Dark mode в Chrome

Как да стартираме Google Chrome в тъмен режим под Windows 10

Малко от вас сигурно знаят, че най-популярният интернет браузър Google Chrome разполага с възможност за използването му в т.нар. „тъмен режим“ или на английски „Dark mode“. Това е режим, който визуализира интерфейса на браузъра в затъмнени цветове. По този начин се намалява контрастът между него и съдържанието в прозореца, особено ако заредените уеб страници са също в преобладаващи тъмни цветове. В много случаи това улеснява четенето на текст, най-вече ако в помещението, където се намирате, е тъмно.

Поддържа ли моята версия на Chrome тази възможност?

Това всъщност е първото нещо, което трябва да проверите. Важно е да уточним, че Dark Mode е наличен в Google Chrome от версия 74 или по-висока. Причината е, че тази възможност бе въведена след като от Microsoft добавиха в Windows 10 опция за тъмен изглед на приложенията.

Проверката на текущата инсталирана версия на Google Chrome е повече от лесна:

1. Отворете Google Chrome. От горния десен ъгъл извикайте менюто за персонализиране на браузъра и изберете подменю Help > About Google Chrome, както е показано на снимката:

About Google Chrome

2. Обърнете внимание на версията на вашия Chrome браузър. Тя трябва да е версия 74 или по-висока.

Version

В нашия случай тя е версия 75, което означава, че не бихме имали проблем да използваме Chrome в тъмен режим.

Ако сте с по-стара версия, е нужно просто да инсталирате последната налична версия на популярния уеб браузър. Можете да свалите такава от тук (официален източник).

Стартиране на Google Chrome в тъмен режим (Dark mode) при Windows 10

Windows 10 позволява да зададете тъмен режим за приложенията по подразбиране. Това е възможно от Start > Settings > Personalization > Colors > Choose your default app mode > Dark. При така направени настройки, Google Chrome, както и редица други приложения ще се стартират в затъмнен режим по подразбиране. Дори Windows Explorer ще е в тъмен цвят, което не на всеки би се харесало. В нашия случай обаче не точно това целим!

Ако желаете Chrome да бъде единственото приложение, което да се стартира в тъмен режим има един лесен начин за това. Става дума за „принудително“ стартиране в тъмен режим, което е възможно без да е необходима промяна в настройките за цветовете на Windows 10. За тази цел ще трябва да създадете допълнителна икона (пряк път), от която да стартирате браузъра.

За да стартирате Google Chrome в тъмен режим от отделна икона, следва да изпълните следните няколко стъпки:

1. Направете копие на иконката пряк път на Google Chrome. Просто използвайте опциите Copy/Paste, за да направите неин дубликат на работния плот.

Copy Google Chrome

Ако на десктопа ви липсва пряк път до Chrome, влезте в меню Start и оттам с „влачене“ издърпайте такъв, който да използвате.

2. Преименувайте направения дубликат на прекия път, за да се различава от оригиналната икона. Може да добавите в наименованието „Dark“, „Dark Mode“ или каквото пожелаете.

3. Върху тази икона извикайте с десен бутон на мишката контекстното меню, от което изберете Properties (Свойства).

Google Chrome Properties

4. Обърнете внимание на полето Target от свойствата на прекия път. Без да изтривате наличния път, добавете интервал, а след него следната команда:

--force-dark-mode

Target

Отново обръщам внимание, че преди командата трябва да има интервал, а самата тя започва с двойно тире! В общи линии, при 64-битовите версии на Windows 10 целият път би изглеждал по следния начин:

"C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe" --force-dark-mode

5. Накрая потвърдете промените с Apply, а след това с OK.

6. Задължително затворете всички отворени прозорци на Google Chrome, ако случайно имате такива. Причината е, че няма как този браузър да работи в стандартен и в тъмен режим едновременно! След това стартирайте Chrome от модифицирания пряк път, който сте създали. Би трябвало прозорецът да изглежда като този на заглавното изображение.

Изпълнявайки горните стъпки, сега би следвало да имате две икони за достъп до Google Chrome на вашия десктоп. Първата (оригиналната) ви дава достъп до браузъра в стандартен режим – класически интерфейс в светли цветове. Втората, тази която модифицирахте ви дава достъп до Chrome в тъмен режим (Dark Mode).

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

2 thoughts on “Как да стартираме Google Chrome в тъмен режим под Windows 10”

  1. Интересно, но може ли това да се направи и при Мозила файърфокс?

  2. При мен се получи 😉 Много по -удобно за четене е на тъмен фон в хрома

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *