Старт меню Windows 10

Как да персонализираме менюто Start в Windows 10

В настоящия материал ще ви покажем как да персонализирате менюто Start в Microsoft Windows 10.

С пускането на Windows 8 от Майкрософт заложиха на една нова концепция – меню „Старт“ на цял екран. Така в „осмицата“ вече имахме „Старт екран“, вместо класическото Start меню. Всъщност, тази идея вероятно е продиктувана от ударното навлизане на таблетите и смартфоните, както и модели лаптопи с тъчскрийн. Този експеримент не се хареса на много потребители и в следващата версия – Windows 10 това бе коригирано.

В Windows 10 отново имаме меню „Старт“ – по-близко като концепция до класическото, но с малко повече възможности. Една от най-съществените опции е добавянето на преки пътища до различни приложения като „плочки“. По този начин можем бързо и лесно да стартираме най-използваните програми или Windows-приложения, без да е необходимо да ги търсим в дългия азбучен списък на менюто. Това от своя страна дава възможност да премахнем много от иконите на десктопа като ги преместим директно в менюто „Старт“.

Какво е „плочка“ в менюто Старт?! Това e най-обикновен пряк път до дадено приложение, чиято икона е поставена в квадрат или правоъгълник с избран от вас фон. Това улеснява достъпа до приложението, особено ако използвате смартфон или таблет с Windows 10.

Настройки на менюто „Старт“

Ще започнем от възможностите за настройка на визуализацията на това меню. Кликнете с десен бутон върху работния плот (десктоп) и от контекстното меню изберете Personalize (Персонализиране). От лявата част на прозореца за персонализиране изберете Start (Старт). Алтернативен път до същите тези настройки е Start > Settings > Personalization > Start (Старт > Настройки > Персонализиране > Старт).

Setting Start

Нека разгледаме какви опции са налични:

  • Show more tiles on Start – ако разрешите, ще имате повече място за поставяне на преки пътища като „плочки“.
  • Show app list in Start menu – показване на списък с всички инсталирани програми (приложения) в менюто „Старт“ по азбучен ред. По подразбиране тази опция е разрешена и препоръчваме така да остане.
  • Show recently added apps – показва последно инсталираните приложения в менюто „Старт“ в началото на списъка от програми (приложения).
  • Show most used apps – показва най-често използваните приложения в менюто „Старт“ в началото на списъка от програми (приложения).
  • Use Start full screen – ако ви липсва „Старт екрана“ от Windows 8, разрешавайки тази опция, менюто „Старт“ ще се визуализира на цял екран.
  • Show recently opened items in Jump Lists on Start or the taskbar –това е възможност, която показва „изкачащ“ списък с последно използваните обекти (документи или други файлове, уеб страници и т.н.) от дадено приложение.
  • Choose which folders appear on Start – отваряйки този линк, ще може да конфигурирате кои директории (Документи, Музика, Свалени, Снимки и т.н.) да излизат като преки пътища в менюто „Старт“. Избраните директории ще виждате в най-лявата вертикална лента от менюто, точно над бутона за изключване/рестарт на системата.

Как да подредим преките пътища като „плочки“ в менюто „Старт“

Ако разгледате внимателно заглавното изображение ще видте, че моето Start-меню е като един алтернативен работен плот. Почти всички често използвани приложения са добавени като т.нар. „плочки“ и могат да бъдат достъпени с един клик.

В началото на този материал споменахме за тази възможност. Идеята на това занятие е да персонализирате менюто „Старт“ по такъв начин, че да имате бърз достъп до всички често използвани приложения. По този начин ще може да освободите работния си плот от многото икони върху него. Освен това, когато трябва да отворите дадено приложение от Start, няма да е необходимо да минимизирате отворените на екрана прозорци.

Плочките“ (Tiles) са най-обикновени преки пътища към различни програми, Windows приложения или директории, подредени в мозаечен изглед в менюто „Старт“. Всяка „плочка“ може да бъде в различен размер. Така най-често използваните плочки могат да бъдат направени големи, а рядко използваните по-малки. Налична е и възможност за групирането на иконите (плочките) в групи или директории.

Ако искате меню „Старт“ като показаното в заглавното изображение, изпълнете следните стъпки:

1. Осигурете повече пространство за добавяне на нови „плочки“ в менюто „Старт“

Активирайте опцията Show more tiles on Start (Показване на повече плочки в „Старт“) от Start > Settings > Personalization > Start (Старт > Настройки > Персонализиране > Старт). Това добавя още пространство за добавяне на икони. Ако не е достатъчно, може да оразмерите менюто „Старт“ в зависимост от броя „плочки“, които смятате да поставите. За целта „хванете“ с курсора на мишката краищата на менюто и с издърпване го разтеглете до желания размер по хоризонтала и верикала. Същото е като при мащабирането на прозорец!

2. Закачете желаните приложения като „плочки“ в менюто „Старт“

Можете да добавяте „плочки“ като използвате преките пътища върху десктопа или от приложенията (програмите), излизащи списъчно в самото меню „Старт“. За целта кликнете с десен бутон на мишката върху някой пряк път, изведен на работния плот и изберете от контекстното меню Pin to Start (Закачи към Старт). Така той ще бъдe закачен като „плочка“ в менюто „Старт“.

Pin to Start от десктопа

По същия начин може да добавяте приложения и от списъка с програми от Start-менюто:

Pin to Start от Старт-менюто

Повторете тази точка за всички преки пътища към програми, файлове или директории, които желаете да достъпвате през „Старт“ менюто.

3. Премахнете „плочките“, които не са ви нужни

Вероятно ще се натъкнете на вече добавени икони като „плочки“, които не използвате. Премахването (откачването) на „плочка“ става като кликнете с десен бутон върху даден пряк път или „плочка“ и изберете Unpin from Start (Откачване от Старт). Така можете да премахнете купищата преки пътища към игри, налични в Windows 10.

Unpin from Start

4. Подредете, преоразмерете и групирайте закачените „плочки“ в менюто „Старт“

На снимката най-горе виждате, че всички икони са подредени в групи и преоразмерени така, че да няма неизползвано пространство в менюто „Старт“. Подреждането на „плочките“ става на мозаечен принцип.

Първо, нека кажа най-важното: плочките се местят като ги „хванете“ с ляв бутон на мишката и ги „провлачите и пуснете“ до желаната позиция.

Преоразмеряването на „плочка“ става като кликнете върху нея с десен бутон и изберете Resize (Преоразмеряване). Възможни са няколко шаблона – малки, средни, широки или големи. Така най-важните приложения може да са като голяма плочка (правоъгълник), а не толкова често използваните като квадрат.

Resize tile

В менюто „Старт“ има няколко създадени групи от „плочки“ и може да ги използвате. Ако искате да направите нова група, просто когато издърпвате пряк път до менюто, го поставете на разстояние от вече групираните „плочки“. Така автоматично ще се формира нова група, която може да бъде именувана по ваше желание. Преименуването на вече съществуваща група става след като кликнете върху нейното наименование и в полето въведете желаното име. Ако групата не е наименована, просто посочете с курсора на мишката мястото, където трябва да е „закачено“ името и би трябвало да видите надпис „Name group“ (Наименуване на група). Кликнете върху него и в полето въведете желания текст:

Преименуване на групи от плочки

Друг вариант за групиране е създаването на директории, но това ще е възможно, ако имате инсталирано обновлението Creators update. Директорията в меню „Старт“ е единична „плочка“, която съдържа няколко преки пътища. При кликване върху нея съдържанието ѝ се визуализира като отделни „плочки“ под нея. Това е горе-долу същото като директориите с приложения при смартфоните с Android.

За да създадете директория просто преместете избрана „плочка“ върху друга „плочка“ (пряк път). Така тези две „плочки“ ще бъдат групирани в една директория, която ще се визуализира като единична „плочка“, т.е. размерът и ще е като на такава, но ще съдържа повече преки пътища до приложения. Това спестява място в менюто. Добавянето на нови „плочки“ в директория става чрез влаченето и пускането им в нея:

Влачене до директория в Start

Промяна на цвета и прозрачността на менюто „Старт“ и лентата на задачите

Цветът на менюто „Старт“, както и неговата прозрачност могат да бъдат променяни. От тези настройки се влияе и таскбара (лентата със задачи).
Отидете на Start > Settings > Personalization > Colors (Старт > Настройки > Персонализиране > Цветове). Може и да кликнете с десен бутон върху десктопа и от менюто да изберете Personalization > Colors (Персонализиране > Цветове). Същото е!

Setting Colors

От палитрата Windows colors (Цветове на Windows) може да променяте цвета на лентата на задачите и менюто „Старт“. Ако останалите настройки са оставени по подразбиране, избраният цвят ще бъде зададен като фон за „плочките“.

Може да оставите Windows сам да подбира цвета, съобразявайки го с вашия десктоп тапет. За целта поставете отметка на Automatically pick an accent color from my background (Автоматичен избор на цвят за акцентиране от моя фон).

Ако желаете същият цвят да бъде акцент във фона на „Старт“ менюто и лентата на задачите (taskbar), поставете отметка на Start, taskbar, and action center („Старт“, лента на задачите и работен център) от параграф Show accent color on the following surfaces (Показване на цветови оттенък на следните повърхности).

По подразбиране менюто „Старт“ и лентата на задачите в Windows 10 са полупрозрачни. Ако желаете може да забраните прозрачността им като изключите Transparency effects (Ефекти на прозрачност). Така лентата на задачите, Start-менюто и прозорците добиват един „по-класически“ Windows вид, което междудругото е стъпка за оптимизация на визуалните ефекти при системи с критично ниска производителност.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *