Как да проверим дали Windows 10 е активиран (лицензиран)

Windows 10 може да бъде изтеглен напълно свободно от сървърите на Майкрософт. Това обаче не означава, че тази операционна система е безплатна. След като бъде инсталирана, тя се нуждае от активиране. Това ви дава възможност да използвате пълноценно възможностите ѝ.

За целта се използва продуктов ключ или дигитален лиценз, който вие трябва да сте закупили. Често се използва и OEM лиценз, който е вече закупен с компютъра (при устройства, с преинсталиран от търговеца/производителя Windows).

Ако сте използвали лицензиран Windows, но след това го преинсталирате или надстроите, важно е да проверите дали новото копие е активирано.

Начините за проверка на статуса на активация на Windows са няколко. Принципно, неактивираните копия на Windows 10 показват съобщение тип „воден знак“ в долния десен ъгъл на екрана, както и периодични предупреждения в центъра за действие.

Все пак, ако искате да се уверите, че вашата операционна система е активирана, използвайте един от следните методи.

Проверка на статуса на активиране чрез Настройки (Settings)

Не е нужно да знаете някакви специфични команди, за да проверите състоянието на лиценза на вашия Windows. За тази цел в приложението Settings Settings (Настройки) е поместена секция, даваща ви информация за активацията на използваното копие на Windows 10. Ако пък установите, че операционната система не е активирана, но разполагате с продуктов ключ, имате възможност за промяна на продуктовия ключ.

1. Влезте в Start Start > Settings Settings > Update & Security > Activation (Старт > Настройки > Актуализиране и защита > Активиране).

2. В прозореца ще видите информация за изданието на Windows 10, както и дали копието на операционната система е вече активирано.

Windows е активиран

Активирана ли е моята операционната система?

Съществуват няколко вида лицензи за Windows (OEM, Retail, Volume) и по тази причина информацията за статуса на активацията може да бъде представена по няколко различни начина.

Ако вашата операционна система използва цифров лиценз, свързан с Microsoft акаунт, то вероятно ще видите съобщение „Windows is activated with a digital license linked to your Microsoft account“, както е показано на изображението горе. При използване на дигитален лиценз и локален акаунт ще видите статус „Windows is activated with a digital license”. В тези случай може да сте сигурни, че копието на Windows 10 е вече активирано.

Ако копието на Windows 10 е активирано с помощта на т.нар. Volume лиценз (когато фирма или организация закупува n-на брой лицензи за служебните си компютри), съобщението би изглеждало по следния начин: „Windows is activated using your organization’s activation service“ (виж заглавното изображение). Подобно съобщение се вижда и когато са използване активатори от рода на „KMSPico“, което обаче не е особено легално!

Типовете лицензи са няколко, така че при всички положения е важно да виждате статус „Windows is activated“, за да сте сигурни, че използваното копие на Windows 10 е лицензирано.

Тук идва и другият момент – използваното копие на Windows 10 да не е активирано. В тази ситуация в раздел Activation (Активиране) от настройките ще виждате червен текст и вероятно някакъв код за грешка.

Windows не е активиран

В най-честия случай се налага да се въведе продуктовия ключ (от опция Промяна на продуктовия ключ) и да се активира операционната система, а в други ситуации да се използва инструмента за отстраняване на неизправности Troubleshoot.

Проверка на активация чрез Command Prompt или Windows PowerShell

Предполагам, вече сте се убедили, че командният прозорец може да бъде използван за всичко. С една простичка команда лесно може да проверите дали вашето копие на Windows 10 е активирано и с какъв лиценз.

1. Стартирайте прозореца на Command Prompt. За целта потърсете във формата за търсене до Start Start ключова дума cmd, command или команден прозорец (при операционни системи с БГ интерфейс).

Забележка: като алтернатива на Command Prompt може да използвате Windows PowerShell.

2. Въведете следната команда и натиснете Enter:

slmgr /xpr

3. Ще се покаже малък прозорец със състоянието на активацията на вашия Windows.

command prompt slmgr -xpr

Проверка на активация чрез прозореца Run (Изпълнение)

Този метод е сходен с показания горе, с тази разлика, че скриптът се изпълнява директно през прозореца за изпълнение Run.

1. Стартирайте прозореца Run (Изпълнение), примерно чрез клавишна комбинация от Start + R.

2. Изпълнете следната команда (можете да я копирате оттук):

slmgr.vbs -xpr

slmgr -xpr
3. Ще се появи вече познатият малък прозорец за състоянието на активиране на вашия Windows.

В заключение

Windows 10 предлага куп възможности, но за да ги използвате пълноценно трябва да разполагате с активирано копие на операционната система.

Ако сте закупили легално копие на Windows 10, но установите, че използваното в момента не е активирано, разгледайте внимателно устройството за залепен стикер с продуктовия ключ или опаковката на Windows за такъв. Въвеждането му става през опция Change the product key (Промяна на продуктовия ключ) от настройките.

Ако имате проблеми с активирането на лиценза, използвайте опция Troubleshoot (Отстраняване на неизправности), налична в прозореца от първия метод.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *