случая идеята е да се направи надграждане до Windows 11 23H2 без да губите нищо. Ето защо по-добре не променяйте нищо и просто продължете с бутон Install.

Внимание: Ако използвате лаптоп, силно препоръчително е да го включите на зарядно през целия процес на надграждане до версия 23H2.

6. Инсталаторът ще започне процеса по надстрояване на вашия Windows 11 до версия 23H2. След известо време системата ще се рестартира автоматично и процеса ще продължи. Възможно е да се рестартира поне още веднъж. Изчакайте търпеливо, докато процедурата приключи напълно.

На финала ще се появи екрана за вписване в Windows 11. От тук насетне всичко би трябвало да е готово!

В заключение

Първите два метода работят на сходен принцип – проверяват системата за съвместимост, изтеглят новата версия на Windows 11 и я инсталират, запазвайки всичките ви данни и приложения. Времето за изпълнение е приблизително еднакво и зависи от скоростта на интернет връзката и параметрите на компютъра ви.

За последния метод се изисква предварително да сте направили инсталационна медия (примерно USB флаш памет) с Windows 11 23H2. Тази инсталационна памет може да се използва както за ъпгрейд на съществуваща инсталация (както е в случая, когато стартираме инсталацията под Windows), така и за изпълняване на нови инсталации.

Еднаквото при всички описани дотук методи за надстрояване до версия 23H2 е това, че старата операционна система се съхранява определено време в директория Windows.old на системния диск (C:). Това ви позволява да я възстановите в случай на проблем след надграждането.

И не на последно място! Някои по-досетливи потребители ще се запитат защо този път нищо не споменаваме за приложението Media Creation Tool като начин за надграждане на Windows 11. При по-старите версии на Windows този инструмент имаше опция за ъпгрейд (надграждане на съществуваща инсталация). В новата си версия Media Creation Tool за Windows 11 предлага единствено създаване на инсталационна медия (USB памет) или изтегляне на .iso дисков образ с Windows 11. Опцията за надстрояване на готова инсталация вече не е налична.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *