Батерия

Трябва ли да премахна батерията от лаптопа, за да удължа живота ѝ?

Много от вас вероятно използват лаптопите си основно вкъщи. Това означава, че вашият преносим компютър винаги има достъп до електрическата мрежа и използването на батерията като източник на електричество напрактика не е нужно. И тук изниква въпроса: нужно ли е премахването на батерията от лаптопа?

Принципно, с или без батерия, един лаптоп, включен в електрическата мрежа използва именно нея (ел. мрежата) като източник на захранване. Тук обаче възниква друг важен въпрос: премахването на батерията и съхраняването ѝ извън устройството ще удължи ли нейния живот? Вероятно всеки от вас, който използва лаптопа си като настолна система си е задавал този въпрос!

Всъщност, отговора на този въпрос е ДА! Ако батерията не ви е нужна вкъщи, премахването ѝ от лаптопа неминуемо ще удължи нейния живот. Разбира се, има и някои други важни моменти по отношение на използването и съхранението ѝ.

Повечето батерии, използвани в преносимите компютри са литиево-йонни (Li-Ion). Срещат се и литиево-полимерни (Li-Po) батерии, които са базирани на сходна технология, но тяхното използване е по-ограничено.

Независимо от типа си, никоя батерия не е вечна. В общи линии животът на подобен тип батерии силно зависи от броя цикли на заряд-разряд. С други думи, колкото повече подобни цикли бъдат изпълнени във времето, толкова повече капацитетът на литиево-йонната батерия намалява. Това означава, че с времето тя ще започне да издържа по-малко време без зареждане и по-често ще се налага да включвате преносимия компютър в електрическата мрежа. В един момент ще се наложи батерията да бъде заменена с нова. Разбира се, това ще се случи след като тя е преминала през хиляди цикли на заряд-разряд, което е нещо нормално след няколко години ежедневна употреба на устройството.

Как работи литиево-йонната батерия?

Преди да прецените дали изваждането на батерията е най-добрия вариант за нея, нека видим как всъщност работи тя. Макар че по този въпрос вече сме говорили в друг материал на PCGuide.bg, ще споменем няколко думи за това.

Литиево-йонната батерия, както всяка друга батерия има два електрода – катод (+) и анод (-). Когато към батерията е свързан консуматор, в нея се осъществява движение на йони, които преминават от анода (отрицателния електрод) към катода (положителния електрод) през електролит (обикновено литиева сол в органичен разтворител). По този начин се генерира електричество, а батерията от своя страна постепенно се разрежда.

Процесът на зареждане на литиево-йонната батерия е свързан с обратното движение на йони – от катода към анода.

Какво може да амортизира по-бързо литиево-йонната батерия?

Под „амортизиране“ имаме предвид постепенното намаляване на капацитета на една батерия с времето, вследствие на нейната употреба или не-употреба. Тук обаче има фактори, които биха довели до по-бързото амортизиране на литиево-йонната батерия и ще разгледаме именно тях:

1. Високата температура.

Литиево-йонните батерии като цяло не обичат топлината. Високата температура води до това, че батерията губи по-бързо от своя капацитет. Литиево-йонни батерии, които редовно са изложени на високи температури имат по-кратък живот.

2. Ниската температура.

Ниските температури също имат разрушителен ефект върху литиево-йонните батерии. Съхраняването им/използването им при отрицателни температури не е никак препоръчително.

3. Презареждане или поддържане в напълно заредено състояние задълго.

Теоретично, прекомерното зареждане на една литиево-йонна батерия би я разрушило. Тук обаче следва дебело да подертая, че устройствата, използващи такъв тип батерии имат защита от прекомерно зареждане. При изправни устройства, след като батерията достигне определен заряд (който ние виждаме като 100%), процеса на зареждане се преустановява.

Поддържането на една литиево-йонна батерия в напълно заредено състояние за дълъг период от време малко или много влияе негативно върху нейния живот. Това означава, че поддържането на батерията на вашия лаптоп винаги заредена на 100% не е най-добрата среда за самата нея.

4. Съхраняване в разредено състояние.

Това е другата крайност, при която батерията е извън устройството и се съхранява за дълго време в почти или напълно разредено състояние. Литиево-йонните батерии имат известен резерв. Това означава, че ако вашия лаптоп показва, че батерията е изтощена (или на някакви минимални проценти), бъдете сигурни, че реално зарядът ѝ е повече от това, което виждате. Идеята е, да не се допуска прекомерно разреждане (дълбоко разреждане), което би повредило батерията.

От друга страна литиево-йонните батерии имат известен саморазряд, който зависи от температурата и наличния заряд. Макар той да е в много ниска степен, ако една батерия се съхрянява дълго време разредена, след няколко месеца може да се окаже, че тя е достигнала фаза на т.нар. „дълбоко разреждане“. Това от своя страна неминуемо би съкратило нейния живот.

Защо премахването на батерията от лаптопа би удължило нейния живот?

Умишлено поставихме горната точка преди тази, за да добиете представа кое е вредно за литиево-йонната батерия и кое не. Така ще можете да си изградите по-ясна теза, защо би било добре да премахнете батерията от лаптопа, ако тя не ви е наистина нужна.

Препоръката да премахнете батерията от лаптопа, ако наистина не я ползвате е единствено с оглед удължаване на нейния живот. В защита на тази теза ще изложим следните доводи:

1. Батерията няма да е подложена на ненужни цикли на заряд-разряд. Както вече научихте, с увеличаването на броя на циклите на заряд-разряд, капацитетът на батерията постепенно намалява.

2. Батерията няма да е изложена да топлина от устройството. Когато лаптопът работи, неговите компоненти отделят топлина. Това важи особено, ако той редовно се използва да ресурсоемки приложения, каквито са например компютърните игри. От друга страна бързото разреждане или зареждане на батерията е свързано също с отделяне на топлина. Топлината е враг на литиво-йонната батерия, особено когато нейния заряд е на максимум!

3. Батерията няма да е постоянно заредена на 100%. От горната точка разбрахте, че поддържането на една литиво-йонна батерия, заредена на 100% не е „панацея“ за нейната дълговечност, а точно обратното. Това важи за случаите, когато използвате вашия преносим компютър перманентно включен в електрическата мрежа без да сте премахнали батерията му.

Съхранение на батерията извън устройството

Премахването на батерията от лаптопа, когато тя не ви е нужна неминуемо би удължило нейния експлоатационен срок. Разбира се, това ще е възможно, стига тя да бъде съхранявана правилно през цялото това време. Спазвайте следните прости препоръки:

1. Съхранявайте батерията заредена, но не напълно. Оптимално би било тя да бъде със заряд, равен на 40-60% от капацитета ѝ. Това осигурява достатъчен заряд за дълго време, без да вреди на химическия компонент в литиевата клетка.

2. Съхранявайте батерията на място, далеч от източници на топлина или преки слънчеви лъчи.

3. Не забравяйте за съществуването на вашата батерия, дори когато е прибрана!

Препоръката ни е да включвате батерията периодично (примерно през два-три месеца) към вашия преносим компютър. Това от една страна би позволило да проверите какъв е нейния заряд и дали той е намалял. От друга, можете да изпълните един-два цикъла на разряд-заряд преди отново да приберете батерията в чекмеджето.

В заключение: Няколко ползи от използването на лаптоп с батерия вкъщи

Премахването на батерията от лаптоп, който се използва само вкъщи има смисъл единствено и само с оглед удължаване на нейния експлоатационен период. Разбира се, оставянето на батерията в устройство, което се използва основно „на зарядно“ има и преимущества, а именно:

1. Батерията би осигурила захранване, дори когато токът спре. Представете си, че докато правите нещо важно на вашия преносим компютър, токът ненандейно спре или по невнимание сте дръпнали щепсела от контакта. Ако сте премахнали батерията, лаптопът ви ще угасне и ще загубите всички промени, които до момента не сте съхранили. При налична в него батерия това няма как да се случи! Всъщност, едно от предимствата на преносимите компютри е, че при тях практически не ви е необходим UPS.

2. Можете да разнасяте преносимия си компютър нявсякъде във вашето жилище, без да трябва да се съобразявате с раположението на контактите или да носите и захранващия AC адаптор (зарядно) с него.

3. При силна гръмотевична буря лаптопът, който използва само и единствено батерия като източник на захранване е практически недосегаем за токовите удари! При налична заредена батерия можете спокойно да издърпате щепсела и да се радвате на няколко часа безопасна работа.

За завършек на този материал ще напомним, че батерията е просто консуматив! За съжаление, за повечето от нас батерията на преносимия компютър е сравнително скъп консуматив. Ето защо е важно да знаем как да съхраним нейния живот за по-дълго време. Капацитетът на батерията с времето намалява, което е неизбежно, но в каква степен това ще става силно зависи от условията и начина на експлоатацията ѝ.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

3 thoughts on “Трябва ли да премахна батерията от лаптопа, за да удължа живота ѝ?”

 1. аз на моя лаптоп никога не съм махал батерията 😐
  Мога ли да проверя колко живот и остава тогава??

 2. Привет,
  ако лаптопът не се използва дълго време, примерно година, как е най-добре да съхранявам батерията?

  1. Здравейте!
   За такъв дълъг период от време можете просто да премахнете батерията и да я съхраните извън лаптопа на място далеч от преки слънчеви лъчи и влага. В никакъв случай не я съхранявайте на минимум заряд, защото макар и много малък, литиево-йонните батерии имат все пак някакъв саморазряд във времето. Заредете я на 70-80% примерно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *