Безплатни антивирусни решения за 2017 г

Пет безплатни антивирусни решения за Windows за 2017 г.

Повечето големи производители на антивирусен софтуер освен платени продукти предлагат и безплатни антивирусни програми. Те се свалят свободно и осигуряват напълно легална и безплатна базова защита на вашия компютър. За разлика от платените версии, безплатните разполагат с ограничен брой инструменти за защита, но практиката показва, че в повечето случаи се оказват напълно достатъчни! Нещо повече, безплатните версии заемат по-малко от ресурсите на вашия компютър. Иначе казано в немалко случаи „са по-леки“, а това се дължи разбира се на по-малкото модули, с които разполагат.

Ние сондирахме различни мнения от мрежата на водещи софтуерни анализатори. Тествахме някои от най-популярните безплатни антивирусни програми за 2017 година и сега ще се опитаме да представим някои от тях:

BitDefender logo

1. Bitdefender Antivirus Free Edition

Това е безплатен продукт на румънския софтуерен производител Bitdefender, който заема първото място в нашия списък. В теста от три части, публикуван от AV-Test Institute, Bitdefender печели 6 от 6 точки за надеждна защита и използваемост, 5.5 от 6 точки за производителност.

Продуктът е наличен за потребители на Windows и Android. За потребителите на Mac Bitdefender Antivirus Free не е наличен, но може да свалите безплатния скенер Bitdefender Virus Scanner for Mac, който сканира вашия Mac при съмнение за вирус.

BitDefender Free
Мощният скенер се справя с всички видове злонамерен софтуер – вируси, червей, троянци, руткитове, рансъмуеър и шпионски софтуер. Програмата има и евристичен монитор, който следи процесите за поведение на зловреден софтуер, за да предотврати съвсем нови атаки. Програмата сканира прикачените файлове към електронната поща и блокира известни злонамерени уеб сайтове.

Програмата разполага с антифишинг защита, която блокира опасни интернет сайтове, маскирани като надеждни, чиято цел е да откраднат ваши финансови данни – пароли и номера на кредитни карти. Bitdefender Antivirus Free разполага и с усъвършенстван филтър, който ви предупреждава за потенциално нежелани страници – такива, които биха могли да ви измамят, страници с порнографско съдържание, страници с онлайн казина и т.н.

Ще обърнем внимание и на някои негативни черти на продукта.
Bitdefender Antivirus Free не разполага с възможност за извършване на бързо сканиране (Quick Scan), както и опция за планирани сканирания на системата (Scheduled scan). За сметка на това може да изключвате определени елементи при извършване на бързо сканиране.

За разлика от Avast Free Antivirus и Panda Free, Bitdefender Antivirus Free Edition няма опция за преминаване в т.нар. „игрален режим“, чрез която се изключват всички известия от програмата докато играете игра или гледате филм.

 

Avira Logo

2. Avira Free Antivirus

Безспорно един от лидерите в областта на безплатната антивирусна защита. Avira Free Antivirus разполага с удобен, опростен и добре познат интерфейс. Резидентната защита на Avira е сравнително лека, а скенерът-прецизен. Програмата използва Real-time cloud scanning, или иначе казано данните за съмнителни файлове се изпращат анонимно до онлайн сървър – облак, където се извършва анализ в базата данни на Avira в реално време. След като файлът бъде анализиран и съответно идентифициран като „заразен“ или „безопасен“, информацията се изпраща обратно до вашето устройство.

Avira Antivir
На пръв поглед виждаме, че има бутон FireWall, но това не е вградена в програмата защитна стена на Avira, а индикация за включен Windows Firewall. Липсват и някои модули, които са налични при други безплатни антивирусни програми, като имейл скенер. Прикачените файлове към входящите имейли се проверяват след като ги отворите чрез стандартната защита в реално време на файловете. За да активирате истинската имейл защита, както и уеб защитата, е необхдимо да надградите с платена версия.

 

Avast logo

3. Avast Free Antivirus

Може би най-популярното име, когато говорим за безплатен антивирусен софтуер. Миналата година Avast Software купиха AVG, но ще зарадваме феновете им – продуктите Avast Free Antivirus и AVG към момента няма да се сливат или поне от компанията не са изразявали публично такива намерения.

В началния прозорец от инсталацията, Avast ще ви предложи инсталиране на браузъра Avast SafeZone. Ако не желаете той да се инсталира, не забравяйте да махнете отметката! След инсталацията е необходима регистрация, която ви дава безплатен едногодишен лиценз.

Потребителският интерфейс е семпъл и функционален, налице е възможност за конфигуриране на широк кръг от потребителски настройки, касаещи работата на програмата. В новата версия от 2017 година интерфейсът чисто визуално е променен – преобладават тъмните цветове, за разлика от предходната, където беше точно обратното.

Avast! Free
Модулите, които се грижат за вашата защита включват:
– File System Shield е защита в реално време на всички файлове, базирана на вирусни дефиниции.
– Behavior Shield е скенер, който следи поведението на всички заредени процеси и спомага за откриването на някои непознати до момента заплахи.
– Web Shield е модул, осигуряващ защита докато сърфирате в мрежата.
– Mail Shield е стандартен имейл скенер на входящата и изходяща поща, в случай, че използвате мейл клиент.

Avast предлага и добавки за браузърите Microsoft Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox и Opera.

Макар и безплатна, Avast Free предлага и някои допълнителни модули, налични само в платените версии на конкурентите ѝ. Такива са Мениджър на паролите и мрежов скенер, наречен Wi-Fi Inspector. Последният може да ви каже какво не е наред с настройките на рутера ви, включително и уязвимите настройки. Отнема няколко минути, за да намери повечето свързани устройства и предоставя полезна информация за неща като остарелия фърмуер и слабите пароли, но не може да отстрани грешките – ще трябва да го направите сами!

Новата версия на програмата предлага автоматичен игрален режим, при активирането на който Avast работи с по-малко системни ресурси и не показва различни досадни съобщения. В допълнение към всички тези екстри е наличен и инструмента Clean up, чрез който може да сканирате за наличие на натрупани временни файлове, проблеми в регистрите и т.н., все неща, които влияят върху производителността на системата.

 

AVG logo

4. AVG AntiVirus Free

Това е безплатна антивирусна защита с доказани качества, удобен интерфейс и резидентни модули, които натоварват до минимум вашата система. Продуктът се предлага безплатно във верии за Windows, Mac и Android.

От 2016 година AVG е собственост на компанията Avast Software. Макар да е вече част от Avast, AVG поддържа свой индивидуален облик и усещане.

AVG Antivirus free
Отваряйки прозореца на AVG AntiVirus Free първото, което ще забележите, че същия е разделен на две зони – основна защита (Basic Protection) и пълна защита (Full Protection). При безплатната версия е активна само първата. За да си осигурите пълна защита на вашата система е необходимо да надградите с платена версия на AVG. Всъщност, многократно програмата ще ви предлага да надградите до AVG Internet Security, дори и при самата инсталация. На много места ще забележите връзки към модули, които не са безплатни, но това не бива да ви смущава, все пак в момента използвате безплатен продукт.

Основната защита (Basic Protection) включва стандартната резидентна защита на вашите файлове, както и уеб и имейл защита (Web & Email). Последната сканира входящата и изходяща поща на вашия mail клиент, както и предпазва потребителя при сърфиране в мрежата – блокира достъпа до потенциално опасни интернет страници, включително блокира pop-up прозорци и съмнителни добавки (add-ons).

В долната част на прозореца е разположен голям бутон “SCAN COMPUTER”, който изпълнява пълно сканиране на системата. Вие не сканирате вашата система просто за руткитове, вируси и друг злонамерен софтуер, но също за различни проблеми, касаещи производителността на системата – наличие на нежелани файлове, системни регистрационни файлове, проблеми в регистрите. За проблемните зони в производителността обаче излиза само отчет, без опция за поправката им. За да отстраните тези проблеми е необходимо да надградите програмата с пробна версия на модула AVG PC Tuneup – решение на AVG за оптимизиране на системата.

И не на последно място няма как да не споменем и възможността да детайлно конфигуриране и персонализиране на всеки един аспект от работата на програмата, което е голям плюс.

 

Panda logo

5. Panda Free Antivirus

Може би най-леката безплатна антивирусна защита от дотук изброените. Програмата предлага приятен и опростен потребителски интерфейс, с атрактивен начален прозорец. Panda Free Antivirus разполага със стандартна перманентна защита в реално време, On-Demand скенер (скенер, който сканира по ваша заявка посочени от вас устройства), USB защита и монитор на процесите. По време на инсталирането програмата ще ви предложи да смени вашата начална страница и търсачка по подразбиране. Ако не желаете, не забравяйте да махнете съответните отметки! След инсталацията е необходимо да регистрирате и активирате свой акаунт, което реално би ви отнело минута.

Panda Antivirus
Няма как да не споменем, че в потребителските настройки е налице опция за забрана на визуализирането на досадни новини от Panda. Отделно има и Gaming/Multimedia режим, който изключва появата на различни съобщения, когато те са нежелани (примерно, когато играете игра или гледате филм).

В заключение отново ще подчертаем, че безплатните антивирусни програми осигуряват базова защита на вашия компютър – т.е. само това, което е най-необходимо като защита. Добър вариант е, те да се комбинират със защитна стена, каквато е Windows Firewall, ако сте потребител на Windows. Избягвайте комбинирането на две антивирусни програми!

Разбира се, предлагат се и цели пакети за защита на вашата система, които освен тази основна антивирусна защита, която предлагат безплатните антивирусни програми, включват и редица други модули (като защитна стена например). Тези пакети, често пъти в името си носят фразата „Internet Security“, предлагат богат асортимент компоненти за повишаване на сигурността на вашата система, но разбираемо, не са безплатни.

И все пак, когато познаваме добре основните заплахи в мрежата и знаем как да сърфираме безопасно, една такава безплатна защита би била напълно достатъчна за нашата система.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *