алтернативи на Winamp

Пет безплатни алтернативи на Winamp

Ако трябва да посочим три приложения, които задължително имаме на нашия компютър, то със сигурност едно от тях е музикалния плейър. Макар, че от Microsoft са се погрижили за това в лицето на Windows Media Player и приложението Groove Music, масовия потребител все още предпочита използването на външен софтуер.

Със сигурност най-масовия аудио плейър (медиен плейър) за почти две десетилетия е Winamp на Nulsoft. С тази статия в никакъв случай не искаме да омаловажим качествата на този мултимедиен плейър. По-скоро ще покажем, че света на свободния софтуер е много по-широк от разбирането на масовия потребител.

В настоящият материал ще ви запознаем с няколко подбрани и безплатни алтернативи на Winamp:

MusicBee

MusicBee

Това е един страхотен музикален плейър, разработен от Стивън Мейол, който ни предлага добра функционалност и поддръжка на всички популярни музикални формати – MP3, AAC, M4A, MPC, FLAC, TAK, OGG, APE, Opus, WavPack, WMA и WAV.

Интерфейс

Едно от първите неща, което ни направи впечатление е огромната палитра от кожи, посредством които можем да променим облика на програмата в желаната цветова гама. MusicBee разполага с възможности за тотална персонализация на това, което виждаме в основния прозорец и тук е важно да споменем опцията за пренареждане на панелите – Arrange panels от основното меню.

Друго, което ни направи добро впечатление е таб NOW PLAYING, където се визуализира текста на песента, която тече в момента, стига да сте свързани към интернет. В таб MUSIC EXPLORER пък подобно на музикален каталог се визуализира списък с умалени изображения на всички изпълнители и наличните в библиотеката албуми с техните обложки. Всъщност вие не просто може да добавяте обложки на албумите, но и снимки на изпълнителите, лога на групи и всичко това се използва от една страна като помощно средство при навигацията, а от друга и като визуализации. Различни типове обложки (лице, гръб, диск и т.н.) могат едновременно да се съхраняват в музикалния файл или в папката. За сваляне на изображения се използват онлайн библиотеки като Amazon, Lastfm, Discogs и др.

Прозорецът може да бъде трансформиран в Компактен плейър (включва основните мултимедийни бутони и мини плейлиста, на фона на изображение/обложка) или Мини плейър (миниатюрен прозорец с няколко основни бутона и възможност за скиване и разгъване на плейлиста).

Излишно е да коментираме повече за потребителския интерфейс на програмата, тъй като вече споменахме, че той може да бъде настроен според вашите предпочитания.

Функционалност

Плейърът предлага отлични възможности за организиране на вашата библиотека. Така например файловете от вашата библиотека могат да бъдат автоматично организирани като се преименуват и преместват в зависимост от информацията в таговете.

Още от възможностите на този страхотен плейър включват:

– Функция, наречена Auto DJ – възможност за генериране на плейлисти по зададени от потребителя параметри и куп други потребителски настройки на възпроизвеждането.
– Поддръжка на Compact Disc Digital Audio – възможност за възпроизвеждане на компакт дискове и извличане на музика от тях.
– Конвертиране на аудио файлове от/в поддържаните формати със запазване на метаданните.
– Нормализиране нивото на звука, базирано на ReplayGain.
– Синхронизиране с външни устройства и възможност за импорт на библиотеки от iTunes и Windows Media Player.
– Възможност за инсталиране на добавки (плъгини).
– MusicBee позволява конвертиране от и към всички подържани формати, като метаданните се запазват.

В заключение, ще кажем, че MusicBee предлага гъвкав и функционален интерфейс и е отличен мултимедиен плейър, за тези, които желаят музикалната им библиотека да бъде отлично организирана.

Изтегли MusicBee


AIMP

AIMP

Ще започнем с това, че този медиен плейър, разработен от руснака Артем Измайлов, има мултиезичен интерфейс, включително и български. Програмата, подобно на MusicBee е базирана на BASS audio library. Едно от нещата, които правят този плейър уникален е способността му да зарежда целия мултимедиен файл, който се възпроизвежда в момента, в RAM паметта на компютъра. Поне към момента могат да се зареждат файлове с големина до 250МВ в оперативната памет, като след приключване на възпроизвеждането данните се изчистват от нея. Това гарантира безпроблемното възпроизвеждане на мултимедийни файлове, без забавяния и прекъсвания, дори и при по-стари компютри, поставени под товар.

Инсталация и конфигуриране

Още при самата инсталация на програмата ще забележите, че имате възможност да изпълните два типа инсталация – на портативна версия и обичайна инсталация. Портативната версия инсталира всички файлове на програмата в една единствена директория, без да прави записи в регистрите и системните папки на операционната система. Това позволява програмата да бъде инсталирана и на външен носител (примерно флаш памет), от където да бъде стартирана от всеки друг компютър, към който бъде включен този носител. Така можете на флаш памет да качите музика и върху същата тази памет да инсталирате портативна версия на AIMP. Инсталираният плейър и плейлистата ще може да полвате на всяка друга машина, стига инсталираната операционна система на нея да е съвместима с AIMP.

От друга страна, обичайната инсталация е пълна инсталация на програмата и с оглед пълноценното използване на този софтуер, инсталаторът прави обичайните записи в регистрите на операционната система. Интересно е, че ако опитате да инсталирате портативна версия в папка “Program files\AIMP” на системния дял, инсталаторът автоматично задава инсталация на „Обичайна версия“! Създаването на плейлист се извършва от основното меню опция „Отвори папка“.

Интерфейс

Потребителския прозорец е изключително удобен и подреден и може би малко по-опростен от този на MusicBee.
По принцип, минимизиран, AIMP поставя трей икона до часовника и опростен до минимум миниплейър над нея, откъдето виждате коя е текущата песен, както и бутони за старт/пауза/предишен/следващ, независимо дали сърфирате или ползвате друго приложение. Разбира се, ако ви пречи визуализирането на миниплейъра, когато AIMP е минимизиран, той може да бъде изключен от настройките на програмата.

Функционалност

Вашата библиотека може да бъде създадена, използвайки файлове от множество директории, включително и извлечени от компактдискове, с автоматично номериране на песните и попълване на тагове, за да ви помогне да оформите и организирате плейлистата така, както бихте желали.

Интересни функции, с които разполага AIMP са:

– DSP Мениджър (включва еквалайзер; звукови ефекти като ривърб, хор, фленджър, бас, ехо; нормализация на силата на звука)
– планиране (автоматично изключване на приложението или компютъра по зададен час и аларма за събуждане).
– аудио конвертор.
– запис от интернет радио и др.

Плейърът позволява инсталиране на различни добавки, визуализации и кожи към него.

Изтегли AIMP


MediaMonkey music player

MediaMonkey

Също един доста функционален мултимедиен плейър, който в много отношения напомня за MusicBee. Сред поддържаните формати са MP3 , AAC , OGG , WMA , FLAC , MPC , APE и WAV. Чрез използване на приставки, плейърът може да бъде разширен и да обработва видео и други мултимедийни формати.

Инсталация и конфигуриране

Подобно на AIMP, освен стандартна MediaMonkey предлага и опция за портативна инсталация. Все пак ако смятате това да бъде вашия основен плейър, направете стандартна инсталация.

Плейърът се предлага в безплатна версия и версия Gold, която предлага разширена функционалност. Все пак безплатната версия предлага достатъчно функции и в настоящия материал тествахме нея. Дори и след инсталацията на безплатната версия ще се отвори помощник, който ще ви поиска лицензен ключ, с който ще може да отключите и допълнителните екстри на Gold версията. Посредством същия този помощник ще може да конфигурирате до каква степен плейъра да бъде интегриран с операционната система (напр. добавяне на опции в контекстното меню, автоматично отваряне на CD/DVD с MediaMonkey, асоциация на мултимедийни файлове с плейъра), като ще имате възможност да сканирате посочени от вас директории за мултимедийни файлове, които да бъдат добавени към плейлистата.

Интерфейс

Като цяло потребителския интерфейс на MediaMonkey е много удобен и функционален. По подразбиране плейърът се разпъва на целия екран. Предвидена е възможност за преобразуването му в Мини плейър (лента с няколко основни бутона и малка плейлиста, която може да местите или скриете) и Микро плейър (минимизира приложението в tray икона до часовника). От гледна точка на кожите (скиновете), във версията, която сме инсталирали са само 3 броя, но пък има възможност за промяна на определени фонови изображения от облика на кожата (Tools > Options > Skin – отметка на Override Skin Backgrounds). Визуализациите също са малко, но такива винаги можем да си свалим, ако са ни необходими.

Функционалност

MediaMonkey предлага възможност за тагване на наличните файлове посредством информация, събрана от мрежата или съобразно името на файловете и пътя до тях. Последното е за предпочитане, ако файловете ви са именувани правилно (напр. <име на изпълнител> – <име на песен>)и са подредени по папки, съобразно изпълнителя и албума. Програмата предлага и възможност за автоматично организиране на файловете, пак по сходен критерии, но имайте предвид, че организирането е свързано с местене или копиране на файловете, включително и тяхното преименуване. Иначе казано, ако използвате и друг плеър, то ще имате проблем с вече създадените плейлисти в него.

Интересна е опцията „Парти режим“ от меню View > Party Mode / или клавишна комбинация Ctrl + Alt + M. Това е режим при активирането на който приложението се заключва и не могат да се правят каквито и да било промени в конфигурацията, файловете, таговете и плейлистата от други лица до деактивирането на този режим. Единствено може да се пуска музика от наличната в плейлистата. Party mode може да се защити с парола, което е препоръчително, ако ви се налага да го ползвате.

Отново ще използваме сравнение с плейъра MusicBee, но и при MediaMonkey имаме функция наречена Auto-DJ, със сходно предназначение, но на пръв поглед с по-малко възможности за потребителски предпочитания.

Изтегли MediaMonkey


Clementine

Clementine

Напълно безплатен, Clementine e музикален (мултимедиен) плейър с отворен код, който предлага всичко от първа необходимост. Програмата се предлага във варианти за Windows, Unix-базирани и macOS платформи.

Интерфейс

Като цяло потребителския интерфейс има класически вид и е изключително подреден и удобен без абсолютно нищо излишно. Всичко е разположено там където му е мястото и дори за първи път да виждате прозореца на Clementine, едва ли бихте имали някакви затруднения с работата с него.

Функционалност

Някои от екстрите, които предлага Clementine са:

– Слушане на интернет радио от Spotify, Grooveshark, Jamendo, Last.fm, Magnatune, SKY.fm, SomaFM, Icecast, Digitally Imported, Soundcloud and Google Drive.
– Визуализиране на допълнителна информация за дадена песен, като текст, обложки, биография на изпълнители, изображения и т.н.
– Аудио визуализации.
– Търсене и сваляне на подкасти.
– Отдалечен контрол посредством Android устройство.
– Възможност за изчистване на дублирани или липсващи песни от плейлистата.
– Транскодиране на файлове в определени формати като MP3, Ogg Vorbis, Ogg Speex, FLAC или AAC.

От друга страна открихме и някои недостатъци. Clementine не разполага със сменяеми кожи или теми. Има възможност единствено за смяна на фона на прозореца с цвят по ваш избор или изображение, което на някои потребители бързо би омръзнало. Не открихме и опция за превръщането му в някаква форма на мини компактен плейър. Предвид набора от функции и класическия изглед, Clementine по-скоро би бил подходяща алтернатива на Windows Media Player.

Изтегли Clementine


Foobar2000

Foobar2000

Това е аудио плейър, разработен за Windows среда от Петер Павловски, бивш разработчик от Nullsoft (създателите на Winamp). Поддържа голямо количество аудио формати, възможност за организиране на файловете, рипване на аудио дискове и т.н. Притежава интерфейс, чрез който могат да бъдат конвертирани аудио файлове от един формат в друг, използвайки допълнителни енкодери с текстов интерфейс.

Инсталация и конфигуриране

И тук инсталаторът ни предлага два типа инсталация – стандартна и портативна. Стандартната инсталация е пълна инсталация на продукта, докато портативната хвърля всички файлове на програмата в една единствена директория, която може и да е на външен носител, например USB флаш памет. Когато решим, че програмата не ние необходима, можем директно да изтрием директорията, докато при стандартна инсталация трябва да се деинсталира. При портативната инсталация не се правят никакви записи в регистрите на операционната система и логично липсва възможност за файлови асоциации (т.е. определени файлови формати да се отварят по подразбиране с това приложение).

При първото отваряне на плейъра ще видите прозорец, чрез който трябва да направите някои основни настройки на изгледа – шаблон на основния прозорец, цветова тема и изглед на плейлистата.

Интерфейс

Всъщност, потребителският интерфейс на Foobar2000 малко ни разочарова. Прекалено класически, дори старомоден може да се каже. Все пак за потребителите, изискващи опростен и изчистен дизайн, може би ще им се хареса.

Функционалност

Някои от основните функции и възможности на Foobar2000 включват:

– Поддържа на аудио формати: MP1, MP2, MP3, MPC, AAC, Ogg Vorbis, FLAC и FLAC в Ogg, WavPack, WAV, AIFF, AU, SND, CDDA, WMA и др.
– Работа с множество плейлисти
– Пълна поддръжка на Unicode
– Усъвършенствани възможности за промяна на таговете
– Поддръжка на Audio CD рипване, а също така и конвертиране от един формат на друг (необходими са външни енкодери)
– Поддръжка на ReplayGain, както при възпроизвеждане, така и при анализиране
– Способност за възпроизвеждане на песни, без да се усещат паузите при преминаването от едната на другата
– Промяна на бързите клавиши
– Медийна библиотека с автоматично следене състоянието на папките
– Еквалайзер
– Поддръжка на RAR, Zip, GZip архиви
– Отворена архитектура, позволяваща на други разработчици да увеличават функционалността на плейъра.

В заключение ще кажем, че Foobar2000 е мултимедиен плеър, който предлага недотам богата функционалност, доста по-класически и непретенциозен изглед, но възможността за инсталиране на портативна версия, която е само 10MB, понякога го прави ценен.

Изтегли Foobar2000

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *