Edge Search engine

Как да променим търсачката по подразбиране в Internet Explorer или Edge

Адресната лента на повечето уеб-браузъри може да бъде използвана и като поле за търсене в мрежата. Но как браузърът избира търсачката, която да използва?!

Интернет браузърите използват определена „търсеща машина“ или казано с по-прости думи – „търсачка по подразбиране“ за тази цел. Такава може да бъде Google.com, Bing.com, MSN.com или всяка друга уеб търсачка. Принципно, всеки браузър е конфигуриран да използва по подразбиране определена търсеща машина, но същата може да бъде лесно заменена с друга.

Повечето интернет потребители вероятно предпочитат да използват Google. Това е търсещата машина, зададена по подразбиране в редица популярни браузъри като Chrome, Mozilla Firefox и Opera. Не така стоят нещата при браузърите на Майкрософт. Internet Explorer и новият Microsoft Edge по подразбиране използват Bing.com. Не искаме да омаловажаваме възможностите на тази търсеща машина, но със сигурност Bing не е най-предпочитаната търсачка… или поне не у нас. Ето защо винаги може да зададете Google да бъде търсачка по подразбиране при това с няколко клика.

Internet Explorer

В това ръководство ние използваме последната версия на IE, а именно Internet Explorer 11. При предишната версия стъпките са сходни, а те са:

1. Стартирайте Internet Explorer. В горния десен ъгъл на прозореца би трябвало да виждате бутон Tools, подобен на зъбно колело. Кликнете върху него!

2. Изберете Manage add-ons от менюто.

Manage add-ons

3. В долната част на прозореца трябва да е наличен линк Find more toolbars and extensions. Кликнете върху него!

Find more toolbars and extensions

4. Ще се отвори страница с наличните разширения. Там трябва да е налична и желаната търсеща машина, примерно Google. Кликнете на Add, за да я добавите като Search provider в Internet Explorer (1). Ще видите диалогов прозорец, където отново трябва да кликнете на Add (2).

Add Google

Тук трябва да направим едно важно уточнение! Страницата с разширения ще се зареди в браузъра ви по подразбиране. Като такъв браузър трябва да е зададен Internet Explorer, за да бъде възможно добавянето на търсещата машина не другаде, а в него.

5. Отново кликнете на иконката Tools (зъбното колело).

6. Изберете Manage add-ons от менюто.

7. От левия панел на прозореца (Add-on Types) изберете секция Search Providers (1).

8. Ако сте добавили успешно Google, би трябвало да го виждате в дясната част на прозореца. Маркирайте го (2) и кликнете на бутона Set as default (3).

Set as default

По този начин селектираната търсачка ще бъде зададена като търсеща машина, използвана от IE по подразбиране.

Microsoft Edge

Microsoft Edge е новият уеб-браузър на Майкрософт, представен за първи път в Windows 10. Като наследник на Internet Explorer, Edge също използва Bing.com за търсеща машина. Стъпките за задаване на нов енджин за търсене се различават от тези при IE. Всъщност, процедурата е една идея по-лесна, а стъпките за това са следните:

1. Стартирайте Microsoft Edge. В горния десен ъгъл би трябвало да виждате бутон с три точки (Settings and more). Кликнете върху него!

2. От менюто изберете Settings.

Settings

3. В лявата част на настройките изберете Advanced (иконката, подобна на еквалайзер).

Advanced

4. Скролирайте надолу, за да достигнете до параграф Address bar search. Кликнете на бутон Change search provider.

5. Ще видите използваните търсещи машини. Изберете желаната и кликнете на бутона Set as default.

Change search provider

Тук следва да отбележим, че Microsoft Edge открива сам търсещите машини, когато те бъдат посетени през този браузър. Така например, ако искате да зададете Google като търсачка по подразбиране, но не го виждате в прозореца от т. 5, просто посетете уеб страницата на търсачката, след което изпълнете горните стъпки.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *