Термо пасти

Най-добрите термо пасти, които може да закупите през 2020 г.

За всички компютърни ентусиасти една от основните мисии при изграждане на компютърна конфигурация е осигуряването на оптимално охлаждане на процесора. Това може да бъде постигнато с използването на качествен охладител и монтиране на допълнителни вентилатори, осигуряващи правилна циркулация на въздушния поток в кутията. Не бива да забравяме обаче, че използването на подходяща термопаста (наричана още термична паста, термопроводяща паста) е друг съществен фактор за постигане на оптимална температура на процесора.

Виж Какво е термопаста, защо се използва и как да я нанесем правилно

В днешно време повечето процесори идват от завода в комплект с охладител и нанесена върху него термична паста. Тези т.нар. „стокови охладители“ и пастата, с която идват, вършат нужната работа при използване на хардуера за обичайни дейности, но със сигурност не са оптимално решение при овърклок.

Ако сте решили да смените старата термопаста или да потърсите нещо по-ефективно за вашата нова компютърна конфигурация, разгледайте нашите предложения. Това са продукти на водещи производители, преминали редица тестове и доказали се като наистина ефективни при системи, подложени на големи натоварвания.

Thermal Grizzly Kryonaut

№1: Thermal Grizzly Kryonaut

Thermal Grizzly Kryonaut е висококачествена керамична термо паста, която дава отлични резултати при високи натоварвания. Благодарение на топлопроводимостта си от 12,5 W/mK, тя е в състояние да осигури максимален топлообмен между вашия процесор и охладител. Това я прави предпочитан избор при овърклок на процесори и видео карти.

Що се отнася до цената не бива да ви учудва, че Thermal Grizzly Kryonaut попада във високия ценови клас. В сравнение с конкурентните керамични термо пасти стойността и е два до три пъти по-висока.

Разликата в температурите между Thermal Grizzly Kryonaut и другите популярни пасти на керамична основа е минимална. Все пак запалените овърклокъри я предпочитат, защото тази разлика може да бъде от съществено значение, когато процесора е подложен на екстремни натоварвания.

Ако търсите паста с максимално високи показатели за топлопроводимост и в същото време не искате да използвате течно-метални сплави, Thermal Grizzly Kryonaut е вашето решение.

Ориентировъчна цена: 14 лв. за опаковка от 1 грам.

Gelid Solutions GC Extreme

№2: Gelid Solutions GC Extreme

Gelid Solutions GC Extreme е популярна термична паста, която осигурява добра топлопроводимост както за геймърски компютри, така и за системи с овърклок, подложени на високи натоварвания.

Gelid Solutions GC Extreme е решение от средния ценови клас за потребителите, търсещи добра термо-паста на не прекалено висока цена. Въпреки че не е толкова добра, колкото Thermal Grizzly Kryonaut, особено поради факта, че има по-ниска топлопроводимост при 8,5 W/mK , Gelid Solutions GC Extreme, тя все още успява да бъде един от топ продуктите в световен мащаб.

Gelid Solutions GC Extreme е подходяща за всякаква употреба (процесори, видеокарти, чипсети), както и за всякакви охладители, тъй като е некорозивна и не провежда електричество. Както повечето термични греси от средния и висок клас, Gelid Solutions GC Extreme се предлага с малка шпатулка за нанасяне.

Ориентировъчна цена: 9 лв. за опаковка от 1 грам.

Arctic MX-4

№3: Arctic MX-4

Когато говорим за термопасти, Arctic MX-4 е класика! Това безспорно е една от най-търсените топлпопроводящи пасти на пазара поради отличните си характеристики и сравнително ниската си цена.

Arctic MX-4 е съставена от въглеродни микрочастици, които водят до относително висока топлопроводимост от 8,5W/mK. Освен това тази паста е лесна за нанасяне и с универсално приложение – за процесори, видео карти и т.н. Не съдържа метал и не провежда електричество, което я прави напълно безопасна за електрониката.

Формулата на Arctic MX-4 бе частично подобрена през 2019 г. Сегашният вариант на MX-4 издържа до осем години без смяна, което е отлично! Това означава, че тази паста практически „надживява“ повечето компютърни конфигурации.

Ориентировъчна цена: 9 лв. за опаковка от 2 грама.

Noctua NT-H2

№4: Noctua NT-H2

Noctua NT-H2 е керамично-базирана термопроводяща смес, която е отлично решение както за обичайна употреба, така и за използване при овърклок. Освен че е оценен с коефициент на топлопроводимост от 8,5 W/mK, този продукт е лесен за нанасяне (в т.ч. и почистване) и не провежда електричество.

Noctua NT-H2 е малко по-нов вариант на една от любимите термични пасти на много компютърни маниаци – Noctua NT-H1. Високо оценяваната термична паста Noctua NT-H1 бе подобрена и в състава на NT-H2 са включени фини микро частици от метални оксиди, които осигуряват по-добра топлопроводимост и плътност при нанасяне на тънък слой.

Разликите в температурите при тестовете между Noctua NT-H1 и NT-H2 при повечето процесори са незначителни – от порядъка на под 1 градус в полза на NT-H2. Единствено при големите процесори тестовете показват разлика от порядъка на 1-2 градуса, отново в полза на Noctua NT-H2.

Това е несъществена разлика, така че който и вариант на Noctua NT да изберете, следва да имате предвид, че използвате термична паста от висок клас с отлични показатели.

Ориентировъчна цена: 20 лв. за опаковка от 3.5 грама.

Arctic Silver 5

№5: Arctic Silver 5

Arctic Silver 5 е друг изключително популярен продукт, който преди години се смяташе за иновация. Много потребители я наричат „сребърна паста“, заради състава на тази суспензия.

Arctic Silver 5 е термична паста, която съдържа в своя състав 99,9% чисто микронизирано сребро и това я отличава от най-масовите керамични топлопроводящи пасти. Съдържанието на благородния метал е причина топлопроводимостта на този продукт да е оценена на 8,7 W/mK от компанията. Този показател е една идея по-висок от карбон-базираната Arctic MX-4, която както вече споменахме е с оценка 8,5W/mK.

Според производителя Arctic Silver 5 не е електропроводима (въпреки съдържанието на сребърни частици) и е безопасна за електрониката. Според някои потребители това твърдение е малко спорно. Ето защо, все пак, ако използвате този продукт, бъдете внимателни части от сместа да не попаднат извън пределите на процесора.

Ефективността на Arctic Silver 5 се постига до няколко часа след нанасяне поради специфичния състав на сместа.

Ориентировъчна цена: 18 лв. за опаковка от 3.5 грама.

Thermal Grizzly Conductonaut

№6: Thermal Grizzly Conductonaut

Thermal Grizzly Conductonaut е течно-метална сплав с характеристики, които практически нямат аналог сред често използваните керамични/силиконови термопроводящи пасти.

Conductonaut се предлага в лесна за нанасяне 1,0-грамова спринцовка и осигурява максимален томплообмен между процесора и охладителя за най-взискателните потребители. С изключителен коефициент на топлопроводимост от 73 W/mK, Thermal Grizzly Conductonaut е една от най-добрите термични пасти, които можете да закупите през 2020 г. Този течен метал може да намали работната температура на процесора или графичния процесор с до 10° C, което дава едно широко поле за овърклок.

Важно е да се отбележи, че това е продукт за професионалисти! Нанасянето на подобен тип течно-метални сплави изисква опит, познания и голяма доза прецизност. Нанасянето на Thermal Grizzly Conductonaut изисква предварително почистване на повърхностите и внимателно разнасяне по контактната повърхност, както на процесора, така и на охладителя с приложените в опаковката тампони.

Течно-металните сплави, какъвто е този продукт провеждат електричество! Ако капки от Thermal Grizzly Conductonaut попаднат върху дънната платка, гнездото на процесора или други компоненти може да причинят електрическо окъсяване и повреда на хардуера.

Thermal Grizzly Conductonaut не бива да се използва върху алуминиеви охладители! Тази смес има свойството да се свързва химически с алуминия и поврежда повърхността му.

Ориентировъчна цена: 20 лв. за опаковка от 1 грам.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *