Windows 8.1 Start

Как да персонализираме Start-екрана в Windows 8.1

С появата на Windows 8 класическото старт меню, познато от всички предишни версии на Windows претърпя една сериозна промяна – превърна се в Старт-меню на цял екран или „Старт-екран“. Това нещо не се хареса на много от потребителите, използващи десктоп системи и в следващата операционна система Windows 10 вече имаме отново меню Start.

Еканът Start в Windows 8/8.1 си има и своите предимства. Първото е, че той предлага много визуално пространство за всички приложения. Но по-важното е, че може да бъде персонализиран в наистина много насоки. По този начин вместо да трупате икони на работния плот, може да използвате Start като един алтернативен работен плот, където да са всички често използвани програми.

Променете фона на Start-екрана в Windows 8.1

Цветовата тема на екрана Старт се избира по време на инсталацията на Windows 8.1. Това не пречи тя да бъде сменена по всяко време след инсталацията, при това само с няколко клика. Стъпките за това са следните:

1. Преместете курсора на мишката в горния или долния десен ъгъл и го задръжте за секунда там. От лентата (Charms bar), която ще се появи изберете Settings.

Charm bar

2. Кликнете на Personalize.

Personalize

3. В следващата стъпка трябва да посочите фоново изображение, цвят за фон и акцент.

Start background

Тук имате възможност да си „поиграете“, докато намерите перфектната комбинация за вас! Налична е и възможност да изберете вашия текущ десктоп тапет за фон на Start (Apps).

Персонализирайте приложенията, които се показват в екрана Start

В Windows 8 за първи път бе въведен един нов изглед за преките пътища към приложенията в Start – под формата на „плочки“. Вероятно идеята е била да бъдат улеснени потребителите, използващи устройства с тъчскрийн. Концепцията за подобен изглед на иконите, освен че е удобна, придава един по-завършен вид на Start-екрана, особено когато той е персонализиран по най-удобния за нас начин. Това означава от една страна да бъдат добавени най-често използваните приложения като „плочки“, а от друга те да бъдат групирани/подредени по удобен начин.

Пренареждане на „плочки“ на приложения в Start-екрана

Когато искате да преместите дадено приложение („плочка“) на друго място е достатъчно за кликнете с ляв бутон на мишката върху него, задържайки бутона и да го издърпате (влачите), където пожелаете върху екрана.

Влачене на плочка

Добавяне на приложения в Start-екрана като „плочки“

Ако се загледате внимателно под всички „плочки“ в Start-екрана има стрелка, сочеща надолу. Тя показва списъчно всички инсталирани програми/приложения в компютъра (Apps). Необходимо е да откриете в Apps приложението, което искате да „закачите“. Кликнете с десен бутон на мишката върху него и изберете от менюто Pin to Start.

Pin to Start

Плочка на приложението вече е закачена в Start-екрана. Така можете да добавите всички често използвани приложения и да пренаредите плочките по удобен за вас начин.

Премахване на ненужните приложения („плочки“) от Start-екрана

Всъщност обикновено от тази стъпка се започва – първо се премахва всичко ненужно и тогава се добавят новите приложения.

Откачването на „плочка“ от Start-екрана става като се извика с десен бутон на мишката върху съответното приложение менюто и от него се избере Unpin from Start.

Unpin from Start

Плочката бива премахната от началния Start-екран, но не и от Apps. Това означава, че винаги можете да я залепите обратно.

Преоразмеряване на „плочки“ в Start

„Плочките“ на отделните приложения в Windows 8.1 могат да бъдат с различен размер – малки, средни, големи и широки. Обикновено като големи или широки „плочки“ залепяме приложения, които много често използваме или „динамичните плочки“ – тези, които ни показват определена информация в реално време (новини, прогноза и др.).

Извикайте менюто с десен бутон на мишката върху съответното приложение. Изберете Resize, а от подменюто посочете желания размер.

Resize

Групиране на „плочки“ в Start

Както сами забелязвате, в зависимост от това къде точно закачате дадена „плочка“ се обособяват групи. Интересното е, че всяка една от тези групи може да бъде именувана.

1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start-екрана, но някъде встрани от плочките. Изберете единствената налична опция от менюто – Name groups.

Name groups

2. Над всяка обособена група ще се появят полета, в които можете да въведете наименование на групата. Кликнете в съответното поле и въведете някакво наименование, след което кликнете някъде встрани от полето.

Въвеждане на наименования

Динамични „плочки“ в Start

Динамичните плочки показват информация в реално време в самата „плочка“. Такава информация може да са температурата (времето) във вашия град или кратко резюме на последните новини. Така не е нужно да стартирате съответното приложение, за да видите каква е температурата навън, примерно. И затова по подразбиране приложенията Weather и News са в такъв режим.

Turn live tile off

Деактивирането на динамична плочка става много лесно. Отворете Start-екрана и кликнете с десен бутон на мишката върху съответната плочка. Изберете Turn live tile off от менюто.

Използването на динамичен режим се активира по същия начин, но с опция Turn live tile on. Показването на динамична плочка не е възможно при всички приложения, дори това може да бъде използвано при много малка част от тях – при тези където би имало смисъл.

Персонализирайте Apps в екрана Start

Вече споменахме, че Apps показва всички налични инсталирани програми и приложения в компютъра. Те се визуализират в Start-екрана, след като кликнете на стрелката, сочеща надолу (намира се в долния ляв ъгъл на стартовия екран).

Екранът Apps не позволява да бъде персонализиран в много насоки. Ако Start-екранът е предназначен да показва избрани от нас приложения, то Apps по подразбиране визуализира всички инсталирани – все пак отнякъде трябва да имаме достъп до всички останали програми.

Отворете Start-екрана и преместете курсора на мишката в долния десен ъгъл. Ще се появи вертикална лената (Charms bar) от която изберете Settings > Tiles. Ще видите две опции:

Settings - Tiles

Show more applications in Apps view – възможност за побиране на повече приложения в Apps екрана. Разрешаването на тази възможност показва по-малки икони, което е за предпочитане при устройства с малки екрани и недотам висока резолюция.

Show administrative tools – показва в Apps преки пътища към инструментите от Administrative tools. Тези инструменти включват Computer management, Disk Cleanup, Defragment and Optimize, Event Viewer, Performance Monitor, Services, Windows Power Shell и др. Това са все неща, които се използват понякога от по-напредналите Windows потребители и наличието на пряк път до тях в Apps-екрана е допълнително удобство.

За да излезете от менюто, просто се върнете назад или кликнете някъде встрани от него.

В настоящия материал използвахме Windows 8.1. Ако сте се насочили към „осмицата“, препоръчваме именно Windows 8.1, поради редица подобрения внесени в тази версия след критиките към Windows 8. Показването на Start на цял екран има своите предимства и те излизат на преден план, когато успеете да персонализирате тази възможност на Windows 8/8.1 по начин, който би направил работата с него много по-лесна и бърза.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *