Син екран win32kfull.sys

Син екран при печат след ъпдейт на Windows 10 – решение!

Много потребители с Windows 10 още в началото на месец март 2021 година се сблъскаха с появата на грешка тип „син екран“ (BSoD) с код “APC_INDEX_MISMATCH for win32kfull.sys“.

Източник на проблема се оказа актуализацията KB5000802 за Windows 10 (версия 20H2 или 2004). Тя бе пусната от Майкрософт като ъпдейт за сигурност, който се инсталира автоматично през Windows Update.

Резултатът бе множество компютри по цял свят да получават BSoD грешка, последвана от рестарт. Подобен срив на системата се получава при опит за принтиране или при стартиране на приложения, свързващи се по някакъв начин с принтера. Друг характерен момент бе, че проблемът се проявява основно при определени модели принтери (основно при устройства от марка Kyocera).

Това е доста специфичен проблем, за който бе открито решение. От Майкрософт бе пусната нова актуализация, която „закърпваше“ нещата. Много потребители на Windows я инсталираха и решиха проблема, но с цената на дни главоболия и невъзможност за печат.

Макар да минаха няколко седмици оттогава, все още попадам на компютри с подобен проблем. Отново в извадката се включват устройства с Windows 10 (20H2) и принтери Kyocera.

В този материал ще ви покажа как сами да изтеглите и инсталирате въпросната актуализация и да решите този доста неприятен проблем.

Проверете с каква версия на Windows 10 е вашия компютър

Преди да изтегляте каквито и да било актуализации е важно да знаете точната версия на вашата операционна система. За тази цел през прозореца Run (Изпълнение) изпълнете winver. Windows ще визуализира малък прозорец, в който е посочена точната версия (примерно 20H2).

Версия на Windows 10

Следващия важен момент е на каква архитектура е базиран Windows – 64-bit или 32-bit (x86). Това може лесно да научите, като извикате Properties (Свойства) върху иконата на This PC (Този компютър).

Изтеглете и инсталирайте KB5001567

След като вече знаете до коя версия е надградена операционната система следва да изтеглите и инсталирате „ръчно“ актуализацията KB5001567 за Windows 10. Тук е момента дебело да подчертая, че подобен тип ъпдейти се свалят единствено и само от официалния източник – Microsoft. Всички други уебсайтове, предлагащи алтернативен източник за изтегляне на актуализации крият известен риск!

1. Използвайте търсачката в актуализационния каталог на Microsoft, за да изтеглите актуализацията KB5001567. Обърнете внимание на версията на операционната система, за която е предназначен съответния пакет!

Aктуализационен каталог на Microsoft

2. След като пакетът (изпълнимия файл) бъде свален трябва да го стартирате. Ще видите малък диалогов прозорец, в който трябва да потвърдите с Yes (Да), за да се стартира инсталацията му.

Да

3. Изчакайте докато актуализацията се инсталира (отнема максимум 10-15 минути). По време на инсталацията препоръчваме да не стартирате приложения на Windows, офис приложения, а да оставите инсталатора да си свърши работата.

инсталиране на актуализация kb5001567

4. Ако всичко е наред, би трябвало да видите съобщение, че инсталирането е завършило. Кликнете на бутон Restart now (Рестартирай сега), за да може актуализацията да влезе в сила.

Рестартиране сега

Системата ще се рестартира, след което може да тествате (например да отпечатате нещо).

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *