McAfee Total Protection

McAfee Total Protection – ревю (2019)

До този момент в PCGuide.bg сме разглеждали единствено безплатни антивирусни продукти, но този път ще направим малко изключение. Спрели сме се на пакета за защита McAfee Total Protection, който е един от най-актуалните продукти на американската софтуерна компания.

McAfee Total Protection e универсален пакет за защита от атаки и злонамерен софтуер. Този продукт съчетава в себе си антивирусна защита в реално време, защитна стена, уеб филтър, СПАМ филтър и някои допълнителни екстри като файлов шредер, мениджър на пароли, криптиране на лични файлове и инструменти за оптимизация на системата.

Софтуерът се предлага под формата на лиценз за едно, пет или десет устройства. Разликата в цените между тях не е голяма, така че ако сте решили да закупите този продукт, най-изгодно би било да се насочите към лиценз за повече на брой устройства – пет или десет. По този начин ще можете да защитите всички устройства във вашия дом срещу цена, с няколко долара по-висока от тази на базовия пакет. Ако все пак не сте сигурни дали това е „вашата антивирусна“, можете да свалите trial-версия с безплатен пробен период за срок от 30 дни и да я тествате.

Как се представя McAfee на тестовете на водещи лаборатории

Когато правим ревю на даден антивирусен продукт, няма как да не вземем под внимание резултатите от тестовете на различни водещи лаборатории. В този случай, във всички тестове, които анализирахме бе използвана версията McAfee Internet Security. Тъй като тя използва същия антивирусен енджин както McAfee Total Protection, резултатите за двата продукта следва да са съотносими един към друг.

Експертите от AV-Test Institute оценяват тестваните продукти по три критерия – защита от злонамерен софтуер, влияние върху производителността на системата и използваемост (под последното имат предвид брой на фалшивите положителни заплахи). Максималният брой точки по всеки от трите критерия е 6, което прави максимална оценка от 18 точки.

Съгласно доклада, ориентиран към домашните потребители на Windows от април 2019 година, McAfee Internet Security успява да събере по 6 точки за всеки от трите критерия. Това прави оценка от 18 точки, което е максимума! Други антивирусни продукти със същия висок резултат са популярни имена като BitDefender Security, F-Secure SAFE, Norton Security и Kaspersky Internet Security.

McAfee Internet Security води по резултати и в последния бюлетин на SE-Labs. Сертифицирането от тази лаборатория се извършва на пет нива – AAA, AA, A, B и C. Тестваният продукт на McAfee получава най-висок резултат от всички тествани софтуерни продукти – 100% блокирани атаки и съответно сертификат AAA. Може би до резултатите на McAfee Internet Security най-близо се доближава Symantec Norton Security с почти сходни оценки. Тук следва да подчертаем, че в бюлетина на същата лаборатория, но за периода юли-септември 2018 г. McAfee Internet Security бе паднал доста назад в класацията. Изглежда за по-малко от година от McAfee някак си са успели да подобрят своите продукти.

AV-Comparatives оценява тестваните продукти на три нива Advanced+, Advanced и Standard. Съгласно бюлетина на лабораторията за периода февруари-май 2019 г., McAfee Internet Security отбелязва неубедително представяне, получавайки едва оценка Standard. Причината за този незадоволителен резултат е не пропуски в защитата, а по-скоро големия брой на засечените фалшиви-положителни заплахи*. Интересното е, че по същия критерий AV-Test Institute дават максимална оценка, което малко ни обърква.

* Безопасни файлове или домейни, погрешно блокирани от защитата като опасни.

Инсталация

Инсталацията на McAfee Total Protection е направена така, че да бъде изпълнена с минимум потребителска намеса.

Ние свалихме онлайн инсталатор на пробната (trial) версия от официалния сайт на компанията. След стартирането на изпълнимия файл започна сваляне на компонентите на антивирусната програма. Това отнема известно време, но много повече време отне самата инсталация на McAfee Total Protection върху твърдия диск.

През целия инсталационен процес не се изискваше почти никаква намеса от наша страна. Просто трябваше да почакаме доста време, за да завърши инсталацията на иначе не толкова обемната антивирусна програма. За сведение ще поясним, че инсталационната директория се оказа с размер малко над 300MB, което не е никак много в сравнение с редица други антивирусни софтуерни решения.

Повече за възможностите на McAfee Total Protection

Потребителски интерфейс

Интерфейсът на McAfee Total Protection на пръв поглед изглежда изчистен и подреден. Стартирайки програмата, пред нас се отваря един достатъчно голям прозорец, който принципно може да побере много неща. Да, обаче това не е точно така! За важните неща е отделена прекалено малка работна площ или те са с дребен шрифт. Прекалено много пространство е отделено за ненужни статистически данни, представени в слайдове от типа на „Ние ви защитихме от … рискови връзки“ или „Х броя файла бяха проверени при последното ви сканиране“.

Основното меню е разположено в хоризонтална лента в горната част на прозореца и включва няколко секции.

Home е началната секция от главното меню, която ни представя обща информация за статуса на защитата. Големия бутон + Protect more devices позволява чрез въвеждане на e-mail или телефонен номер да получим линк за сваляне на McAfee Total Protection, който да инсталираме на незащитените си устройства.

home

Удобна възможност е малкият бутон с „трите точки“ в левия панел, който визуализира статуса на защитата на устройството. Кликвайки върху него, виждаме меню, което от една страна ни показва състоянието на всички критични компоненти на защитата, а от друга страна – дава директен достъп до тях, което ни спестява търсенето им в останалите менюта.

pc security

PC Security е втората секция от главното меню и най-важната, защото именно тя дава достъп до основните компоненти на защитата и сканиранията. В левия панел виждаме статуса (активни или не) на най-важните модули, а именно: файловата защита в реално време, защитната стена, автоматичното актуализиране и планираните сканирания. От тази секция можем да изпълним сканиране на системата за вируси или да обновим приложенията, които не са актуални.

my privacy

My Privacy дава достъп до някои допълнителни модули, свързани с неприкосновеността на личната информация. В ляво виждаме статуса на анти-спам защитата, която по подразбиране е активна. В дясната част на прозореца имаме достъп до файловия шредер (сигурно изтриване на файлове), мениджъра на пароли, защитата на домашната мрежа, модулът за родителски контрол и инструмента за криптиране (заключване) на лични файлове. Всички тези инструменти ще разгледаме след малко.

My info, послената секция от основното меню дава бърз достъп до акаунта ни в McAfee, информация за лиценза и опция за връзка с онлайн поддръжката.

В горния десен ъгъл са поместени малки икони за достъп до нотификациите и настройките на McAfee Total Protection. Всъщност, най-сериозното неудобство на интерфейса на програмата е свързано именно с настройките.

mcafee settings

Кликвайки върху малкия бутон с форма на зъбно колело виждаме падащ списък с всички групи настройки за конфигуриране на програмата. Срещу всеки елемент в списъка се вижда индикатор „On“, което показва, че основния компонент е включен. Дотук всичко изглежда много добре, но не това е истината!

Първият недостатък е свързан с това, че който и елемент от менюто с настройки да изберем, той ще се зареди в нов прозорец. За избор на друга група с настройки е нужно да затворим текущия прозорец и да се върнем отново на падащото меню с настройки. Лично мое мнение е, че ако всички категории бяха разположени йерархично (в дървовидна структура) в самия прозорец, това би улеснило съществено навигацията между тях.

По-голямото неудобство е малката работна площ в прозореца, що се отнася до конфигурирането на компонентите на McAfee Total Protection. Избирайки която и да е категория от падащото меню виждаме, че отделните групи с настройки са разположени в малки секции, които се разгръщат и свиват с клик. Малката видима площ, в която се разгръща всяка група опции и наличието на вертикален скролер почти навсякъде правят работата трудна и на моменти изнервяща.

Технология на защита

Основната защита от злонамерен софтуер е представена от файлов скенер в реално време и защитна стена (Firewall), която блокира мрежовите атаки. Всъщност, наличието на собствена пълнофункционална защитна стена е първия сериозен довод да изберем платена антивирусна програма.

Защитната стена на McAfee Total Protection сама прави интелигентни решения кои приложения могат да имат достъп до интернет. Така поне е зададено по подразбиране, но ако се разровим в настройките установяваме, че можем да получим повече контрол върху действието на защитната стена:

mcafee firewall settings

Наличните групи с настройки за конфигуриране на защитната стена на McAfee.

В днешно време голяма част от атаките идват не от директни опити на хакери да получат достъп до данните ни, а по-скоро от липса на достатъчно предпазливост от страна на потребителите. Имам предвид елементарни неща като отваряне на непроверено съдържание през електронната поща, както и неразумно сърфиране в мрежата – посещаване на съмнителни уеб страници, кликане върху реклами, сваляне на непроверено съдържание и т.н. За тази цел McAfee Total Protection разполага с анти-спам модул, който предпазва пощенската ни кутия от нежелани мейли. Отделно инструментът WebAdvisor ни защитава от подозрителни URL адреси, както и от потенциално опасни изтегляния през интернет браузъра докато сърфираме.

Сканиране за вируси

Макар това да е платен пакет за антивирусна защита, малко сме разочаровани от възможностите за изпълнение на различни видове сканиране на системата. Ако се разровим в интерфейса на програмата, и по-точно в PC Security > Scan for viruses ще видим едва две възможности – бързо или пълно сканиране на системата. Липсва специална възможност за проверка на преносими устройства (USB памети, карти памет), както и възможност за персонализирано сканиране.

scan for viruses

Сканирането на конкретни елементи по ваш избор (устройства, файлове или директории) би било възможно единствено през файловия експлорер – чрез извикване на контекстното меню върху съответния обект и избор на опция Scan от менюто. Това дори е пояснено в прозореца на McAfee като възможност.

Опция за създаване на планирани сканирания в определен ден и час е налична в McAfee Total Protection, но не е изпълнена по най-гъвкавия и удобен начин. Какво имаме предвид? Предвидени са по три „шаблона“ за такъв тип сканиране и липсват допълнителни настройки, които да указват какъв тип сканиране да се изпълнява, кое да бъде проверено и кое не и т.н. Освен това опциите за създаване на планирано сканиране са поместени в едно тясно каре с вертикален скролер в иначе големия прозорец на McAfee, което е наистина неудобно за работа.

mcafee scheduled scan

Хубавото е, че съществува глобална настройка за забрана на планираните сканирания. Така например, ако сме създали няколко такива и не искаме да се изпълняват за определен период от време, можем да използваме големия бутон Turn Off, за да ги спрем всичките.

Скенерът на McAfee Total Protection със сигурност не е от най-бързите, а натоварването върху системата по време на сканиране е умерено. Това позволява да извършваме и някоя друга задача, докато системата се проверява за вируси, но при по-стари компютри това ще бъде трудно.

mcafee scan

Налична е възможност за добавяне на т.нар. „изключени файлове(Excluded Files) или това са файлове, които скенерът ще пропуска. Недостатък е, че можем да „изключваме“ единствено отделни файлове, но не и цели директории. В нашия случай имахме конкретна програма, която повечето антивирусни скенери блокират като потенциално опасно приложение. Трябваше да добавя всички изпълними файлове (един по един) в Excluded Files, вместо директно цялата инсталационна директория на програмата.

По-интересното в случая бе, че скенерът засече и постави под карантина тези потенциално опасни файлове, които преди това предвидливо бях добавил в изключенията. Дали това е някакъв моментен бъг на програмата или изключенията се отнасят само за защитата в реално време, но не и за on-demand скенера, не установихме.

Допълнителни възможности

Вече почти всеки платен пакет за защита от злонамерен софтуер разполага с някои „бонус“ екстри, които в повечето случаи имат косвено отношение към сигурността на системата. Ще им обърнем специално внимание, защото те малко или много допълват функционалността на McAfee Total Protection.

Актуализиране на приложенията

Ако погледнем в секция PC Security погледа ни се спира върху няколко инструмента, един от които е Update my apps. Това е модул, който проверява системата за неактуализирани приложения, както и липсващи актуализации на Windows с възможност те да бъдат обновени. По принцип, почти всяка антивирусна програма гледа на неактуалните версии на приложенията като потенциални уязвими места, които могат да бъдат използвани за атаки от хакери и злонамерен софтуер.

Малко сме разочаровани от тази опция, защото при всичките ни опити да използваме този инструмент, скенерът блокира на 50% и нямахме възможност да видим след това какво следва. По-неприятното бе, че дори с бутона Cancel не успяхме да прекратим сканирането, което продължи да стои на 50% от своя прогрес.

Update this app няма да разглеждаме като отделен инструмент, тъй като това си е стандартният модул за актуализиране на McAfee Total Protection и подобен е наличен във всеки един антивирусен продукт.

Уеб филтър

Уеб-защитата е представена от McAfee WebAdvisor. Това е инструмент, който защитава потребителите от достъпване на рискови URL адреси през интернет браузъра, както и от потенциално опасни файлове, свалени от мрежата.

McAfee WebAdvisor се интегрира с често използвани интернет браузъри като Chrome и Firefox. Това става чрез браузърно разширение, което трябва да бъде разрешено през интерфейса на браузъра.

На база формиран рейтинг на различните уеб страници McAfee WebAdvisor може да показва в резултатите от търсене кои URL адреси са безопасни и кои не. McAfee WebAdvisor блокира достъпа до интернет страници или свалени файлове, които са оценени като несигурни.

mcafee webadvisor

Нека подчертая, че McAfee WebAdvisor е безплатен инструмент, който може да бъде свален свободно, без да имаме закупен лиценз за McAfee Total Protection.

Почистване на диска

Remove cookies and trackers, поместен в секция PC Security е препратка към една полезна възможност, наречена McAfee QuickClean. Това е инструмент, който не просто премахва файлове, чрез които могат да проследят поведението ни в мрежата. Подобно на редица програми за оптимизация на системата, McAfee QuickClean позволява да освободим дисково пространство чрез изтриване на различни временни/ненужни файлове.

Секция Settings в прозорецa на QuickClean дава възможност за избор на елементите, които да бъдат прамахвани – системни файлове (временни файлове на Windows, съдържанието на Recycle Bin и др.), кеша на браузърите и дори някои елементи от съдържанието на мейл клиента, който използваме.

mcafee quickclean settings

Този инструмент позволява създаване на планирани задачи, чрез които McAfee ще почиства система в определени дни и час, по зададени от самите нас параметри.

Файлов шредер

Shred unwanted files, наличен в секция My Privacy е инструмент, който позволява сигурно изтриване на файлове. Какво означава това?!

Когато изтривате информация от вашия компютър с Delete следва да имате предвид, че тя след това може да бъде възстановена. Разбира се, това е възможно с помощта на специализиран софтуер. Shred unwanted files позволява да изтриете безвъзвратно файловете, намиращи се в „кошчето“, временните интернет файлове или други посочени от вас елементи. Така при евентуална продажба на устройството никой няма да може да възстанови и използва вашата лична информация от тези файлове.

За по-голямо удобство тази опция е налична и в контекстното меню на Windows Explorer. Така бързо и лесно можем да унищожаваме файлове, без да използваме интерфейса на McAfee за откриването им на диска.

Мениджър на пароли

Мениджъра на пароли, достъпен от Manage passwords в секция My Privacy използва браузърно разширение, наречено True Key. Подобно на WebAdvisor, True Key също може да бъде свален безплатно, но с лимит до 15 пароли за съхранение. Ако използвате операционна система Windows, True Key може да бъде използван в уеб браузърите Firefox, Chrome, Microsoft Edge и Safari.

Проверете вашата домашна мрежа

Модулът Protect home network стартира инструмента My Network, който показва информация за безжична ни мрежа у дома и състоянието на устройството, което използваме. Можем да проследим всички устройства (компютри, таблети, смартфони и др.), използващи безжичната мрежа. Това е от полза, ако искаме да установим, възползва ли се някой друг от нея без знанието ни.

my network

McAfee Safe Family

Модулът за родителски контрол, дотъпен от Protect my kids е представен от приложението McAfee Safe Family. To обаче изисква да бъде свалено допълнително и след това конфигурирано – първо на вашето устройство, а след това и на устройствата на децата.

Заключване на лични файлове

Последният модул Lock private files от секция My Privacy е една интересна възможност, която позволява да заключим някои лични файлове в своеобразен дигитален „трезор“. Чрез използване на технология за криптиране на данните най-важните ни лични файлове ще бъдат защитени от нерегламентиран достъп.

mcafee vaults

Още с инсталацията на McAfee Total Protection забелязахме, че в This PC (Computer) се е появила нова директория „McAfee Vaults“. В него се намират „трезорите“, където можем да съхраняваме нашата лична информация защитена.

Нашето заключение…

McAfee Total Protection e пълнофункционален пакет за антивирусна защита от средния и нисък ценови сегмент, който защитава множество платформи – PC, Mac, таблети и смартфони. Всъщност, този продукт би бил икономически най-изгоден за хора, използващи много и различни устройства в дома си.

Нивото на допълнителните инструменти, които идват с този платен продукт е задоволително, но не мога да кажа, че е добро. Някои от нещата изискват допълнително сваляне и инсталиране. Отчитаме и факта, че има инструменти, които всеки може да свали и използва безплатно, без да е необходимо закупуване на лиценз за McAfee Total Protection.

Липсва и VPN модул – нещо което дори безплатните антивирусни програми на Avast, Panda или Kaspersky притежават, макар и с ограничение. Не откриваме специален модул за защита от рансъмуер.

McAfee Total Protection предлага специален модул за защита на личните данни, който обаче е наличен само за потребителите от САЩ. Практически при нас, българските потребители този модул ще липсва, което затвърждава тезата ни, че продуктите на McAfee са ориентирани най-вече към американския пазар.

Макар да споменахме за доста липсващи неща, не бива да забравяме, че McAfee са едни от лидерите в областта на киберзащитата. Последните месеци техните продукти получиха доста високи оценки на редица тестове, което бързо успя да затвърди иначе солидните им позиции.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *