Avast Rescue Disk

Създаване на „спасителен диск“ с Avast Antivirus

Наскоро разгледахме една доста популярна безплатна антивирусна програма – Avast Free Antivirus. В ревюто споменахме, че програмата разполага с опция за създаване на „спасителен диск“ (Avast Rescue Disc). За какво може да бъде използван той?

Виж Avast Free Antivirus – безплатен антивирус от Avast (ревю)

Когато системата е инфектирана с малуер, често пъти това дава отражение на нейната стабилност и производителност. Съществуват вируси, които могат да компроментират работата на антивирусната програма и тя се окаже неспособна да сканира и дезинфекцира файлове. Съществуват дори вируси, които са толкова коварни, че могат да направят така, че системата въобще да не иска да зареди или работата под Windows да е изключително затруднена. В тези случаи сканиране с антивирусна програма под Windows би било невъзможно или най-малкото неефективно.

Когато сканиране под Windows не може да бъде осъществено се налага използването на т.нар. „спасителен диск“. Това е антивирусен скенер, който се зарежда от външен носител на данни на заразения компютър. Това обикновено става с включването на компютъра – още преди Windows и неговите компоненти да са заредили. Това позволява да бъдат проверени и дезинфекцирани някои файлове, които под Windows може да са недотъпни.

Също така е важно да подчертаем, че „спасителният диск“ е скенер, който се записва през интерфейса на Avast от „здрав“ компютър върху независим външен носител на данни – CD/DVD диск или флаш памет. Това би позволило той да бъде използван върху всяка сериозно компроментирана Windows машина.

Създаване на „спасителен диск“ с Avast в няколко стъпки

За тази цел ще трябва да използвате компютър с инсталиран Avast Antivirus – безплатната версия или някоя платена. Важно е обаче при изпълнена персонализирана инсталация на програмата да не е махана отметката „спасителен диск“, в противен случай тази възможност няма да е достъпна.

Тук има и още един важен момент! Понякога Avast дава съобщение за грешка при опит за създаване на „спасителен диск“. Обикновено операцията стартира много бавно, след което дава съобщение за грешка. Това е проблем с модула за самозащита на Avast, който не позволява създаването на спасителен диск както върху флаш памет, така и върху компакт диск. Решението е „самозащитата“ да бъде изключена, докато направите диска.

За деактивиране на модула за самозащита на Avast влезте в Настройки > Общи > Решаване на проблеми. Премахнете отметката от „Включи самозащита“, както е показано на снимката:

Изключване на самозащита

След като дискът бъде направен препоръчваме да се върнете на същото място и да включите отново модула за самозащита. Целта на този модул е да предпази файловете на антивирусната програма от злонамерен софтуер, който би повредил или деактивирал антивирусната защита на Avast.

Създаване на „спасителен диск“ върху USB флаш памет

Използването на флаш памет за подобни цели винаги е предпочитан вариант, понеже не всеки компютър или лаптоп разполага с DVD устройство. Освен това, след като свършите работа със скенера от флашката, тя може да бъде форматирана и отново използвана за съхранение на различни неща.

1. Поставете флаш памет в някой от USB портовете на вашия десктоп компютър или лаптоп. Важно е да уточним, че ако на флаш паметта имате някаква важна информация, тя ще бъде изтрита. Ето защо преди да преминете към следващата точка уверете се, че сте направили нейно резервно копие върху твърдия диск или друг носител.
2. От прозореца на Avast (Avast Free Antivirus) изберете Защита > Сканиране за вируси. В дясната част на екрана ще видите линк „Спасителен диск“. Кликнете върху него!

Спасителен диск
3. Ще се отвори прозорец, който ви предлага избор за създаване на спасителен диск върху два различни типа носители. Изберете „СЪЗДАЙ USB“.

СЪЗДАЙ USB
4. В следващия прозорец ще се покажат свързаните USB памети. Трябва да изберете вашата USB флаш памет. Кликнете върху нея, за да продължите.

избор на флаш памет
5. Ще видите предупреждение, че всички данни върху вашата флаш памет ще бъдат презаписани. Кликнете на зеления бутон „ДА, ПРЕЗАПИШИ“, за да продължите.

ДА, ПРЕЗАПИШИ
6. Сега остава просто да чакате, докато файловете бъдат качени на флаш паметта.

Създаване на USB спасителен диск
7. Когато процедурата приключи, ще видите този прозорец.

Готово!

Можете да затворите Avast и да използвате създадената флаш памет за проверка на заразения компютър (виж Зареждане на спасителния диск на заразената машина).

Създаване на „спасителен диск“ върху CD или DVD

В този случай файловете биват експортирани от Avast в дисков образ (файл с разширение .iso), на твърдия диск. ISO-образът трябва да бъде записан с подходящ софтуер на компакт диск или DVD. В останалата си част процедурата е същата, както при горния метод, а именно:

1. От прозореца на Avast изберете Защита > Сканиране за вируси. Ще видите линк „Спасителен диск“. Кликнете върху него!

Спасителен диск
2. Ще се отвори прозорец, който ви предлага избор за създаване на спасителен диск върху два различни типа носители. Изберете „СЪЗДАЙ КОМПАКТДИСК“.

СЪЗДАЙ КОМПАКТДИСК
3. В следващия прозорец трябва да изберете къде върху твърдия диск да бъде запазен дисковия образ.

rescuedisk.iso
4. Отново е необходимо да изчакате докато процеса по създаване на дисков образ на „спасителния диск“ приключи.

Готово!

5. Последната стъпка е създадения дисков образ (rescuedisk.iso) да бъде записан с подходящ софтуер на диск.

Поставете празен компакт или DVD диск в устройсвото на вашия десктоп компютър или лаптоп. За запис на създадения .iso файл можете да използвате Ashampoo Burning Studio или Nero Burning Rom. Тези софтуерни продукти разполагат със специална опция за записване на дискови образи – Burn image.

Зареждане на спасителния диск на заразена машина

Както вече разбрахте, спасителният диск се създава от незаразен компютър, на който е инсталиран Avast. Зареждането на скенера от спасителния диск (флаш памет) на поразения компютър става след коректно зададени настройки в BIOS (UEFI) или чрез използването на т.нар. „Boot menu“. Последното позволява да заредите системата от избрано от вас устройство, без да променяте BIOS/UEFI конфигурацията.

Достъпът до т.нар. „Boot menu“ става след натискане на определен клавиш в началния екран след включване на компютъра (преди зареждане на Windows). На началния екран на повечето компютри е изписано с кой клавиш се осъществява достъпа до Boot-менюто, просто трябва да сте достатъчно бързи.

Ако в началния екран след включване на компютъра не виждате достъп до Boot-менюто, най-вероятно ще се наложи да пренаредите последователността на зареждащите устройства в конфигурацията на BIOS/UEFI. Целта на „занятието“ е като първо стартиращо устройство да бъде зададено устройството, където е поставен спасителния диск – CD/DVD или USB диск. След рестарт на системата скенера ще се зареди.

Сканиране на системата с Avast Rescue Disc

Необходимо е да посочите кои устройства/директории да бъдат сканирани:

Скенер на Avast

При избор на All hard discs ще се извърши проверка на целия компютър – всички налични локални дискове. Опцията Selected folders/discs позволява да бъде сканирана определена директория или локален диск. Ако поставите отметка на Scan all arhives (takes more time), ще бъдат сканирани и архивите. С бутон Start scan проверката бива стартирана.

Скенерът, който се зарежда от „спасителния диск“ на Avast позволява избор между два подхода за неутрализиране на откритите заплахи – автоматично (Fix automatically) или ръчно (do it manually). Втората възможност е за напреднали потребители и предлага индивидуален подход за всеки инфектиран файл поотделно, а именно:

  • Fix automatically – премахва зловредния код от избраните инфектирани файлове, запазвайки останалата им част. Файловете, които не могат да бъдат поправени биват изтривани автоматично.
  • Repair selected – премахва зловредния код от избраните инфектирани файлове, запазвайки останалата им част. Файловете, които не могат да бъдат поправени трябва да бъдат изтрити ръчно от вас.
  • Delete selected – премахва перманентно избраните файлове.

След рестарт на системата трябва да премахнете диска или флашката със скенера на Avast. Ако сте направили промени в реда на устройствата за зареждане в BIOS (UEFI), трябва да върнете старата конфигурация, както е било преди това.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *