Windows Vista

Инсталиране на Windows Vista – стъпка по стъпка!

В настоящият материал ще проследим стъпка по стъпка инсталацията на Microsoft Windows Vista.

Системните изисквания на Windows Vista са: процесор с тактова честота минимум 800MHz (1GHz е препоръчително), 512MB RAM памет (1GB е препоръчително), 15GB свободно дисково пространство (20 GB са препоръчителни) и видео карта, поддържаща DirectX 9.

Необходим ни е инсталационен DVD диск с Windows Vista или USB флаш памет, на която да е записана инсталацията. В нашия случай използвахме инсталационна USB флаш памет със записана инсталация на Windows, която направихме посредством една малка програма, наречена Rufus.

Преди да започнем, поставяме носителя, на който сме качили инсталационния пакет (DVD или USB флаш памет), влизаме в BIOS и подреждаме последователността на стартиращите устройства. Обикновено това става от меню „Boot“ или „Advanced BIOS Features„. Имайте предвид, че за различните модели компютри (дънни платки, ако трябва да сме точни) менюто и опциите в BIOS може да са доста различни.

BIOS
Като първо стартиращо устройство (First Boot Device) в нашия случай поставяме USB-HDD, защото ще инсталираме чрез USB флаш памет с качен инсталационен пакет на Vista. Ако използвахме DVD диск като първо стартиращо устройство, би трябвало да зададем DVD устройството. Независимо от какъв външен носител инсталираме, като второ устройство трябва да зададем твърдия диск – устройството, на което ще инсталираме операционна система.

Запаметяваме направените настройки и след като се рестартира компютъра трябва да видим надпис “Press any key to boot from USB (CD/DVD)…”. Веднага натискаме произволен клавиш на клавиатурата и чакаме да ни зареди инсталацията.

Press any key to boot from
На първият екран от инсталацията трябва да изберем езиковия пакет, формата на времето и цените и клавиатурата, която ще използваме за писане.

Език
На следващият прозорец избираме Install Now. Само ще кажем, че има възможност и за поправка на съществуваща инсталация – Repair your computer.

Install now
Трябва да въведем валиден продуктов ключ (сериен номер).

продуктов ключ
Принципно, има възможност продуктовият ключ да не бъде въведен на този етап. В този случай оставяме полето празно и продължаваме напред. Ще ни излезе диалогов прозорец, където Windows ни предупреждава, че при невъвеждане на ключ, на по-късен етап ще се наложи да преинсталираме операционната система или да закупим друго копие от нея.

В случай, че не разполагаме с продуктов ключ, от горния диалогов прозорец трябва да изберем No. Инсталацията може да продължи и без този ключ, но вероятно в следващата стъпка ще трябва да посочим версията на Vista, която да бъде инсталирана.

Така или иначе след това задължително трябва да се съгласим с лицензното споразумение с Microsoft. Поставяме отметка на „I accept the license terms“ и продължаваме.

лицензно споразумение
Следващата стъпка предлага два типа инсталация:

Upgrade – това е надграждане на съществуваща инсталация на Windows. В случая опцията не е активна и не можем да изпълним надграждане.

Custom (Advanced) – Чрез този вид инсталация първо можем да разделим и форматираме хард диска, а след това да инсталираме напълно ново копие на Windows на създаден (форматиран) дял. Избираме тази опция:

Custom (Advanced)
Стигаме до една важна стъпка – трябва да изберем на кое устройство да инсталираме Windows Vista. Ако имаме предварително създадени и форматирани дялове, просто избираме един от тях и продължаваме напред. На практика обаче, когато искаме да инсталираме напълно ново копие на Windows, обикновено са налице две ситуации:

Ситуация 1. Разполагаме с празен и неразделен твърд диск. Цялото ни пространство е представено като Unallocated space. Това означава, че в този си вид хард диска не е форматиран и не може да бъде използван за съхранение на данни. Ето защо трябва да създадем дялове, които да бъдат форматирани в желаната файлова система (Vista по подразбиране форматира в NTFS файлова система).

Unallocated space
За да видим всички опции е необходимо да кликнем на опцията Drive options (advanced), намираща се под списъка с налични дискови устройства. Маркираме твърдия диск и посредством бутона *New създаваме нов дял. Необходимо е да зададем какъв да бъде неговия размер в мегабайти. Препоръчително е да не използвате целия капацитет на твърдия диск за създаването на системен дял (C:), а да заделите част от него (примерно 30-40GB) за операционната система, а останалата част да разделите на още дялове (D:, E: и т.н.). Все пак имайте предвид, че препоръчителните 20GB за Vista може да се окажат крайно недостатъчни, предвид това, че след това се инсталират и куп други приложения.

В нашият случай ще създадем дял от 40000MB (около 39.1GB), на който ще инсталираме операционната система.

Нов дял
След като нашият дял е създаден трябва да го видим в списъка, а останалото неразделено пространство е представено като Unallocated space. Него можем да разделим и форматираме сега, но може и след инсталацията на операционната система.

Next
Ситуация 2. Имаме вече създаден дял, който ще трябва да форматираме, за да премахнем старата операционна система (ако има такава) и да инсталираме ново копие на Windows Vista. Тук просто избираме този дял от списъка и използваме опцията Format, за да го форматираме.

Независимо в коя от двете ситуации сме попаднали, след като подготвим дял от твърдия диск за операционната система, избираме същия и продължаваме с бутона Next напред.

След това започва копиране на файловете върху твърдия диск, необходими за инсталацията, инсталиране на различни компоненти на операционната система и инсталиране на някои вградени ъпдейти. Тук просто трябва да се заредите с малко търпение и да чакате. Процедурата отнема около 20-40 минути в зависимост от параметрите на хардуера.

Installing Windows
След това системата ще се рестартира, като отново ще видим надписа “Press any key to boot from USB (CD/DVD)….”.

ВАЖНО! На този екран не натискайте никакви бутони от клавиатурата! В противен случай инсталацията ще зареди от самото начало.

След като зареди графичния интерфейс на Vista, отново ще видим предходния прозорец, но вече в етап на завършване на инсталацията. Възможни са и временни премигвания/изгасвания на екрана, което е знак, че се инсталира видео адаптера.

Installing Windows
Възможно е системата отново да се рестартира, след което идва финалния етап от инсталацията на Windows Vista.
Ще трябва да въведем име на потребителския акаунт с опция за въвеждане на парола.

Въвеждане на потребител
След това можем да сменим името на компютъра, което инсталацията ни е генерирала. Имаме възможност да сменим и тапета, макар че това винаги можем да направим впоследствие.

Име на компютъра
Следващият екран касае автоматичното обновяване (Automatic Updates) на Windows.

Automatic Updates
Use recommended settings разрешава автоматичното обновяване на операционната система, като сваля и автоматично инсталира всички налични ъпдейти.

Install important updates only – тук се има предвид вероятно автоматично инсталиране на някои важни ъпдейти, които касаят сигурността и стабилността на системата.

Ask me later – препоръчваме на този етап да изберете тази възможност. По този начин за момента автоматичните обновявания се спират, а след инсталацията можете да ги конфигурирате както желаете.

В следващата стъпка избираме часовата зона, като имаме възможност за автоматично сверяване на часовника и ръчно задаване на час и дата.

Часова зона
Вече почти стигнахме финала на инсталацията на Microsoft Windows Vista!

Thank you
Започва един процес на проверка на производителността и конфигуриране на системата. Windows Vista през това време ви представя кратка презентация за новите възможности на операционната система.

Финализиране на инсталацията на Vista
Не ни остава друго, освен просто да изчакаме още малко до появата на работния плот на Vista!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *