Как да забраним автоматичното актуализиране на Windows 10

Windows 10 по подразбиране е конфигуриран така, че да се обновява (актуализира) автоматично. Като последна и най-актуална версия на операционни системи Microsoft Windows, актуализациите на „десятката“ са сравнително често явление.

Стартирането на актуализиране на Windows в най-неподходящият момент е може би най-голямото неудобство на тази възможност. Едва ли има по-неприятно нещо от екран с надпис „Working on updates… Don’t turn off your computer“, особено когато бързате. Добрата новина е, че автоматичното обновяване в Windows 10 може да бъде изключено! Преди това нека да насочим вниманието ви към един съществен момент, свързан със забраната на актуализациите в Windows.

Колкото и да е досадно, актуализирането на Windows е важно да бъде извършвано периодично! Освен с нови функции на операционната система, актуализациите за Windows са свързани и с „закърпянето“ на различни дупки в сигурността на системата. Ето защо бихме ви дали следния съвет: в никакъв случай не забранявайте актуализирането на Windows перманентно! Изключването на възможността за автоматично актуализиране е препоръчително да бъде предприето единствено и само като временно решение.

За масовия потребител са достъпни две версии на Windows 10 – Pro и Home. Първата (Pro) предлага повече възможности и вариантите за забрана на автоматичното актуализиране на Windows са няколко. Трите метода, които ще ви демонстрираме са напълно приложими при Windows 10 Pro (включително и при Education и Enterprise). В тази връзка, избора кой метод ще приложите е изцяло ваш!

Ако вашия компютър използва Windows 10 Home, то ще трябва да се насочите към първия метод – през услугите на Windows.

Метод 1: Изключване на автоматичното актуализиране през услугите на Windows

1. Стартирайте прозореца Run (Изпълнение) чрез клавишна комбинация от Windows бутон + R. В него изпълнете services.msc.

services.msc

2. Ще се отвори нов прозорец с услугите на Windows, наречен Services. Там потърсете услугата Windows Update.

3. Необходимо е първо да спрете тази услуга. Кликнете с десен бутон върху Windows Update и изберете от менюто Stop.

stop windows update

4. Отново кликнете върху Windows Update с десен бутон и изберете Properties (Свойства). Ще се отвори прозорецът със свойствата на услугата. В Startup type изберете Disabled. Кликнете първо на Apply, след това на OK, за да приложите промените.

Startup type: Disabled

С последната точка вие направихте така, че услугата Windows Update, отговорна за обновяването на Windows да не се стартира автоматично повече. Това означава перманентна забрана на тази услуга до повторното ѝ включване.

Обратното действие по разрешаване на услугата Windows Update се изпълнява в същия ред с тази разлика, че в точка 3 трябва да бъде стартирана, а в точка 4 трябва да бъде зададено Startup type: Manual.

Метод 2: Изключване на автоматичното актуализиране през Group Policy Editor

Ще започнем първо с това, че Group Policy са налични в Windows 10 Pro/Education/Enterprise, но не и във версия Home.

Стъпките за изключване на автоматичните актуализации през Group Policy Editor са следните:

1. Стартирайте прозореца Run (Изпълнение) чрез клавишна комбинация от Windows бутон + R. В него изпълнете gpedit.msc.

gpedit.msc

2. Ще се отвори нов прозорец, наречен Local Group Policy Editor. Като навигирате през левия панел на прозореца, отидете на Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update.

3. При коретно достъпена директория, в десния панел трябва да откриете Configure Automatic Updates. Кликнете два пъти върху него, за да го отворите.

Configure Automatic Updates

4. Ще се отвори нов прозорец, където трябва да маркирате Disabled, след което да запазите промените с Apply и след това с OK.

Disabled

След тази операция можете да затворите всички останали прозорци.

Обратното действие по разрешаване на Windows Update става по аналогичен начин, с тази разлика, че в т. 4 трябва да изберете Enabled.

Метод 3: Изключване (пауза) на автоматичното актуализиране през настройките

Ще започнем с това, че този метод е приложим при Windows 10 Pro и не забранява автоматичното актуализиране за постоянно. По-нагоре писахме, че изключването му е препоръчително да бъде предприето единствено и само като временно решение. От Microsoft са се погрижили за това като са въвели възможност за поставяне на пауза на автоматичното обновяване на Windows 10 и стъпките за това са следните:

1. Използвайте опцията за търсене до менюто старт, за да потърсите Windows Update settings (достатъчно е да напишете windows update в полето за търсене). Отворете го!

Windows Update settings

Като алтернативен път може да използвате Start > Settings > Update & Security > Windows Update (Старт > Настройки > Актуализиране и защита > Windows Update).

2. В отворилия се прозорец кликнете на линка Advanced options (Разширени опции).

Advanced Options

3. Нека насочим вниманието си към параграф Pause Updates (Поставяне на пауза на актуалицации). Ако преместите плъзгача на On (Вкл.), автоматичните актуализации ще бъдат временно преустановени за срок от 35 дни. След изтичането на този период актуализирането отново може да бъде поставено на пауза, но преди това Windows трябва да бъде обновен с последните налични ъпдейти.

Pause Updates On

В заключение…

Съществува и четвърти начин за забрана на автоматичното обновяване на Windows 10. Той се изразява в добавяне на нова стойност в системния регистър. Като се има предвид, че тази операция е „една идея“ по-сложна, ще си спестим обясненията и ще ви насочим към един от тези три метода.

За забрана на автоматичното актуализиране на Windows 10 може да използвате само един от изложените методи, а изборът трябва да е съобразен с версията на операционната система.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

3 thoughts on “Как да забраним автоматичното актуализиране на Windows 10”

  1. Направих първият метод, дано помогне, защото компютъра ми е стар и при последната актуализация зацикля за повече от 24 часа, трябва да вадя батерията, да се възстановява, да изчиства каченото, а то обикновено е около 10% от ъпдейта и минават пак около 15-20 минути, докато е готов за упортреба и това вече два-три поредни дни! Изкукуригвам, ако това не помогне, ще мина на Линукс, нищо, че е по-труден за работа, поне няма да ме тормозят вируси и подобни досадни актуализации! Благодаря за споделеното, дано помогне!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *