Антивирусен софтуер

Нуждаем ли се наистина от антивирусен софтуер?

Винаги, когато се спомене за антивирусен софтуер ще се намери някой, който да каже, че не се нуждае от такъв, защото „е достаъчно предпазлив в мрежата“ или нещо от този род. Всъщност нещата не стоят точно така. Дори и най-предпазливият потребител може да бъде обект за заплаха.

Много хора смятат, че могат да заразят своите компютри със злонамерен софтуер само ако отварят съмнителни имейли и прикачени файлове към тях, изпълняват непроверени приложения, посещават съмнителни сайтове, активират съмнителни приставки за браузър и т.н. Ето защо просто се отнасят предпазливо към всичко гореизброено, смятайки че антивирусен софтуер не им е необходим. Това наистина са най-честите начини за проникване на вируси и друг подобен софтуер в системата, но не и единствените. Познаването на начина на разпространение на всякакъв зловреден код, който ние наричаме „вирус“ или с по-общия синоним – „злонамерен софтуер“, както и предпазливото сърфиране и работа в Windows среда е най-добрата антивирусна, но категорично не е достатъчно.

Все още има хора, които оправдават липсата на инсталиран антивирусен софтуер с това, че той е тежък и забавя системата. Ще оборим този аргумент със следното. Първо, в момента е 2017 година и съвременните компютърни конфигурации са оборудвани с поне 4 (дори и повече) гигабайта оперативна памет, двуядрени процесори и предостатъчно дисково пространство. Отдавна мина времето, когато машините ни бяха с по 256MB оперативна памет и за да включим игра трябваше да деактивираме антивирусната защита за по-добра производителност. В момента технологиите са развити до такава степен, че ресурсите, които използва дадена защита са последното нещо, за което трябва да мислим. Второ, изборът на антивирусен софтуер е наистина огромен! Има продукти, които осигуряват цялостна защита на вашата система. Обикновено те са платени, с възможност за едномесечен пробен период. Има обаче антивирусни програми, които са безплатни. Те осигуряват основна (базисна) защита на вашата система, което е много по-добре от липса на защита. Освен това ресурсите, които черпят често пъти са незначителни и едва ли биха забавили компютъра ви.

И все пак ако смятате, че инсталирането и използването на антивирусна програма би било някакъв вид неудобство за вас, то поне може да оставите включен Windows Defender. Това е „вграденият“ антивирус на Microsoft, наличен в по-новите версии на Windows. Освен че е по-лек откъм ресурси, Windows Defender не съдържа никакви допълнителни инструменти, реклами и платени ъпгрейди като много безплатни антивирусни програми. Също така препоръчваме да инсталирате и Malwarebytes – заедно с Defender-a ще осигурят по-сигурна защита при сърфиране срещу всякакъв вид злонамерен софтуер.

Злонамереният софтуер използва различни уязвими зони в нашата система – в Windows, в Java и т.н. Ето защо при откриване на такива обикновено до ден-два излизат актуализации, които поправят тези уязвими зони. За съжаление хората, които създават злонамерения софтуер са доста напред с материала и откриват все нови и нови „дупки“ в сигурността. Ето защо е от огромно значение да актуализираме редовно както операционната система, така и уязвими платформи като Java, Adobe Flash Player, Skype, както и различните браузъри с последната налична версия. За съжаление малко хора осъзнават значението на актуализациите, за повечето от тях свалянето и инсталирането на обновления (обикновено софтуера това го прави сам) е просто загуба на няколко минути време.

Един от основните проблеми е, че много вируси са трудни за откриване. Злонамереният софтуер идва във всякакви форми и може да има различни видими проявления върху работата на вашата система. Всъщност, в много случаи може дори да не знаете, че компютърът ви е заразен. Това е нещо нормално, когато зловредният код няма за цел да съботира нормалното функциониране на вашата система, а вие не разполагате със защита, която да индикира за наличието на вирус. Особено добрър в прикриването си е т.нар. шпионски софтуер. Точно както се промъкват незабелязано, така тези програми остават незабелязани още дълго. Междувременно „крадат“ от вашите данни и следят какво правите без дори да подозирате. Освен това злонамерения софтуер може да блокира достъпа ви до защита – сайтове на антивирусни продукти, дори и до Microsoft.com. Могат също да пренасочат или блокират изходящите търсения в мрежата за различни методи за премахване на такъв софтуер.

Колкото и предпазливи да сте в мрежата, злонамереният софтуер може да атакува компютъра ви дори и без работеща интернет връзка. Твърдения от рода „след като компютъра не е свързан към интернет, антивирусна не е необходима“ са малко несериозни. Така например свързването на различни външни носители на данни (USB флаш памети, преносими хард дискове, използване на записани DVD/CD дискове) към нашия компютър, които преди това са били свързвани към n-на брой други компютри е потенциална заплаха за нашата система. Без антивирусен софтуер ние няма как да разберем този носител на данни дали не е заразен.

В тази връзка, неизползването на антивирусен софтуер има и друг аспект. Тези зловредни програми се наричат „вируси“, защото се разпространяват, по и между отделните устройства (компютри). Тук не е налице хипотезата, при която имаме първоизточник, който заразява всички устройства и същите могат да се заразят само от първоизточника. Всеки един потребител по един или друг начин може да се зарази от компютъра на друг потребител, който не е взел адекватни мерки за защита на своята система. По този начин ние потребителите малко или много сме отговорни за разпространението на злонамерения софтуер в мрежата, когато се лишаваме от нещо елементарно, каквото е антивирусната защита.

Все пак превенцията остава най-основната ни защита. Антивирусният софтуер е последното ниво на защита – той влиза в действие тогава, когато заплахата попадне или се опита да попадне в нашата система. Под превенция имаме предвид спазването на някои елементарни правила за по-предпазлива работа в мрежа, изброени в следващия абзац.

Имайте предвид, че няма съвършена антивирусна програма. В тази връзка не бива да очаквате чудеса от антивирусния софтуер. Ето защо трябва да бъдете особено предпазливи в мрежата при отваряне на непознати и особено съмнителни страници, при изтегляне и изпълняване на софтуер, когато той не е свален от официалната страница на създателите му, при отваряне на имейли, особено когато към тях има прикачени файлове, при инсталиране на различни плъгини и разширения за браузъри, както и да не отхвърляме обновяването на операционната система и някои приложения.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *