Windows x64 vs x86

Каква е разликата между 32 и 64-битовите версии на Windows

Когато избирате операционна система Microsoft Windows за вашия компютър, вероятно ви е правило впечатление, че наличните версии са означени като „64-bit“ или „32-bit“. В тази връзка веднага изникват логичните въпроси като „Каква версия на Microsoft Windows да изберем – 32-битова или 64-битова? Каква е разликата между тях и как да разберем коя е по-подходяща?“. Преди да ви отговорим, ще насочим вниманието ви към нещо, което е съотносимо пряко към горните въпроси, а именно:

Кое определя дали една система е базирана на 32-битова или 64-битова архитектура?

Централният процесор е мозъкът на всеки компютър. Именно той е този толкова важен хардуерен компонент, който определя дали вашата компютърна система е 64-битова или 32-битова.

Процесор

Когато купувате нов процесор, вероятно ще срещнете означението „x64“. Това означава, че този процесор използва 64-битова архитектура. Всъщност, върху опаковката на процесора е твърде възможно никъде да няма подобно означение, защото от един съвременен процесор се очаква да използва не друга, а 64-битова технология.

Има обаче по-стари модели процесори, които използват 32-битова архитектура, която често се означава с дефиницията „x86“. Това означение води началото си от микропроцесорите на Intel.

Каква е разликата между тези два типа архитектура на микропроцесорите?

Най-съществената разлика се изразява в това, че 64-битовата архитектура предполага много по-голям капацитет за обработка на данни наведнъж. Това означава, че 64-битовите процесори могат да извършват повече калкулации за единица време, спрямо 32-битовите. Това неминуемо влияе върху времето, необходимо за извършване на определена задача. Най-разпространените процесори с 64-битова архитектура могат да имат две, четири или осем ядра. Това спомага за по-висока ефективност при изпълнение на много задачи едновременно (мултитаскинг).

Другото съществено различие между 32 и 64-битовите процесори е максималният капацитет на оперативната памет (RAM), която са способни да адресират. Процесори, използващи 32-битова технология поддържат до 4GB RAM (232 байта). От своя страна 64-битовите процесори могат да управляват теоретичен максимум от 18EB (264 байта), което е един наистина внушителен обем памет.

Следващият логичен въпрос е: има ли връзка между технологията на процесора и операционната система, която би поддържал?! Отговорът е да, има!

Върху 64-битова платформа можете да използвате както 64-битова версия на операционна система Windows, така и 32-битова. Разбира се, използването на 64-битова ОС на такъв процесор има своите предимства. Най-общо казано, ще можете да се възползвате по-пълноценно от възможностите на тази архитектура.

Старите централни процесори, използващи 32-битова архитектура, поддържат единствено 32-битови версии на Windows.

Ако трябва да си говорим за предимства и недостатъци на тези два типа архитектура, при всички положения предимствата ще са в полза на 64-битовите процесори. Ето защо всички съвременни процесори, налични в търговската мрежа в момента използват именно такава технология.

И така, 32-битова или 64-битова операционна система Windows?

Нека се върнем на генералния въпрос – каква операционна система да изберем? За да отговорим на него ще разясним основните характеристики, преимущества и недостатъци на 64-битовите и 32-битовите версии на Microsoft Windows.

Windows (x86)

32-битовите версии на Windows, често се означават като x86. С други думи казано, видите ли това означение върху даден релийз на Windows или който и да е друг софтуер, знайте, че е 32-битова версия.

В средата на 2019 година за 32-битовите версии на Windows (x86) можем да изтъкнем повече недостатъци, отколкото преимущества. Все пак да не забравяме, че все още се лансират 32-битови версии. Дори най-актуалната операционна система на Майкрософт – Windows 10 се предлага както в x64-версия, така и в x86-версия.

Първият, наистина сериозен недостатък на 32-битовите версии на Windows е ограничението по отношение на обема RAM памет, което могат да използват. Тези версии на операционната система могат да управляват до 4096MB RAM или това са точно 4GB оперативна памет. Това означава, че ако вашата компютърна конфигурация разполага с инсталирани 8GB RAM, 32-битовата версия на операционната система ще е способна да използва само половината от тях.

Вторият недостатък е, че 32-битовият Windows не е в състояние да изпълнява 64-битови програми. Ако се опитате да стартирате такова приложение на вашата x86-базирана операционна система най-вероятно ще видите съобщение, че е налице несъвместимост между тях. Някои софтуерни приложения вече са налични в 64-битови версии и бъдете сигурни, че няма да „сработят“ на 32-битова операционна система.

Друг недостатък е, че ако използвате 32-битова версия на Windows 7 или Windows 8 (8.1), възможностите ви за надстройка (ъпгрейд) до Windows 10 ще се ограничат до 32-битовата му версия. Преминаването към 64-битова ще е възможно само чрез изпълнение на т.нар. „чиста“ инсталация, при която се премахва старата операционна система и се инсталира новата (x64) на чист от данни дисков дял.

Все пак, 32-битовите версии на Windows имат и някои преимущества. Първото е, че при тях можете да изпълнявате някои стари 16-битови програми. Тези версии на Windows са обратно съвместими с 16-битовите програми. Все още може да се намери определен специализиран софтуер, който няма да тръгне на x64-операционна система. Така че в определени случаи използването на 32-битова версия на Windows може да се окаже необходимост.

Друго предимство е, че минималните или препоръчителни системни изисквания за 32-битова версия на Windows са една идея по-ниски, спрямо тези за 64-битовата версия. За сведение: съгласно официалния сайт на Майкрософт системните изисквания за Windows 10 (x86) са в порядъка на 1GB RAM и 16GB свободно дисково пространство. За Windows 10 (x64) те са: 2GB RAM и 32GB свободно дисково пространство, което е двойно. Все пак това е абсолютния минимум и за една съвременна компютърна конфигурация това не може да е коректив при избора на версия на Windows.

Windows (x64)

Ползите от използване на 64-битова операционна система са най-очевидни, когато разполагате с голямо количество памет с произволен достъп (RAM памет). Както вече научихте, 32-битовите версии могат да използват не повече от 4GB (4096MB) RAM, като тук се включва всичката налична оперативна памет в системата. Това означава, че ако вашата компютърна система има 4GB или повече RAM, то използването на 64-битова версия на Windows е задължително. При 64-битовите версии практически не съществува ограничение за размера на RAM паметта. Теоретично, разбира се такова има, но едва ли някой би инвестирал в компютър с такъв голям капацитет на оперативната памет.

Базираната на 64-битова технология операционна система реагира по-добре, когато извършвате много задачи едновременно – използвате няколко програми по едно и също време и превключвате между тях често. Ето защо тези операционни системи са отлична среда, когато трябва да извършвате определени „тежки“ за системата задачи.

Следващото предимство на 64-битовите версии на Windows е възможността да използвате 64-битови приложения. Подобно на операционните системи вече много софтуерни продукти се предлагат както в 32- така и в 64-битови версии. 64-битовата операционна система е обратно съвместима с 32-битовите програми. Това означава, че на такава версия на Windows ще сте в състояние да използвате както 64-битови, така и 32-битови версии на софтуер.

Windows (x64) като цяло е по-сигурна платформа. Повечето подобрения са на ниско ниво, но следва да се има предвид, че тези версии имат допълнителна защита от модифициране на ядрото на операционната система. Цифровият подпис за всички драйвери е задължителен, за да се предотврати инсталирането на модифицирани драйвери, които могат да се използват за инжектиране на зловреден софтуер в устройството.

Нека обобщим всичко изписано дотук в следната таблица:

Предимства Windows (32-бита) Windows (64-бита)
Използване на повече от 4GB RAM Не Да
Подходящ за задачи с ниска до умерена тежест Да Да
Подходящ за задачи с висока тежест и мултитаскинг Не Да
Подходящ за графичен и видео рендъринг Не Да
Съвместим със стари компютри и драйвери Да Не
Съвместим с 16-битов софтуер Да Не
Съвместим с 32-битов софтуер Да Да
Съвместим с 64-битов софтуер Не Да

Как да разбера с какъв процесор и колко битов Windows е моят компютър?

Най-лесния начин за това, е като върху иконата на This PC (Computer, My Computer, в зависимост от операционната система) извикате с десен бутон на мишката контекстното меню, от което изберете Properties (Свойства). Ще видите прозорец със свойствата на вашата система, където не само е посочена пълната версия на вашия Windows, но и технологията на централния процесор:

System Properties

Освен това, 64-битовите версии на Windows използват две директории Program Files на системния дисков дял, за съхранение на инсталираните програми/приложения. В първата, която се нарича просто „Program Files“ се инсталират по подразбиране всички приложения, предназначени да работят на 64-битова платформа. Във втората директория, наречена „Program Files (x86)“ се инсталират програми, предназначени за 32-битови (x86) системи. Така че, ако на C: са налични тези две директории, това означава, че използвате 64-битова версия на операционна система Windows.

Дотук описахме основните специфики на 32-битовите и 64-битовите операционни сисеми, при това без да се впускаме в сложни и на повечето от вас ненужни подробности и термини. При всички положения, ако разполагате с процесор, базиран на 64-битова архитектура и 4+ ГигаБайта RAM, то изборът ви трябва да бъде x64-базирана операционна система. Ако хардуерът ви ограничава по някакъв начин да използвате такава, бихме ви посъветвали да помислите по-скоро за ъпгрейд на устройството или смяна на цялата компютърна конфигурация с нова.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *