Десктоп икони на Windows 10

Как да сменим (персонализираме) десктоп иконите на Windows 10

В настоящия материал ще ви покажем как да смените десктоп иконите на някои системни локации на Windows 10, каквито са This PC, Network, Recycle Bin, Control Panel или прекия път до директорията с потребителските файлове. Тук следва дебело да подчертая, че за целта ще използвам единствено възможностите на Windows 10, без никакъв допълнителен софтуер на трети страни.

Промяна на системните икони на работния плот при Windows 10 – стъпка по стъпка!

1. Кликнете с десен бутон на мишката някъде върху свободното място на работния плот и от менюто изберете Personalize (Персонализиране).

Personalize

2. От лявата част на прозореца, който ще се отвори изберете Themes (Теми). В десния панел от прозореца трябва да откриете параграф Related Settings (Свързани настойки) и от него да кликнете на линка Desktop icon settings (Настройки за иконите на работния плот).

Themes

3. Отваря се нов прозорец, от който имате възможност от една страна да посочите кои икони да се показват на работния плот (чрез поставяне на отметка пред тях), а от друга, да променяте изображението, използвано за икона. Ще акцентираме именно върху второто:

Desktop icons settings

4. Маркирайте иконата, която желаете да промените. Кликнете на бутон Change Icon, за да изберете нова икона.

5. Вариантите са два – да използвате наличните икони от библиотеката на Windows или да изберете ваше изображение (във формат .ico).

5.1. В първия случай просто изберете една от алтернативните икони на Windows от малкия прозорец и потвърдете избора си.

Change Icon

5.2. Ако желаете тотална промяна на иконите, може да използвате ваша собствена икона – свалена от мрежата или създадена от самите вас. Отново подчертавам, че изображението трябва да е във файлов формат .ico и да е записано на сигурно място на локалния диск.

За да конверирате дадено изображение във формат ICO може да използвате онлайн конвертори – използвайте Google, за да потърсите такива! В мрежата също така са налични различни готови икони, които могат да бъдат свалени в желания формат. Избягвайте инсталирането на какъвто и да е софтуер на трети страни, който „автоматично“ би сменил иконите на Windows!

6. Ако сте решили да използвате ваша икона, използвайте бутон Browse, за да посочите пътя до мястото, където тя е съхранена на локалния диск.

Browse

7. Независимо от избора си, в прозореца от точка 3 не забравайте да запазите промените с Apply, а след това с OK. Освен това, ако оставите отметката на Allow themes to change desktop icons, една евентуална смяна на темата на Windows 10 би променила вашите модифицирани (потребителски) икони.

Възстановяване на иконата по подразбиране

В случай, че пожелаете да върнете старите икони или просто не сте се справили достъчно задоволително с горната задача, имате възможност да възстановите иконите по подразбиране в Windows 10.

Тук няма да изпадам в подробности, защото от горния метод вероятно сте забелязали бутона за връщане на иконата по подразбиране.

За целта първо изпълнете стъпки 1-3 от горната точка. Трябва да виждате пред вас прозореца Desktop Icon Settings. Чрез маркиране на съответната икона и използване на бутон Restore Default ще възстановите иконата, която е по подразбиране.

Нещо интересно за финал

Знаете ли, че размерът на иконите на работния плот може да бъде променян, при това в доста широки граници? Ще ви подскажа за един „трик“, чрез който лесно може да мащабирате иконите в желания размер.

За целта маркирайте която и да е десктоп икона от вашия работен плот. Натиснете клавиша Ctrl от клавиатурата и го задръжте. Сега със скролера на мишката (при натиснат Ctrl) можете да увеличавате или намалявате размера на иконите.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Как да сменим (персонализираме) десктоп иконите на Windows 10”

  1. Супер!!!
    А бихте ли препоръчали откъде да си сваля готови икони?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *