Как да видим паролата за Wi-Fi на мрежа, към която сме свързани

Понякога се случва дълго време да използваме дадена Wi-Fi мрежа, но да забравим каква парола се използва за нея. Това е така, тъй като Windows запазва паролата за безжичната връзка и след това се свързва автоматично, без да е необходимо да въвеждаме данни за идентификация.

Ако използвате дадена Wi-Fi мрежа, в Windows 10 има начини да проверите с каква парола (ключ) сте се свързали. По този начин ще можете да свържете и други устройства или да помогнете на някой друг да достъпи безжичната мрежа.

Методите, които ще ви покажа в този материал са два. В първия се използва контролния панел (Control Panel) и се свежда до няколко клика. Основен негов недостатък е, че той дава информация единствено за wireless мрежата, използвана в момента.

С помощта на втория метод се извежда малко по-изчерпателна информация, включително за Wi-Fi профили, използвани в миналото.

Извеждане на Wi-Fi паролата през Control Panel

В този случай трябва да използвате контролния панел в Windows 10. Най-лесния начин за достъпването му е като потърсите във формата за търсене до Start Start ключова дума Control Panel, а ако сте с БГ интерфейс – Контролен панел.

1. Влезте в контролния панел (Control Panel). Освен описания горе начин, можете да потърсите пряк път до него в Start Start, раздел Windows System (Система Windows).

control panel

2. От контролния панел отворете Network and Internet (Мрежа и интернет), след което Network and Sharing Center (Център за мрежи и споделяне).

3. От лявата част на прозореца изберете връзката Change adapter settings (Промяна на настройките на адаптера).

change adapter settings

4. Ще видите всички налични мрежови адаптери. С двоен клик отворете безжичната мрежова връзка – Wi-Fi.

wi-fi adapter

5. От малкия прозорец за състоянието на Wi-Fi кликнете на бутон Wireless Properties (Безжични свойства).

wi-fi status

6. От прозореца със свойствата изберете втория таб Security (Защита). Сложете отметка на Show characters (Показвай знаците), за да виждате символите в полето отгоре.

security key

В полето Network security key (Ключ за защита на мрежата) е използваната парола за безжичната интернет връзка (Wi-Fi).

Повечето потребители очакват нещо сложно, след като чуят за използване на Command Prompt или PowerShell. В следващия метод се използват един от тези инструменти, но когато има от къде да копирате готовите команди е по-лесно.

Извеждане на използваните Wi-Fi пароли през PowerShell / Command Prompt

Докато предходният метод извежда ключа за текущата Wi-Fi мрежа, в този можете да видите всички използвани и съхранени пароли за връзка към безжични мрежи на устройството.

Показаните в следващите редове стъпки могат да бъдат използвани както в Windows PowerShell (Administrator), така и в Command Prompt. Резултатът ще е напълно идентичен!

1. Стартирайте Windows PowerShell (Administrator) през менюто, изведено чрез клавишна комбинация от Start + X.

powershell

Както вече споменах, като алтернатива на Windows PowerShell може да бъде използван и командния прозорец (Command Prompt), изпълнен като администратор.

2. Изпълнете следната команда (може да бъде копирана и поставена):

netsh wlan show profiles

Този команден ред извежда списък на използваните профили за връзка с безжични мрежи:

show profiles

3. Изпълнете следната команда, като на определеното място в нея напишете името на съответната Wi-Fi мрежа (профил).

netsh wlan show profile name="WI-FI ПРОФИЛ" key=clear

4. Командата ще изкара доста информация за посочения профил. Обърнете внимание, че сред всичките редове, в раздел Security Settings и по-точно Key Content е и ключът (паролата) за него.

Key Content

Втория метод е по-подходящ, когато ви трябва парола за Wi-Fi мрежа, към която сте се свързвали преди. Освен това, той ви позволява да изведете по-детайлна информация за избраната безжична връзка.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

3 thoughts on “Как да видим паролата за Wi-Fi на мрежа, към която сме свързани”

  1. Помощта Ви ,подчертано е за Windous 10, но аз все още съм с Windous 7 заради програмите ,с които не желая да се разделя. Може ли да следвам указаните от Вас стъпки без риск да объркам системата ?
    Ще Ви бъда много благодарна да получа някакъв отговор !

  2. Благодаря ти за измервателните статии, много ми помогна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *