Recycle Bin error

„Recycle Bin is corrupted“ или как да поправим кошчето в Windows 10/8/7

Когато Recycle Bin („кошчето“) е повреден, може да се сблъскате с различни проблеми при използването му. Например да не намирате файлове, които сте изтрили с проста команда Delete или пък да не можете да изпразните съдържанието на кошчето, за да освободите място на диска. Всъщност, наличието на подобен проблем често пъти е съпроводено от съобщение за грешка с текст „The Recycle Bin on … is corrupted. Do you want to empty the Recycle Bin for this drive?”, като на мястото на многоточието може да е буквеното означение на всеки локален диск. Това съобщение може да се появи, когато се опитвате да изтриете файл или пък искате да отворите в Recycle Bin, за да прегледате изтритите файлове.

При всичките тези възможни сценарии вашето „кошче“ се нуждае от поправка (нулиране), но преди това да разясним как функционира Recycle Bin.

Нека погледнем на „кошчето“ в Windows като една директория (папка). Когато изтриете даден файл, използвайки Delete, той просто се премества в тази директория. Възстановяването на файлове от „кошчето“ е обратния процес – файловете се преместват от него до първоначалната им локация на диска.

На практика Recycle Bin наистина е директория, но с едно уточнение – всеки локален дисков дял си има такава директория! Това е системна директория, наречена $Recycle.bin, която по-подразбиране е скрита и не се показва във файловия експлорер на Windows. Ако забраните скриването на защитените системни файлове, както и разрешите показването на скритите файлове, папки и устройства ще се убедите, че на всеки дял от вашия диск (C:, D: E: и т.н.) има по една такава директория.

И така, нека се върнем на въпроса с грешката. Въпросното съобщение, за което писахме малко по-нагоре се появява тогава, когато някоя от тези директории, наречени $Recycle.bin е повредена. Ако се натъкнете на подобно съобщение за грешка, в него би следвало да е посочено в кой дисков дял има проблем. Това е много важен детайл и задължително трябва да го запомните, преди да започнете възстановяването на Recycle Bin.

Нулиране на Recycle Bin през Command Prompt

Решението на проблема с грешката „The Recycle Bin on X:\ is corrupted” се състои в изтриване на проблемната директория $Recycle.bin. Когато тя бъде премахната Windows автоматично ще създаде нова такава. Приемете това като вид поправка или нулиране на „кошчето“.

Тъй като $Recycle.bin е скрита и защитена системна директория на Windows, най-удачният вариант за изтриването ѝ е това да стане под Command Prompt (команден прозорец). Важно е да уточним, че при изтриване на въпросната директория от даден дисков дял губите всички налични в „кошчето“ файлове. Възстановяването им в последствие би било възможно само с помощта на специализиран софтуер и не е гарантирано на сто процента!

Съобщението „The Recycle Bin on is corrupted. Do you want to empty the Recycle Bin for this drive?” говори само за себе си, че „кошчето“ не функционира нормално и се нуждае от поправка. Стъпките за това са следните:

1. Стартирайте Command Prompt (Команден прозорец) като администратор. В Windows 10 това става най-лесно като в „търсачката“ до меню Start напишете cmd. При Windows 8 (8.1) може да използвате формата за търсене в Start екрана.

В резултатите ще видите Command Prompt, а ако сте с български интерфейс – Команден прозорец. Кликнете с десен бутон на мишката върху него и от менюто изберете Run as administrator (Изпълняване като администратор). Ще видите диалогов прозорец на User Account Control, в който отговорете с Yes.

Command Prompt като Администратор

2. В командния прозорец, стартиран като администратор въведете следната команда и натиснете Enter, за да я изпълните:

rd /s /q X:\$Recycle.bin

Внимание: В горната команда на мястото на „X:“ трябва да поставите буквата на локалния дисков дял, за който Windows ви дава грешка. Примерно, ако се опитвате да изтриете файл, който се намира някъде на устройство C: би следвало да видите съобщение за грешка, гласящо „The Recycle Bin on C:\ is corrupted. Do you want to empty the Recycle Bin for this drive?”. В този случай горната команда ще бъде rd /s /q C:\$Recycle.bin.

изтриване на Recycle Bin

С тази команда вие премахнахте директорията $Recycle.bin от съответния дисков дял и цялото съдържание вътре в нея.

3. Затворете командния прозорец и рестартирайте системата. След рестарта Windows ще създаде нова директория $Recycle.bin и може да проверите дали вече „кошчето функционира нормално“.

Проверка на системните файлове със SFC.EXE (опционално)

Ако след изпълнената процедура „кошчето“ продължи да създава подобни проблеми, можете да направите проверка на системните файлове на операционната система. Това става с помощта на инструмента за проверка на системните файлове – System File Checker (SFC.exe) в Command Prompt.

1. Стартирайте Command Prompt (команден прозорец) като администратор, по начина описан в точка 1 на предходния метод.

2. Въведете следната команда и натиснете Enter:

sfc /scannow

3. Необходимо е да изчакате търпеливо, докато процедурата по проверка завърши на 100%. През това време не бива да затваряте командния прозорец! Резултатите от сканирането ще бъдат показани след като този процес бъде завършен.

sfc scannow

Командата sfc /scannow ще сканира всички защитени системни файлове и ще замести повредените файлове с кеширано копие, което се намира в компресирана папка в %WinDir%\System32\dllcache.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *