Jump Lists

Какво са „изскачащи списъци“ (Jump Lists) в Windows и как да ги забраним

Jump Lists или на български „изскачащи списъци“ са полезна възможност в Windows 7/8/8.1/10, която показва списък с последно отваряните елементи от дадено приложение. Това може да са последно използваните документи в Microsoft Word, Excel, Power Point или всяко друго офис приложение в Windows.

Използването на Jump Lists не се ограничава само до офис приложенията. „Изскачащите списъци“ могат да показват последно достъпваните директории през файловия експлорер (File Explorer). Jump Lists визуализират дори последно посещаваните уеб адреси в Microsoft Edge или Internet Explorer.

„Изскачащите списъци“ биват показвани от Windows при клик с десен бутон на мишката върху иконата на приложение, закачено в лентата на задачите (таскбар). Списък на последно достъпваните файлове от дадено приложение се показват при клик с десен бутон върху минимизиран в таскбара негов прозорец.

По подразбиране изскачащите списъци с наскоро използваните елементи в Windows са разрешени. Тяхното показване лесно може да бъде спряно! Сигурно си задавате въпроса защо някой може да поиска една такава удобна функция да бъде забранена?! Отговорът е много прост – от съображения за сигурност!

Когато използвате компютър, който се използва и от други хора, това означава, че те ще могат да виждат (да имат достъп) до наскоро използваните от вас директории и файлове – офис документи, изображения, посещавани URL и т.н. Всичко това става, чрез клик с десен бутон върху минимизираните прозорци на Microsoft приложенията или върху закачени техни преки пътища в таскбара. Забраната на тези списъци преустановява съхраняването и визуализирането на информация за наскоро достъпваните елементи. Тази операция става буквално с няколко клика, но при различните версии на Windows стъпките се различават.

Забрана/разрешаване на Jump Lists в Windows 10

През менюто Start изберете Settings > Personalization > Start (меню Старт > Настройки > Персонализиране > Старт). Някъде там трябва да има опция Show recently opened items in Jump Lists on Start or taskbar (Показване на последно отваряните елементи в изскачащи списъци в „Старт“ или в лентата на задачите). Изключването ѝ забранява показването на списъците с последно използваните файлове в таскбара и Старт менюто.

Show recently opened items in Jump Lists on Start or taskbar

На показаното изображение използването на „изскачащи списъци“ в Windows 10 е вече забранено. Включването на тази възможност става с преместване на плъзгача на  позиция On.

Забрана/разрешаване на Jump Lists в Windows 7

По подразбиране тази възможност е разрешена в Windows 7, но може да бъде изключена с няколко клика на мишката.

За тази цел кликнете с десен бутон на мишката върху таскбара (лентата със задачи) и от менюто изберете Properties. В отворилия се прозорец изберете таб Start menu. В параграф Privacy трябва да има отметка Store and display recently opened items in the Start menu and the taskbar.

Store and display recently opened items in the Start menu and the taskbar

Ако въпросната отметка е поставена, това означава, че ще виждате изскачащите списъци. Премахването ѝ изчиства списъците с последно използваните файлове, спира събирането на тази информация и забранява тяхното показване в таскбара и менюто Start.

Премахване на отделни елементи от Jump Lists

Ако сте отворили файл/директория/URL, за който не желаете друг потребител чрез извикване на „изскачащи списъци“ да научава, че е достъпван, същият може да бъде премахнат. Не е необходимо да забранявате Jump Lists, ако нещата се свеждат до един или няколко индивидуални елемента.

Ще ви покажем как може да изтриете елемент от даден „изскачащ списък“ под Windows 10. При Windows 7 или Windows 8 (8.1) нещата са сходни.

1. Ако програмата, с която дадения елемент е вече отварян има закачена в ленатата на задачите икона, използвайте нея. Ако не, то отворете приложението, с което се отваря съответния елемент. Минимизирайте прозореца му.

2. Кликнете с десен бутон на мишката върху минимизирания в таскбара прозорец или закачената иконка. Ще видите списък с наскоро отваряните елементи. Кликнете с десен бутон на мишката върху елемента (файл, директория и т.н.), който желаете да премахнете от списъка и изберете Remove from this list (Премахване от този списък). Това е!

Remove from this list

Jump Lists е една наистина полезна възможност на Windows, особено в случаите, когато ежедневно трябва да работим с много на брой файлове на различни места на диска. Дори и да са разрешени, „изскачащите списъци“ при не всички програми биха работили. Редица приложения не поддържат използването на Jump Lists. Това са предимно проложения, които не са дело на Майкрософт. Това означава, че ако кликнете с десен бутон върху някое такова приложение в таскбара, ще видите меню с няколко опции, но няма да видите списък с наскоро използваните от приложението елементи.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *