Startup

Как да достъпим директорията за стартиране Startup в Windows 10

Още от по-старите версии на Windows знаем, че съществува директория Startup. В нея обичайно се съхраняват програми, които се стартират заедно с операционната система. И в Windows 10 съществува такава директория, но приложението ѝ е ограничено.

Директория Startup или раздел Startup от настройките?!

Искам да направя едно важно уточнение! Повечето програми, зареждащи се с Windows 10 не съхраняват свои преки пътища във въпросната директория Startup (Стартиране). С други думи, даден софтуер може да се стартира с Windows, но негов пряк път няма да откриете в папката за стартиране.

Още при инсталирането си някои от софтуерните приложения създават записи в системния регистър на Windows. Това им дава възможност да се стартират с операционната система (стига това да е заложено в инсталацията им).

Забележка: Може да прегледате всички приложения за стартиране през Windows бутон Start > Settings Settings > Apps > Startup (Старт > Настройки > Приложения > Стартиране) или чрез Диспечера на задачи (Task Manager). От същите места имате възможност да забраните или разрешите дадено приложение да се стартира при зареждането на Windows 10. Това е нещо съвсем различно от директория Startup и не бива да се бърка с нея!

И все пак, ако поставите пряк път към дадена програма в директория Startup (Стартиране), тя ще се стартира с включване на компютъра. Примерът не е особено подходящ, но например, ако поставите пряк път към Excel, при всяко зареждане на Windows ще се стартира табличния редактор.

Използването на директория Startup (Стартиране) се използва в различни ситуации, които изискват при зареждане на Windows да се стартира дадено приложение. В тази папка „ръчно“ могат да бъдат добавяни/изтривани преки пътища към различни приложения, скриптове и т.н.

Как да открием директория Startup чрез файловия мениджър

В Windows 10 директорията за стартиране се намира на малко по-специфично място. Всъщност, всеки потребителски акаунт си има своя директория за стартиране. Пътят до нея обичайно е следния:

C:\Users\UserName\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup

Можете да копирате и поставите горния път в адресата лента на файловия мениджър (File Explorer), но обърнете внимание на две неща.

  • В този случай приемаме, че Windows е инсталиран на локален диск C:.
  • На мястото на UserName трябва да се изпише наименованието на директорията на акаунта.

Ако решите, че искате да достъпите Startup чрез отваряне на директория по директория, убедете се, че показването на скритите елементи в Windows e разрешено (File Explorer > View > отметка на Hidden items или Файлов мениджър > Изглед > Скрити елементи). Така ще можете да видите всички скрити файлове и папки, каквато е AppData например.

Както споменахме, всеки акаунт си има собствена директория за стартиране. Съществува и такава, която е валидна за всички акаунти в Windows 10. Пътят до нея е съвсем различен:

C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\StartUp

Отваряне на Startup чрез прозореца за изпълнение Run

Вместо да влизате в куп директории и поддиректории има и по-лесен начин да достъпите директорията за стартиране.

1. Стартирайте прозореца Run (Изпълнение). Най-лесния начин за това е чрез клавишната комбинация Windows бутон + R.

2. Изпълнете следната команда:

Shell:Startup

Горният метод ще отвори директорията за стартиране на текущия потребителски акаунт в Windows 10. Ако искате да достъпите папка Startup за всички акаунти, използвайте команда Shell:Common Startup в прозореца Run (Изпълнение).

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *