Отчет за състоянието на батерията – напълно възможно под Windows 10

В преносимите устройства, каквито са таблетите и лаптопите, батерията е един от най-важните хардуерни компоненти. Причината за това е ясна – работата ни много често зависи от продължителността на „живот“ на батерията. Това важи в пълна сила, когато сме навън и нямаме достъп до електрическата мрежа.

По темата за „дълговечността“ на батериите, използвани в преносимите компютри вече писахме. Вероятно вече сте наясно, че с времето капацитетът на всяка литиево-йонна или литиево-полимерна батерия намалява. И тук се появява необходимостта след продължително използване на дадено устройство да сме наясно в какво състояние е неговата батерия.

Виж Трябва ли да премахна батерията от лаптопа, за да удължа живота ѝ?

Виж още Как да съхраним живота на батерията по-дълго

Windows 10 разполага с възможност, която позволява да се извърши диагностика на вашата батерия, а резултатът да се запази под формата на отчет (доклад) в HTML файл. Друг интересен факт е, че за тази цел не е необходимо да инсталирате никакъв допълнителен софтуер!

Как да генерираме отчет за състоянието на батерията

Всъщност, това е една много проста операция, която може да бъде изпълнена както през Windows PowerShell, така и през Командния прозорец (Command Prompt) на Windows 10. Необходимо е единствено да имате администраторски права върху системата.

Метод 1: Генериране на отчет през Windows PowerShell

1. С клавишна комбинация от Windows бутон + X извикайте т.нар. „скрито Старт меню” и от него изберете Windows PowerShell (Admin).

PowerShell (Admin)

2. Ще видите диалогов прозорец на User Account Control (Контрол на потребителските акаунти), от който изберете Yes (Да).

3. Ще се отвори прозорецът на Windows PowerShell. Въведете следната команда и натиснете Enter:

powercfg /batteryreport /output "C:\battery-report.html"

Можете да копирате тази команда и да я поставите чрез клавишна комбинация Ctrl+V директно в прозореца на PowerShell.

Ще видите съобщение, че отчетът е запазен на зададеното от вас място – в нашия случай това е във файл battery-report.html на диск C:. Прозорецът би изглеждал така:

powershell

4. През файловия експлорер (This PC, Този компютър) отидете до мястото, където е съхранен отчетът и го отворете. Тъй като това е HTML файл, той ще се отвори с вашия уеб браузър по подразбиране.

Метод 2: Генериране на отчет през Command Prompt

За тази цел е необходимо да стартирате Командния прозорец като администратор, от който да използвате същата команда като тази в първия метод. Стъпките за това са следните:

1. Използвайте формата за търсене на Windows 10, за да потърсите „cmd“ (без кавичките). Като резултат би трябвало да излезе Command Prompt, или ако сте с български интерфейс – Команден прозорец. Кликнете върху него с десен бутон на мишката и от менюто изберете Run as administrator (Изпълнявай като администратор).

cmd run as administrator

2. Ще видите диалогов прозорец на User Account Control (Контрол на потребителските акаунти), от който изберете Yes (Да).

3. Въведете следната команда и натиснете Enter:

powercfg /batteryreport /output "C:\battery-report.html"

Можете да копирате тази команда и да я поставите чрез клавишна комбинация Ctrl+V директно в командния прозорец.

Ще видите съобщение, че отчетът е запазен на зададеното от вас място – в нашия случай това е във файл battery-report.html на диск C:. Прозорецът би изглеждал така:

cmd powercfg command

4. През файловия експлорер (This PC) отидете до мястото където е съхранен отчетът и го отворете. Тъй като това е HTML файл, той ще се отвори с вашия уеб браузър по подразбиране.

Как да разчетем отчета за състоянието на батерията на моя преносим компютър или таблет

След като отчетът е вече визуализиран пред вас, следва да се запознаете с данните в него, за да добиете ясна представа за състоянието на батерията на вашия лаптоп или таблет.

В първата секция под заглавния надпис Battery Report се съдържа основна информация за вашата система.

Секция Installed batteries ви да информация относно батерията на вашето устройство – наименование, производител, сериен номер, тип, проектен капацитет, капацитет при пълно зареждане.

Recent usage предоставя данни за времето, състоянието (активно или не), източника на захранване и оставащия капацитет на батерията за последните три дни. Под таблицата има и графика за скорошното използване на батерията, също за последните три дни.

Информацията от секциите Usage history и Battery capacity history в отчета може да бъде наистина полезна в случай, че искаме да анализираме в какво състояние е нашата батерия.

Battery life estimates носи може би най-важната информация за „живота“ на батерията на вашето устройство. Данните са представени в таблица, която съдържа две основни графи – оставащото време на батерията при пълно зареждане и същото съобразно проектния ѝ капацитет. Тези данни дават представа за това, колко дълъг живот можете да очаквате от батерията, както и как той се е променял от момента на инсталиране на Windows до настоящия момент.

Обемът информация, който се съдържа в тази таблица може да е различен в зависимост от това, кога е инсталирана (последно преинсталирана) операционната система. Така например, ако използвате лаптоп с „прясно“ инсталиран Windows 10 ще са необходими поне няколко цикъла на заряд-разряд на батерията, за да се натрупат някакви реални данни.

В нашия случай използвахме лаптоп, чиято операционна система Windows 10 е преинсталирана последно преди повече от две години. Ето защо таблицата ни съдържаше повече от 100 реда с данни. Статистически това дава една много по-точна картина за разликата между проектния капацитет на батерията и реалния капацитет при пълно зареждане.

battery life estimates

Последния ред, който виждате на снимката показва една обобщена оценка за оставащия живот на батерията на база всички нейни разреждания – от инсталирането на операционната система до момента.

Отчетът за батерията на вашето устройство позволява да добиете представа за това как тя ви е служила през годините и какво да очаквате от нея. При наскоро закупени преносими компютри или таблети този отчет може да ви подскаже за евентуални дефекти в батерията на устройството, които да бъдат отстранени още в рамките на гаранционния срок.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *