Bitdefender

Bitdefender Antivirus Free Edition – ревю (2017)

Bitdefender Antivirus Free Edition е безплатна антивирусна програма от Bitdefender, която осигурява отлична защита срещу вируси, троянци, червеи, руткитове и всякакъв друг злонамерен софтуер. Този продукт е определен от много специалисти като една от най-добрите безплатни антивирусни защити за 2017 година, наред с Avast! и AVG. Вероятно не знаете, но Bitdefender всъщност е румънска компания. Казваме го не заради друго, а за да знаете, че „комшиите“ са успели да разработят водещ антивирусен продукт в световен мащаб.

Системни изисквания и поддържани платформи

Безплатната версия е налична за Microsoft Windows, Mac OS и Android. Тук обаче ще трябва да уточним, че версията за Mac включва само скренер, наречен Bitdefender Virus Scanner for Mac, без възможност за защита в реално време.

Системните изисквания за MS Windows, съгласно сайта на Bitdefender са:

– Операционна система: Windows 7 Service Pack 1, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10;
– Дисково пространство: 2 GB;
– Оперативна памет: 1.5 GB;
– Процесор: Intel CORE Duo (2 GHz) или еквивалентен;
– Софтуерни препоръки: Internet Explorer 10 или по-нов.

Системните изисквания вероятно ви се струват високи като за безплатна антивирусна програма с ограничен брой функции, но ви уверяваме, че програмата работи изключително леко без да натоварва излишно системата.

Модули на защита при наличните версии

Безплатната версия осигурява базисна (основна защита) на вашата система срещу всякакъв злонамерен софтуер. Програмата разполага с резидентна (on-access) защита, която следи в реално време вашата система за всякаква подозрителна активност, защитавайки я от вируси, троянци, червеи, руткитове, рансъмуер, zero-day експлойти и шпионски софтуер. Bitdefender Antivirus Free Edition разполага с алгоритъм, който следи поведението на всички ваши приложения за съмнителна дейност. Програмата разполага с антифишинг защита, която блокира сайтове, изглеждащи надеждни, но в същото време те могат да получат достъп до вашите финансови данни (номера на кредитни карти, пароли и т.н.). Освен това разполага и с допълнителен Anti-Fraud модул, който предупреждава потребителя при опит за влизане в недотам сигурни страници като онлайн казина и залагания, порно сайтове и др.

Между другото, ядрото на програмата е същото като това на платените версии. Разликата е, че закупувайки платена версия, освен стандартния резидентен модул получавате още някой друг допълнителен модул в бонус.

Как се представя Bitdefender Antivirus Free Edition на тестовете на водещи анализатори

Вече споменахме, че безплатната версия използва същият енджин като платените версии на Bitdefender, с тази разлика, че липсват допълнителните модули и инструменти.

Експертите от AV-Comparatives провеждат редица тестове на различни софтуерни продукти за защита. Обикновено отделните тествани програми получават „стандартна“ сертификация, а най-добрите „Advanced“ и дори „Advanced+“. Bitdefender на всичките пет теста получава най-високата оценка „Advanced+“.

AV-Test Institute оценява антивирусните защити по три критерия – защита от злонамерен софтуер, влияние върху производителността на системата и използваемост (имат предвид възможността за погрешно интерпретиране на определени процеси като заплаха). Максималният брой точки по всеки от трите критерия е 6, което прави максимална оценка от 18 точки. Bitdefender получава по 6 от 6 точки за защита и използваемост и 5.5 от 6 точки за влияние върху производителността. Това прави резултат от 17.5 точки, което е много добре, при положение, че само Avira и Kaspersky достигат максимума от 18 точки.

Bitdefender е близо до върха и при тестовете на SE-Labs. Сертифицирането от тази лаборатория се извършва на пет нива – AAA, AA, A, B и C. Bitdefender и Avast! получават сертификат за AA. По-добри резултати дават само ESET, Kaspersky и Norton със сертификат AAA.

Инсталиране и конфигуриране

Можете да свалите инсталатора на безплатната версия от официалния сайт на Bitdefender.
След като стартирате инсталационния файл, инсталаторът ще свали последната актуална версия на програмата.

Bitdefender downloading

След това е необходимо да стартирате инсталацията. Може да махнете отметката от “Send anonymous usage reports”. Това е възможност програмата да изпраща анонимно данни до Bitdefender за работата на този софтуер, което може и да бъде спестено. Кликнете на Install, за да стартирате инсталацията.

Bitdefender Install

Извършва се първоначално сканиране и инсталиране на Bitdefender Antivirus Free Edition.

Bitdefender Installing

Накрая трябва да създадете акаунт в Bitdefender, за да активирате защитата. Не отнема време – направете го сега!

Bitdefender Account

 

Потребителски интерфейс и персонализация

Истината е, че безплатната версия е създадена така, че да бъде максимално опростена за работа. Под „максимално опростена“, разбирайте, че няма почти никаква възможност за настройка и персонализация на програмата. При предишните версии нещата бяха една идея по-различни.

Основният прозорец на Bitdefender Antivirus Free Edition е максимално изчистен от всичко ненужно, липсват дори и досадните рекламни карета за надраждане до платена версия. Ето тук можем да похвалим създателите на този продукт, че са ни спестили дори и това!

Последователността на всички действия и събития (сканиране, открити заплахи, обновяване) са представени във „времева линия“, като с един клик може да прегледате всяко едно от тях.

В горната част е бутонът SYSTEM SCAN, който директно стартира пълно сканиране на системата. Имайте предвид, че едно такова сканиране може да отнеме часове. Не е налична опция за бързо сканиране на проблемните (уязвимите) зони или възможност за създаване на планирани сканирания (Scheduled Scan). Липсва и бутон за персонализирано сканиране (Custom Scan) на избрана папка или устройство.

Bitdefender Drag file

Всъщност и последното не е точно така, защото ако искате да сканирате определена директория, файл или цяло устройство, просто го придърпайте с влачене в основния прозорец и сканирането ще започне. Дори и да не виждате надписа “Drag and drop any file or folder here to start scanning”, при издърпване на обект в прозореца, той ще бъде проверен веднага. Освен това програмата добавя и опция в контекстното меню за сканиране на съответната директория или файл.

След приключване на сканирането, Bitdefender ви показва отчет на откритите заплахи, като имате възможност да изберете действието на програмата спрямо заразените файлове, за всичките или за всеки индивидуално. Може би скенерът е прекалено „бдителен“, защото повечето активатори и Keygen генератори за различни програми ги определя като заплаха – нещо, което други антивирусни програми не са определяли като опасност.

Bitdefender Threads detected

За да отворите панела за персонализация, кликнете на бутона, наподобяващ зъбно колело в горния десен ъгъл на прозореца. Изберете която и да е от първите четири възможности. Ще се отвори нов, по-голям прозорец с четири таба – Events, Quarantine, Exclusions и Protection.

Events

Показва списък на всички събития – сканирания, открити заплахи, обновявания, т.е. кореспондира с това, което виждате в основния прозорец. С бутона Delete All може да изтриете цялата история.

Bitdefender Events

Quarantine

Показва списък на файловете, поставени под карантина. Има възможност същите да бъдат изтрити или възстановени.

Bitdefender Quarantine list

Exclusions

Показва списък на файлове, които са зададени като „изключения“. Това ще рече, обекти, идентифицирани като заплаха, които не желаете да бъдат неутрализирани и системата ще ги пропуска при всяко следващо сканиране.

Bitdefender Exclusions

Едно от нещата, което ни направи лошо впечатление е, че няма възможност да добавяте изключения ръчно – чрез предварително задаване на пътя до директории и файлове. Добавянето на даден обект като „изключение“ от вас може да стане само след като същия бъде засечен като заплаха.

Protection

Тук имаме една единствена опция – Protection Shield. Това е резидентния щит, който може да бъде активиран и деактивиран. Рабира се, той трябва да бъде включен, освен ако нямате друга действаща антивирусна програма.

Bitdefender Protection

По-нагоре изтъкнахме, че при Bitdefender Antivirus Free Edition липсват натрапчивите рекламни съобщения и агитационни карета за надграждане до платена версия. За да важи това в пълна сила, отивайки на предпоследното меню Account Info, опцията „Display notifications with special offers“ трябва да е изключена. Така си гарантирате, че няма да виждате различните досадни съобщения с оферти от Bitdefender. Освен това, ако след инсталацията не сте създали свой потребителски акаунт и не сте се логнали, може да го направите оттук.

Нашето заключение…

Нека обобщим предимствата и недостатъците на Bitdefender Antivirus Free Edition:

Предимства:
– Почти отлично представяне на тестовете на водещи анализатори
– Опростен и удобен интерфейс
– Щади системните ресурси и не натоварва излишно системата
– Липсват натрапчиви реклами и агитации за надграждане с платена версия
– Възможност за блокиране и/или предупреждаване при опит за отваряне на съмнителни уеб страници

Недостатъци:
– Липса на възможност за бързо сканиране
– Липса на възможност за създаване на планирани сканирания
– Прекалено малко възможности за персонализация и контрол върху модулите за защита
– Сравнително голям обем на инсталационната директория (около 1.45GB при мен).

В друг наш материал разгледахме няколко от най-добрите безплатни антивирусни програми за 2017 г. Там Bitdefender Antivirus Free Edition поставихме на челното място. Сами може да се убедите, че всеки един продукт, безплатен или не, има своите силни и слаби страни, дори и тестовете на водещите лаборатории може да са нееднозначни, така че изборът е изцяло ваш!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *