AVG

AVG AntiVirus Free 2017 – безплатна антивирусна защита от AVG

Наскоро в наш материал разгледахме едни от най-добрите безплатни антивирусни програми за 2017 година (виж Пет безплатни антивирусни решения за Windows за 2017 г.). Нямаше как да не включим и един продукт, който е достатъчно популярен, предлага отлична защита срещу злонамерен софтуер, гъвкав интерфейс и най-важното – безплатен е! Става дума за добре познатата на всички антивирусна програма AVG AntiVirus Free. Програмата е налична за потребители на Windows, Mac и Android, но няма версии за Linux и iOS. Справя се доста прилично с различни видове вируси, шпионски софтуер, рансъмуер и всякакъв друг нежелан код. Блокира опасни страници, сваляния и заразени прикачени файлове към входящите ни имейли.

Как се представя AVG на тестовете на водещи анализатори

Попаднахме на интересен бюлетин на SE Labs от проведени тестове през април-юни 2017 на различни антивирусни продукти, предназначени за домашни потребители. Интересното беше, че от осемте най-добри тествани продукта два са безплатни, единият от които беше AVG Free AntiVirus. За протокола ще споменем, че другият е Avast! Free, който има съвсем малка преднина в тестовете спрямо AVG Free. Останалите тествани антивирусни програми са платени версии на популярни антивирусни продукти, с изключение на Microsoft Security Essentials, който макар и с най-нисък тотален рейтинг е в челната осмица.

Резултатите от тестовете на SE Labs зa AVG Free AntiVirus са следните:

Рейтинг на защита – 88%. Формира се въз основа на определен брой точки съобразно броя засечени, блокирани, неутрализирани заплахи, брой на напълно възстановени файлове (напълно премахнати следи от атаката) и допускане на компроментиране (заразяване) на системата. Именно благодарение на последното, AVG е предпоследнa в класацията, но в бюлетина не се уточнява какъв пропуск всъщност допуска.

Рейтинг на легитимност – определя се възоснова на това колко прецизно продукта класифицира легитимните приложения и URL. Може би идеята тук е да се отсеят продуктите, които генерират по-малко фалшиви сигнали. Интересното е, че Avast! и AVG водят класацията с рейтинг от 100%, което ги изстрелва в челната осмица на най-добрите антивирусни продукти според Саймън Едуардс (SE Labs) с оценка AAA.

SE LABS Table

Колегите от www.PCMag.com са успели да направят също извадка от работата на някои водещи лаборатории, занимаващи се с тестове на антивирусен софтуер, като AV-Test Institute и AV-Comparatives.

Немският AV-Test Institute разделя възможностите на тествания софтуер в три категории – защита, производителност и използваемост, като максималният брой точки за всяка категория е 6 точки. Това прави максимална оценка от 18 точки за трите. За използваемост AVG достига максималните 6 точки, а за останалите две категории получава по 5.5 точки, което прави обща оценка от 17 точки. Bitdefender, Quick Heal и Trend Micro получават по 17.5 точки, докато Kaspersky и Avira Antivirus Free достигат максимума от 18 точки.

AV-Comparatives извършва тестове на редица софтуерни продукти в областта на сигурността. Продуктите, които са достигнали минимума, за да получат сертифициране отговарят на стандартен рейтинг. Тези които надхвърлят минимума могат да получат рейтинг „Напреднал“ или „Напреднал +“. От разгледаните пет теста, AVG участва в четири от тях, като получава два пъти рейтинг „Напреднал“ и два пъти „Напреднал +“. За сравнение само ще споменем, че Kaspersky и Bitdefender Antivirus Free Edition участват в общо пет теста на AV-Comparatives и получават оценка „Напреднал +“ на всичките пет.

Интерфейс

Миналогодишното издание на програмата изглеждаше досущ като AVG Zen с тъмните си цветове и кръговите статус индикатори. Във версията от 2017 година, цветовата тема на интерфейса е същата – тъмно сиво, но всичко останало е променено, може би под влиянието на Avast.

AVG Main Window
Отваряйки прозореца на програмата, виждаме четири модула, от които само първият – Antivirus Free, е активен. Разбира се, не липсват и различни комерсиални предложения, но предвид, че не сме платили и стотинка за тази програма, не можем да имаме претенции за това.

Отваряйки модула Antivirus Free, излиза всъщност основния прозорец на програмата. Отново е разделен, само че този път на две части – Basic Protection и Full Protection, като само първата е активна. Отново долавяме комерсиална нотка.

AVG Free Main Window
Под двете карета е разположен голям бутон SCAN COMPUTER, посредством който стартирате пълно сканиране на системата за вируси, включително и за проблеми, отнасящи се до производителността.

Модули за защита

Всъщност безплатната версия предлага само Basic Protection (основна защита). За да активираме някои от модулите, включени в карето Full Protection (пълна защита), трябва да надградим програмата с платена версия на AVG.

Щитовете, с които разполага AVG AntiVirus Free включват резидентна защита на файловата система, E-mail и уеб защита.

Стартирайки сканиране с бутона SCAN COMPUTER, започва пълно сканиране на системата, което включва три етапа:

– Сканиране за подозрителни добавки (Add-ons)
– Сканиране за вируси (руткитове, молуер)
– Проверка на производителността

AVG Perform Computer Scan
За последната само ще споменем, че излиза отчет за проблемните зони, касаещи производителността. Тук се включват кешът на браузъра, временни и регистрационни файлове на операционната система, проблеми в записите на регистрите и др.

AVG Performance Scan
За да поправим, т.е. изтрием тези файлове е необходимо да инсталираме AVG PC TuneUp. Това е също платен компонент, който вероятно предлага и някакъв безплатен тестов период. Все пак ще си позволя да кажа, че повечето безплатни програми за почистване на твърдия диск от временни и ненужни файлове (като CCleaner на Piriform) биха свършили същата работа.

До големия бутон SCAN COMPUTER е разположен и втори бутон, подобен на зъбно колело. От него ще извикаме прозореца Other scans (други сканирания):

AVG Other Scans
Освен пълното сканиране на компютъра (Computer Scan) имаме още няколко възможности:

Deep Scan или в превод „задълбочено сканиране“. Чрез този инструмент можем да изпълним пълно и задълбочено сканиране на системата за злонамерен софтуер. Това сканиране отнема повече време, ето защо периодично може да бъде насрочвано такова във време, когато не ни е необходим компютъра с опцията Schedule scan.

USB/DVD Scan – сканиране на външни носители на данни като флаш памети, DVD или CD дискове, в които не сме сигурни.

File or Folder Scan – позволява сканиране на зададена от нас папка или файл.

Performance Scan – вече споменахме за тази допълнителна функция на AVG за сканиране за наличие на различни временни файлове и проблеми в регистрите, касаещи малко или много производителността на системата. За да работи тази възможност пълноценно е необходимо да бъде инсталиран модула AVG PC TuneUp.

Boot Time Scan – още една функция, която изисква надграждане със съответния модул, за да е достъпна. В безплатната версия този модул не е инсталиран. Boot Time Scan извършва сканиране на системата при следващото ѝ стартиране, преди операционната система да е заредила. Това подобрява шансовете определени видове злонамерен софтуер да бъдат открити и неутрализирани.

Най-отдолу е бутонът Schedule Scan, с който може да създаваме планирани сканирания в удобно за нас време. Програмата стартира сканиране в предварително зададени дата и час или през определен период по зададени от нас параметри на сканиране.

Ще споменем и още една функция на AVG AntiVirus Free – File Shredder. Файловият шредер е възможност, с която изтривате безвъзвратно и сигурно определени файлове, папки или съдържанието на кошчето. Дори използването на специален софтуер не е в състояние да възстанови унищожените със шредера данни.

Обикновено AVG поставя опция „Shred content with AVG“ в контекстното меню на Recycle Bin (кошчето) и опция „Permanently shred with AVG“ в контекстното меню, ако то е извикато върху папка или файл. Може да стартираме шредера и от прозореца на AVG, като от списъка с директории трябва да изберем файловете/папките за унищожаване. Ще споменем, че File Shredder не е приложим за заключени файлове, външни USB памети, карти памет и мрежови устройства.

File Shreder
Едно от нещата, което няма как да не ни направи впечатление е възможността за детайлно конфигуриране на всеки един модул, всеки един аспект от работата на AVG AntiVirus Free. Менюто с настройки до голяма степен е сходно с това на безплатната версия на Avast. Потребителските настройки са разделени в четири категории менюта: General, Components, Update и Troubleshooting. Нека имаме предвид това, че програмата е оптимално конфигурирана по подразбиране и рядко се налага допълнително персонализиране.

AVG General Settings
През октомври 2016 година Avast Software закупиха AVG Technologies за скромната сума от 1.3 милиарда долара. Все пак феновете на двете компании не бива да се разочароват – Avast! и AVG ще се предлагат като отделни продукти… или поне за момента.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *