Antivirus

Най-добрите безплатни антивирусни програми за 2018 г.

В настоящият материал ще разгледаме някои от най-добрите безплатни антивирусни програми за 2018 година.

Ако разгледате различни класации в мрежата на най-добрите безплатни антивирусни програми, ще установите, че трудно може да се даде еднозначен отговор коя е най-добрата защита. Все пак в топ 5 продължават да гравитират утвърдени имена като Avast!, Bitdefender, AVG и т.н.

Безплатните антивирусни програми предлагат базисна защита от злонамерен софтуер – най-необходимото, което в повечето случаи за обикновения потребител е напълно достатъчно. Ние сондирахме различни мнения от водещи анализатори и на база тях и нашия собствен опит ще ви представим накратко някои от най-добрите безплатни антивирусни решения за 2018 година.

Прозорецът на Avast

1. Avast Free Antivirus

Безспорно това име все още доминира в челните позиции, когато говорим за безплатна защита от вируси. Освен с прецизния си скенер този продукт се отличава може би с най-голям асортимент от модули за сигурност, удобен интерфейс и широк набор от опции за потребителска персонализация. Но нека погледнем малко по-задълбочено към възможностите на Avast Free:

– CyberCapture – това е облачно-базиран скенер, който изпраща подозрителните файлове до облака за анализ, за да сте защитени от тях в бъдеще.
– WiFi Inspector – открива слабите места на домашната ви безжична (Wi-Fi) мрежа, правейки я по-сигурна.
– Smart Scan – проверява най-уязвимите зони във вашата система за наличие на пропуски в защитата.
– Поведенчески щит – наблюдава инсталираните приложения и тяхното поведение, за да сте сигурни, че те не са опасни за системата ви.
– Автоматичен игрален режим – активира се при включване на игри или мултимедия на цял екран, спирайки показването на известия.
– Спасителен диск (аварийно устройство) – позволява създаването на такова (примерно на флаш памет), което може да използвате за проверка, когато операционната система е поразена и не може да зареди.
– Удобен интерфейс и възможност да конфигуриране и персонализация на всеки модул на Avast!

Avast Free Antivirus поддържа Windows 10, 8, 7, Vista и XP, като има версии за Mac и Android.

 


Прозорецът на Kaspersky

2. Kaspersky Free Antivirus

Ще си позволим да поставим този безплатен продукт на второ място поради опита ни с него и отличните впечатления за работата му.

Kaspersky Labs. са едни от пионерите в областта на антивирусната защита и техните продукти са винаги сред най-добрите. Безплатната версия на Kaspersky бе лансирана едва миналата година, но успя бързо да се нареди сред водещите безплатни защити срещу вируси.

Kaspersky Free Antivirus дава отлични резултати при откриване на вируси, троянци, антифишинг, руткитове, шпионски софтуер и др. Модулът за блокиране на нежелани и потенциално опасни URL адреси, отваряни през уеб браузъра също се справя много добре.

Интерфейсът на програмата е изчистен и удобен. Kaspersky Free предлага разширени възможности за потребителска настройка, подобно на Avast!, което е още един от плюсовете. Впечатление прави и възможността за добавяне на изключения по отношение на конкретен модул или всички модули за защита. Друго предимство на програмата е, че не използва много системни ресурси, а показването на реклами е сведено до минимум.

Kaspersky Free Antivirus инсталира и допълнителен модул, наречен Kaspersky Secure Connection. Това е защита на връзката, свързана с поверителността ви в интернет. Когато сте в социалните мрежи, банкирате или пазарувате онлайн, чрез защитена връзка ще бъдат скрити вашият реален IP адрес и местоположение, а трансфера на данни се пренасочва през криптиран (защитен) канал.

Като всяка безплатна антивирусна програма Kaspersky Free също има някои недостатъци:
– Относително бавния файлов скенер;
– Налични са само най-основните модули за защита при безплатната версия.
– Липса на защита, базирана на поведението на приложенията (Behavior shield). Това в известна степен е компенсирано от използването на евристичен анализ.

За момента безплатната версия на Kaspersky – Kaspersky Free Antivirus е налична само за потребители на Windows операционни системи.

 


Прозорецът на AVG

3. AVG AntiVirus Free

През есента на 2016 година Avast Software официално придобиха AVG Technologies. Въпреки това компанията реши да не обединява продуктите си с AVG. И в момента AVG AntiVirus Free се предлага като напълно самостоятелен продукт. Различните тестове показват, че продуктът все още е една от най-добрите безплатни антивирусни програми за Windows, предлагащи конкурентна функционалност. Освен това AVG е продукт с традиции и една от най-използваните защити за повече от десетилетие.

Програмата може да бъде представена със следните предимства:
– Прецизен скенер, справящ се отлично с всякакъв вид вируси, троянци, червеи и шпионски софтуер.
– Налични модули за имейл сканиране, фишинг защита, защита, базирана на поведението, блокиране на нежелани URL адреси.
– Изключително богат набор от възможности за конфигуриране на продукта (виж „Конфигуриране на AVG AntiVirus Free„).
– Инструменти за оптимизация на системата и файлов шредер.

Последните не са нищо особено, не всички са безплатни за дългосрочно ползване, но пък никой не ви задължава да ги използвате. Файловият шредер пък представлява инструмент, чрез който може да изтривате файлове от локалния диск безвъзвратно.

Като минуси на AVG AntiVirus Free можем да посочим следните неща:
– Относително бавен скенер в сравнение с други антивирусни програми.
– Липса за възможност за сканиране за уязвими места (нещо, налично само при Avast от изброените).
– Показва реклами за покупка на платената версия.

AVG AntiVirus Free e налична за потребителите на Windows 10, 8, 7, Vista, XP и macOS.

Виж още: AVG AntiVirus Free 2017 – безплатна антивирусна защита от AVG

 


Прозорецът на Bitdefender

4. Bitdefender Antivirus Free Edition

Bitdefender Antivirus Free Edition безплатна антивирусна защита на румънската компания Bitdefender. Последните години този продукт се доказа като един от най-надеждните сред безплатните антивирусни. Ето и някои нейни основни функции и предимства:

– On-demand скенер или скенер при поискване – отлично се справя с откриването и премахването на различни видове червеи, троянски коне, вируси, ransomware, руткитове, шпионски софтуер и др.
– Функцията „анти-фишинг“ – позволява да се защитите и да контролирате онлайн сметките си по възможно най-добрия начин.
– С „откриване на поведенчески ефекти“ приложенията ви се наблюдават активно и се предприемат незабавни действия при съмнителна дейност на някое от тях.
– Функцията „Предотвратяване на измами“ ви предупреждава, когато посещавате сайтовете, които се опитват да ви измамят.

Интерфейсът на програмата е доста нестандартен и различен от интерфейса на всяка друга антивирусна програма. Това може да бъде както предимство, така и недостатък – всеки преценява персонално за себе си. Основният прозорец е представен като хронология от събития – обновявания, открити заплахи, сканирания и т.н. Можете да сканирате файл или директория чрез „влачене“ до основния прозорец на Bitdefender.

Програмата е сравнително „лека“ по отношение на използването на системни ресурси. Липсват и досадните реклами за надграждане или закупуване на продукти.

Bitdefender Antivirus Free Edition, разбира се, има и някои слаби страни. Първото, което се сещаме е липсата на възможност за потребителска конфигурация/персонализация. Такава има в известна степен, но опциите за настройка са сведени до абсолютния минимум. Липсва възможност за създаване на планирани сканирания (Scheduled scan), както и възможност за бързо сканиране – неща, които са налични при повечето продукти. Друга негативна черта е начинът на добавяне на изключения (Exclusions). Такава опция има, но след като даден обект бъде засечен като заплаха.

Виж още: Bitdefender Antivirus Free Edition – ревю (2017)

 


Прозорецът на ZoneAlarm

5. ZoneAlarm Free Antivirus

До момента в PCGuide.bg не сме споменавали този продукт, но следва да се има предвид, че продуктите на Check Point под името ZoneAlarm са достатъчно популярни и утвърдени в киберсигурността и заслужават нашето внимание. Освен това програмата използва енджин, лицензиран от Kaspersky, което е още едно доказателство за надеждността ѝ.

ZoneAlarm Free Antivirus 2018 е безплатна защита, съчетаваща в себе си антивирус + защитна стена. По този начин тя се явява конкурент на повечето платени пакети за защита без да струва нито лев.

Освен защитната стена ZoneAlarm Free Antivirus може да бъде представена със следните възможности:
– Защита в реално време срещу вируси, червеи, троянци, ботове, шпионски софтуер и друг зловреден код.
– Защитава от нерегламентиран достъп на хакери до вашата система.
– Защитава вашите файлове чрез използване на определен вид криптиране на данните.
– Възможност за сравнително широк набор от потребителски настройки (с някои ограничения при безплатната версия).
– Възможност за потребителски сканирания, в т.ч. и планирани задачи с някои ограничения за безплатната версия.

Разбира се виждаме и някои недостатъци на ZoneAlarm Free Antivirus 2018:
– Сравнително високата консумация на системни ресурси, най-вече на оперативна памет.
– Липсва уеб филтър, който блокира потенциално нежелани URL адреси.
– Споменахме, че може да планирате задачи (сканирания) през определени интервали от време, но не е активна възможността да посочите точен час за стартиране на задачата (това е при безплатната версия).
– Липсва специален модул за сканиране на преносими устройства (разбирайте флаш памети), когато бъдат включени, липса на мейл защита и фишинг защита.

Безплатната версия на ZoneAlarm е налична във версия за Windows 10, 8, 7, Vista и XP.

Разгледахме на кратко петте най-добри безплатни антивирусни програми. Сами се убедихте, че всяка от тях има предимства, но и недостатъци. Минусите на тези безплатни защити почти винаги се свързват с липсата на някои модули за защита или показването на реклами за надграждане до платена версия. Повечето безплатни антивирусни програми изискват регистрация /създаване на акаунт/ след инсталирането им. И все пак имайте предвид, че тези дребни неудобства са в реда на нещата – все пак ползвате безплатен продукт.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

2 thoughts on “Най-добрите безплатни антивирусни програми за 2018 г.”

  1. Пропуснали сте да добавите в списъка Avira.Тя също е една от най-добрите антивирусни програми…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *