Working on updates

Как да забраним на Windows 10 да обновява автоматично драйверите

По подразбиране Windows 10 е конфигуриран автоматично да сваля и инсталира драйвери за хардуера, както и наличните обновления за тях. По този начин операционната система ни спестява търсенето на драйвери за наличните устройства. Освен това инсталираните драйвери ще са актуални. Автоматичното инсталиране на драйвери и техни обновления (ъпдейти) улеснява поддръжката на системата, но в отделни случаи много потребители предпочитат да спрат тази възможност.

Защо да спираме автоматичния ъпдейт (автоматичното обновяване) на драйверите

Понякога дадено устройство може да функционира стабилно с точно определена версия на драйвер или пък потребителят желае да има повече контрол върху това, което се инсталира на неговия компютър. Понякога с обновяването на даден драйвер губите настройките, направени по него преди това. В редица случаи, драйверите на даден производител имат много повече възможности спрямо основните драйвери, предоставяни от Майкрософт.

И не на последно място, нека не забравяме: драйверите могат да бъдат обновявани „ръчно“, така че забраната на тази възможност не означава непременно, че ще работите с неактуализиран софтуер.

Метод 1: Забрана на автоматичния ъпдейт на драйвери от Group Policy

Тук следва да направим едно важно уточнение – ако използвате Windows 10 Home, то знайте, че тази версия не поддържа Group Policy! В този случай преминете към следващия метод, в който се правят промени в системния регистър. Ако използвате Windows 10 Pro или Enterprise, няма да имате проблем и може да изпълните следните стъпки:

1. Отворете Local Group Policy Editor. Най-лесният начин за това е като стартирате прозореца Run (Изпълнение) чрез Windows клавиш + R и изпълните Gpedit.msc.

Gpedit.msc

2. В прозореца за редактиране на Group Policy отидете на Computer configuration > Administrative templates > Windows components > Windows Update.

3. В дясната част на прозореца ще видите дълъг списък от настройки. Открийте Do not include drivers with Windows Update и отворете нейните свойства чрез двоен клик върху самата опция в списъка.

Do not include drivers with Windows Update

4. В прозореца, който се отваря маркирайте радио-бутон Enabled и приложете промените с Apply. Това е!

Do not include drivers with Windows Update Enabled

Метод 2: Забрана на автоматичния ъпдейт на драйвери от системния регистър на Windows 10

Този метод е алтернативен на горния, но ако сте с Home версията на Windows 10, то това е единствения възможен. Тук се налага да направите някои нововъведения в регистрите на операционната система, ето защо бъдете внимателни и следвайте стъпките така, както са описани.

1. Отворете редактора на регистъра като изпълните Regedit.exe от прозореца Run (Изпълнение) или като използвате формата за търсене до меню Старт. Вероятно ще видите диалогов прозорец на UAC, където отговорете с Yes. Изпълнението на „Regedit.exe“ отваря редактора на регистъра – Registry Editor.

Regedit.exe

2. Сега, като навигирате от левия панел на редактора трябва да стигнете до следния ключ:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows

3. От левия панел на прозореца (дървовидната структура на регистъра) кликнете с десен бутон на мишката върху Windows и от менюто изберете New > Key. Именувайте новия ключ като WindowsUpdate.

New Key

4. От левия панел на прозореца изберете ключа WindowsUpdate. След това кликнете с десен бутон на мишката върху празното бяло пространство в десния панел и от менюто изберете New > DWORD (32-bit) Value.

New DWORD (32-bit) Value

Именувайте го като ExcludeWUDriversInQualityUpdate. Трябва да виждате това:

ExcludeWUDriversInQualityUpdate

5. Сега следва да редактирате новосъздадената стойност. С двоен клик отворете ExcludeWUDriversInQualityUpdate и променете данните в полето Value data от 0 на 1.

Value data 1

Потвърдете (ОК) и с това сте готови!

С изпълнението на един от двата метода забранявате на Windows 10 да включва в обновяванията, които изтегля регулярно, обновления за драйвери. Ако желаете да обновите ръчно драйвер за дадено устройство може да използвате диспечера на устройствата (Device manager). В него е необходимо да селектирате устройството, чиито драйвер ще ъпдейтвате и от контекстното меню, извикано върху същото това устройство да изберете Update driver.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *