Panda Dome

Panda Dome (Free Antivirus) – новото лице на Panda

Преди време направихме ревю на безплатния антивирус на Panda и ако сте го прочели, вероятно сте запознати с Panda Free Antivirus. Днес Panda Antivirus има ново лице – Panda Dome. Антивирусната програма се предлага в няколко варианта – Essential, Advanced, Complete и Premium. Essential предлага само най-основните неща, но пък можете да я имате за 2.99€ на месец, като първия е безплатен. Panda Dome Premium, така да се каже, е черешката на тортата. Това е пакет, който предлага пълнофункционална защита на вашата система на цена от 9.99€ на месец.

По-важното в случая е, че от Panda продължават да лансират безплатната си антивирусна програма. Нещо повече – безплатната версия е под логото на Dome, което очертава една изцяло нова линия и при този продукт.

Инсталация и активиране на безплатната версия

Инсталацията на Panda Free Antivirus (Panda Dome) е повече от лесна. Няма нищо съществено при нея, не инсталира допълнителен софтуер и преминава само с няколко клика.

Като за начало трябва да свалим инсталатора от официалната страница на Panda Security. Тъй като още при влизане в официалния сайт местоположението ни бе засечено, свалената версия е изцяло на български.

Панда инсталация 1

Панда инсталация 2

Накрая се изисква да активираме продукта. Трябва да въведем валиден имейл адрес. Софтуерът ще провери дали този имейл е свързан със съществуващ Panda акаунт. Ако вече имаме създаден профил в Panda ще трябва след това да въведем и паролата си за достъп. Ако пък нямаме, създаването на нов акаунт става много бързо и лесно!

Панда инсталация 3

Още при стартирането на инсталацията забелязахме, че версията която сме изтеглили носи все още името Panda Free Antivirus – същото име, както и версията преди появата на Dome. След инсталацията програмата е с логото Panda Dome, дори иконата на работния плот така е именувана. Отваряйки „Моите продукти“ от менюто виждаме, че е активиран лиценз за „Panda Free Antivirus“. За да не стане объркване нека направим едно уточнение: новата версия на Panda се нарича Panda Dome, но беплатната такава използва безплатен лиценз – Panda Free Antivirus.

Безплатната версия на Panda Dome е налична за потребителите на Windows 10, Windows 8/8.1, Windows 7, Windows Vista, както и Windows XP (Service Pack 3 или по-нов).

Panda Dome – платена или безплатна версия?

Какво предлага безплатната версия на Panda Dome на потребителите

Panda Free Antivirus под името Panda Dome е достатъчно популярен продукт, който като безплатен такъв предлага само най-основните нива на защита – защита в реално време, защита на USB устройства, монитор на процесите, както и VPN клиент, който обаче е ограничен до 150MB дневно. Програмата разполага със защита, базирана на поведението, която спомага за откриването на нови заплахи, както и с възможност за премахване на потенциално нежелани програми. Налична е опция за създаване на т.нар. „сканиране по график“ – планирани сканирания, които се изпълняват автоматично в зададен от нас ден и час.

Panda Free Antivirus разполага и с други полезни опции. Една от тях е т.нар. „режим за игри/мултимедия“, който наричаме просто „игрален режим“. Това е режим, при активирането на който всички съобщения от програмата се блокират – подходящо, когато играем видео игра на цял екран или гледаме филм.

Какво печелим, ако изберем някоя от платените версии на Panda Dome

Нормално е една безплатна версия на даден антивирусен продукт да има по-ограничен набор от възможности. Платените версии предлагат повече защити и някои други допълнителни екстри. Panda Dome също не е изключение от това правило. Все пак, ако това не беше така, кой ли щеше да купува платени антивирусни програми?!

Най-евтиното платено решение е Panda Dome Essential. Освен защитата в реално време и VPN клиент получаваме защита на Wi-Fi мрежата и опция за автоматично сканиране на външни (USB) носители на данни. Е, с една дума не получаваме много, ето защо ако ще плащаме за антивирусна програма, по-добре да изберем следващото стъпало – Advanced.

Panda Dome Advanced освен гореописаните „екстри“ предлага модул за защита на личната информация, когато пазаруваме или банкираме онлайн, както и модул за родителски контрол. Много е важно да отбележим, че Advanced версията предлага специална защита от рансъмуер и допълнителна файлова защита от зловреден софтуер. Ако търсите платена версия, но в същото време максимално евтина, тази би свършила работа.

Panda Dome Complete е следващото стъпало на платена защита от Panda. Тази версия включва всички налични модули от Advanced-версията плюс още три допълнителни. Първият е модул, който защитава конфиденциалните потребителски данни чрез използване на някакъв вид криптиране. Вторият е мениджър на паролите – нещо, което много платени антивирусни продукти предлагат. Третия модул, наречен Cleanup Tool е допълнителен инструмент за оптимизация на системата.

Най-високото стъпало е пакетът Panda Dome Premium. Всъщност модулите за сигурност са същите както при Panda Dome Complete. Premium версията предлага неограничен премиум VPN, който позволява да сърфирате без ограничение от множество виртуални локации по света. Освен това получавате неограничена 24/7 онлайн поддръжка.

Panda Dome (Panda Free Antivirus) – ревю

Потребителски интерфейс

От Panda са успели да балансират простотата и удобството на потребителския интерфейс с атрактивен и съвременен дизайн. Наличието на българско меню е допълнителен плюс към свежия интерфейс на Dome.

Panda Dome основен прозорец

Основният прозорец на Panda Dome използва за фон няколко сменящи се тапета, които покриват целия прозорец. Подобна визия имаше и предишната версия, която разгледахме през 2017 г., но там фоновото изображение беше само едно. Използването на изображение като фон за основния прозорец е един малко нестандартен подход като за антивирусна програма, но определено се е получило добре.

В центъра е изведен текущият статус на защитата в реално време, както и бройката на файловете, сканирани от нея. Големият бутон „Преглед на обобщение“ отваря друг екран, където се вижда текущия статус на защитата и информация за активирания лиценз.

Преглед на обобщение

От основния прозорец имаме бърз достъп до всички важни компоненти (модули). Подобно на мини-работен плот те са изведени като икони и са достъпни с един клик. Иконите на тези модули, които работят в реално време (антивирус, USB защита, монитор на процесите) са маркирани със зелен индикатор „ON“. Така още при първото отваряне на Panda знаем кое е включено и кое не, без да е необходимо да се ровим из настройките.

И като казахме „настройки“, в горния ляв ъгъл има иконка (три хоризонтални черти), която отваря меню, от което можете да достъпите до настройките на Panda Dome.

Panda Dome меню

Сканиране

Ако изберем първата икона „Сканиране“ ще видим три възможности за изпълняване на проверка за злонамерен софтуер.

Panda Dome Сканиране

  • Critical Areas е нещо като бързо сканиране, което проверява „критичните зони“. Това са места, където злонамереният софтуер обикновено може да бъде открит – системна памет, заредените процеси, директорията с „бисквитки“, системната директория и т.н.
  • Full scan изпълнява пълно сканиране на цялата система – файл по файл. Обикновено отнема повече време, което варира в зависимост от обема на наличната в компютъра информация.
  • Custom scan позволява да посочите конкретна директория или дисков дял, които да бъдат сканирани.

Сканиране на критични зони

Вече споменахме, че е налична опция за планиране на сканиране по график, но тази възможност ще разгледаме в следващата точка.

Антивирусна защита

Самият механизъм на защита може да бъде илюстриран като защита от три нива. Първо, скенерът проверява файловете като ги съпоставя с вирусните сигнатури, налични в базата данни. Успоредно с това, евристичният анализ следи за съмнително поведение на приложенията. Всичко, което има подозрително поведение, наподобяващо малуер се изпраща до сървърите на Panda за анализ. Чрез облачно-базирания механизъм всички новооткрити заплахи се изпращат под формата на вирусни дефиниции (сигнатури) до потребителите на Panda по цял свят.

Безплатната версия не предлага специална защита от рансъмуер. Защитата от подобен тип заплахи се опира изцяло на стандартната файлова защита в реално време, която притежава Panda Free Antivirus.

За съжалени Panda Dome не присъства в последните тестове на двете основни лаборатории – SE-Labs и AV-Test Institute, на чиито анализи обикновено се опираме. От опита който имаме, можем да твърдим, че Panda се справя задоволително с повечето заплахи, но може би не толкова добре, колкото конкуретите си Kaspersky, Bitdefender или Avast.

Ако от началния прозорец изберем втората икона „Антивирусен софтуер“, ще видим екран с няколко зони – последно сканиране, карантина, събития (открити заплахи по периоди) и планирани сканирания. С бутона „Сканиране по график“ можем да конфигурираме планирано сканиране – дневно, седмично или месечно, в удобни за нас ден и час. Можем да задаваме и „изключвания“ – директории или файлове, които скенерът ще игнорира. Това, което ни направи впечатление е възможността за разширено конфигуриране на това какви заплахи да търси скенерът при планирано сканиране:

Сканиране по график

VPN

Panda Dome разполага с VPN клиент, който при безплатната версия е ограничен до 150MB трафик дневно. Само ще споменем, че при безплатната версия на конкурента Kaspersky също е наличен подобен модул, който обаче има лимит от цели 300MB на ден.

VPN

Идеята на тази възможност е чрез използването на виртуална мрежа да защитава потребителя от нерегламентиран достъп до информацията, която обменя в интернет. Използването на VPN услуга е отлична идея, ако искаме да сме в безопасност при използване на обществени безжични мрежи, като тези в кафенетата или летищата.

Защита на USB

Panda Dome разполага с възможност за сканиране и/или ваксиниране на свързаните към системата USB памети (флашки, карти памет). Безплатната версия няма възможност за автоматично сканиране на всяка поставена външна памет. Вместо това при поставяне на USB устройство защитата показва съобщение с предложение за стартиране на сканиране.

Сканиране на USB

Ваксинирането на USB устройствата е възможност, която предотвратява автоматичното изпълнение на програми от тези устройства. Много малуер инструменти са програмирани да използват файл AUTORUN.INF, за да се изпълняват автоматично. Така инфекцията се разпространява още с поставянето на заразената флаш памет, изпреварвайки сканирането на носителя.

Ваксиниране на USB

Автоматичното ваксиниране на всяко USB устройство, поставено в компютъра трябва да бъде разрешено в настройките от потребителя, защото по подразбиране е забранено. Тази защита работи при памети, форматирани във FAT/FAT32 файлова система.

Монитор на процесите

Това е една много добра възможност да научим повече за стартираните процеси и доколко те са безопасни за нашата система. От една страна монитора на процесите извежда обобщен отчет в реално време за всички процеси – изпълнени, осъществяващи връзка с интернет, процеси със средно или високо ниво на заплаха и блокираните процеси. Списъчно са изведени всички процеси и можем да прегледаме всеки един индивидуално.

Монитор на процесите

Авариен комплект

Това е възможност, която използва облачно базираната защита Panda Cloud Cleaner. От една страна може да създавате т.нар. „аварийно USB устройство“ – USB флашка, от която да заредите скенер, в случаите когато системата е сериозно повредена от малуер инфекция. От друга страна възможността, наречена „откриване на сложни вируси“ ви позволява да инсталирате Panda Cloud Cleaner – допълнителен облачно-базиран инструмент за сканиране, използван в случаи, когато традиционния антивирус не се справя.

Авариен комплект

Възможности за конфигуриране на защитата

Panda Dome (Free Antivirus) е направена така, че да бъде максимално лесна за работа. Ето защо липсва възможност за задълбочено персонализиране на настройките… или поне не толкова колкото при безплатните версии на Avast, Kaspersky и AVG. В защита на Panda ще кажем, че други безплатни антивирусни като Sophos Home или Bitdefender Free Edition не позволяват конфигурирането и наполовина на нещата, които Panda Dome предлага.

Все пак основните и най-важни неща, върху които трябва да имаме контрол ги има в меню „Настройки“. Менюто се достъпва от иконката с три хоризонтални черти, налична в горния ляв ъгъл на основния прозорец на Panda Dome. Настройките са разделени на няколко подгрупи – Общо, Антивирусен софтуер, Защита на USB, Монитор на процеси и VPN.

Настройки Антивирусен Софтуер

Всъщност, Panda Dome е конфигурирана така, че да работи оптимално. Единственото, което ние направихме е да забраним показването на Panda новини (виж Настройки > Общо > Panda новини) и да добавим някои директории като „изключения“ (виж Настройки > Антивирусен софтуер > Изключвания).

Показване на Panda новини

За да подобри своите продукти, Panda събира информация за поведението на потребителите в мрежата, която бива изпращана до компанията. Колкото и странно да ви звучи, повечето подобни продукти правят това, дори Windows 10 изпраща разнородна информация до Майкрософт. При Panda Dome (Free Antivirus) основен недостатък е, че никъде не виждаме да е налична възможност за забрана или ограничаване на изпращането на подобни данни от нашата система до отдалечения сървър на компанията.

Нашето заключение…

Panda Dome (Free Antivirus) е безплатна антивирусна програма, подходяща за използване най-вече у дома. Програмата се отличава с атрактивен и лесен за използване потребителски интерфейс, а възможностите за конфигуриране на защитите е приемлива. В някои ревюта прочетохме, че Panda Dome използвала малко повече системни ресурси. Нашите впечатления са, че тя далеч не е толкова „лакома“ за ресурси, колкото я представят и е подходяща и за по-стари компютърни системи.

Нека обобщим силните и слабите страни на безплатната версия на Panda Dome:

Предимства:

– Удобен и добре направен потребителски интерфейс;
– Наличие на VPN клиент, макар и ограничен;
– Наличие на опция за „ваксиниране“ на USB устройствата;
– Възможност за създаване на планирани сканирания в определени дни и час;
– Въможност за създаване на „аварийно USB устройство“;
– Наличие на т.нар. „игрален“ режим, когато се изпълняват приложения на цял екран.

Недостатъци:

– Налични са само най-основните компоненти на защитата;
– Липса на актуална информация за Panda от последните тестове на водещи анализатори;
– Малко спорни резултати от предишни тестове на продукти на Panda;
– Недотам задълбочени възможности за потребителска настройка (все пак не липсва такава);
– Липса на възможност за ограничаване или забраняване на потребителската информация, изпращана до Panda.

Ако смятате, че безплатната версия на Panda е твърде ограничена като възможности, може да погледнете някоя от платените версии. Ако искате платен продукт на Panda, нашата препоръка е Panda Dome Complete или най-малкото на Panda Dome Advanced. Версията Essentials е най-евтина, но бонус екстрите, които получавате са твърде малко като за платен продукт. Версията Premium е с най-висока цена на лиценз за година, но там плащате основно за неограничена поддръжка, която може да се окаже и донякъде ограничена в зависимост от страната, в която се намирате.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *