Windows 10 21H1

Няколко начина за актуализиране на Windows 10 до версия 21H1

На 18 май 2021 година бе официално пусната новата актуализация за Windows 10, известна с кодовото си наименование 21H1 или просто като „актуализацията от май 2021“. Това е първият голям ъпдейт за операционната система за тази година. Както знаем Майкрософт всяка година пускат по две такива актуализации, като първата обикновено излиза през април-май, а втората – към края на есента.

Новостите в Windows 10 21H1 са свързани преди всичко със сигурността, отдалечения достъп и качеството на работа на операционната система. По-сериозните нововъведения са отложени от Майкрософт за следващата голяма актуализация – 21H2, която ще е налична някъде към края на 2021 г.

Надстрояване или нова инсталация?

Windows 10 21H1 е факт съвсем отскоро, но много потребители вече искат да го имат на компютрите си.

Аз лично поддържам мнението си, че най-добрият и бърз начин за това е изтегляне на актуален дисков образ и изпълнение на инсталация „на чисто“ с последната версия. Така ще имате „свежа“ инсталация на Windows 10 (21H1), която ще е по-малка по обем от текущата, както и по-бърза. Също така, вероятността за грешки при изпълнение на нова инсталация е по-малка спрямо една продължителна актуализация.

След изпълнение на „чиста“ инсталация ще се наложи да инсталирате всички програми отново и да персонализирате операционната система. Това със сигурност не е опция за повечето потребители и ето защо ще се фокусираме върху начините за надстрояване на съществуваща инсталация до версия 21H1.

Как да актуализирам Windows 10 до версия 21H1 (актуализация от май 2021 г.)

Надграждането на текущата версия на Windows 10 до новата 21H1 е възможно без загуба на потребителска информация и инсталираните приложения. Това може да стане през Windows Update, или ако сте по-нетърпеливи – с инструменти като Media Creation Tool или Windows 10 Update Assistant.

Метод 1: През Windows Update на някакъв етап във времето

Традиционно на даден етап в Windows Update се появява линк, който ви позволява да актуализирате операционната си система до съответната версия, в случая 21H1. Това, разбира се, не се случва още пърия ден или седмица, след като новото издание излезе наяве. От Майкрософт пускат актуализацията за потребителите си поетапно. Това позволява, ако се установят определени проблеми в работата на версията, те да се коригират, преди актуализацията да е достигнала до други потребители по света.

С други думи казано, не очаквайте в близките дни или дори седмици Windows 10 да ви предложи да актуализирате до версия 21H1. В тази ситуация от Microsoft решават кога да получите актуализацията. От вас се иска просто редовно да актуализирате операционната си система.

Ако искате това да стане без Windows Update, разгледайте следващите методи за „принудително“ актуализиране на Windows 10 с 21H1.

Метод 2: Помощник за актуализация на Windows 10 (Windows 10 Update Assistant)

Най-лесният начин за актуализация на системата до Windows 10 21H1 е чрез използването на един малък инструмент, наречен Помощник за актуализация на Windows 10 (Windows 10 Update Assistant). Това е официално приложение от Microsoft, което ви позволява да надстроите системата си с последната версия на Windows 10.

Помощникът за актуализация на Windows 10 освен лесен за използване е и сигурен. Той автоматично проверява дали вашата система отговаря на изискванията за извършване на надстрояване, изтегля по подразбиране последната версия на Windows и запазва всички ваши потребителски файлове (де-факто, не предлага възможност за надграждане с изтриване на вашите файлове). Процедурата преминава с минимална намеса от ваша страна – реално с три клика и малко търпение след това.

Стъпките за използване на Windows 10 Update Assistant са следните:

1. Отворете следния линк през уеб браузъра https://www.microsoft.com/bg-bg/software-download/windows10. Кликнете на бутона Актуализирай сега (Update now), за да свалите помощника за актуализация.

Актуализирай сега

2. Стартирайте изтегления файл от вашия компютър и потвърдете с Да (Yes) от прозореца на UAC. От първия екран на помощника кликнете на бутон Актуализиране сега.

Актуализиране сега

3. Приложението ще извърши една бърза проверка за съвместимостта на системата с изискванията на новата актуализация. Ако всичко е наред, кликнете на бутон Напред (Next).

Напред

4. Помощникът за актуализация ще стартира процеса по надграждане на Windows 10 до версия 21H1.

Първо ще започне изтеглянето на актуалната версия от сървъра на Microsoft. След това следва проверка на изтеглените данни, като ще започне ново зареждане от 0 до 100%. Най-дългият етап е инсталацията на самата актуализация, който може да продължи различно време в зависимост от параметрите на вашата система (около час).

Изтегляне и актуализиране

5. В края на този етап от актуализацията системата ще ви поиска рестарт. Може да използвате бутона Рестартирай сега (Restart now) или да отложите рестарта за по-късно. Ако не го направите, помощникът за актуализация ще рестартира вашия компютър след 30 минути – предостатъчно време, за да съхраните текущата си работа.

Рестартирай сега
6. След рестарта започва същинското актуализиране на Windows. Възможно е системата да се рестартира още няколко пъти самоинициативно.

Тази процедура също отнема време, през което няма да може да използвате компютъра си. Важно през този етап е да осигурите на компютъра си непрекъснато захранване и да не се опитвате да рестартирате или гасите принудително машината, дори и нещата да се случват прекалено бавно!

Метод 3: Надграждане до Windows 10 21H1 с Media Creation Tool

Media Creation Tool е инструмент на Microsoft, който позволява да изтеглите и надстроите текущата версия на операционната система. Нещо повече – с този софтуер имате възможност да създадете инсталационна медия (DVD или USB флаш памет), която да използвате за чиста инсталация на вашия или друг компютър.

В тази точка ще ви демонстрираме как с помощта на Media Creation Tool да надградите съществуваща инсталация на Windows 10 до последната версия Windows 10 (21H1).

1. Отворете следния линк през уеб браузъра https://www.microsoft.com/bg-bg/software-download/windows10. Този път обаче кликнете на втория бутон Изтегляне на инструмента сега (Download tool now), за да свалите Media Creation Tool. Стартирайте сваления изпълним файл, за да заредите инструмента.

2. След като Media Creation Tool зареди, ще видите лицензионните условия на Майкрософт. Трябва да се съгласите с бутон Приеми (Accept), след което да изчакате малко.

лицензионни условия на Майкрософт

3. В следващата стъпка трябва да посочите какво искате да направите – да надстроите съществуваща инсталация или да създадете инсталационен носител. Изберете Надстрой компютъра сега (Upgrade this PC now) и продължете напред.

Upgrade this PC now

4. Необходимо е да изчакате Media Creation Tool да изтегли актуална инсталация за Windows, да провери за налични други актуализации и да подготви следващия етап от процедурата.

Downloading

5. Отново трябва да приемете лицензионните условия на Майкрософт с бутон Приеми (Accept).

License

6. Инструментът ще изтегли наличните актуализации, необходими за по-нататъшните действия. След това ще бъде извършена проверка за наличие на достатъчно място на диска, както и за готовността на системата да бъде надстроена с новата версия на Windows 10.

License

7. Следващата стъпка е много важна: при готовност Media Creation Tool инсталира свалената версия на Windows като по подразбиране запазва вашите потребителски файлове и инсталирани приложения. Ако сте съгласни с това, продължете напред с бутон Инсталирай (Install).

Change what to keep

8. В следващия етап започва инсталирането (надстройването) на изтеглената актуална версия на Windows 10. Трябва да се въоръжите с достатъчно търпение, защото тази процедура трае около час-два, а при някои системи е възможно дори и малко повече.

Инсталиране на Windows 10

По време на инсталацията няма да можете да използвате компютъра си. Възможно е системата да се рестартира няколко пъти по време на инсталирането. В никакъв случай не бива да прекъсвате самоинициативно инсталацията чрез опити за рестарт или изключване на устройството!

След като надстройването на операционната система до Windows 10 21H1 приключи може да проверите до коя версия е надградена. Това става лесно чрез изпълнение на winver в прозореца Изпълнение (Run) под Windows.

winver версия 21H1

Метод 4: Чрез актуална инсталация на флаш памет, DVD или .iso

Този метод изисква да разполагате с актуална инсталационна медия (USB флаш памет или DVD) с Windows 10 21H1 или изтеглен дисков образ (.iso) за същата. С други думи, ако някой приятел ви услужи с готова инсталационна флашка за 21H1, това ще ви спести едни 10-20 мин., необходими за изтегляне на дисков образ (имидж) от сървър на Майкрософт.

Стъпките за изпълнението на надстрояване на Windows 10 с готова инсталационна медия или дисков образ са следните:

1. Общо взето – поставете инсталационния диск или флаш памет. Отворете съдържанието му през файловия експлорер в Windows. Директно под Windows 10 стартирайте с двоен клик файла Setup.exe.

setup.exe за актуализиране до 21H1

2. В първия прозорец инсталаторът ви съобщава, че ще се свърже онлайн, за да изтегли актуализации, драйвери и други данни, необходими за по-безпроблемна инсталация. Просто продължете напред с бутон Next.

изтегляне на данни за актуализиране до 21H1

3. Ще трябва да се съгласите с няколко пояснения и лицензионни условия. Кликнете на Accept (Приемам), за да продължите към следващата стъпка.

Accept (Приемам)

4. Ще започне изтеглянето на актуализации, проверка на системата и подготовка на нещата за следващия етап.

Accept (Приемам)

5. В следващия екран инсталаторът ще ви съобщи, че сте избрали да инсталирате Windows 10 и да се запазят потребителските файлове и приложения. С други думи, ще се направи надграждане на вашата версия с инсталационната версия 21H1. При конфигурацията, зададена по подразбиране вашите файлове и програми би трябвало да останат непокътнати. Ето защо спокойно кликнете на бутон Install.

Запазване на файлове и приложения

6. В следващия етап трябва да се въоражите с търпение и да изчакате докато цялата процедура по надграждане приключи. Системата може да се рестартира неколкократно.

След като надстройването на операционната система с Windows 10 21H1 приключи, проверете до коя версия тя е надградена. Това става чрез изпълнение на winver в прозореца Изпълнение (Run) под Windows.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *