Как да забраним показването на екрана за заключване в Windows 10

Едно от уникалните неща в Windows 10 е екранът за заключване (Lock screen). Всъщност тази възможност бе представена още в Windows 8 и доразработена в следващите версии.

Екранът за заключване показва часа, датата, деня от седмицата, както и нотификации от определени приложения. Благодарение на функцията Windows Spotlight, в Windows 10 този интерфейс визуализира разнообразни пейзажи, подбирани на случаен принцип.

Нека обаче не се бъркат понятията „екран за заключване“ и „екран за вписване“. В Windows 10 преходът между тези два интерфейса е доста плавен. Обикновено след клик върху екрана за заключване, ще виждате този за вписване – нещо обичайно при устройства, защитени с PIN или парола.

Някои потребители намират екрана за заключване за възможност, която е излишна. Най-малкото, тя изисква един допълнителен клик, а това забавя общото време на зареждане на операционната система.

Ако не искате да виждате екрана за заключване, можете просто да го забраните. В Windows 10 принципно това е възможно, но не през Settings Настройки (Settings) или контролния панел. Необходимо е да се създаде специфичен ключ в регистрите или да се модифицира точно определена настройка в груповите правила (Group Policy).

Метод 1: Забраняване на екрана за заключване през системния регистър

С този метод ще ви покажем как да забраните показването на екрана за заключване във всички версии на Windows 10 – Home, Pro Enterprise и т.н. За него научих от колегите от Pureinfotech, изпробвах го и наистина работи!

1. Изпълнете regedit през прозореца Run (Изпълнение) или чрез формата за търсене до Start Start. По този начин ще стартирате редактора на системния регистър в Windows.

Run REGEDIT

Забележка: Ще видите диалогов прозорец на UAC, от който трябва да изберете Yes (Да).

2. Навигирайте до следния ключ от лявата част на прозореца на редактора:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows

3. Кликнете с десен бутон на мишката върху ключа Windows, наличен в левия панел на редактора. От контекстното меню изберете New > Key и именувайте новия ключ като Personalization.

New Key

4. По аналогичен път, кликнете с десен бутон на мишката върху новия ключ Personalization. От менюто изберете New > DWORD (32-bit) Value.

New DWORD (32-bit) Value

5. Именувайте създадената стойност като NoLockScreen.

6. Отворете новата стойност с двоен клик и в полето Value data задайте стойност 1.

Value data 1

Потвърдете промяната с OK и затворете всички прозорци на редактора на регистрите. Рестартирайте, за да се уверите, че всичко е наред!

Чрез редактирането на определени стойности на системния регистър на Windows имате възможност да променяте куп неща в работата на операционната система. При използване на подобни методи е важно да следвате внимателно всички стъпки, тъй като неправилното модифициране на регистъра може да доведе до проблеми с Windows!

Метод 2: Забраняване на екрана за заключване през Group Policy

Local Group Policy Editor е възможност, която може да бъде използвана за редица конфигурационни настройки. Тя е налична в Windows 10 Pro, Enterprise и Education, но не и в Windows 10 Home.

Стъпките за забраняване на показване на екрана за заключване през Груповите правила (Group Policy) са следните:

1. Изпълнете gpedit.msc през прозореца Run (Изпълнение) или чрез формата за търсене до Start Start.

2. Стандартният изглед на прозореца на Local Group Policy Editor е разделен на две части. Лявата, показва всички раздели и подраздели на груповите правила в т.нар. дървовидна структура. В десния панел ще видите настройките за избрания подраздел и тяхното състояние в момента.

Използвайте левия панел, за да достигнете до следната локация:

Computer Configuration > Administrative Templates > Control Panel > Personalization

3. От десния панел на прозореца отворете с двоен клик настройката Do not display the lock screen.

Do not display the lock screen

4. Маркирайте опция Enabled и приложете промените с Apply, след това с OK.

Enabled

5. Рестартирайте, за да се уверите, че се е получило!

А какъв е търсеният ефект?! След рестарт на устройството би трябвало да пропусне показването на екрана за заключване и да видите директно този за вписване в Windows. По този начин си спестявате показването на още един екран, а това съкращава общото време за зареждане на Windows 10.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *