Батерия

Как да съхраним живота на батерията по-дълго

Литиево-йонната батерия (с популярно съкращение Li-Ion) е вид акумулаторна батерия, широко използвана в различни устройства – лаптопи, смартфони, GSM-и, плеъри, дори и в автомобили. Принципът на работа на тези батерии се изразява в движение на електрони от единия полюс към другия. И по-точно: при зареждане йоните се придвижват в посока от анода (-) към катода (+), а при разреждане – от катода (+) към анода (-). Основните им предимства са ниският саморазряд, високо съотношение енергия-маса и на практика липсата на ефекта на „паметта“.

Как влияе използването на батерията върху нейния капацитет?

Ефективността на батерията се измерва с нейния капацитет, който е водещ показател при определяне на продължителността на живот. Един от основните фактори, влияещи върху изменението в капацитета на литиево-йонната батерия през нейния живот е броят цикли за разреждане и зареждане. Теоретично, през колкото повече цикли на разряд-заряд е преминала за определен отрязък от време, толкова повече се очаква да е намалял капацитета ѝ. Вътрешното съпротивление и саморазрядът също играят роля, но тяхното значение в съвременните Li-ion батерии е сведено до минимум.

На практика обаче, не само броя цикли, през които е преминала една батерия са определящи за текущото ѝ състояние. Ето защо ще се опитаме да дадем някои препоръки за това, как да се отнасяме с батерията си, за да ни служи по-дълго и ефективно.

Батерията на преносимия компютър е сравнително скъп консуматив, ето защо е важно да знаем как да съхраним неговия живот за по-дълго време. Капацитетът на батерията с времето намалява, което е нещо неизбежно, но в каква степен ще намалява силно зависи от условията и начина на експлоатацията ѝ.

Използвайки лаптопа си предимно навън, където рядко имаме достъп до електрическата мрежа, неговата батерия е подложена на множество цикли на разряд и заряд, пълни и непълни, през целия ѝ живот. Под цикъл имаме предвид процеса на пълното разреждане на заредена батерия и пълното ѝ зареждане – това е пълен цикъл на разряд-заряд. Когато обаче използваме преносимия си компютър предимно вкъщи или в офиса, тогава имаме постоянен достъп до елетрозахранването. На практика батерия не ни е нужна през повечето време, защото винаги можем да използваме контакта.

От горното можем веднага да направим извода, че ако не използваме батерията, тя ще ни служи по-дълго. В това има резон, но ако не ни е необходима батерията, вероятно се питате какъв е смисъла да я пазим толкова?! Наистина смисъла не е голям, но все пак ако имате възможност да използвате преносимия си компютър без батерия, обърнете внимание на това което ще кажем по-надолу.

Повечето потребители сигурно поне веднъж са се запитвали

вредно ли е лаптопът да е постоянно включен в контакта при поставена батерия?

Ако изхождаме от вероятността за презареждане на батерията, принципно няма как! Батерията няма как да бъде презаредена при изправно зарядно (адаптер). Независимо дали говорим за лаптоп или смартфон, технологично те са направени така, че след като зарядът достигне необходимия капацитет, процесът на зареждане да бъде преустановен, а захранването се използва изцяло за работата на устройството. Проблемът обаче е друг.

Основният враг на литиево-йонната батерия е топлината. Високата температура съчетана с напълно заредена Li-Ion батерия е може би най-лошия вариант. Този сценарий ще е актуален, особено в горния случай, когато батерията е поставена на лаптопа, а той е включен в мрежата (на зарядно) постоянно при неговата употреба. Така батерията винаги ще е заредена на 100%. Хардуерът отделя достатъчно топлина, особено когато го натоварваме повече (типично за видео игрите). Тази топлина въздейства върху батерията негативно в дългосрочен аспект.

Друг потенциален проблем за литиево-йонните батерии е „ударното“ разреждане. Това се случва винаги когато системата е силно натоварена. Натоварването върху хардуера (особено процесора) e свързано с висока консумация на електроенергия. Освен че се отделя повече топлина, батерията се изчерпва много бързо в следствие на тази консумация в сравнение с обичайното време за работа. С времето нейния капацитет намалява и тя ще се изчерпва още по-бързо. Ето защо, ако използвате вашия лаптоп предимно за игри или друг вид приложения, изискващи голям хардуерен ресурс , просто свалете батерията и използвайте електрическата мрежа!

„Ударното“ зареждане с афтърмаркет зарядни, които обещават батерията да бъде заредена за по-малко от час е също вредно за нея. Ето защо винаги използвайте оригиналното си зарядно, с което сте купили лаптопа, таблета или смартфона!

Макар че литиево-йонните батерии нямат „памет“, както беше при старите никел-метал-хидридни, пълното разреждане на батерията не е полезно за нея, когато то се е превърнало в системна практика. Ето защо се старайте да не допускате батерията да бъде изцедена докрай. Тук ще споменем, че все пак батерията има известен запас. Това, че Windows показва, че остават 5% от батерията далеч не означава, че тя е на 5% от реалния си капацитет.

В заключение

Ако използвате лаптопа си основно вкъщи или в офиса, съответно имате възможност да използвате ел. мрежата като източник на електричество, свалете батерията и я съхранете на сухо и сравнително хладно място, далеч от слънчеви лъчи. Това разбира се е възможно само при преносими компютри, чиято батерия може да бъде свалена без разглобяване на устройството. Такива са предимно по-старите лаптопи. При новите преносими компютри литиево-йонната батерия се намира вътре в самото устройство и не препоръчваме да разглобявате корпуса му!

Не съхранявайте батерията разредена! Съхраняването на батерия, която е напълно заредена също не е най-оптималния вариант. Добър вариант е тя да бъде заредена до около 40-50% от капацитета ѝ. Саморазрядът на съвременните батерии е наистина нисък. Пък и след като сте закупили преносим компютър със сигурност по някога ще ви се налага да използвате и батерията, така че на практика няма вариант тя да се саморазреди до критичния минимум.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *