Avast Free Antivirus

Avast Free Antivirus – безплатен антивирус от Avast (ревю)

В този материал на PCGuide.bg ще разгледаме един безплатен антивирусен продукт, който за много от вас едва ли се нуждае от представяне. Това е Avast Free Antivirus – безплатната антивирусна защита на Avast Software.

Инсталация и първи впечатления

Инсталацията на Avast може да бъде свалена от официалната страница на компанията. Това е онлайн инсталатор, за който е необходима интернет връзка – повече от нещата се свалят по време на самата инсталация.

В допълнение към антивирусната програма инсталаторът инсталира и Avast Secure Browser. Това е „тунингован“ интернет браузър, базиран на Chromium, който e представян като „по-сигурен“. Ако не желаем този браузър в нашия компютър, достатъчно е просто да махнем една отметка още в първия екран от инсталацията и той няма да се инсталира.

По-важното е, че ни бе предоставена отлична възможност да персонализираме нашата инсталация на Avast. Какво означава това?! Това означава, че имаме пълен контрол върху това, кои компоненти на Avast Free Antivirus да бъдат инсталирани и кои не. Така например, ако не желаем да се инсталира разширението за браузър SafePrice, избираме „Персонализиране“ (Customize) в началото на инсталацията и просто махаме отметката пред този компонент.

Персонализиране на инсталацията

Много безплатни антивирусни програми в края на инсталационния процес изискват потребителя да създаде акаунт или да регистрира продукта с цел активиране на безплатен лиценз. Това е един хитър начин от страна на софтуерните компании за събиране на наши лични данни. Avast Free Antivirus не ни поиска нищо подобно! Разбира се, акаунт в Avast винаги можем да си създадем, но така или иначе след инсталацията безплатния ни лиценз бе вече активен. Влизайки в „Моите лицензи“ от менюто установихме, че лицензът е за цели седем години!

Ако трябва да бъдем честни, Avast Free Antivirus ни предложи и защита за Android, за което ни бе поискан e-mail адрес. Принципно, ако бяхме въвели такъв щеше да ни бъде изпратен линк към приложението. Това обаче е пожелателно и тази възможност, както и въвеждането на имейл адрес просто ги пропуснахме.

Сега се сещам и за още нещо… Някои антивирусни инсталатори изискват премахване на наличните конкурентни продукти от компютъра, но Avast предлага едно малко по-интелигентно решение. Ако открие инсталиран друг антивирусен пакет, той ще се инсталира в пасивен режим. Ще изключи своята защита в реално време, но ще  позволи да изпълняваме сканиране и да използваме други функции на програмата.

Първите впечатления от Avast са наистина добри!

Няма как да не споменем това при наличието на толкова възможности в един безплатен продукт. По принцип, винаги безплатните антивирусни решения предлагат по-ограничени възможности от платените версии. Ако това не беше така, кой ли би купувал платени антивирусни програми?!

Принципно, Avast Free също не прави изключение от това правило. В платените версии на Avast има някои допълнителни екстри, които в безплатната не можем да използваме. Все пак, ако трябва да съпоставим наличните модули и инструмени на Avast Free Antivirus, спрямо други безплатни антивирусни програми, смело бихме заявили, че в това отношение Avast няма аналог!

Как се представя Avast Free на тестовете на водещи анализатори

Тъй като Avast Free Antivirus е едно от най-популярните имена в областта на безплатната антивирусна защита, тя присъства в почти всички тестове на водещите лаборатории. Нещо повече – безплатната версия на Avast е поставяна редом до платените антивирусни продукти на други софтуерни компании.

Експертите от AV-Test Institute оценяват тестваните продукти по три критерия – защита от злонамерен софтуер, влияние върху производителността на системата и използваемост (под последното имат предвид брой на фалшивите положителни заплахи). Максималният брой точки по всеки от трите критерия е 6, което прави максимална оценка от 18 точки.

Съгласно доклада, ориентиран към домашните потребители от февруари 2019 година, тестваната версия на Avast Free Antivirus успява да събере по 6 точки за критериите „защита“ и „използваемост“ и 5.5 точки по критерия „производителност“. Това прави общ резултат от 17.5 точки, като тук ще подчертаем, че всички продукти, получили сходен или по-висок резултат са платени пакети за антивирусна защита.

По-неубедителни резултати Avast Free Antivirus получава на тестовете на SE-Labs. Сертифицирането от тази лаборатория се извършва на пет нива – AAA, AA, A, B и C. Съгласно бюлетина за октомври-декември 2018 г., Avast Free Antivirus получава сертификат AA и е поставен едва на 9 позиция от общо 14 тествани продукта. В тази връзка следва да отбележим, че тук са включени предимно платени антивирусни програми, от които се очаква по-голяма функционалност.

За наша голяма изненада Microsoft Windows Defender получава доста висока оценка – 100% акуратност и сертификат ААА. От безплатните антивирусни програми, включени в класацията Avira Free Security Suite получава общ рейтинг от 95% (сертификат ААА), Avast Free Antivirus – 93% (сертификат АА), а AVG Antivirus Free Edition – 92% (сертификат АА). На върха на класацията на SE-Labs е платеният пакет Kaspersky Internet Security (100% акуратност и сертификат AAA), който води редица класации последните месеци.

Доста по-добре изглеждат нещата за Avast в бюлетина на AV-Comparatives. В обобщения доклад за 2018 година дебело се подчертава, че „Avast е продукт на 2018 година“. Програмата получава награда Advanced+ за всеки тест, проведен през годината. Avast получава „злато“ на тестовете за защита от малуер, „сребро“ за премахване на малуер и „бронз“ на тестовете за производителност.

Повече за възможностите на Avast Free Antivirus

Потребителски интерфейс

Ще изкажа малко субективно мнение, но потребителският интерфейс на Avast Free Antivirus е близък до съвършенството – от една страна футуристичен, а от друга изчистен и функционален.

Друго голямо предимство на Avast Free Antivirus е наличието на български езиков интерфейс. Предвид това, че този продукт предлага доста добри възможности за потребителска конфигурация, българският превод един голям плюс за начинаещите потребители.

Основният прозорец на Avast Free е оцветен в тъмни цветове, подобно на AVG. В лявата част е разположено модулно меню с четири секции – състояние, защита, лични данни и скорост. Достъпът до потребителските настройки на програмата е осигурен в друго меню, в горния десен ъгъл на прозореца. Ако се разровим в отделните компоненти на защитата, установяваме, че в дясната част на прозореца се появява бутон „Настройки“ за бърз достъп до конфигурацията на съответния щит или инструмент.

Сканиране

Още в началния прозорец на Avast виждаме голям бутон ИЗПЪЛНИ „ИНТЕЛИГЕНТНО СКАНИРАНЕ“. Това е вид бързо сканиране, което проверява не просто уязвимите места за вируси, но и за наличие на уязвим (разбирайте неактуализиран) софтуер, проблеми с производителността, инсталирани съмнителни добавки за уеб браузъра, проблеми с мрежата и наличие на „слаби“ пароли.

Интелигентно сканиране
Вече тази възможност не позволява да бъде персонализирана, както е при другите методи за проверка, които ще разгледаме след малко. След приключване на „интелигентното сканиране“ можем да прегледаме отчета с резултатите от него:

Сканирането приключи

Бутон „РАЗРЕШИ ВСИЧКИ“ позволява „поправката“ на откритите проблеми. Това обаче става поетапно – всеки проблем бива разрешен след нашето съгласие. Можем дори да пропуснем неутрализирането на определен проблем, открит от Avast. Още едно доказателство, че тази антивирусна програма наистина ни дава контрол върху всяко едно действие от нейна страна.

Avast почти винаги ще открие пробем с производителността, защото в тази категория се включват някои обичайни неща като наличие на ненужни (нежелани) файлове, повредени елементи в системния регистър, ненужни програми и програми, консумиращи повече системни ресурси. Ако се опитаме да разрешим тези проблеми, получаваме предложение да инсталираме инструмента Avast Cleanup Premium. По принцип, безлатната версия на Avast без този платен компонент не е в състояние да разреши проблемите с производителността, а това е първия сериозен „минус“, който откриваме.

Avast предлага още няколко различни възможности за сканиране

Интелигентното сканиране дава една обща представа за „здравето“ на системата и скенера за малуер не извършва достатъчно задълбочена проверка. Ето защо, ако отидем в модул „Защита“ и изберем меню „Сканиране за вируси“ ще видим още четири възможности за проверка на системата за злонамерен софтуер:

Сканиране за вируси
Нека кажем по няколко думи за всяка една от тях:

 • Пълно сканиране за вируси – проверява задълбочено всички локални дискове за зловреден софтуер, в т.ч. проверка за руткитове и стартиращите се с Windows програми. Подобен тип проверка обикновено отнема много време.
 • Целево сканиране – също задъллбочено сканиране за вируси, но само на избрани от нас локални дискове или директории.
 • Сканиране при стартиране – този тип сканиране се запазва като планирана задача и се изпълнява при следващото включване на компютъра (или след рестарт), още преди Windows да е заредил. По този начин се проверяват места, които под Windows биха били недостъпни за обикновените сканирания за вируси.
 • Персонализирани сканирания – още една възможност за напреднали потребители и с нея Avast Free Antivirus определено успя да ни грабне! Това не е просто опция за създаване на планирано сканиране, което да се изпълнява през определен времеви интервал. Това е възможност, която позволява да създавате и персонализирате до най-малкия детайл всяко планирано или създадено като „шаблон“ сканиране.

Всяка една от тези възможности за сканиране може да бъде персонализирана от бутона „Настройки“, наподобяващ зъбно колело. Това дава контрол върху дълбочината и приоритета на проверката; областите, видовете архиви и типовете файлове, които скенера да проверява; действието, което Avast да предприеме при откриване на заплаха и др.

Настройки на сканиране
В подменю „Сканиране за вируси“ откриваме и още една интересна функция, особено полезна в критични моменти. Това е възможността за създаване на спасителен диск. Този инструмент създава стартиращо устройство (компакт диск или USB флаш памет), от което да заредим скенера на Avast, тогава когато системата е сериозно поразена от малуер инфекция и сканирането под Windows би било невъзможно.

Виж Създаване на „спасителен диск“ с Avast Antivirus

Основни щитове

Когато заговорим за безплатна антивирусна програма обикновено си представяме опростен софтуерен продукт, който разполага с абсолютния минимум слоеве на защита. И да, това е така при много безплатни антивирусни решения, но не и при Avast Free Antivirus. Резидентният модул за защита от вируси и друг злонамерен софтуер включва цели четири компонента на защита – щит за файлове, щит за поведение, уеб щит и щит за пощата.

Основни щитове
Файловият щит е може би най-важния слой на защита. Това е стандартен за всяка антивирусна програма модул, който проверява файловата система – всеки файл, който бива добавен или отворен, бива проверен за наличие на зловреден код.

Щит за поведение е защита, която не се среща във всяка безплатна антивирусна програма. При Avast Free Antivirus обаче е налична. Тя е особено ефективна за откриване на нови заплахи, тъй като следи поведението на отделните приложения за съмнителна дейност, сходна с тази на вече познатите заплахи.

Уеб щитът блокира мрежови атаки и незащитени изтегляния. Възможностите за уеб филтриране на Avast се осъществяват предимно чрез разширение на браузъра. Добавката за браузър Avast Online Security бързо маркира сигурните и потенциално опасни връзки в резултатите от търсенето. Това се извършва на база формиран рейтинг на различните уеб страници, но ни направи впечатление, че много URL адреси стоят без рейтинг.

Имейл защитата, представена от компонента „Щит за пощата“ се ограничава до проверката на прикачените файлове към вашите писма. В платените версии на Avast е налична разширена защита на електронната поща, която блокира и нежеланите писма (СПАМ, фишинг мейли).

Всеки един резидентен щит може да бъде спиран индивидуално – за 10 минути, за 1 час, до рестарт или за неопределено време. Само ще споменем, че при основния конкурент на Avast – Kaspersky Free възможността за индивидуално спиране на даден модул за защита бе премахнато още в края на миналата година.

Avast Free предлага редица допълнителни инструменти за защита

Wi-Fi Inspector

Една от бонус-екстрите, с които Avast Free Antivirus наистина се отличава от своите конкуренти е Wi-Fi Inspector. Този мощен инструмент открива слабите места в нашата домашна Wi-Fi мрежа или използваната публична мрежа. Макар в името си да съдържа „Wi-Fi“, този скенер проверява всички свързани устройства във всяка една локална мрежа – жична или безжична. Но нека обърнем внимание на възможността за проверка на безжичната мрежа, която повето от нас използват вкъщи.

Wi-Fi Inspector
Wi-Fi Inspector сканира локалната мрежа и докладва за всички свързани устройства и техните типове. Това ни дава представа кой друг може да използва нашия Wi-Fi. Всяко устройство се проверява за проблеми, свързани със сигурността, като слаби пароли и лошо конфигурирани мрежови настройки. Wi-Fi инспекторът докладва за откритите проблеми и препоръчва какво да се направи.

Avast Passwords

Инструментът „Пароли“, достъпен в модул „Лични данни“ е опростен мениджър на паролите, които използваме. За да бъде интегриран с уеб браузъра, Avast Passwords използва специално браузърно разширение. Така всеки път, когато въвеждаме нова парола или кредитна карта през Mozilla Firefox или Chrome ще виждаме диалог с искане паролата ни да бъде съхранена. След това вече запазените пароли (в т.ч. и кредитни карти) ще се попълват в полето автоматично.

Инструметът разполага с генератор на случайни пароли, което е от полза, когато трябва да зададем наистина „силна“ парола.

Avast Passwords, който е наличен в безплатната версия на Avast може да бъде надграден до Avast Passwords Premium – оферта, която ни бе предложена бе само по 0.79 Евро на месец.

Как да използваме безплатната версия?! Като за начало трябва да активираме разширението Avast Passwords за Chrome или Firefox. След това трябва да създадем главна парола, която защитава всички запазени идентификационни данни, кредитни карти и защитени бележки.

Както вече споменахме, разширението ще показва pop-up прозорец всеки път, когато въвеждаме нова парола и тя трябва да бъде запазена. През интерфейса на Avast Free Antivirus можем да добавяме ръчно данни за вписвания, както и кредитни карти.

Пароли
Инструментът позволява синхронизиране на идентификационните данни, кредитни карти и защитени бележки, в случай че използваме Avast Passwords на различни устройства.

SecureLine VPN

Това е модул за създаване на сигурна връзка посредством VPN, който се наложи да инсталираме допълнително през интерфейса на Avast Free. На пръв поглед инсталацията е напълно безплатна и отнема секунди. Веднага в таскбара се появи нова икона на Avast SecureLine. Дотук всичко изглеждаше добре, но… Оказва се, че този VPN модул има 7-дневен безплатен пробен период. След изтичането му можем да го използваме само, ако закупим лиценз срещу скромните 3.49 Евро на месец.

Подобна бонус екстра е налична и в други безплатни антивирусни продукти, които в PCGuide.bg вече сме разгледали. Това са Kaspersky Free и Panda Dome (Panda Free). Разликата при тях бе, че техния VPN модул не е ограничен от n-дни пробен период, а е поставен лимит на дневния трафик до определени мегабайти.

Виж Panda Dome (Free Antivirus) – новото лице на Panda

Виж също Kaspersky Free – безплатна антивирусна защита (ревю)

Как все пак функционира Avast SecureLine VPN?! Модулът създава шифрована VPN връзка и скрива реалното ни местоположение. Създава виртуален IP адрес, както и виртуално (неистинско) местоположение, което може да е навсякъде по света.

SecureLine VPN
Чрез използването на Avast SecureLine VPN ние оставаме анонимни, а информацията, която обменяме в интернет бива защитена от изградения VPN тунел. Използването на VPN услуга е отлична идея, ако искаме да сме в безопасност при използване на обществени безжични мрежи, като тези в кафенетата или летищата.

Avast предлага и някои решения за оптимизация на системата

Ако надникнем в последния модул „Скорост“ от менюто в ляво, ще видим три допълнителни инструмента, касаещи преди всичко производителността на системата.

Първият компонент е Cleanup Premium – платеният инструмент за оптимизация на Avast, за който вече споменахме. При безплатната версия на Avast, Cleanup Premium може единствено и само да сканира компютъра и да покаже отчет за наличието на определени проблеми. Такива са: наличие на нежелани системни файлове, повредени елементи в системния регистър, програми, забавящи системата, проблеми с компютъра. Решаването на тези проблеми ще е възможно само, ако този инструмент бъде закупен.

Cleanup Premium
Режим „Не ме безпокойте“ е друг инструмент, който можем да използваме свободно, без да е нужно да купуваме лиценз. Режимът блокира известията на Windows, както и известията на Avast, когато сме стартирали приложение на цял екран. Така например, когато гледаме филм или сърфираме в мрежата Avast ще се грижи да не сме обезпокоявани от досадни съобщения. Приложенията, за които режим „Не ме безпокойте“ ще е активен могат да бъдат добавяни ръчно през интерфейса на Avast.

Софтуерният актуализатор е третия инструмент за оптимизация, достъпен от меню Скорост. Този инструмент проверява текущите версии на инсталираните програми и ги съпоставя с най-актуалните. Извежда отчет кои приложения са остарели и се нуждаят от актуализация.

Софтуерeн актуализатор
Този инструмент е поредния маркетингов трик на Avast. Софтуерният актуализатор разполага с опция за автоматична актуализация на остарелите приложения, но тази възможност може да се използва единствено, ако бъде закупен Avast Premier.

Нашето заключение…

Avast Free Antivirus е един страхотен безплатен антивирусен продукт, който се отличава с голям брой модули за защита и отлични възможности за персонализация на всеки един аспект от работата му. Всъщност, ако трябва да направим една съпоставка между безплатните антивирусни програми, смело бихме заявили, че Avast Free предлага най-голям брой компоненти за защита и възможности за конфигурация, спрямо своите преки конкуренти.

Предимства:

 • Добри резултати на тестовете на водещи анализатори;
 • Повече налични резидентни модули за защита спрямо конкурентите си, в т.ч. наличие на мейл защита и уеб филтър;
 • Наличие на модул за откриване на слаби места в използваната локална мрежа;
 • Допълнителни (бонус) екстри, като мениджър на пароли и VPN модул;
 • Възможност да детайлна конфигурация (персонализация) на всеки аспект от работата на програмата;
 • Удобен интерфейс на български език.

Недостатъци:

 • Много от допълнителните инструменти са платени. VPN модулът е ограничен до 7-дни пробен период;
 • Мениджърът на пароли има ограничени възможности, спрямо същия в платените версии на Avast.

Avast Free Antivirus е наличен за потребителите на операционни системи Windows 10, 8 (8.1), 7. Налична е специална версия за Windows XP, както версии за Mac и Android платформи. Можете да свалите безплатната версия на Avast от официалната страница на компанията.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *