Почистване на компютъра

Профилактика на PC или как сами да почистим правилно компютъра си

С времето във всяка настолна компютърна конфигурация се натрупва прах, влакна и друга мръсотия. Освен че мръсният компютър изглежда ужасно на фона на RGB LED осветление, след определен период събралият се прах би довел и до прегряване на хардуера. Последното от своя страна може да е причина за влошена производителност и дори да съкрати живота на някои компоненти.

Причините настолните системи да са толкова уязвими към прах са няколко:

  • На първо място, всеки един десктоп компютър разполага в кутията си с минимум два вентилатора – този на процесора и един в захранващия блок. Повечето от съвременните компютърни кутии имат и по няколко допълнителни вентилатора, осигуряващи циркулация на въздушния поток вътре в самата кутия. Ако включим и вентилаторите на видео картата, това прави средно по 5 до 10 вентилатора, събрани в една компютърна кутия.
  • Следващият фактор за натрупване на пепел е статичното електричество. То е предпоставка всички фини прашинки да полепват по различните хардуерни компоненти – дънна платка, видео карта и особено в захранващия блок. С времето се образува тънък филм от прах върху всички платки. Ако в помещението се пуши, тогава нещата придобиват още по-неприятен вид.
  • На трето място – кутиите на настолните конфигурации обикновено стоят на места, където има повече прах или места, трудни за почистване – ниско до земята, в специална ниша на бюрото или в най-лошия случай директно на земята. През вентилационните отвори те поемат всичката тази мръсотия и след определено време имат нужда от почистване.

Профилактика на настолен компютър

След всичко изписано дотук става ясно, че рано или късно всяка настолна конфигурация се нуждае от почистване. Тази процедура трябва да се прави поне веднъж годишно. Това би осигурило по-оптимални температури на хардуера и по-приятен вид на конфигурацията, особено ако кутията ви е с прозрачен капак.

В този материал ще ви демонстрираме как да направите сами „профилактика“ на вашия настолен компютър, включваща почистване от пепел и подмяна на термо пастата. За целта съм избрал една съвсем обикновена настолна офис конфигурация.

Какво ви е необходимо

Преди да „запретнете ръкави“ се убедете, че разполагате с подходящи отвертки. Ще са ви необходими флакон с компресиран газ (за почистване на клавиатури, PC), четка с мек косъм, пинцета и суха кърпа от микрофибър. Ако ще сменяте и пастата на процесора, трябва да разполагате с подходяща термопаста, спирт (етилов или спирт за горене) и парче салфетка за почистване.

Необходими инструменти

Почистване на компютъра в няколко стъпки

1. Изключете компютъра от захранването. Извадете всички свързани към него кабели за периферията (монитор, клавиатура, мишка, принтер и т.н.).

Забележка: Добра практика е да натиснете няколко пъти бутона за включване (при вече изключен от ел. захранването компютър). Това би разредило част от остатъчния заряд в кондензаторите на захранването и дънната платка.

2. Отворете кутията на компютъра.

Принципно, при обичайно почистване на хардуера е необходимо да се отвори единствено страничния ляв капак на кутията и да се премахнат филтрите за входящия въздух, ако има такива. В моя случай освен почистване на хардуера от прах, прецених за нужно да пренаредя и някои кабели. Ето защо премахнах както левия, така и десния капак и предния панел на кутията. Предварително изключих всичко, което би ми пречило – SATA кабели, кабели на захранването, кабелите за предния панел и т.н.

Внимание: Ако вашата конфигурация е все още в гаранция, убедете се, че няма гаранционни лепенки, които да бъдат нарушени при отваряне на кутията!

3. Препоръчително е първо да се започне с почистване на захранването, тъй като там се събира най-много прах.

Използвайте флакона със сгъстен газ за да отстраните праха от компонентите на хардуера. Флаконът се държи винаги максимално изправен, така че да пръска газ, а не течност! За трудно достъпни места се използва гъвкавата сламка, която може да се извива под различни ъгли.

Внимание: Флаконите за почистване на техника съдържат силно запалим газ. При накланяне или обръщане флакона изпръсква втечнен газ, който освен повреди по електронните елементи може да причини и локално измръзване на кожата!

Почистване на захранването

Ето каква практика използвам за почистване на захранването: с флакона продухвам прахa от долната част на захранващия блок (там където е перката). В същото време използвам прахосмукачка, която засмуква от задната част на блока праха, който излиза при продухване.

При конфигурации със захранване, разположено в долната част на кутията, същата може да се постави да легне странично и така процедурата се изпълнява значително по-лесно. Не забравяйте преди това да премахнете и изчистите филтъра за входящия въздух!

4. Следващата стъпка е да почистите дънната платка, видео картата, вентилаторите и радиаторите от прах.

За тази цел отново се използва флакона с газ, като се продуха внимателно всеки елемент. Особено внимание обърнете на радиатора на процесора. Ако там са се събрали цели кълба от мръсотия, използвайте пинцета, за да ги подхванете и отстраните внимателно. След това продухайте с флакона с компресиран газ останалия прах.

Почистване на компонентите

При почистване на компонентите използването на прахосмукачка е също допустимо, но на дистанция от електрониката. Идеята е прахосмукачката да поеме „вдигналата“ се при продухването пепел.

Ако с компресирания газ не се получава достатъчно добре, може да използвате и чиста четка (за боядисване) с мек косъм. С четката винаги се почиства по-добре, но много трябва да внимавате, за да не повредите някои от електронните елементи по платките.

Не на последно място – ако вашата десктоп PC кутия има въздушни филтри, не пропускайте да почистите и тях! При повечето настолни кутии филтрите се свалят много лесно и почистването им може да се прави по-често.

5. Почистете праха от вътрешната част на корпуса на кутията.

Почистването на достъпните места от вътрешната част на кутията е стъпка, която не бива да се пренебрегва. Причината – ако там оставите прахта, въздушният поток ще я „вдигне“ и ще я разнесе обратно по електрониката.

Почистване на кутията

Обичайно по долната част на кутията с времето се натрупват цели кълба от прах, ето защо препоръката ми е да използвате суха кърпа от микрофибър. След това отново може да продухате със компресирания газ. За почистване на страничния капак използвайте също кърпа, а ако той е стъклен – друга чиста кърпа и малко препарат за прозорци или за спрей за екрани.

Смяна на термо пастата

Смяната на старата термо паста с нова е част от обичайната сервизна профилактика. Ако почистването е редно да се прави поне веднъж или два пъти годишно, то замяна на термо пастата се препоръчва веднъж на няколко години. С други думи, ако използвате още стария си компютър и през последните 4-5 години не е сменяна пастата, няма да бъде зле да го направите.

Защо термо пастата трябва се сменя периодично?

Причината е, че старата термо паста с времето изсъхва, губи качествата си, а с това се влошава и охлаждането на процесора. При обичайна работа системата става по-бавна, а при натоварване централния процесор може да започне да прегрява. Най-масовите евтини термични пасти обикновено имат по-малък ресурс за експлоатация спрямо тези от висок клас.

Виж Най-добрите термо пасти, които може да закупите през 2020 г.

Ще разгледаме накратко процедурата по замяна на термо пастата при настолни компютри.

1. Премахнете охладителя на процесора.

При всеки тип охлаждане отделянето на радиатора от дънната платка процесора става по различен начин. Така например, при стоковите охлаждания на Intel (както е в моя случай) е необходимо да завъртите четирите крачета на 90 градуса (по посока на стрелката), след което да ги издърпате нагоре.

Стоковите охлаждания на AMD пък се държат на четири винта с пружинки, които се развиват и охладителя се отстранява.

Тъй като радиаторът най-вероятно ще е залепнал за процесора, необходимо е първоначално да се използват съвсем леки въртеливи движения.

2. Внимателно почистете старата термо паста.

Следващата задача е много внимателно да се почисти старата термо паста – както от капачката на процесора, така и пастата от самия радиатор. Ако тя е все още мека, използвайте суха салфетка, за да я отстраните. При втвърдила се паста се използва салфетка, напоена с малко спирт (етилов алкохол). Преди нанасяне на новата паста двете контактни повърхности трябва да са добре почистени, а наличие на отпечатъци от пръсти по тях е недопустимо!

Внимание: По правило при почистване процесорът не бива да се премахва от гнездото (сокета)! Това ви гарантира, че при премахване на старата паста, части от нея няма да замърсят пиновете (контактните крачета) както на дънната платка, така и на самия процесор.

3. Нанесете малко количество от новата термо паста върху добре почистената повърхност на процесора или охладителя.

Методите за нанасяне на термо пастата са различни. Някои потребители предпочитат да поставят точка в средата на процесора, други – пет по-малки точки, трети слагат линии. Аз например нанасям три успоредни линийки паста върху капачката на процесора. След това с помощта на гъвкава пластмасова карта, подобно на шпатула размазвам пастата равномерно на тънък слой. Смятам, че това е най-сигурния вариант!

Нанасяне на термопаста

Виж Какво е термопаста, защо се използва и как да я нанесем правилно

Независимо каква техника използвате, важно е да поставите правилното количество. Прекалено много паста би изцапала всичко около процесора, а прекалено малкото количество няма да осигури необходимия топлообмен между радиатора и процесора.

4. Монтирайте обратно охладителя.

При монтиране на охлаждането на процесора е много важно то да „легне“ на мястото си равномерно от всички страни. Това би осигурило равномерен натиск на радиатора върху процесора и така пастата ще се „разлее“ по-равномерно. Обикновено се прилага техниката четирите крачета или винтове, държащи радиатора за дънната плата да се затягат поетапно и на кръст (срещуположно).

Не на последно място – не забравяйте да включите обратно захранващото кабелче на охлаждането на централния процесор към дънната платка.

5. Замяна на термо пастата на видео картата (опционално).

Смяната на термо пастата на видео картата се прави рядко, но при използване на качествена паста и повече старание резултатите са няколко градуса надолу.

При по-мощните видео карти, оборудвани с два или три вентилатора тази процедура е по-сложна. Изисква разглобяване на много елементи по самата карта. Освен термо паста може да са използвани и термо падове (термоподложки), които да се запазят или подменят при нужда. Да не говорим, че геймърите сменят по-често видео картите, отколкото реално е ресурсът на термо пастата.

Ето защо препоръката ми е, ако вашата видео карта е на не повече от 2-3 години, не се занимавайте с подмяна на пастата. Достатъчно е да почистите внимателно вентилаторите с четката, а радиатора – с компресиран въздух.

Термопаста на видео картата

При компютъра, който използвах за този материал видео картата е може би най-елементарния модел – с малък охладител на четири винта и една перка. Реших да сменя и нейната паста, което ми отне още няколко минути.

6. Сглобете обратно всичко, което сте демонтирали.

След като приключите почистването на хардуерните компоненти от прах върнете всичко, както е било по местата си. Проверете всички кабели и компоненти дали са правилно поставени по слотовете. Ако сметнете за необходимо, пренаредете някои кабели, така че да се осигури по-добра възможност за циркулация на въздуха в кутията, както и по-добър вид на конфигурацията.

Компютъра след почистванеСъс сигурност не е най-доброто нареждане на кабели, но поне е по-добре от преди и има достатъчно място.

Ако сте сменяли термо пастата, не забравяйте да проверите температурата на процесора – с помощта на подходящ софтуер или през BIOS (UEFI). Често срещана грешка при по-неопитните потребители е неправилно монтиране на охладителя или това, да не е включен кабелът на вентилатора към дънната платка.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *