Надстройване на Windows 10

Надграждане на Windows 10 до последната актуална версия с Media Creation Tool

Надстройването на Windows 10 до последната официална версия може да стане както през Windows Update, така и чрез използването на инструмента Media Creation Tool. Независимо кой начин сте избрали, актуализирането преминава без загуба на вашите приложения и потребителски файлове.

Media Creation Tool е инструмент на Майкрософт, който позволява да изтеглите и надградите текущата версия на операционната система или да създадете инсталационна медия (DVD или USB флаш памет) за друг компютър.

В този материал ще ви демонстрираме как с помощта на Media Creation Tool да надградите съществуваща инсталация на Windows 10.

Как да надградим Windows 10 до последната актуална версия с Media Creation Tool

В нашия случай използвахме компютър с Windows 10, версия 1909. С помощта на Media Creation Tool и надградихме до версия 2004 (последната версия, налична към средата на 2020 г.) без да губиме информация.

1. Свалете инструмента Media Creation Tool от официалната страница на Microsoft и го стартирайте.

2. След като Media Creation Tool зареди, ще видите лицензионните условия на Майкрософт. Трябва да се съгласите с бутон Приеми (Accept), след което да изчакате малко.

лицензионни условия на Майкрософт

3. В следващата стъпка трябва да посочите какво искате да направите – да надстроите съществуваща инсталация или да създадете инсталационен носител. Изберете Надстрой компютъра сега (Upgrade this PC now) и продължете напред.

Upgrade this PC now

4. В следващата стъпка е необходимо да изчакате Media Creation Tool да изтегли актуална инсталация за Windows, да провери за налични други актуализации и да подготви следващия етап от процедурата.

Downloading

5. Отново трябва да приемете лицензионните условия на Майкрософт с бутон Приеми (Accept).

License

6. Инструментът ще изтегли наличните актуализации за надграждане.

License

След това ще бъде извършена проверка за наличие на достатъчно място на диска, както и за готовността на системата да бъде надстроена с новата версия на Windows 10.

Ready to install Windows 10

7. Следващата стъпка е много важна: при готовност Media Creation Tool инсталира свалената версия на Windows като по подразбиране запазва вашите потребителски файлове и инсталирани приложения. С други думи казано, почти нищо не губите от информацията на диска! Ако сте съгласни с това, продължете напред, пропускайки точка 8 от настоящото ръководство.

Change what to keep

8. Опционално: ако желаете, може да промените конфигурацията от предишната точка чрез линка Промени елементите за запазване (Change what to keep).

Ако предприемете тази стъпка, имате избор между три различни варианта. За първия вече казахме – запазват се всички лични файлове и приложения (препоръчва се при надграждане).

Другите две възможности са: да бъдат съхранени само личните файлове, а настройките и приложенията да бъдат премахнати или всичко да бъде изтрито.

Choose what to keep

В случай, че вече сте пристъпили към тази точка и продължите напред, Media Creation Tool ще провери отново за актуализации, свободно място и готовност на системата.

9. В следващия етап започва инсталирането (надграждане) на изтеглената актуална версия на Windows 10. Трябва да се въоръжите с достатъчно търпение, защото тази процедура трае около час-два, а при някои системи е възможно дори и малко повече.

Инсталиране на Windows 10

По време на инсталацията няма да можете да използвате компютъра си. Възможно е системата да се рестартира няколко пъти по време на инсталирането. В никакъв случай не бива да прекъсвате самоинициативно инсталацията чрез опити за рестарт или изключване на устройството!

След като надстройването на операционната система Windows 10 приключи може да проверите до коя версия е надградена.

Проверка на текущата версия на Windows 10

Проверката на текущата версия на операционната система не е никак сложна задача. Това може да бъде направено както преди, така и след надграждането по следния начин:

1. Стартирайте прозореца Изпълнение (Run) с клавишна комбинация от Start + R. В него изпълнете winver.

winver

2. Ще видите малък прозорец, в който е посочена текущата версия на Windows 10 (в нашия случай това е версия 2004).

Версия на Windows 10

Защо да използваме Media Creation Tool

Най-простият начин за надграждане на операционната система е чрез използването на Windows Update (Start > Settings > Update & Security > Windows Update). В случай, че сте актуализирали редовно вашия Windows, в един момент при проверка за нови актуализации ще видите линк за изтегляне и инсталиране на нова версия.

И тук отваряме една скоба: при много потребители Windows 10 не предлага възможност за сваляне и инсталиране на последната версия. Поне това не се случва веднага след инсталиране на последните налични актуализации през Windows Update. Ако държите да инсталирате последната версия и Windows Update не ви предложи линк за изтеглянето й, на помощ идва именно Media Creation Tool.

Както вече разбрахте този инструмент сваля дисков образ на последната версия, налична на сървърите на Microsoft. След това Media Creation Tool надстройва вашата операционна система с опция това да стане без загуба на данни и приложения.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Надграждане на Windows 10 до последната актуална версия с Media Creation Tool”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *