Windows Defender Off

Как да спрем временно или перманентно Windows Defender Antivirus

Windows Defender е „вграденият“ антивирус на Microsoft Windows 10. По подразбиране неговата защита в реално време е активна и той защитава вашата система от вируси и друг злонамерен софтуер. Следователно, след инсталацията на Windows 10 не е нужно да инсталирате друг антивирусен софтуер. Разбира се, ако сметнете, че Windows Defender не ви удовлетворява откъм възможности, винаги можете да използвате някоя друга антивирусна програма.

В редица случаи се налага Windows Defender или по-точно неговата защита в реално време да бъде забранена (спряна). Това важи най-вече в ситуации, в които антивирусният модул е пречка за инсталиране на някои приложения или извършване на определени задачи.

Windows Defender може да бъде спрян временно и това става много лесно от настройките за защита в Windows 10. Съществуват начини антивирусът на Windows да бъде спрян и перманентно, ето защо ще разгледаме всички варианти последователно.

Временно спиране на антивирусната защита на Windows Defender в Windows 10

Повечето от вас едва ли биха имали нужда от толкова подробни инструкции, но за начинаещите потребители на Windows 10 ще го направим. Искам да направя и още едно уточнение: това е може би „най-безобидният“ метод за спиране на Windows Defender. С използването му просто деактивирате защитата в реално време през настройките на Windows, нищо повече!

Стъпките са следните:

1. Отидете на Start > Settings > Update & Security > Windows Security > Virus & threat protection (от Protection areas). Ако сте с български езиков интерфейс, пътят е Старт > Настройки > Актуализиране и защита > Защита в Windows > Защита от вируси и заплахи.

Като алтернативен метод можете да използвате търсачката до менюто Старт, където да потърсите „virus & threat protection“ (без кавичките).

2. В параграф Virus & threat protection settings ще видите линк Manage settings (Управление на настройките), на който трябва да кликнете.

Manage settings

3. В настройките на приложението трябва да виждате параграф Real-time protection (Защита в реално време). Преместете плъзгача на Off (Изкл.), за да изключите защитата в реално време на Windows Defender. При изключена защита екранът изглежда така:

Real-time protection: Off

Тук следва да направим едно важно уточнение. Ако на вашия компютър вече имате инсталиран друг антивирусен софтуер, вероятно няма да виждате горната опция. Причината е, че Windows 10 сам идентифицира наличието на друга антивирусна защита в реално време и временно деактивира Windows Defender.

Перманентно спиране на Windows Defender през Group Policy Editor

При Windows 10 Pro или Windows 10 Enterprise може да се използва Local Group Policy Editor, за да бъде спрян Windows Defender за постоянно. Стъпките за това са следните:

1. Стартирайте прозореца Run (Изпълнение) чрез клавишна комбинация Windows бутон + R от клавиатурата. В него напишете gpedit.msc и натиснете Enter.

gpedit.msc

Алтернативен метод: Вместо прозореца Run можете да използвате и търсачката до менюто Start, където да потърсите gpedit.msc или edit group policy.

2. Ще се отвори прозорецът на Local Group Policy Editor. В лявата му част йерархично (дървовидно) са разположени всички директории с групови правила. Именно от там трябва да отидете на Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Defender Antivirus.

Turn off Windows Defender Antivirus

3. Ако сте достъпили правилната директория, в дясната част на прозореца трябва да има настройка, наречена Turn off Windows Defender Antivirus. С двоен клик върху нея ще отворите прозорец, от който ще можете да я редактирате. Маркирайте Enabled, след което съхранете промените – първо с бутон Apply, а после с OK.

Turn off Windows Defender Antivirus Enabled

Противно на очакванията ви, опция Enabled забранява използването на Windows Defender Antivirus. Опция Disabled разрешава перманентно използването на Windows Defender. За да си обясните защо е така, просто обърнете внимание на наименованието на настройката – Turn off Windows Defender Antivirus или в превод „Изключване на Windows Defender Антивирус“.

4. Рестартирайте системата, за да влязат промените в сила. След това достъпът до Windows Defender ще е ограничен и може да сте сигурни, че той няма да работи на фонов режим.

Ако използвате Windows 10 Home, този метод е неприложим и ще трябва да се насочите към следващия.

Перманентно спиране на Windows Defender чрез системния регистър

Този метод е приложим не само в Windows 10 Pro/Enterprise, но и в Windows 10 Home. Това е алтернативен на горния метод, но тук се използва редактора на системния регистър на Windows. Промените в системния регистър винаги крият риск за стабилността на операционната система и ако сте избрали този метод, следвайте внимателно стъпките описани по-долу!

Стъпките за спиране на Windows Defender, чрез Registry Editor са следните:

1. Стартирайте прозореца Run (Изпълнение) чрез клавишна комбинация Windows бутон + R от клавиатурата. В него напишете regedit и натиснете Enter. Ще видите диалогов прозорец на User Account Control, от който изберете Yes.

regedit

Алтернативен метод: Вместо прозореца Run можете да използвате и търсачката до менюто Start, където да потърсите regedit или registry editor.

2. Ще се отвори прозорецът Registry Editor. Това е редакторът на системния регистър на Windows. В лявата му част са разположени йерархично (дървовидно) всички директории с ключове на системния регистър. Необходимо е да достигнете до следния ключ:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender

3. Кликнете с десен бутон на мишката върху директорията Windows Defender и от менюто изберете New > DWORD (32-bit) Value.

DWORD (32-bit) Value

4. Именувайте ключа DisableAntiSpyware и натиснете Enter.

5. С двоен клик отворете ключа DisableAntiSpyware, който създадохте. Променете стойността (Value data) от 0 на 1 и потвърдете с OK.

Value data 1

6. Затворете Registry Editor и рестартирайте системата, за да влязат промените в сила.

Внимание: За да върнете направените промени в системния регистър и отново да бъде възможно използването на Windows Defender, е необходимо да изпълните точки 1 и 2 от този метод, след което да изтриете създадения ключ DisableAntiSpyware.

Използването на някой от горните методи за забрана на Windows Defender може да е наложително в точно определени специфични ситуации. Все пак не препоръчваме при никакви обстоятелства да оставяте вашата система без действаща антивирусна защита, независимо дали се касае за Windows Defender или друг антивирусен софтуер.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Как да спрем временно или перманентно Windows Defender Antivirus”

  1. Благодаря за изчерпателната информация, тормозеше ме от месеци тоя дефендер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *